Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическата криза 2020-2023
Маверик, кажи сега като си убеден, че най-голямото зло са кредитите, откога българина не може да спестява . Идеята на кредита е да вдигнеш стандарта си на живот преди да пукнеш като куче ( това второто е сигурно
) или да вложиш в развитие било материално (бизнес) или интелектуално. А лошото на кредита е нестабилна икономика не са хората тъпи искат малко по-бял живот. Стийна говори врели некипели как нямало значение реалното производство и дава пример за наличие на производство а въпреки това потрошена държава. В уравнението не е само производство това е ясно и ти даже го пишеш по-надолу с подобен пример твой и си противоречиш. Че то и новини произвеждат и хартии с уж някаква стойност ама твърде кратковременна. Прекалено много термини се вкарват и става мармалад, инфлация, покупателна способност, кредитна политика, народопсихология. ПС: Я кажете за 50-те милиарда евра, някоя клюка
.

Маверика всичко му е паднало от небето и той кредити не е теглил.
Маверик, кое е по-добре? $1200 на месец наем (+2% всяка година) или $1300 месечно ипотека плюс такси (за пет години напред)?
Искам да ме убедиш, че като плащам наем, ще мога да спестя пари и да купя кеш. $1200 плащах 2015-16г. В момента са +$2К наемите в моето село, +$3.5К в Торонто. Това са проверими цифри
Чакам да чета с интерес
Маверик, кое е по-добре? $1200 на месец наем (+2% всяка година) или $1300 месечно ипотека плюс такси (за пет години напред)?
Искам да ме убедиш, че като плащам наем, ще мога да спестя пари и да купя кеш. $1200 плащах 2015-16г. В момента са +$2К наемите в моето село, +$3.5К в Торонто. Това са проверими цифри

Чакам да чета с интерес

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Като цените слязат с едни 30-40% надолу и пазара сам ще те убеди
Твоите субективни усещания видяхме колко струват, всичко което си написал последните 2 години стана на обратно, но си позволяваш да квалифицираш. От къде това самочувствие?
Отговорих. Ти не отговори какво няма общо с това, че СССР е произвеждал всичко 80те и пак катастрофира, а Турция магически няма. Да, навътре съм, но не мога да уча вместо теб.

https://news.bg/energy/tokat-poskapva-s ... -yuli.html

vladobate написа:Стийна говори врели некипели
Твоите субективни усещания видяхме колко струват, всичко което си написал последните 2 години стана на обратно, но си позволяваш да квалифицираш. От къде това самочувствие?
BMW_POWER написа:Не отговори, какво общо има СССР със заглавието на темата. Това за 80-те също няма нищо общо с темата. Както се казва в докладите, "мнението на отговаря на заглавието", сиреч СПАМ.
Понеже си вътре в нещата, а аз трябва да уча, колко страни от Г7 внасят по 65-70% от храните, консумирани от населението им? Дори Г20. Монако и Люксембург не са показатели в случая. Ще ти подскажа, че стачката на камионджиите миналата зима изразни магазините много сериозно.
Отговорих. Ти не отговори какво няма общо с това, че СССР е произвеждал всичко 80те и пак катастрофира, а Турция магически няма. Да, навътре съм, но не мога да уча вместо теб.

https://news.bg/energy/tokat-poskapva-s ... -yuli.html
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди новите цени в сектор "Електроенергетика". Те влизат в сила от 1 юли 2023 г. за следващия едногодишен ценови период. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.
Средното увеличение за битовите потребители е 4,37 процента. За "Електрохолд" е предвидено увеличение с 4,24 %, за ЕВН - с 3,78 %, а за клиентите на "Енерго Про" - с 5,43 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги, поясняват от КЕВР.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
Кое всичко стана наобратно, Стийн? Цените ги виждам двойни. 25г. си изкарвам прехраната с производство , колко да съм субективен повече от другите. Държава може да затъне по ред причини включая и шибаната политика, както и външна намеса във вътрешните дела. Но производството не е ала бала, а абсолютно необходима компонента за оцеляване на държавата щото ако го няма ще ядеш мъди.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Икономическата криза 2020-2023
Върни се и прочети какво си писал за да разбереш какво е станало на обратно. Производството не е алабала. Това е твое твърдение, отново спориш със себе си.
Икономическите кризи идват точно когато производството е стигнало върха си
Както примерно безработицата винаги е най-ниска преди тях.
Толкоз по темата за информацията, която носят тези неща разглеждани в изолация.
Икономическите кризи идват точно когато производството е стигнало върха си

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
BMW_POWER написа:Маверика всичко му е паднало от небето и той кредити не е теглил.
Искам да ме убедиш, че като плащам наем, ще мога да спестя пари и да купя кеш. $1200 плащах 2015-16г. В момента са +$2К наемите в моето село, +$3.5К в Торонто. Това са проверими цифри![]()
Чакам да чета с интерес
И защо да му е паднало от небето? Не е ли възможно да е харчил по-малко, отколкото е изкарал и така да е събрал пари за каквото е решил? Защо винаги вариантите са само два: Паднало от небето или кредит? Иначе, ако мога да дам мнение по другия въпрос - поговорката гласи: Заем се изплаща, наем Не!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Имах впредвид, че на Маверика може да му е наследство, зестра и т.н. Не коментирам, как се изкарват пари, за да платиш кеш жилище.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Цък, ако беше така щях много по-рано да почна някои неща, които почнах след като си купих къща с пари изкарани левче по левче от пиацата. Толкова. Пък да те убеждавам...ти си убеден вече, аз и хиляда аргумента да ти извадя е все едно да те накарам да си купиш Биткойн. Няма нужда да те убеждавам, ти си направил избора си. Моят беше да живея години при нашите и не съм плащал наем през това време, та пак опираме до това кой и какво иска като най-добро за себе си. Ти си отишъл на онзи край на света с не много пари от тука, нормално е да си бил пред избора дали или.
Маверик, мен чужди пари не ме интересуват, още по-малко пък да ги броя. Затова и написах за вероятности.
Съвсем хипотетичен въпрос. Колко пари трябва да печелят двама млади хора, за да плащат наем едни 1500лв на месец и да успеят да спестят 400К за нещо що годе читаво? Обзавеждането го броим вътре.
Ще ти дам малко инфо. Покрай споровете тук един човек ми показа месечния си доход. Беше меко казано впечатлителен. Но съм убеден, че той влиза в тези 1-3% от хората с доход "Над....". Говорим за доход, не за фирми, далавери и т.н.
Съвсем хипотетичен въпрос. Колко пари трябва да печелят двама млади хора, за да плащат наем едни 1500лв на месец и да успеят да спестят 400К за нещо що годе читаво? Обзавеждането го броим вътре.
Ще ти дам малко инфо. Покрай споровете тук един човек ми показа месечния си доход. Беше меко казано впечатлителен. Но съм убеден, че той влиза в тези 1-3% от хората с доход "Над....". Говорим за доход, не за фирми, далавери и т.н.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Не знам, всеки има различни нужди/разходи, аз затова ти казвам, че съм гледал през моята камбанария.
Затова ти дадох и пример с цифри и факти. Сравнително точни.
При мен заплатата ми скочи с 2%, цените се умножиха по 2.5-3.... Никакъв шанс без кредит. Честно казано, чувал съм само за една нашенка, купила имот кеш. Било е преди 2007 и данъчните са я разсипали от проверки. Това по разкази на други нашенци. Аз лично такива не познавам.
Тук се задават още едни +0.25% на ОЛП. Г7, велика икономика

При мен заплатата ми скочи с 2%, цените се умножиха по 2.5-3.... Никакъв шанс без кредит. Честно казано, чувал съм само за една нашенка, купила имот кеш. Било е преди 2007 и данъчните са я разсипали от проверки. Това по разкази на други нашенци. Аз лично такива не познавам.
Тук се задават още едни +0.25% на ОЛП. Г7, велика икономика

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
А аз още чакам, още някой да обяви нещо официално (за доходите), както направих аз, във форума... Малко развалям представата за милионерския имидж, но какво да се прави... Шанс!
Ex: 96' BMW318ti

Споделеното в частен разговор си остава там завинаги. Поне за мен е така.
А иначе не бих си позволил лукса да разваля мита, че карам баничарка на минимална
А иначе не бих си позволил лукса да разваля мита, че карам баничарка на минимална

steeN написа:Върни се и прочети какво си писал за да разбереш какво е станало на обратно. Производството не е алабала. Това е твое твърдение, отново спориш със себе си.
Икономическите кризи идват точно когато производството е стигнало върха сиКакто примерно безработицата винаги е най-ниска преди тях.
Толкоз по темата за информацията, която носят тези неща разглеждани в изолация.
Вадиш ми абзаци от цяло изречение, защо, да поддържаме безсмислен спам ли... Алабала, писах заради мнението ти, че и с голямо производство пак затъват държави, а това не е единствения фактор обуславящ твърдението ти. Лесно се пада трудно се изкачва и невъзможно да се задържиш на върха това обяснява (и всички го знаят без твойта гениална мисъл) кризи и възходи. Не производството е причината "разглеждано в изолация".
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
BMW_POWER написа:Маверика всичко му е паднало от небето и той кредити не е теглил.
Искам да ме убедиш, че като плащам наем, ще мога да спестя пари и да купя кеш. $1200 плащах 2015-16г. В момента са +$2К наемите в моето село, +$3.5К в Торонто. Това са проверими цифри![]()
Чакам да чета с интерес
Ето ти индекса на цената жилищата в САЩ от 1900г до сега . Нещо което е струвало 2000 долара или една средна годишна заплата преди 120 години към 2020г е струвало 200000...Средната годишна заплата към 2020г само за справка е 60 000 ...
https://observationsandnotes.blogspot.c ... -1900.html
Обедняването на хората в по дългосрочен исторически период е показателно за това как се отразява съвременните икономически отношения върху заплащането на труда . Макар обезценката на долара да е само едната част на уравнението , фактите изобщо не говорят добре към днешна дата . През 1900г средната заплата в САЩ е била 2000 долара годишно , примерно учител е бил на 17 000 долара средно годишно заплащане . Към 2020г средното заплащане на най квалифицираните е било 85 000 . Ако приложим инфлацията от 1900 до сега която е 34 пъти обезценяване на долара то приравнена заплатата на учител трябва да бъде 578 000 долара годишно . Ама явно не е толкова . Тенденцията е хората да получават все по малко за труда си и дохода им да стига само за евтини боклукчави стоки които са в изобилие днес без съмнение .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...