Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от Моджо » 16 Мар 2023, 7:33

Може да разгледате Мастър план-а на Тесла.

Тва е трета част.
Има картинки, графички, числа ....
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 16 Мар 2023, 10:35

adovet написа:И да спомена още един факт, имам доста приятели които минаха от ДВГ на електрички ама обратното нито един.

Sent from my 2201123G using Tapatalk

Е явно имате няква techy секта в Перник дето се кефи на електрички, щото аз пък в България нито един познат нямам дето да кара електричка. Един приятел в Швейцария си взеха електричка, ама там е друга бира и си струва. Като гледам и тук повечето хора които защитават електричките живеят в чужбина, което е разбираемо.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 16 Мар 2023, 11:02

adovet написа:И да спомена още един факт, имам доста приятели които минаха от ДВГ на електрички ама обратното нито един.

Sent from my 2201123G using Tapatalk

Аз го писах и по-назад в темата, повече от половината ми познати които си купиха "градски" електрички за 2ра кола в последствие си смениха и основната кола с електричка с по-голям рейндж. Не познавам такъв махнал електричка и върнал се към двг. :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 16 Мар 2023, 11:21

Аз познавам, човека махна електричка защото каза че заряда пада твърде бързо, също така не му се занимава да си планира пътуванията защото това отнема време което той няма.
Все пак с ДВГ нищо не е нужно да планираш, качваш се - палиш, светва резервата - отиваш на бензиностанцията за 2 минути си готов за следващите 800 км, където и да ти свърши горивото бензин ще има и няма да чакаш.
Човека кара бързо наистина, общо взето газ-спирачка. След като се върна на ДВГ което харчи 20/100, но резервоара е 70+ литра каза,че му се струва че не харчи нищо в сравнение с елетричката.
Тук не говорим за финанси защото те не са проблем специално за тоя човек, говорим за това че много често трябва да е закачен за тока в сравнение с ДВГ.

Може би ако караше с 120 по магистралата както всички електрички щеше да му върши работа :mhihi:
И ми става много смешно като някой с електричка почне да я напъва на магистралата и след 10 минути се насере щото range-a пада със зверска скорост, а разхода отива в небето :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 16 Мар 2023, 12:36

b_u_b_o написа:Аз го писах и по-назад в темата, повече от половината ми познати които си купиха "градски" електрички за 2ра кола в последствие си смениха и основната кола с електричка с по-голям рейндж.

Е ти колко познати с електрични имаш, че чак па и с по две, че чак па статистики вадиш? Ебаси, аз съм виждал общо има-няма 100 електрички в цяла София, тука в тая тема се оказа че ги познавате всички.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 16 Мар 2023, 12:42

Може да си имат форум хората, да се срещат по сбирки... Защо да не се познават всички?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 16 Мар 2023, 12:51

Добър мой приятел започна да се занимава с внос на електрички, само в неговата компания вече има 8-9 броя и се увеличават. Общо така на прима виста сред познати и колеги ги смятам около 25. Осъзнавам, че това е положението в моя балон, но това е извадка от все интелигентни хора с възможности които могат да си правят сметката на времето и парите. Не знам как ги виждаш тия 100 електрички в София, но сигурно само в Банкя има повече, защото постоянно и сутрин и вечер се разминавам с множество такива, да не говорим, че отдавна не ми се е случвало да спра на паркинга на фантастико и да няма поне една тесла...и все са различни. :dunno: По статистика вече са 6-7000 регистрирани в България, да не говорим че голям процент от теслите се карат на немски номера заради субсидията от немско.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 16 Мар 2023, 13:10

b_u_b_o написа:но това е извадка от все интелигентни хора с възможности които могат да си правят сметката на времето и парите.

Еми мене тая сметка нещо хич не ми излиза, ама явно не съм толко интелигентен. Ако въртя всеки ден по 200 километра градско/околоградско може и да излезе де, но нямам такива нужди. А пък за извънградско не бих си и помислил дори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 16 Мар 2023, 13:20

Ми щом не ти излиза на тебе не си купуваш и толкова. Защо постоянно правиш на другите сметка не мога да разбера? :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 16 Мар 2023, 13:23

Ако не ти излизат сметките просто не купуваш ''електричка''.. и не мога да разбера защо се напъваш толкова да обясняваш на хората с ел. колите кое как е.. Adovet, преди караше 30 или 35д, след това 35и, споделя сега как стоят нещата с ''електричката'', обаче ти пак не си съгласен...
П.п това беше към Jorixa
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: W164/453

Мнение от Комбина » 16 Мар 2023, 13:47

Вече 2г. имам електричка която ползвам само за градско в София, всеки ден. За този период съм сменил 2 пъти филтър на купето, НИЩО друго. Не плащам данък и паркирам в зоните безплатно, 100км градско минавам за около 3/4лв според сметките за ток. Убедил съм се, че ако нямаш гараж/къща където да я зареждаш в домашни условия, да притежаваш такава кола в България е нерентабилно и е по-скъпо от бензинов/дизелов еквивалент. Ако нямаше къде да го зареждам, никога нямаше да си купя.

За извънрадски пътувания имам голям дизелов джип който седи със седмици без да се кара понякога, за себе си съм намерил някаква златна среда с 2 МПСта.

Доста хора около мен бяха и са скептични към ел. колите, дори си позволяват да се подиграват... но като не можеш да приемеш нещо винаги е най-лесно да го иронизираш. Реално обаче след като се докоснат до този вид автомобил, повечето или вече притежават такъв или обмислят покупката. Ако им пасва на ежедневието и изискванията разбира се.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 16 Мар 2023, 14:39

Аз пък познавам/като сме почнали така/ :mhihi: един колега си взе едно зое на 2-3г кара го едно лято,бъгна му се няква платка и сега от януари е на трупчета защото чака да му я внесат от рено!От миналата седмица вече и срок не му дават кога ще е в бг тая платка :mhihi: и човека си кара старата зефира на гас и сериозно се замисля като оправи зоето дали да не го разкара

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jorixa » 16 Мар 2023, 14:46

b_u_b_o написа:Ми щом не ти излиза на тебе не си купуваш и толкова. Защо постоянно правиш на другите сметка не мога да разбера? :dunno:

Защото се намираме в публичен форум в тема която се казва "Имат ли бъдеще електрическите автомобили?". Някой подкрепят електричките, други - не. Ако всички като вас смятаха че електричките са перфектния автомобил и нямат кусури, нямаше да има смисъл от тая тема и нямаше да има дискусия, нали така? Вие какво искате в тая тема да си останете само хората дет сте си купили електрички та да си правите нон-стоп четки колко са ви бързи 0-100 количките? Плюс това на никой друг не "правя сметка", правя си на мен. И да, не съм си купил електричка, ама това не значи че съм казал че и ти не трябва да си купуваш, не се обиждай. Многократно казах че ако караш много градско съм съгласен че малка електричка е оферта. Включих се в темата просто щото някой се изцепи че основното предимство на EQS-а било че харчел малко и ми стана смешно

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 16 Мар 2023, 15:31

То в клипа дето пратих се отговаря на въпроса дали имат бъдеще и отговора е НЕ, да може в близко бъдеще да ги бъде, но ще изкарат по малко отколкото са изкарали ДВГ и ще нанесат повече щети ама няма да сме живи :mhihi:
Всичко се налага заради пари, както винаги.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Мар 2023, 15:42

колега, никой не те кара да купуваш каквото и да е било. аз съм доста филантропно настроен щото такава си ми е породата, ама често се улавям, че за електричките съм малко "колкото по-късно се усети тълпата- толкова по-добре" (същото е и за панелите на покрива)... та последната ми мисъл е да ти давам на тебе или на когото и да е било от когото не завися наклон на оная раОта.

хората с електрички тука споделяме личен опит, но бъди сигурен, че никой от нас не го взема лично като му кажат, че електричките не стават защото сме убедени от личния ни опит, че всеки които ни го каже или живее в панелка и/или просто не е карал от по-смислените електрички. всеки си скача по свой начин както казваше фатмака в десантното.

просто споделям факти като автомобилен фен които от доста време има досег и притежава електрички. сега знам, че в щатите е по- лесно да имаш електричка от колкото в европата, но като тегля чертата накрая все си мисля, че електричките са готина оферта за всеки които има къде да ги зарежда редовно. ако живееш в блок и нямаш гараж където да зареждаш (често) - не е за тебе. факт. ама ако си на тоя хал и си след 30 примерно много по-важни раздавания в живота си пропуснал и електричките определено не са ти основната дилема така или иначе.

да- малко по- скъпи са. да, трябва да мислиш къде ще зареждаш като си на дълъг път. да, евтините електрички са боклуци. да- избора не е много голям (но се подобрява всеки ден)... никой не ги отрича тия неща. но накрая плюсовете са повече. казвам ти го като човек дето разбира от коли и бил облъчван от най- доброто което всеки един сериозен производител е можел да предложи за последните 25 години примерно.

и пак ще те попитам- карал ли си смислена електричка? имаш ли къде сложиш зареждало някъде наблизо където живееш? ако отговора ти е "да" и на двата въпроса и пак мислиш, че електричката не е оферта- тогава вече имаме материал за дискусия. до тогава- успех.

и като казах че съм филантроп - забелязвам напоследък, че където има тесла зареждала в райони където паркирането е трудно някои притежатели просто си паркирват теслите на зареждалата за да паркират безплатно. аз понеже съм добър но все пак съм си ганьо като го видя такъв и ... му слагам зареждалото да се зарежда. ако си е пуснал ап-а на телефона получава нотификация, че се зарежда и дотичва бързо. ако не си го гледа... се зарежда до лимита зададен в колата и... от там е $1 на минута престой. алеко е горд с мене :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата