Криптовалути
Модератор: Общи модератори
Re: Криптовалути
alx написа:......И че блокчейна не е преимущество а недостатък защото в момента в които се разбере чий е определен портфейл всичко излиза. на практика в момента в който kyc- нат всички он и оф рампи (което е на път да се случи) криптото рязко ще загуби привлекателността си за голяма част от едрите “инвестори”.
То остана ли борса без KYC?
Аз не вярвам някой "едър инвеститор" да влиза и излиза през борса.

Ако ще му копаете гроба на биткойна, на друго място трябва да поровите. Мисля, че дискусията по повод блокчейна и размера на блоковете отдавна е затворена.
Големият проблем сега е развитието на Lightning Network и така наречения 'адопшън'. Това са нещата, които генерират реална стойност извън хазарта на хората играещи 'бинго'.
Ето ви един жокер(има и други проблеми) - Използване на повече от един канал за една транзакция през Lightning.
TheDriver написа:То остана ли борса без KYC?
Има, аз доскоро ползвах МЕХС за разни неща. Има и още, просто не са толкова известни.
Аз търся предплатена карта без КУС, ама нещо удрям на камък вече доста време.

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
grkv написа:Аз търся предплатена карта без КУС, ама нещо удрям на камък вече доста време.
Забрави... няма как... VISA и MC не го позволяват.
Единствената врътка май остана да зареждаш Gift Card и през нея... ама си е куцо...
b_u_b_o написа:Давай да говориме в конкретика. Аз сега ще ти обясня защо това което ти написа са глупости, после ти ще ми кажеш защо нещо написано от мен са глупости. Така, твоето твърдение, че криптото е живо само щото е "скрито" е доста смешно и отдавна не е аргумент в тия спорове, ама ти явно си го пропуснал това. Миналата година имаше един доклат на ФБР, че под 1% от волюма на транзакциите направени с крипто валути е използван за нелегални цели(И това е за цялия крипто пазар, а аз ако не е ясно вече не говоря за крипто като цяло, говоря само и единствено за биткойн, всичко останало в "крипто" е шум) Та, според теб ако тоя 1% изчезне как точно ще се повлияе пазара?
Хайде твой ред е да ми кажеш кое казано от мен са глупости, с факти ако може.
ще обясня- не е сложно, просто ти липсва гледната точка на хората които правят нещата да се случват или не (тези с парите).
никой не говори за нелегалните плащания - тия анекдоти как с крипто на даркнет-а можеш да си купиш каквото искаш- там най- много да попаднеш на някой такъв като мене дето ги лови такива младежи с блеснали широко отворени очи (виж къв жокер ти дадох)

говоря ти за факта, че _ВСИЧКИТЕ_ хора с пари ги обединява едно нещо - никой от тях не иска да му се знаят финансовите спатии - и не защото крие данъци или се занимава с нещо нелегално- просто е лошо за бизнеса да се знае колко и къде имаш. най- скъпата информация която можеш да си купиш на пазара на информация е финансовите декларации на хората с парите.
от написаното горе мога да ти кажа, че за момента доста от хората с парите имат някакви позиции в криптото- къде повече къде по-малко. лошо няма. но това е защото пак за момента (все още) има някаква "тайна на портфеила" - един вид не се знае кой портфейл на кого е. но както знаеш по въпроса се работи- има фирми които мап-ват портфейли, транзакциите между тях и накрая ако някой от притежателите има глупоста да използва рано или късно някоя рампа към фиат- да закачат портфейл за определен човек. от там всичките транзакции вече си имат "име" закачено за тях. преди 2 години имаше 10тина он/офф рампс който не изискваха kyc. в момента аз се сещам за 2 и едната скоро ще я закрият а другата събира такива проценти от транзакциите, че направо не си струва. да не говориме, че парите ти могат да изчезнат по всяко време от там щото я държат... хайде се сети коя държава я държи.
та крайната ми мисъл е, че в момента в които тайната на портфейла изчезне (което както казах е на хоризонта) хората с парите ще се отдръпнат- защото както казах никой от тях не иска да му се знаят спатиите... а блокчейн-а е не спатиите ми направо финансовото ти днк защото отговоря на идеалния въпрос зададен от един потенциален одитор- who did what when how. а никой не обича одитори.
и така. class dismissed.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
b_u_b_o написа:carmanf1 написа:...
Хубаво е че си знаеш, че ти е тъп въпроса.По първата част ще ти кажа, че това няма как да се случи. Биткойн няма как да изчезне с нечие щракване на пръсти. И това не е мое мнение, това е факт, просто така работи мрежата. Ако искаш да разбереш защо, не е много трудно.
![]()
По втората ти част, ще ти задам просто няколко въпроса върху които да помислиш. Първо, кой ти ги гарантира тия пари, дали би могъл да гарантира на всички парите, от къде ще ги вземе за да ги раздаде. Освен това какво ще ти струва тази "гаранция" - загуба на стойност от 20+% за 3 години или 60+% за 20 години? Виж долара, за 100 години е загубил над 96% от стойността си! Можеш ли изобщо да си представиш какво означава това? Знам, че е трудно да се мисли в такива дълги периоди, но опитай. Проблема е, че това е едно бавно, но постоянно ограбване. Не се случва за една нощ, но е факт. И не мога да разбера как хората си казва "ми хуу, то аз толко време няя живея", докато не се озоват в България 97ма, или в Турци я Аржентина 2022-23 и не загубят всичко, без гаранция от никой. И ако някой си мисли, че еврото и долара за гарантирано защитени от хиперинфлация, пак ще си поговорим близкото десетилетие.
Съвсем добронамерено, малък си още, има време ще разбереш

