Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от Petrolhead » 28 Юни 2023, 16:17

z
Последна промяна Petrolhead на 21 Сеп 2023, 9:20, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 28 Юни 2023, 16:34

Според мен сравнението не е много коректно.
Сигурно с 1 минимална заплата в турция може да си купиш 300 дюнера, а тук 100-150. Вероятно същото е вярно за перилни препарати, плочки за баня и много други.

Две неща обаче ме замислят - колко от населението работи за минимална заплата там и тук. Има статистики, има сива икономика, може да сравним.

Каква е средната и високата работна заплата съответно в двете страни?
Колко струва да си купиш бмв тук, колко там?

Цените на храните и в ресторантите тук в последно време имат огромна инфлация, наистина, но от друга страна на нас ни е много по-лесно да отидем в чужбина на почивка, отколкото на югоизточните ни съседи...

Според мен тук малко или много опитваме да сравним качество на живот, а то трудно се измерва с малката или голяма потребителска кошница.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 28 Юни 2023, 16:38

Въпросът какво слагаш в кошницата е основният.

Кето бисквитката вероятно е прекалено краен пример щом говорим за Турция, но нещо като кола която не е родно производство или някакъв друг вид техника минаваща през валута определено ще промени нещата. Иначе е ясно, че традиционни храни, строителни материали, комунални услуги, здравеопазване и наеми са в другата посока.

кандидат ентусиаст
Аватар

Икономическата криза 2020-2023

Мнение от alekangg » 28 Юни 2023, 16:54

Изображение

Ако се добави Турция дори в моментите преди увеличение на минималната пак ще е преди нас доста. А когато е на едно ниво с нас по заплата изобщо няма да коментираме.

Това за кето бисквитката е за вицовете. Аз лично през живота си не съм си купувал такова нещо, явно съм много изостанал
Нищо, че цената на почти всички хранителни продукти са по-високи от Европа, за сметка на най-ниска минимална, абе топ сме както и да се погледне

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 28 Юни 2023, 17:20

z
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна Petrolhead на 21 Сеп 2023, 9:20, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 28 Юни 2023, 17:31

driver69 написа:Две неща обаче ме замислят - колко от населението работи за минимална заплата там и тук.

Не мога да ти извадя точни цифри, но процентно там са много, много повече. Ако в БГ на минимална са да кажем 30% от работещите, там са двойно. Но мисленето там е "щом държавата е преценила толкова к'ъв си ти да искаш повече". Един вид държавата е над всичко, тя знае най-добре и т.н. :kuku:

driver69 написа:Според мен сравнението не е много коректно.

То може да се сравнява, но обикновено се сравняват лук с пъпеши и се изкривява самото сравнение. Набързо 2 примера:
APPLE iPhone 14 Pro 128GB - в медиамаркт, техния техномаркет - 53000 лири или с днешен курс 3816лв, тук в нашия си техномаркет същия е 2439лв.
SANDERO STEPWAY - 795 000 TL или над 57 000 лв., при нас е 35000лв.

За всякаква техника, коли и подобни цените са много по-скъпи. Имат някакви абсурдни данъци, забрани или ограничения за внос и общо взето си е скъпотия. Като се замисля само хранителни продукти, перилни и почистващи препарати и т.н. са по-евтини, но само ако са на прИмоция. Редовните цени са малко hit and miss - някои неща са по-скъпи, някои еднакви, някои по-евтини. Единственото им предимство е, че поне засега имат някакъв вкус и качество, но явно са прихванали европейско-американските чалъми, щото забелязвам все по-често Е-та по опаковките и влошаване на вкус и качество на някои марки.
Заведения и ресторанти са си скъпо по дифолт. Фрапе и безалкохолен коктейл - 250 лири и тва в одрин. Да, джиджано място си беше, но само още 1-2 маси бяха заети, а по другите по-неугледни кафенета имаше повече народ т.е. най-вероятно им е скъпо на хората. За контраст пък в чанаккале на централно място обилна вечеря за двама възрастни - 300 лири :shock:

Най-бруталното в турско тази година са цените за хотелите. Меко казано са абсурдни. Тва 700-800 евро за седмица го нямат за нищо и не говорим за топа на топа на хотелите, а съвсем обикновен хотел. А миналата година същия хотел, същия период си беше жълти стотинки, към 400лв. за седмица. Не виждам 400% повишение в нищо, че да искат 400% повече пари тази година. За съжаление и в гръцко е нещо подобно откъм цени. Ще направя другата седмица едно пробно ходене, че отдавна не съм ходил и ако става тази година по-дългата почивка най-вероятно ще я правя в гръцко :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 28 Юни 2023, 17:41

В БГ кой познава човек, работещ за минимална ? Аз нито един. Само такива осигуряващи се на минимална.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Юни 2023, 18:16

То затова в Турция на всякакви нашенци им излиза почти без пари да летуват, защото сме много бедни. :mhihi: А в Турция на известните им курорти беше евтино, вече йок. Всеки суляк тука с Ф10 и Ф01, но иначе бедни. Вчера возя един галфон, който бачка за 1600-1700 лв. на месец на зеленчукова борса. Щеше да си купува гоУф 5, ама този, който заведе да му помага с избора го убеди, че точно тоя гоУф имал много ръжда, която онзи не можал да види първоначално като го гледал и...му продаде втория модел очиларка 270цди...пита ме и му казах, че за неговите доходи е бетър гоуФо, ама не чува, дал му очиларката 200-300 лева по-малко. Как да му обясняваш, че с обслужването първия месец още е минал парите...
Няма места по нашите хотели уикендите, искат някакви ебааааахти парите във Велинград за две нощувки, за морето няма да говоря, кръчмите чики-рики фул, в една пицария ти дерат кожата все едно Берлускони е възкръснал и сам ти прави пицата, ама иначе леле, колко са добре тюркиш щото купували домати и банани без пари...не знам, не съм видял наплив от турци дюиноонаци да отиват да живеят там, а познавам сигурно повече такива от всеки от форума. А едно време беше обратно, хвалеха я тая Турция яко.
Предполагам за някои хора да се купуват там неща от техния кръгозор с тяхната минимална заплата е по-лесно. То затова се казва, че при всеки инфлацията е различна и зависи от неговата кошница.

Само едно не мога да разбера относно гейфоните, че пак те се вадят на показ, що не купуват от тука и не продават там?
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 28 Юни 2023, 18:46

И над минимална да ти влиза в джоба все тая. Пак си на дъното. Или очаквате хората да падат по улиците недояли, за да се направи извод. Спестявания....глупости, това е теория на конспирацията. Спестяванията се стапят по банките на средната класа, която всъщност е доста над средната. Ще прозвуча като турцофил :mhihi: , но част от заработеното ми давам там в другата държава щото е в пъти по-евтино важни за мен неща. И не съм стъпвал в Турция нито искам да живея там.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 28 Юни 2023, 19:02

Колко да е скъпа техниката в Турция - двойно по евтина

https://www.kombimarket.com.tr/urun/bos ... ombi-beyaz

https://vimax.bg/gazov-kotel-bosch-cond ... otvod.html

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Юни 2023, 19:09

Я американците тука кажете за колко долара ви продават там най-напомпания Айфоняк последен модел?
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 28 Юни 2023, 19:15

Top Gun Maverick написа:Я американците тука кажете за колко долара ви продават там най-напомпания Айфоняк последен модел?

1600 доларес

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 28 Юни 2023, 19:55

madafaka_donkele написа:
Top Gun Maverick написа:Я американците тука кажете за колко долара ви продават там най-напомпания Айфоняк последен модел?

1600 доларес
+150 доларес такси, нещо като ДДС

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Юни 2023, 19:59

Искате европа пък цените капалъ чарши ..не става така тая работа :nono:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 28 Юни 2023, 20:14

Jordana написа:Искате европа пък цените капалъ чарши ..не става така тая работа :nono:

Аз искам европейски живот с европейски цени и европейски заплати, не афганистански живот с европейски цени и афганистански заплати, както е в момента. Аз се ебавам, но няма да се учудя точно и афганистанците да се окажат по-добре от нас въпреки войните.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата