Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
master of the force
Аватар

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от alx » 15 Мар 2023, 15:46

adovet написа:Да ви кажа моята логика каква е: купих си нова тесла, излезе ми с докарването 125к. Ще я карам година две и ще я продам. Парите които ще съм спестил от подръжка, гориво, данъци ще компенсират разликата да си купя пак нова. Колата я сравнявам с предишната ми 535 бензин. Каквато и кола да взема нова ДВГ след като я продам и купя нова все ще съм назад с парите. Така че електричката си е направо и като инвестиция. Такава е моята логика

в щатите паднаха много цените на електричките, дори тесла смъкна фабричните цени. това е защото от тази година федералното правителство дава помощи при покупка на електричка- мисля примерно $7500 за американска такава до някаква цена (мисля, че 3 и У са под тази цена, но Х и С не са).. пък и почнаха да стават популярни. вчера седях на моста над една магистрала и броях.. от 100 коли имаше 14 тесли... поне в моя щат са навсякъде а и има много зареждала...

и друго- поне за мене малкия разход на електричките не е бил важен. казвал съм го и преди- липсата на подръжка, динамиката, неходенето на бензиностанции и технологиите (поне в по-така електричките) са били факторите.
Последна промяна alx на 15 Мар 2023, 15:56, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 15 Мар 2023, 15:49

adovet написа: Парите които ще съм спестил от подръжка, гориво, данъци ще компенсират разликата да си купя пак нова.

Е колко данък ще си спестил за 2 години бе, 300 лева ? :mhihi: Тва за поддръжката също е малко излишно да се коментира, на мойто БМВ за 2 години, предвид че се обслужва в БМВ безплатно, ми е точно едни накладки. Поправи ме ако греша ама и електричките ползват накладки май?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 15 Мар 2023, 15:58

Jorixa написа:Поправи ме ако греша ама и електричките ползват накладки май?

не ползват. аз педала на спирачката не съм го пипал от седмици...

поради плавното спиране и ускорение ако си караш спокойно буквално първите 75к км наливаш течност за чистачките. след това сменяш гуми примерно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 15 Мар 2023, 16:53

Jorixa написа:
adovet написа: Парите които ще съм спестил от подръжка, гориво, данъци ще компенсират разликата да си купя пак нова.

Е колко данък ще си спестил за 2 години бе, 300 лева ? :mhihi: Тва за поддръжката също е малко излишно да се коментира, на мойто БМВ за 2 години, предвид че се обслужва в БМВ безплатно, ми е точно едни накладки. Поправи ме ако греша ама и електричките ползват накладки май?

а горивото някъде го пропусна :mhihi: :mhihi: :mhihi: и данъка за моето ако не е електричка ще е 1100лв и накладките при електричките са консуматив който я смениш на 200к я не, ама явно не си наясно. Другите консумативи като масла и ремъци, ролки, филтри и т.н не ги коментирам :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 15 Мар 2023, 17:49

adovet написа:
Jorixa написа:

а горивото някъде го пропусна :mhihi: :mhihi: :mhihi: и данъка за моето ако не е електричка ще е 1100лв и накладките при електричките са консуматив който я смениш на 200к я не, ама явно не си наясно. Другите консумативи като масла и ремъци, ролки, филтри и т.н не ги коментирам :mhihi: :mhihi:

Бре тия електрички, ем са по 3 тона, ем ги натискате на всеки светофар 0-100 за 2 секудни, ем накладките на 200к им сменяте. То съвсем космически кораби ги изкарахте :mhihi: А по въпроса за горивото достатъчно се изписа на горе, ама ти очевидно не обичаш да четеш много, щото и за масла и ремъци се писа, даже си го quote-нал

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 15 Мар 2023, 20:05

steeN написа:Никой не се чуди между най-слабия модел без никакви опции и ел версията... тоя казус не съществува.

То в Дачия Дъстър има повече емоция отколкото в тая Х3 1,8d :mhihi:

Jorixa написа: А по въпроса за горивото достатъчно

За гориво и масло при 0,20 лв/км за по-малките автомобили и 0,30 лв/км за по-големите, след 100 х.км цената се изравнява. Ако минаваш по 10-15 х.км на година естествено, че няма да намериш смисъл в електричката, но ако минаваш по 40-50-60, си я избил за 2-3 години

Преди 15 години същото плюене беше срещу дизелите и защита на бензина. Колко лафове от рода на нафтата е за печки, газта за запалки. Но Турбо дизела преобрърна търсенето. Сега хейта е срещу електричките, от тези за които гроздето е кисело :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 15 Мар 2023, 20:18

alx написа:
adovet написа:Да ви кажа моята логика каква е: купих си нова тесла, излезе ми с докарването 125к. Ще я карам година две и ще я продам. Парите които ще съм спестил от подръжка, гориво, данъци ще компенсират разликата да си купя пак нова. Колата я сравнявам с предишната ми 535 бензин. Каквато и кола да взема нова ДВГ след като я продам и купя нова все ще съм назад с парите. Така че електричката си е направо и като инвестиция. Такава е моята логика

в щатите паднаха много цените на електричките, дори тесла смъкна фабричните цени. това е защото от тази година федералното правителство дава помощи при покупка на електричка- мисля примерно $7500 за американска такава до някаква цена (мисля, че 3 и У са под тази цена, но Х и С не са).. пък и почнаха да стават популярни. вчера седях на моста над една магистрала и броях.. от 100 коли имаше 14 тесли... поне в моя щат са навсякъде а и има много зареждала...

и друго- поне за мене малкия разход на електричките не е бил важен. казвал съм го и преди- липсата на подръжка, динамиката, неходенето на бензиностанции и технологиите (поне в по-така електричките) са били факторите.

Не е по темата, но... Това ако беше в БГ, щяха да вдигнат цената на колата с размера на помощта! Просто им е стар навик...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 15 Мар 2023, 20:41

Пак опряхме до “който не припада по електричките е балък” :kuku:
Поне така изглежда написаното от собствениците на електрички :lol:

Бай Джи от апартамент 1034729 на 14ти етаж в блок 19272 на Люлин 10 дето няма гараж как да я зарежда тая електричка? И тоя пример го умножете по всички жилищни сгради без гаражи :idea:

Аз досега не съм умувал как да си подсигуря зареждането на колата преди да в купя, а аз към момента гледам плъг-ин хибриди
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 15 Мар 2023, 20:51

Don_Diego написа:Пак опряхме до “който не припада по електричките е балък”
Поне така изглежда написаното от собствениците на електрички

Аз пък виждам нови и нови хора да се появяват в темата след като са имали реален досег с електричка, и да казват как биха си взели такава. И отсреща излизат едни и същи да им обяснят как това са глупости и електричките предимства нямат. :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 15 Мар 2023, 20:57

Don_Diego написа:Пак опряхме до “който не припада по електричките е балък” :kuku:
Поне така изглежда написаното от собствениците на електрички :lol:

Бай Джи от апартамент 1034729 на 14ти етаж в блок 19272 на Люлин 10 дето няма гараж как да я зарежда тая електричка? И тоя пример го умножете по всички жилищни сгради без гаражи :idea:

Аз досега не съм умувал как да си подсигуря зареждането на колата преди да в купя, а аз към момента гледам плъг-ин хибриди

В кръга на майтапа, но това си е проблем на бай ти Джи, На него да не му пука как ти и аз си плащаме сметките за газ - той си надува гъза на теца и отваря прозорците като му е горещо :mhihi:

Това, че са недостъпни за част от хората поради една или друга причина, не означава, че трябва да се отричат или другата крайност - да се плюе по тях, защото Дачия Сандеро 1,2 бензин ще струва по-малко в периода на експлоатация.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Мар 2023, 21:00

Don_Diego написа:...

Ти бензиностанция у вас имаш ли :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 15 Мар 2023, 21:38

steeN написа:
Don_Diego написа:...

Ти бензиностанция у вас имаш ли :lol:

Със сигурност няма . Но пък със сигурност към настоящият момент зареждането на резервоар е по-лесно и по-бързо от зареждането на батерия.
Електричките за сега са много скъпи. Все още не е съвсем ясно колко време ще има ресурс батерията и как ще се котират на вторичен пазар. Тоест има много неизвестни и няма опасност в близко бъдеще от балконите на блок 22725 в Люлин да висят кабели за зареждане на електричките пред блока.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 15 Мар 2023, 21:56

Докато карах дизели имах ТубаОйл в гаража :mhihi:

Немо го е казал - зареждането на бензин/дизел е бързо и безпроблемно. С тока имаш доста условности.
Аз също ги харесвам електричките при положение, че имаш условия да зареждаш вкъщи или в офиса.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 15 Мар 2023, 22:02

И да спомена още един факт, имам доста приятели които минаха от ДВГ на електрички ама обратното нито един.

Sent from my 2201123G using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от 3186 » 15 Мар 2023, 22:32

Едно от правилата, които се опитвам да спазвам в работата си е да правя нещата максимално прости. Ако реализацията е твърде сложна за обяснение - нещата миришат.

Та електричките ме влекат и от инженерна гледна точка - колкото по-сложна е една система, толкова по-чуплива и трудна става за поддръжка. Често е и по-заторена за модификация. Това представляват ДВГ-тата от последните години, заради стремеж към ниски емисии, разход, или по-високо КПД.

Електричките, с всичките си неудобства, за мен са една глътка свеж въздух, която (още) не е обременена с дълга история от инженерни компромиси.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата