Соца и храната по онова време...плюс още нещо.
Модератор: Общи модератори
50 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Соца и храната по онова време
Абе от към чистота има напредък , сега поне ползват някакви дезинфектанти . Обаче влизал съм в производство не на едно място и по миризмата имам чувствата че преработват разложени трупове . И да ви кажа във всичките тия месарски фабрики в цяла България работят почти само роми .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Пинтев
- младши ентусиаст
-
- Кара: СамУет
За жалост последната една година сърце не ми дава да купувам кайма,кашкавал и сирене.Вкъщи драстично намалихме тяхната консумация.Хубава кайма е 17 лв/кг
За едни нещо от СОЦа имате право,хигиената не беше на ниво,но пък аз съм ял на нивата с мръсни ръце краставици и домати,без да ги мия,само изтривам в дрехата и хайде.
Сега трябва да ги киснеш във вода да им излезнели нитратите.
За едни нещо от СОЦа имате право,хигиената не беше на ниво,но пък аз съм ял на нивата с мръсни ръце краставици и домати,без да ги мия,само изтривам в дрехата и хайде.
- dhtj
- кандидат ентусиаст

-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Пинтев написа:За жалост последната една година сърце не ми дава да купувам кайма,кашкавал и сирене.Вкъщи драстично намалихме тяхната консумация.Хубава кайма е 17 лв/кг
Купуваш цяло парче месо от магазина, мелиш и ядеш. Излиза под 10лв ако говорим само за свинско. Винаги става по-хубаво от готова кайма, която е само сланина, кожа и кости в добрия случай.
Сега някой ще каже - месото в магазина не било хубаво, старо било, боклука на Европа и т.н. Може и да са прави. Има кланици, продават половинка прасе по 6лв килограма, без главата, без органи, прясно заклано, миналата година си купих. Няма гаранция кво е яло, ама поне е прясно.
По-добър вариант от този не мога да дам. Освен сам да си го гледаш, но и тогава няма с какво да го храниш. Сега царевицата дава по 800кг от декар, едно време даваше по 100кг. И тя не е "истинска"...
Прасе, хранено със смески, дето се вика, или добро, или нищо ... Колегата Stoqnov_1979. Имам бегли спомени от края на 70-те и началото на 80-те. В магазина на селото се продаваха няколко вида консерви (Русенско, копърка...), вафли, бисквити, алкохол и още две-три неща. Селото ни (Рани луг, трънско) имаше един магазин, където мъжете се събираха вечер да цуцкат. Дядо и баба ми имаха овце, кокошки и една свиня всяка година. Те месо и зеленчуци не купуваха. Аз съм помагал в копаенето наградините. Садяха картофи, боб, по малко домати. Да, носеха им и от София, но основната храна ни я правеха сами. Мляко, сирене (домашно сирене, леко меко и с незабравин вкус), месо, всичко си го приготвяха сами. Свинята ядеше хляб, останки от нашето ядене и топла вода. Мешаше се в една копаня и и се даваше.
Прясното мляко от овцете, о Боже ...
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Селската идилия на соц селото е ясна . Дори Иван и Андрей направиха фермата като мини модел на соца . Не могат да излизат от фермата , произвеждат си чиста храна , делят си по равно храната , изпълняват задачи заедно но само един прибира парите накрая .. 
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Аз помня как допреди няколко години баба правеше домашното сирене. Млякото от овцете като дойде, в някакви големи тави и се увиваше в кърпи някак си, натискаше се с едни големи във формата на кръг камъни и след не много време беше готово. Значи основното му се добавяше сол за да в трайно и да стои в кацата(като се вадеше се слагаше в прясна вода да отнеме от солта)но не всичкото и това, което оставаше за прясно сирене...не съм опитвал сирене през живота ми, което да се доближава до това. Едно такова гладко, като малко по-твърдо желе стоеше, ядеш, ревеш и ти се топи в устата. Какви чужди сирена, това прясното сирене току що извадено от под камъка беше топа на Европа.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
BMW_POWER написа:Прасе, хранено със смески, дето се вика, или добро, или нищо ... Колегата Stoqnov_1979. Имам бегли спомени от края на 70-те и началото на 80-те. В магазина на селото се продаваха няколко вида консерви (Русенско, копърка...), вафли, бисквити, алкохол и още две-три неща. Селото ни (Рани луг, трънско) имаше един магазин, където мъжете се събираха вечер да цуцкат. Дядо и баба ми имаха овце, кокошки и една свиня всяка година. Те месо и зеленчуци не купуваха. Аз съм помагал в копаенето наградините. Садяха картофи, боб, по малко домати. Да, носеха им и от София, но основната храна ни я правеха сами. Мляко, сирене (домашно сирене, леко меко и с незабравин вкус), месо, всичко си го приготвяха сами. Свинята ядеше хляб, останки от нашето ядене и топла вода. Мешаше се в една копаня и и се даваше.
Преди във всяка къща се гледаха животни и зеленчуци. Затова в магазините по селата такива неща не се продаваха,защото нямаше кой да ги купи. Колко сме чакали някой да донесе заводски хляб като отиде до по-голям град,защото се продаваше само хляб от селската фурна. Е,сега ядем заводски и за нищо не става. Прасе става идеално домашно,но да си го храниш с пшеница и царевица,която си я мелиш сам или някъде,защото ако се храни с готови смески,просто се получава като купешко месо или изобщо не става. Смеските са трици с подобрители,за да го засищат,а не да наддава както трябва. При домашно хранене от собствен фураж-5 кг пшеница-1 кг качено живо тегло.
Сега никой не гледа животни в цялото село с изключение на някое и друго прасе. Единствено в нас има нещо различно и знам какво слагам на масата. Преди 2-3 години продавах и месо,щяха да се избият. Записвания месеци преди това и хора повечето от столицата. Да,всеки иска да сложи нещо истинско на масата,но не винаги се уцелва.
Stoqnov_1979 написа:Преди във всяка къща се гледаха животни и зеленчуци. Затова в магазините по селата такива неща не се продаваха,защото нямаше кой да ги купи. Колко сме чакали някой да донесе заводски хляб като отиде до по-голям град,защото се продаваше само хляб от селската фурна. Е,сега ядем заводски и за нищо не става. Прасе става идеално домашно,но да си го храниш с пшеница и царевица,която си я мелиш сам или някъде,защото ако се храни с готови смески,просто се получава като купешко месо или изобщо не става. Смеските са трици с подобрители,за да го засищат,а не да наддава както трябва. При домашно хранене от собствен фураж-5 кг пшеница-1 кг качено живо тегло.
Сега никой не гледа животни в цялото село с изключение на някое и друго прасе. Единствено в нас има нещо различно и знам какво слагам на масата. Преди 2-3 години продавах и месо,щяха да се избият. Записвания месеци преди това и хора повечето от столицата. Да,всеки иска да сложи нещо истинско на масата,но не винаги се уцелва.
Прасето ни се хранеше с останките от нашата маса. Обелки от всички заготовки за готвенето плюс каквото остане. С хляб и царевични смески. Днешното месо поне тук е като минало на преса. Готовите наденици са толкова мазни, че като я сложиш на ББКюто и всичко започва да гори. Затова ходя на един фермерски магазин на 30-тина километра всеки месец и купувам всичко наведнъж. Костковската кайма, като я мешам и по поставката остават 2мм мас. От фермерската не остава почти нищо. Телешкото им е неописуемо... Женицата веднъж се обърка и вместо свински пържоли взе рибай стек. Усети се на касата
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
BMW_POWER написа:Костковската кайма, като я мешам и по поставката остават 2мм мас.
Тази ли ?

Sent from my SM-G950U using Tapatalk
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Свинската, внос от САЩ

