Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
младши ентусиаст
Аватар

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от KUM4o » 08 Авг 2023, 19:29

steeN написа:Мерси. Сега изглежда скъпо ако не се продава ток, но като се вземе тенденцията соларните инсталации да се преполвяват като цена на всеки 5 години... сметката става малко по-друга :) След 10 г пада на 2х на цената на бензина за толкова км, ако вземем грубо 8/100.

А аз не мисля, че е толкова невероятно бензина да е 2х след 10 години, дори и не директно, но с всички данъци и тн. Т.е. ще е много трудно да се кара нещо различно от 3крак хибрид, който да харчи 4/100 след 10на години (щото няма как да се преполви разхода на ДВГ за 10 години по друг начин). Т.е. ножицата се затваря страшно бързо.

В момента 660вата Risen панел е около 350лв до 450лв. За дома приемаме ,че ти трябват 3кВ моментна консумация. За да имаш тия 3кВ 100% дори при много облачно време ще са ти нужни 30кВ инсталация. Това са 45 панела по 400лв 18000лв инвертора е 4000лв. За 22к лв получаваш средно по 150кВ производство дневно. Една батерия от 10.8кВч струва 8к лв на шкаф, а 10кВ стигат да поддържат 3 климатика за мин 12 часа. За около 30к лв получаваш 100% независим дом и над 8к километра месечно ако караш електричка, а да спомена ,че новите електрички можеш да ги ползваш и за сторидж на ел.енергията и да си захранваш къщата след това . Ако приемем за пример моето домакинство със средно месечен разход на ток от 130лв са 1500лв годишно. Към тези 1500лв като добавим 2760лв за минаването на 8000км са ти нужни 7 години да избиеш 100% инвестицията. Но като правите тези фини сметки не забравяйте ,че след година време и домашните абонати излизат на свободен пазар и тези суми горе може да са по 2. Така ,че инвестицията в независим от пазара енергоизточник само умен човек би я оценил, а тези с фините сметки ще ги видим като цените рязко подскочат.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 08 Авг 2023, 19:37

Това е някаква друга сметка. И какви тънки сметки? Аз ако искам да направя сметката мога и не ми трябва помощ, просто исках да илюстрирам нещо набързо.

Иначе, да, бъдещето за домашните инсталации е да има батерии, иначе няма как да се балансира системата и в един момент без батерия просто ще отказват вкл. И изненада... колата Е батерия :)

п.с. ако не става ясно, общината просто в един момент ще каже ако искаш да връщаш ток в мрежата или инсталираш батерии и/или слагаш vehicle to grid charger на колата и теглим когато решим... иначе си ги бии тия панели в главата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 09 Авг 2023, 6:45

Ако ще изпадаме наистина в тези 'фини сметки', то остава само да намерим и по една хубава южна поляна за всеки, където да преместим дома и да изградим фото-волтаичната система и от там 'пей сърце'...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 09 Авг 2023, 15:32

https://www.economic.bg/bg/a/view/slync ... -za-srjada

Керванът... си върви.

Освен 56 електрически автобуса, в града се движат и 22 тролея. 80 от автобусите са с двигател с вътрешно горене, от тях 39 са на метан (SNG), дизеловите са с норма Евро 5 и 6. И те обаче остаряват и трябва да бъдат сменени, а плановете са за цялостна електрификация на градския транспорт.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 09 Авг 2023, 15:39

Освен липса на климатик лятото, може да очакваме и липса на парно зимата :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 09 Авг 2023, 15:42

В Бургас зима няма. :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 09 Авг 2023, 17:17

TNT написа:Освен липса на климатик лятото, може да очакваме и липса на парно зимата :mhihi:

то понеже в София климатик през лятото има :mhihi: :mhihi: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Авг 2023, 19:07

steeN написа:https://www.economic.bg/bg/a/view/slynceto-novoto-zarjadno-na-burgaskite-avtobusi-za-srjada

Керванът... си върви.

Освен 56 електрически автобуса, в града се движат и 22 тролея. 80 от автобусите са с двигател с вътрешно горене, от тях 39 са на метан (SNG), дизеловите са с норма Евро 5 и 6. И те обаче остаряват и трябва да бъдат сменени, а плановете са за цялостна електрификация на градския транспорт.

електрификация на обществения транспорт е още една стъпка към "позеленяването" на града.

Те могат да пуснат не 80, ами и 800 автобуса на ток, но това не води до особено "позеленяване" на града. Много ме дразни, когато се правят подобни полвинчати неща с някакви гръмки лозунги, видиш ли колко много сме екологични. Да не говорим, че тоя въпросния на снимката на другата крайна станция бяха снимали как го зареждат с дизелов генератор, щото видиш ли "хубавое ама нееготово".

Кел файда, че рейса е на ток като съм подал цифром и словом над 30 сигнала каква свинска кочина е тоя път с посочени конкретните замърсители и албум с над 200 снимки на багери, кранове, фадроми, товарачи и кво ли не, които изнасят тонове кал на улицата и няма нито едно реално действие от страна на общината.

Изображение
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Авг 2023, 19:28

bum_bum написа:
steeN написа:https://www.economic.bg/bg/a/view/slynceto-novoto-zarjadno-na-burgaskite-avtobusi-za-srjada

Керванът... си върви.

електрификация на обществения транспорт е още една стъпка към "позеленяването" на града.

Те могат да пуснат не 80, ами и 800 автобуса на ток, но това не води до особено "позеленяване" на града. Много ме дразни, когато се правят подобни полвинчати неща с някакви гръмки лозунги, видиш ли колко много сме екологични. Да не говорим, че тоя въпросния на снимката на другата крайна станция бяха снимали как го зареждат с дизелов генератор, щото видиш ли "хубавое ама нееготово".

Кел файда, че рейса е на ток като съм подал цифром и словом над 30 сигнала каква свинска кочина е тоя път с посочени конкретните замърсители и албум с над 200 снимки на багери, кранове, фадроми, товарачи и кво ли не, които изнасят тонове кал на улицата и няма нито едно реално действие от страна на общината.

Изображение

И твоето време да поучат сцепление сигналите ти ще дойде (много скоро)…. за което винаги съм ти свалял шапка между другото. Обществената нетърпимост е в зародиша си, но мисля че се роди последните 2-3 години.

Кервана си върви- но вече в правилната посока. Плаващите котви са съдебната система - но и нейното време идва

По темата- имах възможност да карам плад с със трак пакета и съм очарован.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 09 Авг 2023, 20:07

bum_bum написа:

Керванът... си върви.

Изображение

Това се казва - 'Хубава работа, ама българска!' . Преди доста години и в Пловдив имаше тролейбусна мрежа... Казаха и доказаха, че е скъпа и неефективна! Разпродадоха всичко... Сега какво стана..?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 09 Авг 2023, 20:20

Аз за тва съм привърженик на децентрализацията. Игаеш тъпи игри, получаваш тъпи награди.

Докато в София (или където и да е) играят тъпи игри ще получават тъпи награди. Ма тва не е центъра на вселената вкл. и в контекста на ел. мобилността.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Авг 2023, 1:13

Защо на таваните на електричките няма соларни батерии? Колкото и да е малко, все ще вкарат по малко ток в батериите.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Авг 2023, 1:36

https://youtu.be/PCzCqqVGQYE

Тоя дребен ако не беше ограничен на 150…. Баси вентилатора… :bchug:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 10 Авг 2023, 9:41

alx написа:https://youtu.be/PCzCqqVGQYE

Тоя дребен ако не беше ограничен на 150…. Баси вентилатора… :bchug:

По-интересно е спирането на това чудо на техниката. За първи път чувам, какъвто и да е автомобил да е относително близо до спирачният път на болид F1 :shock:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 10 Авг 2023, 9:57

steeN написа:Аз за тва съм привърженик на децентрализацията. Игаеш тъпи игри, получаваш тъпи награди.

Докато в София (или където и да е) играят тъпи игри ще получават тъпи награди. Ма тва не е центъра на вселената вкл. и в контекста на ел. мобилността.

Споменах го тоя случай, щото това е еманация на напъните за електрификация на транспорта. Трябва да бъдем много еко изведнъж. С цената дори на различни репресивни ограничения и огромнни разходи. Купуват електрически автобус за 2 милиона, карат го по път където той вдига килограми прахови частици във въздуха и после го зареждат с дизелов генератор. Но нали е електрически, пресата гърми колко сме еко и всичко е точно.

Все още не е ясно какъв е въглеродния отпечатък на един ел. автомобил, сравнено с конвенционалните. Казват, че бил по-голям.

Иначе, въпреки всичките недостатъци към момента, малките батерии, ограничения пробег, бавното зареждане, вероятно сега е златния момент да се кара електрическа кола. Имаше един с Тесла, който си я зареждаше на къмпинга в Гърция с ток от караваната. Отиването и връщането му са безплатни, а аз дадох 600лв за нафта. Ако бях с електричка щях да си ги спестя. Но станат ли достатъчно много тези автомобили вече няма да може да се зарежда по този начин или няма да е безплатно или на цената само на тока.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата