Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от steeN » 09 Юни 2023, 21:05

Ще цитирам един друг колега - евтино няма хубаво :mrgreen: Като искаш да си независим си плащаш, иначе се самозалъгваш, че си и обясняваш, че другите не са.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Юни 2023, 21:08

steeN написа:Има си батерии за тази работа. Дори самата кола може да се ползва за аварийна батерия и да захранва къщата в такива моменти.
А тубите може да дойдат да ти ги откраднат ако стане нещо. Тока от батериите ще е доста по-голям зор да ти вземат. :lol:
Влез в 21ви век...

Ако беше жена, щях да ти кажа, че те обичам :mhihi: Това с батериите е универсален отговор. Пада батерията, зареждаш от другата (а защо дори направо не я сменяш) и си готов. Ама аз къде да държа още 2-3-4 батерии у нас? alx има място в двора, ама аз нямам. Ами тия с апартаментите? Колко батерии ще набиеш в една люлинска гарсониера?

Помня, на един комшия преди време в бг-то му гепиха акумулатора. И го отнесоха заедно с тока в него :OT:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Юни 2023, 21:10

Е колко да нямаш място. Ти колко голяма си мислиш, че е тази батерия?

https://www.tesla.com/powerwall/design
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 09 Юни 2023, 22:11

alx написа:
DigitalExile написа:И това е така защото която и тесла да поръчате, тя вече пътува към Европа.

Корекция- това е така защото вече ги правят в Германия и капацитета се утроява (примерно) всеки 3 месеца.
Перални, перални- да не те хваща такава пералня където и да е в града или извън него… :driving:

Извънграда 5 минути на 200+ км/ч и ще се откажеш, щото разхода и естимацията ще ти е брутална и няма да стигнеш за където си тръгнал, а аз ще стигна :mhihi: Щото резервоара ми е 70 литра, ако го натъпча и малко повече и дори да харчи 15/100 при 200 км/ч ще мина 500 км. с един резервоар, ти колко км ще минеш с 200 км/ч :mhihi: за един приятел питам.

Вече съм го играл това с една електричка на магистралата, точно 5 минути издържа, иначе беше много надъхан, горе долу като теб.

Има един клип в тубата, карат един модел 3 София-Велико Търново на тръгване естимейтва,че ще стигнат на 48%, реално стигат на 17%, карат както аз бих карал един ДВГ мотор, 150-160 където може на магистрала и след ябланица 110-130 където може, та толкова., са си представи да поддържаш 200 км/ч на магистрала с тая пералня :mhihi:

В града от светофар до светофар не ми е зор. :smoke:
Драга е най-скучната дисциплина, махленско въртене на гуми, тесла са направили много добра DRAG пералня и нищо повече, ако искам бърза кола ще си купя порше.

Пералня е щот сглобката и матрЯла е кофти, комфорта също щото мноо' тежи и няма как иначе.
И волана на Plaid-а ти е доказано неудобен :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 09 Юни 2023, 23:01

Много готино видео с плюсовете и минусите: https://youtu.be/KPkl5gVOfpg

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Юни 2023, 23:15

steeN написа:Е колко да нямаш място. Ти колко голяма си мислиш, че е тази батерия?

https://www.tesla.com/powerwall/design

Щот не си ми влизал в мазето :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 09 Юни 2023, 23:44

DigitalExile написа:
alx написа:
DigitalExile написа:И това е така защото която и тесла да поръчате, тя вече пътува към Европа.

Корекция- това е така защото вече ги правят в Германия и капацитета се утроява (примерно) всеки 3 месеца.
Перални, перални- да не те хваща такава пералня където и да е в града или извън него… :driving:

Извънграда 5 минути на 200+ км/ч и ще се откажеш, щото разхода и естимацията ще ти е брутална и няма да стигнеш за където си тръгнал, а аз ще стигна :mhihi: Щото резервоара ми е 70 литра, ако го натъпча и малко повече и дори да харчи 15/100 при 200 км/ч ще мина 500 км. с един резервоар, ти колко км ще минеш с 200 км/ч :mhihi: за един приятел питам.

Вече съм го играл това с една електричка на магистралата, точно 5 минути издържа, иначе беше много надъхан, горе долу като теб.

Има един клип в тубата, карат един модел 3 София-Велико Търново на тръгване естимейтва,че ще стигнат на 48%, реално стигат на 17%, карат както аз бих карал един ДВГ мотор, 150-160 където може на магистрала и след ябланица 110-130 където може, та толкова., са си представи да поддържаш 200 км/ч на магистрала с тая пералня :mhihi:

В града от светофар до светофар не ми е зор. :smoke:
Драга е най-скучната дисциплина, махленско въртене на гуми, тесла са направили много добра DRAG пералня и нищо повече, ако искам бърза кола ще си купя порше.

Пералня е щот сглобката и матрЯла е кофти, комфорта също щото мноо' тежи и няма как иначе.
И волана на Plaid-а ти е доказано неудобен :ok:
Не знам колко изпилена глава трябва да имам, за да поддържам 200 по магистралите ни и това да ми е от най-важните неща в една кола.

Всъщност само веднъж си изпуснах нервите и пробвах това с 200+ с някакъв нов ТаЛрег, след 30км изгуби интерес да ме гони и… спря на бензиностанция. Да, по-късно трябваше да спра за 15 непланирани минути, но като цяло не мисля че си удължих времето особено. Според energy app-а средната консумация за това време е била около 24kw/100км. При 70-80квтч батерия не го смятам за драма, оставям ти да сметнеш сам пробега.

И за миг не съм съжалил, че я взех. Не решава всички проблеми, но е перфектния компромис.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 10 Юни 2023, 1:33

Да, но е много далеч от спортна кола, каквато алх я лансира, постоянно, а тя изобщо не е проектирана да е такава, ама въобще. Да, направили са я бърза в права линия и нищо повече.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 10 Юни 2023, 1:51

Теслите са доста добри за каране. Теглото им е по-малък проблем от на повечето електрички от установени марки. Твърдото возене на хубави пътища е супер.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Юни 2023, 3:23

DigitalExile написа:Да, но е много далеч от спортна кола, каквато алх я лансира, постоянно, а тя изобщо не е проектирана да е такава, ама въобще. Да, направили са я бърза в права линия и нищо повече.

Къде видя да я лансирам за спортна кола? Казах че е идеалния ежедневен автомобил. Въпреки че плад с със 7:35 на ринга въобще не е зле…. А модел 3 пърформанс е с по- къс спирачен път от последното м3 и стига по- високи стойности на странично ускорение (g в завой)… и това е с плебейски спирачки и гуми…
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Юни 2023, 4:06

alx написа:… и това е с плебейски спирачки и гуми…

Китайски, сиреч :conf:

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 10 Юни 2023, 8:24

alx написа:А модел 3 пърформанс е с по- къс спирачен път от последното м3 и стига по- високи стойности на странично ускорение (g в завой)… и това е с плебейски спирачки и гуми…

Някога правил ли си си труда преди да постваш конкретни метрики да сравниш някакви стойности?
https://fastestlaps.com/models/tesla-mo ... erformance
Lateral acceleration 0.96 g (9 m/s²)
100 kph - 0 33 m

https://fastestlaps.com/models/bmw-m3-competition-n-a
Lateral acceleration 1.03 g (10 m/s²)
100 kph - 0 32 m

То пък се оказа, че и ние имаме интернет :shock:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 10 Юни 2023, 12:21

Don_Diego написа:A може ли една бърза калкулация колко би струвала една подобна инсталация за вкъщи и колко място ще заемат панелите :oops:

В момента прата ФЕЦ на покрива на клиниката ми. Проекта ми е готов, от енергото ми разрешиха 25кв. и гоня документи. Правя я за лична консумация и продаване на остатъка.Вече ми направиха няколко оферти за изграждане. Цената е около 1500-2000лв/кв. Това включва всичко. Говоря за централа без батерии.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Юни 2023, 16:04

In_Memoriam написа:
alx написа:А модел 3 пърформанс е с по- къс спирачен път от последното м3 и стига по- високи стойности на странично ускорение (g в завой)… и това е с плебейски спирачки и гуми…

Някога правил ли си си труда преди да постваш конкретни метрики да сравниш някакви стойности?
https://fastestlaps.com/models/tesla-mo ... erformance
Lateral acceleration 0.96 g (9 m/s²)
100 kph - 0 33 m

https://fastestlaps.com/models/bmw-m3-competition-n-a
Lateral acceleration 1.03 g (10 m/s²)
100 kph - 0 32 m

То пък се оказа, че и ние имаме интернет :shock:

Отивам да паля огън на двора и да вадя чувала с царевица :OT:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 10 Юни 2023, 16:19

adovet написа:
Don_Diego написа:A може ли една бърза калкулация колко би струвала една подобна инсталация за вкъщи и колко място ще заемат панелите :oops:

В момента прата ФЕЦ на покрива на клиниката ми. Проекта ми е готов, от енергото ми разрешиха 25кв. и гоня документи. Правя я за лична консумация и продаване на остатъка.Вече ми направиха няколко оферти за изграждане. Цената е около 1500-2000лв/кв. Това включва всичко. Говоря за централа без батерии.

Има ли евро субсидии за изграждането на такива?

Не съм запознат грам, но май някой ми беше споменавал, че имало такава програма :dunno:

Имам някви идеи да правя и аз върху гаража и навеса на двора - обща площ са около 75кв м,
ама не знам това изобщо достатъчно ли е, като площ за битови нужди поне.

Грам не разбирам и ще се радвам колеги да споделят мнения.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата