Криптовалути
Модератор: Общи модератори
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Re: Криптовалути
Вчера имаше Binance Meet Up във В.Търново, ходих, наистина нищо не знам за крипто, все едно на китайски ми говориха. 

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Да, ама е похвално, че ходиш да се интересуваш.
Да не мислиш, че някой се е родил научен?
laviatan, намерил си и ти кой да слушаш.

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
laviatan написа:Та ще питам тук някои въпроси - и няма да се смеете...
Както се вижда от последните страници, тук се отговаря даже на въпрости които са си откровено заяждане, та на някой с искрен интерес ли няма да отговорим.

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
b_u_b_o написа: Та ако има такива освен теб, да не се срамуват да си казват каквото им е интересно ние ще споделяме каквото знаем, каквото не ще го учим заедно.

Ето затова тоя форум е едно страхотно място.

laviatan написа:.....Та ще питам тук някои въпроси - и няма да се смеете . С питане - нали знаете : стига се до където поискаш
Не знам каква е била мотивацията да навлезеш в тоя свят, но ако е свързано с приемане на плащания в крипто в магазина съм насреща да помагам.

Както и за други въпроси разбира се.

- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
laviatan написа:Top Gun Maverick написа:Айде още един съфорумец ще се качва на влака. Ама ще го оставя той да си каже когато иска и като е взел нещичко.
![]()
![]()
Ей го на - новака в криптото . С огромната помощ на Top Gun Maverick![]()
Толкова ми помогна и ми обясни,че с двуседмично четене не разбрах толкова. Уж съм икономист, но съм толкова на "Вие" с криптото,че няма на къде повече. Та ще питам тук някои въпроси - и няма да се смеете . С питане - нали знаете : стига се до където поискаш
Ха добре дошъл

- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
TheDriver написа:laviatan написа:.....Та ще питам тук някои въпроси - и няма да се смеете . С питане - нали знаете : стига се до където поискаш
Не знам каква е била мотивацията да навлезеш в тоя свят, но ако е свързано с приемане на плащания в крипто в магазина съм насреща да помагам.![]()
Както и за други въпроси разбира се.
Ако наистина мислиш да приемаш плащания в магазина, дрънкаш една шайба и ще реализираме нещата

Sent from my iPhone using Tapatalk
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

ivanski аз няколко страници по-назад търсих съмишленици, които оперират Node в България и се борят с приемането на плащания.
Ако имаш твой Node и опитваш да го развиваш съм напълно отворен за обмяна на опит. А честно казано ми се искаше да имам и един канал с български Node, т.е. съм готов да заделя ликвидност за взаимно отваряне на канал.
Ето примерно един важен въпрос на който аз не успях да намеря "културно" решение със счетоводителите от малкия град. Как се осчетоводява плащането в криптовалута(Биткойн през основната мрежа или LN)?
За момента сме на схемата в която клиента плаща в BTC>сумата отива в специален портфейл в LNbits на Node-a> LNbits печати "разписка">печата се касов бон от касата> собственика/служителя вади левове от собствения си портфейл и ги прибира в касата.
Единствения друг начин който успях да измисля е плащане тип бартер и премане на актив срещу стоката. Това обаче няма как да мине през касата доколкото счетоводните ми познания позволяват да преценя. Счетоводителите също бягат "като дявол от тамян" от този бартер.
С LnURL също не се разбрахме, главно по линия на сигурността, иначе ми пасваше идеално за целите.
Ако имаш твой Node и опитваш да го развиваш съм напълно отворен за обмяна на опит. А честно казано ми се искаше да имам и един канал с български Node, т.е. съм готов да заделя ликвидност за взаимно отваряне на канал.
Ето примерно един важен въпрос на който аз не успях да намеря "културно" решение със счетоводителите от малкия град. Как се осчетоводява плащането в криптовалута(Биткойн през основната мрежа или LN)?
За момента сме на схемата в която клиента плаща в BTC>сумата отива в специален портфейл в LNbits на Node-a> LNbits печати "разписка">печата се касов бон от касата> собственика/служителя вади левове от собствения си портфейл и ги прибира в касата.

Единствения друг начин който успях да измисля е плащане тип бартер и премане на актив срещу стоката. Това обаче няма как да мине през касата доколкото счетоводните ми познания позволяват да преценя. Счетоводителите също бягат "като дявол от тамян" от този бартер.
С LnURL също не се разбрахме, главно по линия на сигурността, иначе ми пасваше идеално за целите.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
TheDriver написа:ivanski аз няколко страници по-назад търсих съмишленици, които оперират Node в България и се борят с приемането на плащания.
За момента сме на схемата в която клиента плаща в BTC>сумата отива в специален портфейл в LNbits на Node-a> LNbits печати "разписка">печата се касов бон от касата> собственика/служителя вади левове от собствения си портфейл и ги прибира в касата.![]()
Нямам мой Node, просто един приятел приема плащане в крипто, та ако laviatan реши да го прави, просто ще му звънна да ми даде know how -то и толкова.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- laviatan
- старши ентусиаст
-
- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
- Мечтае да кара: M1
Да, ама е похвално, че ходиш да се интересуваш.Да не мислиш, че някой се е родил научен?
Top Gun Maverick - мисля,че добре съм те намерил - поразбрах доста неща

Както се вижда от последните страници, тук се отговаря даже на въпрости които са си откровено заяждане, та на някой с искрен интерес ли няма да отговорим.![]()
b_u_b_o - ще се възползвам

Ето затова тоя форум е едно страхотно място.
drifty - няма две мнения

Не знам каква е била мотивацията да навлезеш в тоя свят, но ако е свързано с приемане на плащания в крипто в магазина съм насреща да помагам.
TheDriver - да ти кажа - не се бях сетил за този аспект

Ха добре дошълНяма да ти е скучно в никакъв случай, само умната и не се поддавай на изкушения с излишен риск
In_Memoriam - Хахах -така си е . ще пробвам някакви "къси" суми първоначално . Такива, които все едно съм похарчил за някакви неща, без които наистина мога . Тоест да не се ядосвам

Ако наистина мислиш да приемаш плащания в магазина, дрънкаш една шайба и ще реализираме нещата
ivanski_2 - наистина мисля да пусна едно запитване до счетоводството : как би се отрализо това плащане на начина на осчетоводяване и дали софтуера може да се преработи за такъв тип плащане, както и какво би било мнението на НАП-аджиите

Ха да ви попитам - има ли голямо значение как се купува от Кракен сатошита /че пробвам първо с тях / - с дебитна карта - примерно револют , или чрез Тетера примерно ?
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
- TNT
- младши ентусиаст
-
Няма особено значение. Може и BTC/EUR. Банка --> Револют --> безплатен СЕПА превод към Кракен. От Кракен пък може да изтеглиш и на LN портфейл 

- laviatan
- старши ентусиаст
-
- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
- Мечтае да кара: M1
TNT написа:Няма особено значение. Може и BTC/EUR. Банка --> Револют --> безплатен СЕПА превод към Кракен. От Кракен пък може да изтеглиш и на LN портфейл
Аз това си мисля : Банка --> Револют --> превод към Кракен
В смисъл като пробвах вчера ме попита искам ли през Епъл пей и избрах револют просто .
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
- TNT
- младши ентусиаст
-
Ахаа сега разбрах. Обикновено с плащания с карта/епъл пей има допълнителни такси от порядъка на 1-2-3%. И повече съм виждал. Гледай хубаво, че капка по капка - вир става. Добре е да имаш и някакви вкарани, които да стоят на поръчка при евентуален дроп.

Нещата за които трябва да гледаш са такси и някакви ограничения(примерно много малко банки изпълняват преводи към крипто борсите).
Кракен има страница с таксите за различните видове начини на депозиране - виж кой ти е най-изгоден. В общия случай SEPA превод в Евро е най-евтиния вариант, а захранване през кредитна/дебитна карта е най-скъпия.
Има изключения - преди месец Crypto.com имаха проблеми с банката в която са им евровите сметки, съответно СЕПА преводите бяха замръзени за седмица. В този период бяха пуснали безплатно депозиране през кредитна/дебитна карта и аз се възползвах.
Ако ще ги държиш на борсата можеш да спреш да четеш до тук
Друг аспект са таксите за прехвърляния в самия блокчeйн. Ако прехвърляш примерно от Кракен към твой портфейл. Има един сайт който показва таксите в реално време - mempool.space
Мерителната единици е sat/vByte......
Това което ти трябва да знаеш е, че в разлини дни от годината/седмицата и различни часове от деня прехвърлянето на биткойн на основната мрежа може да ти струва различна сума. Като разбира се повече средства=по-голяма такса. В момента примерно таксата е 50 sat/vByte, което аз намирам за добра цена. Има дни в които таксите не падат под 300 sat/vByte.
Тази динамика зависи от това колко хора в момента опитват да прехвърлят пари през мрежата - по-натоварена мрежа=по-високи такси.
Има рзлични стратегии - неделя сутрин, делничен ден между 9 и 11 и т.н
Аз лично гледам да не прекалявам със задълбаването и обикновенно на под 80 sat/vByte си работя. Ако сумите са сериозни може да се гони златния момент.
Кракен има страница с таксите за различните видове начини на депозиране - виж кой ти е най-изгоден. В общия случай SEPA превод в Евро е най-евтиния вариант, а захранване през кредитна/дебитна карта е най-скъпия.
Има изключения - преди месец Crypto.com имаха проблеми с банката в която са им евровите сметки, съответно СЕПА преводите бяха замръзени за седмица. В този период бяха пуснали безплатно депозиране през кредитна/дебитна карта и аз се възползвах.
Ако ще ги държиш на борсата можеш да спреш да четеш до тук

Друг аспект са таксите за прехвърляния в самия блокчeйн. Ако прехвърляш примерно от Кракен към твой портфейл. Има един сайт който показва таксите в реално време - mempool.space
Мерителната единици е sat/vByte......
Това което ти трябва да знаеш е, че в разлини дни от годината/седмицата и различни часове от деня прехвърлянето на биткойн на основната мрежа може да ти струва различна сума. Като разбира се повече средства=по-голяма такса. В момента примерно таксата е 50 sat/vByte, което аз намирам за добра цена. Има дни в които таксите не падат под 300 sat/vByte.
Тази динамика зависи от това колко хора в момента опитват да прехвърлят пари през мрежата - по-натоварена мрежа=по-високи такси.
Има рзлични стратегии - неделя сутрин, делничен ден между 9 и 11 и т.н
Аз лично гледам да не прекалявам със задълбаването и обикновенно на под 80 sat/vByte си работя. Ако сумите са сериозни може да се гони златния момент.
Последна промяна TheDriver на 28 Апр 2023, 12:37, променена общо 1 път