Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?
b_u_b_o написа:vicho написа:не мога да си представя след 10 години какви ще са електричките
Ей тука е разковничето, което повечето хора не могат да проумеят. Толкова сме рано, а вече разликата е осезаема, какво ли ще е след време. Но както сме коментирали и друг път, такава е човешката природа, трудно приемаме новото, просто защото е различно и ни вади от зоната ни на комфорт. За щастие не всички са така и бавно прогреса си върви.
На мен ми е интересно на Шаро плад-а какви времена ще завърти там.
b_u_b_o написа:b_u_b_o написа:vicho написа:не мога да си представя след 10 години какви ще са електричките
Ей тука е разковничето, което повечето хора не могат да проумеят. Толкова сме рано, а вече разликата е осезаема, какво ли ще е след време. Но както сме коментирали и друг път, такава е човешката природа, трудно приемаме новото, просто защото е различно и ни вади от зоната ни на комфорт. За щастие не всички са така и бавно прогреса си върви.
На мен ми е интересно на Шаро плад-а какви времена ще завърти там.
ще му е малко тесничко... предполагам около 1:02 - 1.03 на улични гуми. ако сложи къп гуми- може да е близо или дори да бие рекорда ако шофьора не е ограничаващия фактор
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
vicho написа:b_u_b_o написа:Странно защо тва порше с модел X го сравняват, а не със S, там не виждам съмнение кой-кого, сигурно заради товаИначе интересното е, че тролея го бие на доускорението, а двг-то взима старта. Очаквах да е обратното, ама сигурно заради тоя 1 тон разлика в теглото.
това не е сравнение... пускат всичко с всичко да има контент и забава![]()
не мога да си представя след 10 години какви ще са електричките
ето още едно от тия дни
Мога да ти кажа БМВ какви ще са след 10г - 320д М паркет с 4 ауспуха и +7 кс . Тесла и Хюндай в средния клас ще са 900кс и за една седмица ще продават колкото 3ки се продават за 1 година. Наще хора ще им загорчее , още не могат да повярват какво се случва. Ама то не е лесно да продаваш мазна баница 100 години и изведнъж някой да пусне на пазара кроасани.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
alx написа:b_u_b_o написа:На мен ми е интересно на Шаро плад-а какви времена ще завърти там.
ще му е малко тесничко... предполагам около 1:02 - 1.03 на улични гуми. ако сложи къп гуми- може да е близо или дори да бие рекорда ако шофьора не е ограничаващия фактор
1:02 без track package-a не мисля, че ще стане
1:03 е напълно възможно. Шаро все пак има много опит.
You said: "Time will change!" What if it changes you?
Темата е интересна и я следя, защото има какво ново да научи човек... Мога да кажа, че като фен на автомобилите и от това което съм карал /не е много и няма екзотики / и от двата свята има такива, които ми харесват. Електрички съм карал само на Спарк - Ъп, Кона и Лийф мисля... Ъп-а ми се вижда супер забавна и смислена кола за градска употреба, просто ме радва, че е пъргава до към 70-80, маневрена и е сравнително лека. На подходящата цена би била страхотна втора кола в едно семейство. Коната е по-бърза, но от място няма сцепление и не е толкова забавна. Карал съм я и магистрално Плд-Сф и просто не е моята кола...Нисана не ми хареса изобщо. От тези с които не съм имал допир ми харесва Киа EV6 заради дизайна. Тесла не ми харесва поради същата причина, основно интериора ми изглежда трагичен...Бих си взел ел кола, но само като втори автомобил на този етап. Ускорението и мен ме блазни, но.... то вече работата е трагична - камери, ограничения, жената и децата са 90% от времето с мен в колата, а да не забравяме и качеството на нашите хубави пътища. От години не мога разбера ква е тая логика да се произвеждат коли да кажем над 150 кс при положение, че ограниченията масово са 120-130км/ч и то само на магистралите... А в тея щати верно ли са 105-110 км максимална скорост и доколко се спазва това ?!?
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Btw от днес спарк имат нови 100 коли - корси и пежо е-208 изглеждат интересни, естествено са си малки и градски коли. До сега не познавам някой който не си е взел градска електричка с малък пробег и да не си вземе и голяма такава в последствие. Та аз лично смятам да прескоча тоя етап и когато взема нещо то да е с голяма батерия. Возил съм се и съм карал почти всички възможни "градски" електрички и класацията ми е следната: ако не ме вълнува това че е 2 местна - смарт. Брутално компактна и маневрена, мога да направя обратен в хола без маневри
Ако имаш деца обаче забравяш за смарта, тука влиза зое-то което ми е топ като цена качество в тоя клас. И ако вече нямам ограничение в бюджета i3 е колата, много ме кефи и ако е в прилично изпълнение като екстри е прекрасна кола. БМВ са тотални идиоти, че разработиха една от най-добрите електрически платформи още през 2013 и после я изхвърлиха на боклука и сега правят някакви опити да префасонират двг коли в електрички.
Кията EV6 наистина е с много як дизайн, ама нещо не е моята, инфотеймънта е пълен боклук и усещането от карането някак е...на кия. Освен това е адски скъпа, извинявай ама да дам 130-140К за тая кия и да я чакам 8 месеца минимум като мога да взема model Y за 110K другата седмица от германия ако днеска я поръчам...ми мерси.
Не съм тесла фен, не ми харесват на външен вид, вътре са ми постни, обаче просто в близко бъдеще не виждам как бих си взел друга кола защото тези които ми харесват малко повече и са близки като пробег/клас дори не се доближават като цени. 

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
vicho написа::shock:![]()
И аз не очаквах 1000 коня кола да победи 650кс кола

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
acho.rs написа:И аз не очаквах 1000 коня кола да победи 650кс кола
ама то 1000-те коня кола не е победила

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
b_u_b_o написа:Та аз лично смятам да прескоча тоя етап и когато взема нещо то да е с голяма батерия.
Toва е нож с две остриета - ако нямаш къде да зареждаш с много киловати си е направо мъка. 10 дни съжителствах с EQV, 100kW батерия и единствените бързи станции тогава бяха на Бизнес парка (платени и тогава все заети) и по един кабел на Кауфланд (вечно заети)...особено зимно време както се случи при мен си беше доста стресиращо преживяване

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Кой те насилва да зареждаш до горе?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Don_Diego написа:b_u_b_o написа:Та аз лично смятам да прескоча тоя етап и когато взема нещо то да е с голяма батерия.
Toва е нож с две остриета - ако нямаш къде да зареждаш с много киловати си е направо мъка. 10 дни съжителствах с EQV, 100kW батерия и единствените бързи станции тогава бяха на Бизнес парка (платени и тогава все заети) и по един кабел на Кауфланд (вечно заети)...особено зимно време както се случи при мен си беше доста стресиращо преживяване. Сега като дръпна малко мрежата със сигурност е по-добре, но пак без лично/резервирано място където да зареждаш с поне 22kw няма да е много по-приятно
Трудно ми е да се съглася, че е толкова важно да имаш 22кв вкъщи. Според мен 11кв та дори и 7кв са напълно достатъчни в 99% от случаите. Не мога да се сетя за сценарий в който да се прибера с празна батерия и да искам да я натъпча пак за под 5 часа до горе. А дори и да се случи в която и посока да хвана се сещам за поне 2-3 150kw зарядни по път в радиус от 10-15км на които да набутам набързо колкото ми трябва.
- Petrolhead
- Потребител
-
z
Последна промяна Petrolhead на 21 Сеп 2023, 9:16, променена общо 1 път
- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
b_u_b_o написа:Don_Diego написа:b_u_b_o написа:Та аз лично смятам да прескоча тоя етап и когато взема нещо то да е с голяма батерия.
Toва е нож с две остриета - ако нямаш къде да зареждаш с много киловати си е направо мъка. 10 дни съжителствах с EQV, 100kW батерия и единствените бързи станции тогава бяха на Бизнес парка (платени и тогава все заети) и по един кабел на Кауфланд (вечно заети)...особено зимно време както се случи при мен си беше доста стресиращо преживяване. Сега като дръпна малко мрежата със сигурност е по-добре, но пак без лично/резервирано място където да зареждаш с поне 22kw няма да е много по-приятно
Трудно ми е да се съглася, че е толкова важно да имаш 22кв вкъщи. Според мен 11кв та дори и 7кв са напълно достатъчни в 99% от случаите. Не мога да се сетя за сценарий в който да се прибера с празна батерия и да искам да я натъпча пак за под 5 часа до горе. А дори и да се случи в която и посока да хвана се сещам за поне 2-3 150kw зарядни по път в радиус от 10-15км на които да набутам набързо колкото ми трябва.
Ако живееш по график - да, достатъчни са 7 и 11, но при мен не е така. В конкретните 10 дни трябваше да се ангажира допълнителен бус, с двигател с вътрешно горене за ходене до Пловдив и Стара Загора в един ден защото електричката нямаше ток, отделно хората се оплакваха, че им е студено. При пускане на парното батерията буквално се изцеждаше и пробега падаше с 30-40%. На повечето 11кв станции в София буса зареждаше с не повече от 7 (пак казвам тогава нямаше толкова много бързи станции, сега предполагам срещу заплашане е малко по-добре)
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
Petrolhead написа:много бих искал да си купя електрическа кола, но не мога да намеря нито една която да ми харесва.
- теслите са ми грозни и не виждам как ще дам 100-200к за кола сглобявана от пияни роботи
- всичкия ВАГ е отвратително грозен и отвън и отвътре, изключвам е-трон и тайкан, нямам пари за такива
- корейците изглеждат добре от 5-10 метра разстояние, като седнеш вътре са си все същите корейци
- мерцедес - грозни отвън, страшен пластмасов-екранен кич
- бмв - всичко с ток е 5 пъти по-грозно от тези с ДВГ, които сами по себе си са адски грозни
остана ли нещо?
И аз мислех по същия начин, но разбрах че просто не ми се занимава и дават пари за смяна на колите. Не обича да продавам просто.
Смятам че и ти си така, защото оплакванията са ти на субективно ниво. Трябва да имаш реални очаквания спрямо бюджета ти. И БМВ под 150к лв е е пълно лайно - особено ако е 4цил дизел, дето Теслите ще те правят за смях във всеки един момент, а ти уж ще бъдеш със спортен премиум автомобил . БМВ започва от 6 цил мотор и запълване на списъка с екстри, защото иначе си статист с друсаща кола и скапани седалки с още по-скапана кожа.
Така че ако наистина ще купуваш кола за 100ина к, сложи картите на масата и виж че наистина двг-тата са като динозаври. Ако можеш да си позволиш 340/540/М60 - поздравления, там има база за сравнение .
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
- Мечтае да кара: 911
acho.rs написа:И БМВ под 150к лв е е пълно лайно - особено ако е 4цил дизел, дето Теслите ще те правят за смях във всеки един момент, а ти уж ще бъдеш със спортен премиум автомобил .
Абсолютно във всеки момент ме правят за смях Теслите, даже докато спя, прав си. То не се търпи вече, мисля да си режа вените. Даже в момента от съседния блок една Тесла ми се смее, не е живот това