Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
master of the force
Аватар

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от alx » 10 Юни 2023, 17:08

In_Memoriam написа:
alx написа:А модел 3 пърформанс е с по- къс спирачен път от последното м3 и стига по- високи стойности на странично ускорение (g в завой)… и това е с плебейски спирачки и гуми…

Някога правил ли си си труда преди да постваш конкретни метрики да сравниш някакви стойности?
https://fastestlaps.com/models/tesla-mo ... erformance
Lateral acceleration 0.96 g (9 m/s²)
100 kph - 0 33 m

https://fastestlaps.com/models/bmw-m3-competition-n-a
Lateral acceleration 1.03 g (10 m/s²)
100 kph - 0 32 m

То пък се оказа, че и ние имаме интернет :shock:

Интернет-а за незнаещия е двулико… едно лице е че можеш да прочетеш това което си изровил и да си направиш извода че едното е по- добро от другото…. Другото лице обаче е че там дето си прочел не е написано, че м3 то е с Мишелин пилот къп гуми които са опция. Това е състезателна гума стриктно за сухо време… ако м3то комп си го поръчаш с нормалните гуми - тогава числата са други.

А третата страна е че ти убягва целия контекст на упражнението- че сравняваме една от най- хубавите спортни коли за простосмъртни (м3) с една “далеч от спортна кола” по твоите думи електричка и тая електричка ускорява, спира и завива -поне- като въпросното м3.

И последно- ти виждал ли си модел 3 на писта? Щото аз ги гледам редовно и хич ама хич не са зле.

Та разбирам че не ти харесват, но чисто като динамика просто не можеш да им намериш кусур.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 10 Юни 2023, 17:52

Изображение
След поредната форумна партенка от недостоверна информация само това ли успя да изровиш? Първо къде прочете, че тестовете са с Cup 2 и второ аз какво да направя, че при Тесла няма опция за Cup 2 от завода? Пак си тръгнал на война без сабя и накрая се обясняваш като ученичка :mhihi:

Toчно така, Тесла не е спортна кола и логично в спирането дори не са близо, та не знам защо ги слагаш в едно изречение. Имат 1 метър разлика във възможно най-тъпата дисциплина 100-0, с която да сравняваш спирачки, която разлика ще расте експоненциално в полза на М3 при увеличаване на скоростта и при увеличаване на броя последователни спирания.

П.С Какво си виждал ми е през ** :yes: Като динамика им намирам много кусури, защото за парите, които струват ще карам по-бърза кола с бензинов мотор на всякаква дисциплина и дори ще има бонус - удоволствие от шофирането ;)
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Юни 2023, 18:34

In_Memoriam написа:Изображение
След поредната форумна партенка от недостоверна информация само това ли успя да изровиш? Първо къде прочете, че тестовете са с Cup 2 и второ аз какво да направя, че при Тесла няма опция за Cup 2 от завода? Пак си тръгнал на война без сабя и накрая се обясняваш като ученичка :mhihi:

Toчно така, Тесла не е спортна кола и логично в спирането дори не са близо, та не знам защо ги слагаш в едно изречение. Имат 1 метър разлика във възможно най-тъпата дисциплина 100-0, с която да сравняваш спирачки, която разлика ще расте експоненциално в полза на М3 при увеличаване на скоростта и при увеличаване на броя последователни спирания.

П.С Какво си виждал ми е през ** :yes: Като динамика им намирам много кусури, защото за парите, които струват ще карам по-бърза кола с бензинов мотор на всякаква дисциплина и дори ще има бонус - удоволствие от шофирането ;)

Разбира се всичко което си написал са глупости… аз тактично ти оставих вратичка като ти казах че говориме за рейс гуми и трябваше да погледнеш и като разбереш, че говориш за м3 комп а аз за “нормално” м3 да кажеш- “грешка- видях резултати от м3 комп”.

За паленето на спирачките- пак глупости. Няма къде при нормално каране да запалиш спирачките на теслата. Това става на писта- със десетки 100% спирания в минута и така 30 минути… тогава може и да усетиш разлика в спирането но товс пак няма да от спирачките а от уличните гуми които след 10 минути ще имат консистенцията на дъвка на горещ асфалт. Ама ти няма как дс знаеш това защото нито си карал мощна кола на писта, нито си се състезавал нито най- вероятно си имал възмжност да юркаш една тесла дори на пътя.

За удоволствието от шофирането- съгласен. Но само защото е силно индивидуално и всеки си има предпочитания.

И така :bchug:
.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 10 Юни 2023, 18:44

Искаш да ми кажеш, че разликата в метрите ще започне да се увеличава само на писта, при само 100% натоварване, при поне 30 минути сесия ли :kuku: Аз не съм карал мощна кола на писта, а ти явно не си карал мощна кола на улицата :mhihi: защото това, което пишеш, че няма да го усетя съм го усещал точно там. :mhihi: Даже и съм го измервал, понеже усещанията са нещо субективно, за разлика от теб, който обича да разчита на усещания без точни данни :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 10 Юни 2023, 18:48

Сравнявате ябълки и круши.. Едното е в топ 5 на най-продаваните коли за миналата година, другото супер нишова спортна кола която е събитие да видиш по улиците. И само факта, че подобни сравнения съществуват и разликите не са особено големи трябва да ви светка една лампичка за какво иде реч, дори и да не са в полза на електричката.

In_Memoriam написа:за парите, които струват ще карам по-бърза кола с бензинов мотор

Модел 3 струва 50К евро, коя е тая по-бърза бензинка дето ще изкараш от магазина за толкова...320i? :mhihi:

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 10 Юни 2023, 18:52

Не ми трябва да е от магазина, за да е бърза. Не само че ще е в гаранция, а и е разхищение на ценен финансов ресурс :D Мисля, че я пусках и по-рано в темата.

Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Юни 2023, 20:52

In_Memoriam написа:Искаш да ми кажеш, че разликата в метрите ще започне да се увеличава само на писта, при само 100% натоварване, при поне 30 минути сесия ли :kuku: Аз не съм карал мощна кола на писта, а ти явно не си карал мощна кола на улицата :mhihi: защото това, което пишеш, че няма да го усетя съм го усещал точно там. :mhihi: Даже и съм го измервал, понеже усещанията са нещо субективно, за разлика от теб, който обича да разчита на усещания без точни данни :)

Можеше просто да кажеш - “обърках се”.

И говориме за Сток коли. И Дето нито си карал м3 нито тесла… нито нещо на писта и нямаш представа кое как като почне сериозно дс се натиска една кола.
Последна промяна alx на 10 Юни 2023, 20:54, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 10 Юни 2023, 20:53

:mhihi: Това и очаквах.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Юни 2023, 20:55

In_Memoriam написа::mhihi: Това и очаквах.

Прочетох го и го Едит- нах го защото не беше коректно за което се извинявам. Не ми беше намерението да звучи обидно а го прозвуча така. Не ми беше това целта. Съжалявам
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 11 Юни 2023, 20:30

carmanf1 написа:
adovet написа:
Don_Diego написа:A може ли една бърза калкулация колко би струвала една подобна инсталация за вкъщи и колко място ще заемат панелите :oops:

В момента прата ФЕЦ на покрива на клиниката ми. Проекта ми е готов, от енергото ми разрешиха 25кв. и гоня документи. Правя я за лична консумация и продаване на остатъка.Вече ми направиха няколко оферти за изграждане. Цената е около 1500-2000лв/кв. Това включва всичко. Говоря за централа без батерии.

Има ли евро субсидии за изграждането на такива?

Не съм запознат грам, но май някой ми беше споменавал, че имало такава програма :dunno:

Имам някви идеи да правя и аз върху гаража и навеса на двора - обща площ са около 75кв м,
ама не знам това изобщо достатъчно ли е, като площ за битови нужди поне.

Грам не разбирам и ще се радвам колеги да споделят мнения.
Когато ще продаваш ток няма субсидия. Също така субсидия има само за жилищни сгради и само за собствени нужди.Също така за гаражи и навеси не дават разрешение за фец

Sent from my 2201123G using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 13 Юни 2023, 9:40

:OT:
В момента има програма за финансиране до 75% и до 15000 лева.
За една къща минимума, който трябва да имаш е поне 10 квП (киловат пик) и това е минимума.
Трябва да имаш и батерия към 10 киловата и да стискаш палци да не е облачно.
И така, с тая система не си независим разбира се, но сметките за ток могат да паднат с до примерно -70%.
Десет киловат пик система струва около 20к лева (грубо) и още толкова за батерия.
Добре е да се постави трифазен ток, но дали ще успееш да зареждаш електричката, както някой коментираха така фриволно- съмнявам се.
Освен ,ако електричката не е малък градски автомобил или тротинетка.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 13 Юни 2023, 15:04

Е.Димитров написа::OT:
В момента има програма за финансиране до 75% и до 15000 лева.
За една къща минимума, който трябва да имаш е поне 10 квП (киловат пик) и това е минимума.
Трябва да имаш и батерия към 10 киловата и да стискаш палци да не е облачно.
И така, с тая система не си независим разбира се, но сметките за ток могат да паднат с до примерно -70%.
Десет киловат пик система струва около 20к лева (грубо) и още толкова за батерия.
Добре е да се постави трифазен ток, но дали ще успееш да зареждаш електричката, както някой коментираха така фриволно- съмнявам се.
Освен ,ако електричката не е малък градски автомобил или тротинетка.

Значи това което смятам да направя е следното -10 kW ФЕЦ за дома и зареждане на Нисан Лийв примерно,който се кара през седмицата около 200 км.,и се зарежда уикенда.Сега ми пускаш съмнения,че няма да стане,а пък тез дето ще правят инсталацията викат-ок ще е
:dunno: А относно държавното финансиране-мисията невъзможна,проверил съм.Не знам кой ще се докопа :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 13 Юни 2023, 15:09

Е къв е проблема да не стане ?
ЕВ-то и на 3,5 кв може да се зарежда. Ако искаш през нощта ще трябва батерия по-голяма. През деня няма никакви ядове според мен.
Хм,хм...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Юни 2023, 15:20

Електричката можеш да я зареждаш на какъвто си искаш ток в къщи… просто времето ще варира.

За 10те киловата система- София е грубо на същата ширина като Бостън. Пак прилагам моята система която по тази схема е съвместима като климатични условия. Моята е 14.5 киловата. 10 киловата ще е грубо едно 65-70% от моята.

https://www.pvoutput.org/aggregate.jsp? ... 14&v=0&t=m

За 2022 аз съм правил средно по 1300 киловата на месец. 68% от това е 884 киловата на месец средно. През лятото повече, през зимата по- малко, но средно толкова. Стига ли?
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 22 Юни 2023, 16:25

b_u_b_o написа:Теории и хипотези има и че земята е плоска, и там доводите са почти толкова силни колкото тоя за метана в стомаха на кравата... :mhihi: Или вълшебния нефт дето се саморегенерира и пълни празните находища... Колкото и нефт да има, ерата на двт-то приключва просто защото е изключително неефентивна технология която просто е в края на живота си. Колкото по-бързо го приемете тоя факт толкова по-лесно ще преживеете промяната. :bchug:

Дамм, много по-ефективно е да складираш горивото за колата си в 600кг сандък от редки метали. :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата