Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
ентусиаст
Аватар

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от slatanic » 24 Юли 2023, 18:47

Вместо дачия взимаш тойотя ярис бензин/газ.
Или само бензин. И караш... караш... и абе караш...

Потребител
Аватар

Мнение от rosen vanev » 24 Юли 2023, 22:39

Не можеш да сравняваш чисто нова кола за 72 хил. лв. със стара кола за 20 хил.
По тази логика си карайте жигулите на газ и ще ви е много евтино и готино.
Това Пежо може да се вземе за под 50 хил. лв. с пробег до 30 хил. км. и съм сигурен, че след 2 г. няма да се продаде за много по- малко, за разлика от старата кола, в която си инвестирал доста в части и гориво......

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 24 Юли 2023, 22:50

rosen vanev написа:Не можеш да сравняваш чисто нова кола за 72 хил. лв. със стара кола за 20 хил.
По тази логика си карайте жигулите на газ и ще ви е много евтино и готино.
Това Пежо може да се вземе за под 50 хил. лв. с пробег до 30 хил. км. и съм сигурен, че след 2 г. няма да се продаде за много по- малко, за разлика от старата кола, в която си инвестирал доста в части и гориво......

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Попринцип говорим за втора кола, може да вземеш много адекватна кола за 20к която по абсолютно нищо няма да отстъпва на това пежо, но това е друга тема.

Как ще ме накараш да си купя тоя електрически тостер, като същото бензиново 208 почва от 36к и в гт варианта си стига 51к лв?

Да кажем, че избера среден вариант за 43к лв. Остават ми 29к за гориво и едногодишно обслужване което е не повече от 800лв, цените на електричките просто са крайно нерентабилни, когато се доближат като цените до автомобилите с ДВГ ще си говорим пак, сам те оставям да сметнеш колко са 29к обърнати в бензин.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 25 Юли 2023, 8:20

Момци хващайте направо автобуса и влака и ще Ви е най евтино, там и кола втора ръка за 3000лв. няма как да стъпи на градския транспорт. Според вас всеки който си купува нова кола е малоумен, аааах как можеда се прее....м така.
ПС: и пак въпроса стига до гроздето :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 25 Юли 2023, 9:21

Ако трябва да бъдем точни, най-евтиния автомобил е служебния, нищо, че е Дачия. За 4 години и 300 000км нямам 1 ст разходи, а го ползвам 24/7 без ограничение на километрите, но е тъпо да парадирам с това и да обяснявам, че останалите са будали.
Колко електрички карахте по 300 000 - 500 000км, че тука има и милионници, купихте по една и айдееееее "Голям автомобил" - "Ракета", после се оказа, че измежду ракетите има и куци подводници, ограничени до някъде.
Бъдещето, поне за сега се определя от "ограничения" не от прогрес, което не е ОК.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 25 Юли 2023, 9:55

Чакай малко сега.
Първо беше, че колата се кара за без пари или за някакви дребни стотинки, а за поддръжка, направо не се говори каква евтиня е .
После се разбра, че не е точно така спрямо конвенционалните автомобили.
И на края резюмето е , не е по-евтино ама ние сме богати и си угаждаме а вие сте плебеи :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 25 Юли 2023, 10:01

Просто е смешно да си купуваш електричка и да си мислиш колко ти е евтино и как се возиш за без пари и нямаш поддръжка, ама ти вече си платил всичко това за години напред с цената на колата :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 25 Юли 2023, 10:19

DigitalExile написа:Просто е смешно да си купуваш електричка и да си мислиш колко ти е евтино и как се возиш за без пари и нямаш поддръжка, ама ти вече си платил всичко това за години напред с цената на колата :mhihi:

Няма по добър индикатор от това коя кола е по изгодна за дългострочна експлоатация от това да видиш какви коли карат такситата. Забелязвам вече доста електрически в София, което е достатъчно за мен да си направя изводите. Това дали е по-евтино е пряко свързано с колко км на година минаваш. Тази инвестиция за години напред, може да се окаже 2 години, което е много добър период след, който започваш да спестяваш пари. Познавам хора живеещи в Банкя и пътуващи всеки ден към София и обратно и ми споделят, че след като смениха дизеловата X5-ца с Модел S спестяват по 8 хил. лв на година само от горивото. Вероятно като сложиш разходите за обслужване на Х5 ще станат 10 хил на година. Вече 5 години я карат тая Тесла, това са 50хил. спестени. Малко ли е?

Разбира се ако минаваш малко км не излиза сметката. Затова и аз търкалям едно старо дизелово рено за ходене до магазина и училището на децата. Следя постоянно цените на електричките и когато цената стигне до там, че да ми излезе сметката ще го сменя. Бай Ганьо много обича това което кара, независимо дали е пълно лайно, важното е да е неговото лайно и ще го брани докрай, въпреки че не знае и той защо. Ревете в другата тема, че ви е жега ама не правите връзка между жегата и колите, които караме и замърсяването на атмосферата. Някой друг е виновен за тази жега разбира се.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 25 Юли 2023, 10:45

Модел2 и VW който беше ще са с цена 25 000 евро. Вероятно ще поевтиняват още.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 25 Юли 2023, 10:46

Всички имащи електрички обясняват, че не са ги взели за екология, ти сега пак натам изби :mhihi:
За Бога - вземете вече решение важна ли е или не екологията при избора ви на кола :mhihi: . И един hint: накладките на електричките са същите като на конвенционалните автомобили и при употреба (колкото и да е рядко това) образуват доста прах, който се разнася в атмосферата...та и мантрата за нулевото замърсяване при употреба отива в кофата :lol: :idea: .

Такситата преминават на електрички защото няма подръжка, не защото е евтин тока. Аз с метанчето също не цапам колкото кола на бензин/дизел и се возя за без пари (градско съм под 10лв/100км, извънградско 6-7... :wave: )
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Юли 2023, 10:50

Предвид каква мизерия е въздуха в София (а и на доста областни градове), мисля че е неизбежно центъра, а после и широк център да стане достъпен само за ел. коли.
Вие си говорете. Всички големи промени стават "първо постепенно, после наведнъж."
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 25 Юли 2023, 11:10

adovet написа:Момци хващайте направо автобуса и влака и ще Ви е най евтино, там и кола втора ръка за 3000лв. няма как да стъпи на градския транспорт. Според вас всеки който си купува нова кола е малоумен, аааах как можеда се прее....м така.
ПС: и пак въпроса стига до гроздето :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Мойта кола съм си я взел от конфигуратора, така че поста ти е нелеп.

Ставаше въпрос че за втора кола, която да ползваш само в града, е малоумно да дадеш 75 бона. Пежото на жена ми струва 25 бона чисто ново и харчи 5 на 100 градско. За кво ми е електричка за 50 бона отгоре??
Последна промяна Jorixa на 25 Юли 2023, 11:31, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 25 Юли 2023, 11:30

Don_Diego написа:Всички имащи електрички обясняват, че не са ги взели за екология, ти сега пак натам изби :mhihi:
За Бога - вземете вече решение важна ли е или не екологията при избора ви на кола :mhihi: . И един hint: накладките на електричките са същите като на конвенционалните автомобили и при употреба (колкото и да е рядко това) образуват доста прах, който се разнася в атмосферата...та и мантрата за нулевото замърсяване при употреба отива в кофата :lol: :idea: .

Различните хора имат различна мотивация да си вземат ел. кола. Защо трябва да е само едното или другото. Избора е базиран на много фактори, които всеки трябва да претегли, като най-важния е за мен е зарядната инфраструктура после са другите. Няма мантра за нулево замърсяване. Защо си измисляш някакви твърдения, които никой никъде не ги твърди? Твърдението е че замърсяват по-малко от ДВГ след изминаване на някакъв пробег от километри след производството. И също така че емисиите за експлоатацията на такива коли само ще спадат с преобразуването на енергийните система към екологични източници на ток. Това че не отделят пушеци в големите градове като се движат е също много важно, защото има разлика пушека за производството на ток да е в неурабнизирана територия, а не на 1 метър от белия ти дроб.
Също така защо смяташ, че трябва ел. коли да имат нулево замърсяване за да решим да сменяме ДВГ? Няма как това да бъде постигнато никога. В най-добрия случай ще може да намаляваме замърсяването. Тоя пример с накладките беше много неуспешен, защото заради регенеративното спиране, замърсяването и там е намалено в пъти. В момента регенеративното спиране е ограничено от скоростта с която може да вкараш ток обратно в батериите, затова все още има спирачни дискове. Някога когато батериите са развият достатъчно или започнат да монтират хибридни батерии (LiOn + кондензатори), ще може да прави и аварийно спиране с регенерация. Тогава може би ще се отървем и от малко прах, който се отделя от накладките. Ти като си такъв критик, имаш ли по-добро решение на тези проблеми?

Незнам защо има хора, които стоят и си измислят несъществуващи аргументи да хейтят по ел. колите. Никой няма да те накара на сила да си купиш ел. кола следващите 10 години. След 10 години, когато това може да стане, просто плюсовете за ел. коли ще са толкова много, че няма да има разумни аргументи да не караш ел. кола. Като не ти харесват си карай маслоядите и остави хората да си решат какво ги влече, без да измисляш несъществуващи аргументи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 25 Юли 2023, 11:57

Точно за накладките и дисковете смятам в този форум много хора ще го оценят - има няколко теми за избор на дискове и много добре знаете защо ( общо взето не вземеш ли ОЕМ нищо не става). Купувал съм на няколко пъти дискове с накладки за предишните ми БМВта и винаги цифрите са били над 1000 за комплект

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 25 Юли 2023, 14:03

ekalchev написа: Познавам хора живеещи в Банкя и пътуващи всеки ден към София и обратно и ми споделят, че след като смениха дизеловата X5-ца с Модел S спестяват по 8 хил. лв на година само от горивото. Вероятно като сложиш разходите за обслужване на Х5 ще станат 10 хил на година. Вече 5 години я карат тая Тесла, това са 50хил. спестени. Малко ли е?

.

Значи да разбираме така.
Човека е давал за Х5 цата 8000 лева за гориво на година , което е над 3 тона и може би около 30 000 километра пробег.
А Теслата пак минава 30 000 километра на година НО не дава стотинка за ток, защото зарежда без пари?!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата