Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?
Този от клипа на Стина прилича на 6-7 кВт, монтирани в сервизен пикап. Нормално за 30 минути да налее 3кВт.
Та преди Стига да ни покаже практическата страна
, имах предвид че с времето ще се развие DC DC зареждането и точно за няколко минути пак ще имаш ток за 10- 15 км.
Та преди Стига да ни покаже практическата страна

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
AAA е частен нон-профит и се финансира от членски внос точно като СБА. Наистина е страшна мистерия кой ще ги купи, бъдещ епизод на Досиетата Х

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
BMW_POWER написа:Nissan Leaf е $55 600. $28 400+$26 000 и пак е под цената. Нямам идея колко ток ще заредиш за да изминеш 200 000 километра. Bolt е $47 600, ама той си е градска лагерница.
Е в северно мексико сте набутани явно, но в щатите при средна цена на нова кола от $47К, болта и лиифа са под $30К. Базова корола е сигурно около $20К, но разликата само ще се стопява.
Spunky написа:BMW_POWER написа:Nissan Leaf е $55 600. $28 400+$26 000 и пак е под цената. Нямам идея колко ток ще заредиш за да изминеш 200 000 километра. Bolt е $47 600, ама той си е градска лагерница.
Е в северно мексико сте набутани явно, но в щатите при средна цена на нова кола от $47К, болта и лиифа са под $30К. Базова корола е сигурно около $20К, но разликата само ще се стопява.

Тук има и $7500 данъчна отбивка, при вас може да има също
BMW_POWER написа:ID A написа:Пауър, къде пише, че е забранено да сипеш гориво от туба в колата на магистрала? Точно в Америка и Канада може би даже е по-леко. В Европа особено западна, на магистрала да стоиш абсурд. Веднага репатрак до най-близката отбивка или зона за почивка. Това с даването на заряд не е толкова интересно. И цените не са интересни. Колкото по-масови стават електричните, толкова по-евтини ще са. Проблем ще е цялата зараждащата инфраструктура.
В Сф пуснаха електрически бусове и на една от линиите в ОК2 се оказа, че няма възможност за зареждане. Сложиха генератор до изграждане на нов транспорт и мрежа, а това е над година и то при съдействие на институциите.
Ето примерна ситуация. Спираме един до друг на магистралата. Колко време ще ти отнеме да сипеш 5л, за да идеш до най-близката бензиностанция? 3-4 минути? Аз с електричката толкова време може да стоя на телефона, за да слушам "за Х натиснете 1, за У натиснете 2 ...". А.може да си откарам и 20 и 30 минути, ако операторите за бизи. Колко време ще отнеме на камиона да дойде и още колко, за да ми вкара ток за 50км?
Електричката ще бъде изнесена по най-бързия възможен начин. Всеки тоуйнг трък има бензин, за да ти долее. Но не всеки може да ти зареди батерията. Спирането на магистралите е абсолютно забранено, изключая аварийни случаи.
Тоя камион от видеото на Стинката е прекрасен. Не знам колко струва и нямам идея, кой ще купи няколко хиляди подобни, за да покрие територията на САЩ. Все пак някой трябва да ги плати![]()
Зарядните станции също няма да са подарък и цената им ще се калкулира в зарядката.
А дългият кабел от какъв метал е и колко тежи? За един познат питам
Дългия кабел ли ти е проблема? Възможно да е меден, но силно възможно и алуминиев да е. Като квадратура нещо 185мм2 не повече. Тежи няколко килограма. Идеята да излезеш и да закъсаш е идея за глупаци. Ти като тръгваш на път не си ли правиш груб план колко гориво имаш и къде ще зареждаш или всеки път си на руска рулетка разчитайки, че има бензиностанция някъде. От постовете ти ми изглеждаш на интелигентен мъж ама с тоя коментар почвам да те мисля за друго. Като тръгваш с тъпата електричка ми ще помислиш малко и няма да закъсаш. Само да те светна, че електричката като закъса и се дърпа си зарежда батерията и пак с малко дърпане и тя ще си сипе 5те литра. Аз за 15г стаж шофьорски и над милион километра един път не съм закъсал.

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
KUM4o написа:...
Същото му го написах 2-3 страници по-назад...та няма много смисъл да се хабиш

KUM4o написа:Дългия кабел ли ти е проблема? Възможно да е меден, но силно възможно и алуминиев да е. Като квадратура нещо 185мм2 не повече. Тежи няколко килограма. Идеята да излезеш и да закъсаш е идея за глупаци. Ти като тръгваш на път не си ли правиш груб план колко гориво имаш и къде ще зареждаш или всеки път си на руска рулетка разчитайки, че има бензиностанция някъде. От постовете ти ми изглеждаш на интелигентен мъж ама с тоя коментар почвам да те мисля за друго. Като тръгваш с тъпата електричка ми ще помислиш малко и няма да закъсаш. Само да те светна, че електричката като закъса и се дърпа си зарежда батерията и пак с малко дърпане и тя ще си сипе 5те литра. Аз за 15г стаж шофьорски и над милион километра един път не съм закъсал.
Изобщо не си разбрал, какво искам да кажа, но бързаш да се изказваш на тема интелигентност. Та подред. Може да претендирам, че имам най-голям опит във форума за работа с шофьори. От всякакъв калибър. От топ професионалисти до тотални аматьори. Само за 2008 до 2015 физически през ръцете ми бяха минали над един милион. Да, над милион, защото супервайзерът ми ги смята с калкулатор. Нагледал съм се на неща, каквито не можеш и да си представиш. Защо ти пиша това? Ми от моята туба (едно време държах по 5л в колата) съм зареждал двуцифрено число пъти шофьори, на които колата им просто е угаснала. Лепил съм гуми, масло съм доливал, изобщо, масовият шофьор тук кара и не мисли. Дори като "светне чайникът" не винаги спират. Имам кит за отваряне на коли, защото буквално всяка седмица някой си оставяше ключовете в колата и ... Има неща, които трябва да се видят.
Колко е дълъг кабела? Не ми е никакъв проблем. Просто помислих, като ниско интелигентен. Примерно 20 станции, по 2.5кг (примерно мед), по 11.80лв килограм и ето как Бай Мангал е с едни 590лв напред. Иначе казано, колкото е по-дълъг кабела, толкова по-добре.
Пак за теб. Тегленето на превозни средства с твърда или мека връзка е разрешено единствено в частни имоти. На улицата те качват на камиона и те изнасят, за да не пречиш на трафика. И повЕврай ми, тоуйнг тръковете идват на мястото на инцидента винаги преди полиция, пожарна и линейка. Никой няма да ти разреши, да се зареждаш на магистралата или на булеварда. В някоя малка уличка, може и да стане. Ще те изнесат, барабар с целия ти шофорски стаж и километри. От Мексико надолу, може и да заредиш с теглене. Ама нагоре, само в теорийте на Стинката.
И да не съм съвсем голословен
и т.н. и т.н. и т.н. ....
b_u_b_o написа:KUM4o написа:...
Същото му го написах 2-3 страници по-назад...та няма много смисъл да се хабишМного ме е яд, че има няколко човека с електрички тука и вместо да споделят опит с нас бъдещите собственици на "тролеи", то се пише едно и също от няколко човека дето просто не могат да приемат някаква промяна. Аз лично напоследък следя нещата доста изкъсо и постоянно излизат новини които ще е интересно да се обсъждат, обаче като се сетя какво се пише тука и ми се отщява..
???
Моляте не ми сравнявай американци в тема за европейци. Американските шофери са толкова нискоинтелигентни хуманоиди, че да ги сравняваш с културата на шофиране в Европа е смешно. Само като им гледам хилядите видеа как ни се учудват и кефят на пътното поведение в Европа и какви тъпи изказвания пускат са ми ясни.

Темата е за бъдещето на електрическите автомобили. Континентът и държавата не са уточнени.
- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
b_u_b_o написа:KUM4o написа:...
Същото му го написах 2-3 страници по-назад...та няма много смисъл да се хабишМного ме е яд, че има няколко човека с електрички тука и вместо да споделят опит с нас бъдещите собственици на "тролеи", то се пише едно и също от няколко човека дето просто не могат да приемат някаква промяна. Аз лично напоследък следя нещата доста изкъсо и постоянно излизат новини които ще е интересно да се обсъждат, обаче като се сетя какво се пише тука и ми се отщява..
Не се влияй от някои мнения. Имам наблюдения на Tesla 3 2023 Standard Range Plus на мой близък, варианта само със задно. Скоро я докара от Германия. Не запомних само типа на батерията, че имало различни. Препоръчва се веднъж седмично 100% заряд за калибриране само знам. На това чудо ускорението е брутално, представям си на Long Range и Performance каво ще е...Примерна консумация на 80км. при прав и пресечен терен с изкачвания, спускания и прави участъци имам впредвид разхода е 20% на батерията. Спокойно се минават 350км. с едно зареждане. Така всичко е измислено, че направо останах очарован. Единствен минус - предните седалки - в задната част малко са стеснени и някой ако е по-пълен ще му е неудобно. И другото което ми направи впечатление, ако е на открито при тези жеги стъкления покрив се нагрява ужасно. Окачване при нашите пътища перфектно. Стои като залепена на завои. От Германия до тук ползвал само 2-3 пъти спирачки - когато е включена рекуперацията те не са и нужни. Други минуси освен тези които описах аз не видях. Всеки който може да си го позволи въобще да не се чуди ако става въпрос за 3 версията.
Който има трифазен ток - покупка на една 11KW зарядна е отличен избор - 500 евра и е цената.
И аз понатрупах някакъв опит и все още ми е много интересна тема, но по същата причина избягвам да коментирам тук.b_u_b_o написа:KUM4o написа:...
Може би заглавието на темата трябва да се промени и да не провокира толкова спорове за/против. Мисля че 10 години по-късно определено има бъдеще за електричките, дали само за тях - едва ли, но е факт че са се наложили.
ПС. Най-продаваната нова кола за изминалото полугодие в европа за първи път е електричка https://insideevs.com/news/677735/tesla ... -2023/amp/
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
3186 написа:И аз понатрупах някакъв опит и все още ми е много интересна тема, но по същата причина избягвам да коментирам тук.b_u_b_o написа:KUM4o написа:...
Може би заглавието на темата трябва да се промени и да не провокира толкова спорове за/против. Мисля че 10 години по-късно определено има бъдеще за електричките, дали само за тях - едва ли, но е факт че са се наложили.
ПС. Най-продаваната нова кола за изминалото полугодие в европа за първи път е електричка https://insideevs.com/news/677735/tesla ... -2023/amp/
Някой ако има въпроси и иска да тества нека да ми пише, имам две електрички и ще се радвам да разясним някои въпроси на практика на по бира

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Преди всичко превозните средства, които трябва да бъдат основата на индустрията за бъдеще, вече не се продават. „Входящите поръчки за електрически автомобили в индустрията са с 30 до 50% под предходната година“, каза Томас Пекрун, вицепрезидент на Централната асоциация на германската автомобилна търговия (ZDK), като се опасява, че нещата ще се влошат още повече към края на годината.
Все повече собственици на електрически автомобили забелязват рязък спад на стойността на техните превозни средства. А причината е, че търсенето на употребявани коли на ток продължава да се срива, съобщава британското издание Daily Mail. То се позовава на проучване на компанията This is Money, според което 20-те коли на старо, които са загубили най-голяма част от стойността си, са задвижвани изцяло на ток.
Това второто вероятно е добре, защото стават по-достъпни. Но явно с намаляването на стимулите и бонусите за закупуване на нов ЕА, бързо спада и интереса към тях.
b_u_b_o написа:Много ме е яд, че има няколко човека с електрички тука и вместо да споделят опит с нас бъдещите собственици на "тролеи", то се пише едно и също от няколко човека дето просто не могат да приемат някаква промяна. Аз лично напоследък следя нещата доста изкъсо и постоянно излизат новини които ще е интересно да се обсъждат, обаче като се сетя какво се пише тука и ми се отщява..
Ако ми филтрираш мненията в тази тема ще осъзнаеш, че съм споделил всичкия си опит с електричките и съм отговорил на почти всички въпроси които са били зададени.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила