Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от Spunky » 17 Мар 2023, 17:24

Jorixa написа:
Добре де, мене ми е интересно, понеже съм скиор, една хипотетична (реално доста реалистична) ситуация - отивам зимата да карам на Пампорово, паркирам си Теслата пред хотела на -15 градсуа и 5 дена не я пипам (както често се случва). После като реша да се прибирам към София кво правим, като най-близката зарядна станция е в Пловдив?

Аналогичен случай в наше село, преди две седмици. Пампоровото е на 3000 метра, вечер до -18. Най-близката станция е на 50 мили. Целия път 330 мили, през пуст район, има общо два чарджъра, първия на 200 мили, втория на 280. Тесла Й ЛР, стоп на първата станция на отиване, 5 дни горе, зареждане после на близката станция и това е. Под $60 за 700 мили. Това в историческа снежна буря и метри сняг горе.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 17 Мар 2023, 18:08

alx написа:третото е "нямам къде да я зареждам в/около къщи". това е. други логични оправдания - няма.

Да, така е... в BG не всеки има опцията за контакт "на една ръка разстояние". Но пък и при някоя смислена EV (не с малка батерия и само АС или бавно DC зареждане), в градски условия нуждата от наличен "контакт" в/около къщи не е кой знае къв зор..

Но... като говорим за зареждане... в България има посоки, при които трябва доста да мислиш и за "навръщане", че... примерно по Северозападна България, особено късно вечер, има шанс да удариш греда... или да висиш бая време на някой бавен чарджър... или дори да не работи и да трябва да мислиш какво точно ще правиш... от друга страна много хора обичат да дават за пример "София - морето", по Тракия... което е супер смотан пример, щото точно по Тракия има БАЯ опции, двупосочно...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 17 Мар 2023, 18:10

peshehodetz написа:Добре де мен пък друго ми е по интересно, теб колега някой от пишещите тук накарал ли те е насила да си взимаш електричка ? Щото горе долу така излиза и ти влизаш непрекъснато едва ли не да се оправдаваш що не би си взел такава. Вярно обществен форум сме и други минаха, изказаха си мнението и си заминаха, ма ти си на всяка страница с по две-три мнения, с които предимно апострофираш ентусиастите на този вид коли.

Първо тва не е вярно, не съм писал в тая тема от месеци. Точно напротив, има 3ма човека който пишат нон-стоп в тая тема които са фенове на тесла и обясняват на всяка страница как са най-перфектната кола на света. Второ, за 16ти път казвам ТОВА НЕ Е ФЕН ТЕМА НА ЕВ-та. Виж заглавието и пак си помисли колко смисъл има поста ти. Ако толкова ви дразни това че има хора които не боготворят електричките, направете си фен тема и няма да я барна, обещавам.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Мар 2023, 18:12

Jorixa написа:
peshehodetz написа:Добре де мен пък друго ми е по интересно, теб колега някой от пишещите тук накарал ли те е насила да си взимаш електричка ? Щото горе долу така излиза и ти влизаш непрекъснато едва ли не да се оправдаваш що не би си взел такава. Вярно обществен форум сме и други минаха, изказаха си мнението и си заминаха, ма ти си на всяка страница с по две-три мнения, с които предимно апострофираш ентусиастите на този вид коли.

Първо тва не е вярно, не съм писал в тая тема от месеци. Точно напротив, има 3ма човека който пишат нон-стоп в тая тема които са фенове на тесла и обясняват на всяка страница как са най-перфектната кола на света. Второ, за 16ти път казвам ТОВА НЕ Е ФЕН ТЕМА НА ЕВ-та. Виж заглавието и пак си помисли колко смисъл има поста ти

колега - ти ни обясняваш как не стават електричките, ние ти обясняваме как стават. мисля, че това е точно по темата дали имат бъдеще или не... :winky:
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 17 Мар 2023, 18:26

alx написа:
така както знам квото знам за електричките (щото нали все пак съм имал/ сменил до този момент 5) има три "оправдания" които приемам- първото е .

Тайкана и мерника разкара ли ги и ако да, какво не те кефеше в тях ?
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Мар 2023, 18:32

peshehodetz написа:
alx написа:
така както знам квото знам за електричките (щото нали все пак съм имал/ сменил до този момент 5) има три "оправдания" които приемам- първото е .

Тайкана и мерника разкара ли ги и ако да, какво не те кефеше в тях ?

да- продадох ги. не че не ме кефеха, ама почна да става тясно а и доста съм свил автопарк бюджета и не се вместваха всичките.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 17 Мар 2023, 18:40

Приятел на малкия ми братовчед има тайкан 4S и преди малко бяха пред нас -
за пръв път имах по-сериозен достъп от 1-ва ръка (и разни други работи) с такава кола :D

И'баси му и колата - космос. Освен всичко друго е уникално красива - тази е светло синя (frozen blue, мисля че каза за цвета)

Каза че рейнджа му с нормално каране 140-150 извънгрдаско е около 280-300км (не знам колко му дават по каталог).

Ако имах финансовата възможност за такава кола, още утре куп'вам :D

Това е единствената електричка, която ме вълнува в момента - всичко друго ми е грозно, безлично и т.н.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 18 Мар 2023, 3:25

alx написа:така както знам квото знам за електричките (щото нали все пак съм имал/ сменил до този момент 5) има три "оправдания" които приемам- първото е "ми просто не ми харесват" при което както писах преди - не съдя защото не ми е работа. второто е "нямам пари" при което също съм последния човек които ще посочи с пръст защото знам, че гъз знае 2 и 200... и третото е "нямам къде да я зареждам в/около къщи". това е. други логични оправдания - няма.

За мен има още едно оправдание - не вярвам, че разпространението на зареждачките в България е достатъчно удобно и че са достатъчно като бройка.

Не всеки пътува София-Пловдив и София-Бургас и само по главните артерии.
Карал съм кола на метан едно време, когато беше голяма далавера и много ме дразнеше факта, че метанстанциите бяха твърде малко и пробега ми беше около 400км мисля. Та все едно съм карал електричка. :lol: Само че дори и метанстанциите сигурно са 50 пъти повече от чарджърите.

И на теория и на практика можех да стигна навсякъде. Но трябваше да мисля и планирам предварително което е дразнещо. Налагало се е и да се отклонявам от пътя си. Имало е метанстанция до която стигам с последни изпарения, тя не работи и се налага да продължа на бензин. С електричката на какво ще продължа? :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 18 Мар 2023, 12:43

Без да ги защитавам, най-вероятно и електро-зарядни станции ще се появят така, както се появиха метан-станции, стига да има съответното търсене. Въпрос на време и желание, предполагам...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 18 Мар 2023, 15:10

Ще задължат всички паркинги да имат определен процент места със зарядни станции. С времето този процент ще се вдига и така :ok: Много е лесно и всички бензиностанции да направят по 3-5 места със зарядни. За големите вериги това няма да е проблем. Спираш, пиеш едно кафе и "вдигаш процентите". Всички ще са доволни. Допълнителен доход за веригите - щастливи клиенти :ok:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 18 Мар 2023, 16:54

peshehodetz написа:Не споменаваш Тесла, явно не е имало. Между другото съвсем безпристрастно коя от изброените би взел в случая ?

Ако е бил към мен въпроса , нямаше Тесла, да.
Би ми било интересно и на мен.

Виждам че доста дискусия е имало :mhihi:

Да ви кажа моето мнение и защо ми направиха такова впечатление електричките.

Карах и7, EQE, EQS suv в тази последователност след което се качих на GLC 300 дизел ... с цялата условност н едно такова сравнение дизел и атоматик ми се сториха толкова допотопна технология, че просто бях в потрес сам за себе си.

При и7 лекотата с която се мести тази близо 3т кола е наистина впечатляваща. Същото и при другите, лекота, динамика липса на неадекватни тласъци, тишина липса на вибрации и тн ит н

За съжаление карах много коли, но за кратко, сигурен съм че имат и минуси в ежедневието. Казвам че ако електро ми вършеше работа и имам за даване Х пари за кола бих взел заради описаните по-горе усещания.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 18 Мар 2023, 17:05

K_Ilkov написа:с цялата условност н едно такова сравнение дизел и атоматик ми се сториха толкова допотопна технология, че просто бях в потрес сам за себе си.
...
При и7 лекотата с която се мести тази близо 3т кола е наистина впечатляваща. Същото и при другите, лекота, динамика липса на неадекватни тласъци, тишина липса на вибрации и тн ит н

в две- три изречения си събрал основните причини хората да предпочитат електричките. аз както съм казвал и преди бих добавил и липсата на подръжка.

човек като поживее малко с хубава електричка и после като се качи дори на много хубав двг и първото му усещане е, че се е качил на парен локомотив... много драма, малко действие, всичко се случва на забавен каданс все едно. не знам как иначе да го опиша.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 18 Мар 2023, 17:50

Тия електрички като са са толкова тежки, спират ли адекватно? 3 тона за седан никак не е малко.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 18 Мар 2023, 18:06

В сравнение с какво? :idea: Щото примерно ако се качиш в едно Е39 М5 (а то е много стар и неадекватен към днешните неща автомобил) и после пак в твоята Е39, твоите спирачки ще ти се сторят като от кашкавал :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 18 Мар 2023, 18:29

И без да се качвам в М5, ги усещам кашкавалени :ok:

Мисълта ми беше, че ако една електрипка тежи 3 тона, еквивалентен конвенционален автомобил от същия габарит ще тежи вероятно с 800кг по-малко. Най-добре би било като сравнение на един и същ модел версия електричка и конвенционална.

Но като цяло мисълта ми беше, че масата си е маса, едно е моята 39ка дето е 1.5 тона, друго е електричка с подобни размери, дето да тежи 2.5 тона. Съвсем примерни числа нахвърлям, просто ми е любопитно толкова тежки коли как спират.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата