Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Икономическата криза 2020-2023
steeN написа:
п.с. няма по-добро потвърждение за това, че долара ще скача яко, от това че редовните специалисти му копаят гроба
Т.е. искаш да кажеш, че ще се обезценява най-бавно, спрямо другите валути

TNT написа:steeN написа:
п.с. няма по-добро потвърждение за това, че долара ще скача яко, от това че редовните специалисти му копаят гроба
Т.е. искаш да кажеш, че ще се обезценява най-бавно, спрямо другите валути
Не забравяйте само, че когато ритнат столчето на осъденият на обесване, има малък момент в който той лети. Това обаче не е полет. Точно в такъв момент е европейската икономика и на нас се опитват да ни обяснят, че тя "набира височина".
Стотинка, долара е силен щото наливат напечатани милиарди във ВПК и войни (пардон военни операции) . Не че им е слаба икономиката дори напротив. Но пък си заслужава да се напрегнеш и да измътиш друга причина от по-горе написаната при факта, че през 99% от съществуването си воюват и превземат де що мърда.
Гробокопачите на долара не знам дали сте забелязали, но от поне 6 месеца върви процес по "onshoring" и донякъде "nearshoring" от страна на САЩ.
Даже в руската пропаганда го използваха наскоро. Мисля, че Ченалова спусна един абсурден текст на тема 'изгорена земя'.
Даже в руската пропаганда го използваха наскоро. Мисля, че Ченалова спусна един абсурден текст на тема 'изгорена земя'.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Икономическата криза 2020-2023
vladobate написа:Стотинка, долара е силен щото наливат напечатани милиарди във ВПК и войни (пардон военни операции) . Не че им е слаба икономиката дори напротив. Но пък си заслужава да се напрегнеш и да измътиш друга причина от по-горе написаната при факта, че през 99% от съществуването си воюват и превземат де що мърда.
А еврото, паунда, австралийския долар и йената, те защо са силни? Може да добавиш швейцарския франк и норвежката крона.
Нали уж за "свит светоглед" се обвиняваме? Вместо аз да се напрягам ти вземи да се напрегнеш и да измъдриш друга причина.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Кроната и франка могат много лесно да се обяснят, а другите освен силни икономически са и силни партньори на САЩ.
Канада, да разбирам ли, че идват тежки времена за Европа, а не просперитет? То и някой друг колега каза, че тежките време щели да са другото лято, това казали експертите от компания управляваща милиарди.
А ако нищо от тези обесвания и полети не се сбъдне?
Вчера по Фокус слушах някаква с английска фамилия(Ели Хауърд май беше)за настроението на острова спрямо Брекзит. Вече минавало 60%-та неодобрението, а одобрението само 12
третия там неопределен отговор е ясен колко е. И видиш ли ти възрастните хора искали повече да излизат защото...им било представено как всичко ще стане както ЕДНО ВРЕМЕ, а те носталгично се върнали в представите на младостта си(звучи ли ти познато с нашия соц Канада?)как Британия пак ще бъде империя и бла-бла. След като икономическия растеж(прогнозите му)вече отивали към много ниски стойности и мноооооого от представените като ползи неща не се случвали, хората там масово почнали да негодуват. Все повече започват да се чуват искания да се връщат към съюза на който ти риташ столчето.
Проблемът с работната ръка ставал все по-голям, шофьори и още куп неща изредиха. На въпросът от водещата дали не липсва политическа воля да се върнат, госта каза да, но все пак изреди там партии, които започват да вкарват подобна риторика в приказките си.
Засега трудно ще се случат реални действия защото тия пуритани трябва да свалят мноооого ниско англо-саксонската си гордост, а за народ, който много обича да се хвали с военните си постижения и една камара глупости като футбола(нищо, че са криваци)това ще бъде много трудно да паднат по гръб.
През времето в което Англия ще умуват как да се върнат вие може да копаете гроба на еврото и ЕС.
Хубавото в случая е, че нито моите, нито вашите приказки имат значение, а посоката си е ясна и нещата просто ще се случат.

Канада, да разбирам ли, че идват тежки времена за Европа, а не просперитет? То и някой друг колега каза, че тежките време щели да са другото лято, това казали експертите от компания управляваща милиарди.

Вчера по Фокус слушах някаква с английска фамилия(Ели Хауърд май беше)за настроението на острова спрямо Брекзит. Вече минавало 60%-та неодобрението, а одобрението само 12

Засега трудно ще се случат реални действия защото тия пуритани трябва да свалят мноооого ниско англо-саксонската си гордост, а за народ, който много обича да се хвали с военните си постижения и една камара глупости като футбола(нищо, че са криваци)това ще бъде много трудно да паднат по гръб.
През времето в което Англия ще умуват как да се върнат вие може да копаете гроба на еврото и ЕС.

Хубавото в случая е, че нито моите, нито вашите приказки имат значение, а посоката си е ясна и нещата просто ще се случат.

Абе за долара се говореше и някои обърнаха на друго. Много заядливо човече си Стийн, писах, че имат силна икономика и не го оспорвам ама акаш , всичката ти е такава. Че в Европата колко държави са или бяха империи и обикаляха целия свят да цоцат, даже си продължават, Великобритания, Франция, Испания, Португалия....Швейцария държи мръсните кинти на целия свят. И не съм гробокопач на долара, той си е извоювал да е на върха и той ще слиза надолу щото няма накъде повече, природен закон. Една държава не може да управлява целия свят, много паплач е, затова си създава сателити и ги използва. Но като ти насочат пистолета в тиквата клякаш, няма как. Или и това е теория на конспирацията. А, един умник, ама вярно умник , разбирач и е предрекъл всичко което се случва със световната икономика, та каза чоляка минимум поне още 60години долара ще е на върха на хранителната верига като валута. Тоз изперкал вече не заради самия долар, а заради начина на живот и разплащане каквото го познаваме, но не можем да си представим какво ще след 30, та камо ли 60 лета.
Top Gun Maverick написа:Канада, да разбирам ли, че идват тежки времена за Европа, а не просперитет? То и някой друг колега каза, че тежките време щели да са другото лято, това казали експертите от компания управляваща милиарди.![]()
Европа умря. Още не го е разбрала, но вече е факт. В последните осем години нищо добро не се е случило. Колелото се завъртя. Компании бягат от Германия. Какво повече може да се каже? Снежната топка тръгна по хълма. А пътят е дълъг. Догодина, дори по-догодина. Икономиката се отряза от суровинната си база. Това е уникална тъпотия. Аз нямам обяснение ... Това, което Хелмут Кол построи, Меркел го изтри до последната прашинка. Вкараха и продължават да се вкарват милиони орки. Милиарди се изсипаха и още много милиарди ще се изсипят в Украйна. Много милиарди ще отидат за фойерверки. Кой ще ги плати тия сметки? Откъде ще дойдат тези пари?
Англичаните са демоверсията на това, което чака континента.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Съгласен съм с тези негативи. Обаче ще ти кажа къде според мен грешиш. Аз също съм бил така с подобно на твоето мислене, но изведнъж видях, че нещо не е така както аз си мисля. Светът...върви напред. Не бъркай напред с идеална за него посока!
Но върви напред и не се връща! С всичките си негативи нещата си вървят и ще се оправят. Това, че нещо на мен или теб ни изглежда, че аха да падне поради някакви причини, съвсем не значи, че ще падне. Хората, стадото, племето, махалата, селото, града, общината, областта, щата, държавата просто еволюират и ще се справят в крайна сметка. Колегата горе пише за империи, забравил е Холандия и Белгия. Днес на стоп возих някакъв човек от Сливен до морето на 68 години, израстнал като сирак та ми разправя как живеел в Белгия преди време, ама не му харесало, миришело на тоалетна там, живеел на гарата в началото като отишъл, питах го за Брюксел ли става дума, той вика да и разправя там куп негативни неща. Дали това значи, че цялата държава е скапана и мирише на тоалетна?
По Фокус имаше дискусия за Испания и как Каталуня искаха да излизат, как е имало мнения в Испания цялата държава да се маха от ЕС(в някакви политически кръгове)и човека припомни каква е била държавата преди 1982-ра и влизането си в ЕС. Хората са били бедни, съпоставими с тези в латинска Америка, как е имало огромна емиграция от Испания в други държави за да работят и как се е преобразила държавата и хората. От емиграция в посока други държави, хората са започнали да идват в тази откровено племенна държава, която се е обединила от нещо и променила към далеч по-добро.
Сега, дали ЕС ще се разпадне или не, ами не сме врачки. Да, Меркел викна камара паплач от всякъде, но кой да им бачкаше половината мръсна работа? Че аз всеки мангал, който познавам работи в Англия дюнерджия, градинар, куриер, в Германия същите работи без градинар, жените гледат стари хора, ти защо не отиде да работиш тая работа в някоя от тези държави, ами се заби в края на света? Бъди сигурен, че Германия поне ще се оправи и ще отива само напред, освен ако по някое време не прояви пак амбиции към военно дело спрямо ЦЕЛИЯ СВЯТ. Ти редовно споменаваш как кризата щяла да ги хване и да ги ореваваме живи. Човеко, говориш за нация, която е останала с много, много по-малко мъже след ВСВ, разрушения, които едва ли може да си представиш, огромна емиграция на интелектуала в посока САЩ и още куп неща и въпреки това е станала номер едно в Европа пак като след САЩ не знам коя държава в света е мащабно по-добре. Тези хора имат точно две неща - акъл и дисциплина. Добавяме до това историята и не знам как ти ги виждаш да боксуват, а аз да просперират. Мотивацията е временна, дисциплината е нещото, което е много по-важно.
Ще видиш, че тая държава няма да тръгне на зле. Може да се случват неща, които на мен и теб не ни харесват пак казвам, ама няма да тръгне на зле. Освен ако не тръгне да завзема пак света казвам отново. Защото тези военни експанзии не свършват добре за никой. Дори световната сила САЩ го разбра по трудния начин с много провалени войни в Корея, Виетнам и да не изреждаме. Затова САЩ измислиха други начини да приобщават нации на своя страна и да налагат своето. Германия просто си работи към днешна дата. Кризите са временно явление и необходими за капитализма, иначе нямаше да има тези възходи.

По Фокус имаше дискусия за Испания и как Каталуня искаха да излизат, как е имало мнения в Испания цялата държава да се маха от ЕС(в някакви политически кръгове)и човека припомни каква е била държавата преди 1982-ра и влизането си в ЕС. Хората са били бедни, съпоставими с тези в латинска Америка, как е имало огромна емиграция от Испания в други държави за да работят и как се е преобразила държавата и хората. От емиграция в посока други държави, хората са започнали да идват в тази откровено племенна държава, която се е обединила от нещо и променила към далеч по-добро.
Сега, дали ЕС ще се разпадне или не, ами не сме врачки. Да, Меркел викна камара паплач от всякъде, но кой да им бачкаше половината мръсна работа? Че аз всеки мангал, който познавам работи в Англия дюнерджия, градинар, куриер, в Германия същите работи без градинар, жените гледат стари хора, ти защо не отиде да работиш тая работа в някоя от тези държави, ами се заби в края на света? Бъди сигурен, че Германия поне ще се оправи и ще отива само напред, освен ако по някое време не прояви пак амбиции към военно дело спрямо ЦЕЛИЯ СВЯТ. Ти редовно споменаваш как кризата щяла да ги хване и да ги ореваваме живи. Човеко, говориш за нация, която е останала с много, много по-малко мъже след ВСВ, разрушения, които едва ли може да си представиш, огромна емиграция на интелектуала в посока САЩ и още куп неща и въпреки това е станала номер едно в Европа пак като след САЩ не знам коя държава в света е мащабно по-добре. Тези хора имат точно две неща - акъл и дисциплина. Добавяме до това историята и не знам как ти ги виждаш да боксуват, а аз да просперират. Мотивацията е временна, дисциплината е нещото, което е много по-важно.
Ще видиш, че тая държава няма да тръгне на зле. Може да се случват неща, които на мен и теб не ни харесват пак казвам, ама няма да тръгне на зле. Освен ако не тръгне да завзема пак света казвам отново. Защото тези военни експанзии не свършват добре за никой. Дори световната сила САЩ го разбра по трудния начин с много провалени войни в Корея, Виетнам и да не изреждаме. Затова САЩ измислиха други начини да приобщават нации на своя страна и да налагат своето. Германия просто си работи към днешна дата. Кризите са временно явление и необходими за капитализма, иначе нямаше да има тези възходи.
Светът върви напред??? В кое отношение? За да върви икономически една държава, трябва да има потребление. А когато хората икономисват от храна, всички теории завършват с пускането на водата. Ако някой преди 5-10 години ми беше казал, че канадци и американци ще крадат храни от магазините, щях да го пратя на психиатър. Днес всичко е в железни парапети и врати със сензори. Няма магазин без охрана на вратата. Кое е отишло напред и кое се е развило??? Този дядо от снимката, на колко години е и защо работи, а не си гледа кефа като всички канадски пенсионери???
Евем ти и напредъка ....
Евем ти и напредъка ....
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Дядото от снимката може да е в много добро здравословно състояние и да работи, нищо лошо няма
+ това не знам как е в Германия, но в БЕ ако работиш определен (кратък) период след като се пенсионираш, получаваш едни не лоши кинти накуп. Разбира се, това е пожелание.
Какво значи Европа умря? И да, винаги ще има фалити, но това не означава, че е умряла или ще умре определена държава. Сигурно и САЩ (и не само) беше мъртъв през 2008-2009г, но след това пак е живнАл.
Едни определени хора МНОГО, ама много ви се иска Европа или САЩ да ''умрат'' но това, ако се случи в сънищата ви, то преди това кандидатите са BRICSdgasfhdgfgas, ще се умрели много отдавна

Какво значи Европа умря? И да, винаги ще има фалити, но това не означава, че е умряла или ще умре определена държава. Сигурно и САЩ (и не само) беше мъртъв през 2008-2009г, но след това пак е живнАл.
Едни определени хора МНОГО, ама много ви се иска Европа или САЩ да ''умрат'' но това, ако се случи в сънищата ви, то преди това кандидатите са BRICSdgasfhdgfgas, ще се умрели много отдавна

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Долара не се движи по икономически показатели.
Там нещата са съвсем други и нямащи нищо общо с икономическите принципи.
Или по-скоро имаме нови икономически принципи, където други неща са водещи и вече нещата там отиват към трудно предвидими ситуации.
Там вече прогнозите се правят по-скоро чрез някакви предсказващи магически сфери от колкото от икономисти.
Единственото вярно е, че ако собствениците на $ водят някъде война, то $ е силен
Като чета мненията на някой тук (и по-специално на един субект) веднага се сещам за онзи лаф, че в България има само един "умен" човек, който може да оправи България, но той е зает, кара такси или прави да кажем банички
Според мен @ Top Gun Maverick тук има скрит колега по професия.
Или по-скоро имаме нови икономически принципи, където други неща са водещи и вече нещата там отиват към трудно предвидими ситуации.
Там вече прогнозите се правят по-скоро чрез някакви предсказващи магически сфери от колкото от икономисти.
Единственото вярно е, че ако собствениците на $ водят някъде война, то $ е силен

Като чета мненията на някой тук (и по-специално на един субект) веднага се сещам за онзи лаф, че в България има само един "умен" човек, който може да оправи България, но той е зает, кара такси или прави да кажем банички

Според мен @ Top Gun Maverick тук има скрит колега по професия.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
България зор ще я оправим скоро защото от преди робствата насам всеки е свикнал да мисли как само той да е добре. От там дори в дребните неща като да махнеш едно блъснато животно от пътя или да сигнализираш за някаква нередност някъде, всеки разчита на някои други да го направи вместо него, а през това време той да си върши неговите неща.
Ние сме били огромна държава с власт и т.н. но докато всеки не стигне до заключенията защото сме се сринали чак толкова, няма да се оправим. Или поне една голяма част от хората докато не стигнат. Дотогава ще идват я руснаци, я западняци, които да ни тикат леко напред, но и да вземат много неща срещу тази услуга.
А междувременно Брикс срина долара и фалира САЩ:
https://cryptodnes.bg/brics-vuvejdaneto ... rinflaciq/
Ние сме били огромна държава с власт и т.н. но докато всеки не стигне до заключенията защото сме се сринали чак толкова, няма да се оправим. Или поне една голяма част от хората докато не стигнат. Дотогава ще идват я руснаци, я западняци, които да ни тикат леко напред, но и да вземат много неща срещу тази услуга.
А междувременно Брикс срина долара и фалира САЩ:

https://cryptodnes.bg/brics-vuvejdaneto ... rinflaciq/
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Е.Димитров написа:Долара не се движи по икономически показатели.
Точно толкова колкото гръмотевиците са израз на божия гняв, а не физично явление.
Интересно каква война се водеше края на 2019, началото на 2020, че долара беше на 3-4 годишен връх тогава и сега е много отдолу, сравнено с тогава.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Аз съм запомнил от войните в Ирак и Афганистан, че долара падаше когато нахлуха. Сега с това в Украйна беше обратното защото според мен много се объркаха икономическите фактори точно.