- carmanf1
- младши ентусиаст
-
Stoqnov_1979 написа:carmanf1 написа:Jordana написа:В големите съдовете, където бъркаха тестото, какви големи, гнусни плъхове съм виждал ……..
В консервената, същата работа.
Те сега са изчезнали в хлебозводите "големите гнусни плъхове" ....затрили са се от глад щото при капитализма няма какво да рупат . Просто вече си пораднал и не те викат да гледаш ремонта в хлебозавода .
Да, порастнах и сега работя в ХВП.
Не съм технолог, нито в производството, но знам къде са стандартите сега и къде са били преди това.
И казвам най-отговорно, сега нещата са светлинни години по-добри
В качество на продукти или откъм чистота на съдове!? Защото куцаме и в двете положения.
Луканка екста качество,а тя пълна с пилешко месо,изкуствена мазнина и суха кръв. Или откъм машини,че купуваме старите от чужбина и ги правим нови тук по документи!? Или пък пилешко месо тъпкано с 60 процента водно-солиеви разтвори и като го опечеш и изчезва половинката от него!? Или пък откъм чистота-с вилата с която чистят боклука в предприятието и с нея ти пълнят машината с отпадъци за мелене,за да произведат така наречения МОМ-състава на всичко месно в БГ.
Говоря и за двете - качество на продукта и чистота.
Чистота, не само на съдовете, а и в цялото предприятие. Да не казвам преди 90-та какво са правили, че имам и снимки от възрастни колеги, които все още си работят с нас и разказват какво е било, и показват снимки, щот ние по-младите, не им вярвахме
И напълно съм съгласен с теб, някои местни и малки производители, няма как да спазят всички предписания на ЕУ. И се принуждават да шикалкавят. Разбирам те.
Относно машини и линии - масово всичко се купува чистак ново. Говоря за сериозните компании.
Ясно е, че малките семейни бизнеси са принудени да търсят алтернативи, за съжаление.
За това, не съм фен на: малка семейна ферма, малка селска мандра и т.н.
Да не говорим, че условията при които ги съхраняват и после транспортират, са меко казано скандални
ПС. От-горе на всичко, едно време, никога не са ги тествали с дрегер на влизане и излизане от завода.
Масово нощна смяна са били дроб-сърма пияни.
Сега е съвсем друго. Духат на дрегера при влизане и излизане
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Разбира се, че хигиената е била различна преди 50 години и сега. Така е в цял свят. Изискванията са несравними. Да не мислите, че в Германия или Щатите през тези години са приготвяли храни в стерилни условия? Лесно може да се провери колко масови натравяния с какво ли не има през годините в Щатите.
Това е снимка на механично отделено месо. Което после влиза в състава на всякакви колбаси, консерви и сглобени шунки, "врат" и т.н. Напълно денатуриран протеин без никаква хранителна стойност, водещ до възпалителни процеси причиняващи една камара болести.

Тук се разискват предимствата на вида на иглата с която да пълним пилетата с "марината".
https://ftiinc.org/4-benefits-of-single ... injectors/
Вероятно месото се произвежда в стерилни условия. Е и? Дали е по-добре да изям кило истински врат от заклано на поляната животно или приготвено в цех от сглобено механично отделено месо и съставки, които да го крепят заедно?

Не знам дали се чете, но съставки - брашно, свинска мас, захар, яйца, кисело мляко, фъстъци набухвател и ванилин. Единственото неестествено нещо е ванилина. По онова време някъде нашумя много и маргарина и се използваше в някои десерти, но в общи линии не се сещам за много други нетипични съставки. А и това беше правено по-скоро с цел да се намалят "вредните" мазнини.
Някой дали може да намери в момента бисквити, които да се произвеждат промишлено и да са с толкова чист състав? Дори и по-скъпи да са.
Ето ги най-обикновените сегашни бисквити- Пшенично брашно, захар, растително масло (палмово), глюкозен сироп, суха млечна суроватка, набухватели /амониеви карбонати, натриеви карбонати, динатриев дифосфат/, агент за обработка на брашна: калиев метабисулфит, сол, ароматизант.
Или пък Орео - пшенично брашно, захар,палмово масло, рапично масло, нискомаслено какао на прах 4,5%, пшенично нишесте, глюкозо-фруктозен сироп, набухватели (натриеви карбонати, амониеви карбонати, калиеви карбонати), сол, емулгатор (соев лецитин, слънчогледов лецитин), ароматизант.
Млякото от преди вече е сухо,яхцата също, захарта частично или напълно заменена от ФГС като по спомен за сухите продукти сиропа е с по-голямо количество фруктоза, добавят се нишестета, растителни мазнини от най-вредните типове..
Срокът на годност на някои малотрайни колбаси е увеличен от 2 до над 20 дни в днешно време. Колко от това е от хигиена и колко от консерванти? Същото важи и за бирата. Мръсна била, не знам какво плувало в нея.
Каквото и да е плувало бира и боза при липса на хигиена не можеш да свариш. Трайност тогава 3 дни ли, колко беше, а сега години. Дали да е само от хигиената?
Само да напомня, че това, което консервира продукта след като го изядем ни консервира и нас, докато сме още живи
Това е снимка на механично отделено месо. Което после влиза в състава на всякакви колбаси, консерви и сглобени шунки, "врат" и т.н. Напълно денатуриран протеин без никаква хранителна стойност, водещ до възпалителни процеси причиняващи една камара болести.

Тук се разискват предимствата на вида на иглата с която да пълним пилетата с "марината".
https://ftiinc.org/4-benefits-of-single ... injectors/
Вероятно месото се произвежда в стерилни условия. Е и? Дали е по-добре да изям кило истински врат от заклано на поляната животно или приготвено в цех от сглобено механично отделено месо и съставки, които да го крепят заедно?

Не знам дали се чете, но съставки - брашно, свинска мас, захар, яйца, кисело мляко, фъстъци набухвател и ванилин. Единственото неестествено нещо е ванилина. По онова време някъде нашумя много и маргарина и се използваше в някои десерти, но в общи линии не се сещам за много други нетипични съставки. А и това беше правено по-скоро с цел да се намалят "вредните" мазнини.
Някой дали може да намери в момента бисквити, които да се произвеждат промишлено и да са с толкова чист състав? Дори и по-скъпи да са.
Ето ги най-обикновените сегашни бисквити- Пшенично брашно, захар, растително масло (палмово), глюкозен сироп, суха млечна суроватка, набухватели /амониеви карбонати, натриеви карбонати, динатриев дифосфат/, агент за обработка на брашна: калиев метабисулфит, сол, ароматизант.
Или пък Орео - пшенично брашно, захар,палмово масло, рапично масло, нискомаслено какао на прах 4,5%, пшенично нишесте, глюкозо-фруктозен сироп, набухватели (натриеви карбонати, амониеви карбонати, калиеви карбонати), сол, емулгатор (соев лецитин, слънчогледов лецитин), ароматизант.
Млякото от преди вече е сухо,яхцата също, захарта частично или напълно заменена от ФГС като по спомен за сухите продукти сиропа е с по-голямо количество фруктоза, добавят се нишестета, растителни мазнини от най-вредните типове..
Срокът на годност на някои малотрайни колбаси е увеличен от 2 до над 20 дни в днешно време. Колко от това е от хигиена и колко от консерванти? Същото важи и за бирата. Мръсна била, не знам какво плувало в нея.
Каквото и да е плувало бира и боза при липса на хигиена не можеш да свариш. Трайност тогава 3 дни ли, колко беше, а сега години. Дали да е само от хигиената?
Само да напомня, че това, което консервира продукта след като го изядем ни консервира и нас, докато сме още живи
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Точно за бирата, понеже варях редовно до скоро, мога да кажа, че само от нужните вода, малц, хмел и мая + захар за газировката при маниакална хигиена, си седи по 3-4 седмици спокойно в хладилник без да се разваля.
Пробвали сме с умишлено неизмита бутилка и на третия ден беше на парцали. Опитът за отваряне беше буквално бомбастичен. Литрова бутилка изкара около 2 метра фонтан.
По-горе се обясняваше за храненето на прасетата. Намерете от някъде прасе на свободно отглеждане, което е имало допир с дъбова гора и е папкало жълъди.
Пробвали сме с умишлено неизмита бутилка и на третия ден беше на парцали. Опитът за отваряне беше буквално бомбастичен. Литрова бутилка изкара около 2 метра фонтан.
По-горе се обясняваше за храненето на прасетата. Намерете от някъде прасе на свободно отглеждане, което е имало допир с дъбова гора и е папкало жълъди.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
И аз съм си правил бира и от там знам, че тия легенди с гущерите в бирата са именно легенди.
Прасета хранени с жълъди имаше преди 4-5 години. Изяли сме едно стадо вероятно. Източнобалканска свиня. Иберикото пасти да яде.
Но както всичко хубаво парламентарните свини и на това му видяха сметката и човека се отказа.
Прасета хранени с жълъди имаше преди 4-5 години. Изяли сме едно стадо вероятно. Източнобалканска свиня. Иберикото пасти да яде.
Но както всичко хубаво парламентарните свини и на това му видяха сметката и човека се отказа.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Бирата през соца беше в стъклени шишета за многократна употреба . Тия шишета се миеха автоматично на поточна линия . Пуска се сода каустик и разни там химии със силна струя вода под налягане не е много сложна процедура . Обаче къде успява да изчисти къде не един господ знае какво е имало в тия върнатите бутилки преди да стигнат в завода . Не само парцали ами каквото се сетите може да остане в тая бутилка . Сега се рециклират според мен стъклените бутилки .
50 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4