БГ 97ма, Турция и Аржентина не са EU.
Не си вникнал в същността на предишните ми мнения по темата.
Умно момче си, помисли малко повече да инвестираш там, където си най-добър.
Не си губи времето с неща, които се определят от големите риби и ти нямаш никакъв шанс.
Ще направя една препратка, която не е релевантна към днешно време, но е много показателна за човешката наивност.
Началото на 90-те. Пирамиди. Даваха репортаж по телевизията, огромна опашка от хора с найлонови торби.
Интервюират го един човек на опашката, защо е там и какво носи. Казва, продадох си единия апартамент и нося парите на лихва и в момента продавал и втория си апартамент, за да донесе парите пак тук .........
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
А пирамидите през 90-те са били масови из цял свят или само в страната на най-умните и интелигентни тарикати
А ако сега си свалиш някой уолет за LN и ти пратя 100 сатошита, кога и как ще се разбере

alx написа:и така. class dismissed.
А ако сега си свалиш някой уолет за LN и ти пратя 100 сатошита, кога и как ще се разбере

alx написа:
ще обясня- не е сложно, .............
Алекс, борсите не са единствените 'рампи' към фиат. Другите също крият потенциален риск от идентификация, но не и на нивото на KYC борса.
Да не говорим, че има вариант изобщо да не искаш да минаваш към фиат - било то, защото вярваш в технологията или защото можеш да си купиш това което искаш плащайки с крипто.
Освен това Public key адреса на 'портфейла' не винаги е статичен. Според това което правиш, може така да си конфигурираш нещата, че да се променя след всяка транзакция(изключително рядко прилагана опция все още). Мапването на адреси на портфейли се случва основно на Layer 1. На Layer 2(Lightning) би станало много ,много по-трудно. Т.е. ако опитваш да се скриеш може да си седиш само на Layer 2. С портфейл в LNbits или нещо подобно, вече дали хардуера ще е под твой контрол или не е друг въпрос. Ако е под твой контрол ще трябва да се положат допълнителни усилия, за да се 'скриеш'.
Какви рискове за идентификация има пред човек решил да използва 'рампата' Биткойн банкомат?
- физически(камери за наблюдение, отпечатъци, подслушване)
- мобилни(невнимателно боравене със смартфон около локация за която приемаме, че е компрометирана).
Други?
TNT написа:alx написа:и така. class dismissed.
Мобилния телефон на който си сваляш приложението е пробит поначало и свързва софтуерния портфейл с твоята личнст.
Ако ще се криеш, било то и на Lightning трябва да положиш малко повече усилия.
Дали другата половина от уравнението подлежи на идентификация е спорен въпрос, но по-скоро бих казал че е възможно, но е въпрос на ресурси и желание. Софтуерния портфейл всъщност е апликация която върви на централен Node на компанията, която го предлага. Аз мога примерно да създам стотици портфейли на моя Node, да го отворя към мрежата и да ви ги дам на вас(нещо което не бих направил

Апликацията, която генерира портфейлите също им разпределя уникални публични адреси. Т.е. има начин да се разбере какви и от къде средства постъпват в даден публичен адрес на софтуерен портфейл. Дали апликацията за портфейла ще бъде отворена от компроментирано устройство е другата страна на монетата.
TheDriver написа:alx написа:
ще обясня- не е сложно, .............
Алекс, борсите не са единствените 'рампи' към фиат. Другите също крият потенциален риск от идентификация, но не и на нивото на KYC борса.
Да не говорим, че има вариант изобщо да не искаш да минаваш към фиат - било то, защото вярваш в технологията или защото можеш да си купиш това което искаш плащайки с крипто.
Освен това Public key адреса на 'портфейла' не винаги е статичен. Според това което правиш, може така да си конфигурираш нещата, че да се променя след всяка транзакция(изключително рядко прилагана опция все още). Мапването на адреси на портфейли се случва основно на Layer 1. На Layer 2(Lightning) би станало много ,много по-трудно. Т.е. ако опитваш да се скриеш може да си седиш само на Layer 2. С портфейл в LNbits или нещо подобно, вече дали хардуера ще е под твой контрол или не е друг въпрос. Ако е под твой контрол ще трябва да се положат допълнителни усилия, за да се 'скриеш'.
да, по- трудно e, но не забравяй, че и дори един л2 чанъл си има транзакция за отваряне и такава за затваряне на канала и не се вижда след това какво става в блокчейн-а, но сикреси (и логс) се подържа от ноудс които участват в транзакциите веднъж като чанел-а се отвори. въпросните фирми не самп мап-ват транзакции в л1 чейн-а но мап-ват и ноудс и по разни схеми могат за доста от тях да кажат неща за притежателите им. да не говориме, че фолкора сочи, че доста от ноудс в л2 се държат от разни правителства/ агенции та и там малко пътя се стеснява...
Какви рискове за идентификация има пред човек решил да използва 'рампата' Биткойн банкомат?
- физически(камери за наблюдение, отпечатъци, подслушване)
- мобилни(невнимателно боравене със смартфон около локация за която приемаме, че е компрометирана).
Други?
този филм съм го играл на практика. банкоматите са най- лесните за свързване на порфейл с човек (без да изпадам в подробности да не давам идеи, но ти си изброил основните методи). има и още 2-3 неща които позволяват да се засече доста точно кой е бил на банкомата. хубавото е, че като ти хвана един от порфейлите след това го пускам на софтуера и ще ми каже всичките ти портфейли и ще ги засече с тези на други хора които "знае" и ще намери още и още и още... и след това всичко ще го представи в нагледен вид. разбираш ли?

Последна промяна alx на 20 Апр 2023, 14:34, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- TNT
- младши ентусиаст
-
Т.е. щом не е анонимен, а трябва ЦРУ да разследва кой е стоял зад банкомата, значи стойността на биткойн е 0$ ?

TNT написа:Т.е. щом не е анонимен, а трябва ЦРУ да разследва кой е стоял зад банкомата, значи стойността на биткойн е 0$ ?
къде буташ цру. всеки може да се допита до тези компании и да получи резултат ако има разрешение от съответните (често на местно ниво) власти
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Не е нужно да е 0, може да е просто под $10К (любимо число, но всяко значително по-малко дори от сегашната цена би свършило работа) за да се разпадне целия хайп за безкрайната бъдеща възвръщаемост, която всички чакат.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Т.е. същото като да попитат за банковата ти сметка, за Вайпъра, за Форда и за оръжията ?alx написа:TNT написа:Т.е. щом не е анонимен, а трябва ЦРУ да разследва кой е стоял зад банкомата, значи стойността на биткойн е 0$ ?
къде буташ цру. всеки може да се допита до тези компании и да получи резултат ако има разрешение от съответните (често на местно ниво) власти

Даже не разбрах откъде започна целия разговор

TNT написа:Т.е. същото като да попитат за банковата ти сметка, за Вайпъра, за Форда и за оръжията ?alx написа:TNT написа:Т.е. щом не е анонимен, а трябва ЦРУ да разследва кой е стоял зад банкомата, значи стойността на биткойн е 0$ ?
къде буташ цру. всеки може да се допита до тези компании и да получи резултат ако има разрешение от съответните (често на местно ниво) властиСамо дето с едното може да си поне временно анонимен.
Даже не разбрах откъде започна целия разговорТо нищо не е напълно анононимно, има само степен на анонимност по-скоро.
едно е финансовата ти информация да е разхвърляна между 100 институции (някои от тях често не финансови и със трагични възможности за събиране и разглеждане на информация) друго е всичко да е събрано на едно място - блокчейн-а и всичките входни и изходни точки (рампи) да са само за kyc хора...
първото на практика е трудно приложимо освен ако не си някоя голяма риба и някоя голяма акула (често само правителството) да се захване с тебе да ти събира трохите финансова информация) другото е автоматизарано, елементарно, евтино и 100% отговарящо на най- стриктните ААА които са което се брои като тръгнеш да влачиш някого по съдилища...
мисля, да не пиша повече за това...
протип- тия дето сте вътре в криптото- имайте едно на ум. совите не са това което са. това е.

Последна промяна alx на 20 Апр 2023, 14:57, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- TNT
- младши ентусиаст
-
Както се казва често във форума, кервана си върви