За или против приемане на еврото ?
Модератор: Общи модератори
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Re: За или против приемане на еврото ?
Разбира се, че ще има цени в двете валути. Дори 6 месеца да е, после пак идва жътвата 

Never mistake motion for action...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
То и сега доста неща са по-скъпи от Европа. Може да започнем да се рекламираме като туристическа дестинация за паралии 

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Leon написа:Разбира се, че ще има цени в двете валути. Дори 6 месеца да е, после пак идва жътвата
5 месеца преди и 1 година след минаването към еврото цените ще са в двете валути. Но не вярвам на търговците да им дреме, даже предварително може да ги вдигнат, та да не се оплакваме, че е заради еврото

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Leon
- старши ентусиаст
-
Да, наглостта минава безпроблемно тук, особено по кръчмите и "луксозните" магазини. 

- TNT
- младши ентусиаст
-
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Гледахте ли това? Аз честно казано не мога да преценя къде е истината. Явно е, че ако защитава някакви американски интереси, разширяването на еврозоната няма да го кефи. Но пък ако говори по убеждение и всичко това е истина?
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/s ... eo-2275882
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/s ... eo-2275882
- Leon
- старши ентусиаст
-
Ясно, че Щатите нямат полза от силна Европа и влагат доста усилия да съборят ЕС и еврото като световна валута - имат немалка заслуга за Брексит-а, ръчкат Германия срещу Франция и т.н. Обаче в случая и аз съм на мнението на Ханеке - приемането на еврото в България е за прикритие на нещо голямо или ще бъде употребено от един кръг хора с някаква корупционна цел. Да не забравяме, че в България абсолютно всичко политически зависимо се случва или не се случва с корупционна мотивация. Абсолютно всичко. Най-простото обяснение, според мен, е че левът е силно надценен от години при сегашния си курс и това генерира скрита инфлация, която не може да обезцени по естествен път валутата ни заради борда. Единственият начин за махането му без революция, е приемането на еврото и вливането ни в единната инфлация. А и натискът от другите страни е голям, защото тежестта на закъсалите евро икономики ще се разпредели на повече платежоспособни (ние засега се водим такава). Също така продължавам да вярвам, че няма да приемем еврото при сегашния, надценен курс. 15% ще ги преживеем, но дано само не стигаме до сценария, в който ни удрят с 3:1 или 4:1, за да изтрият дълговете на определени банки и кръгове, които те предвидливо са натрупали и да напълнят чекмеджетата на добре информирани политици. Нещо като банковия срив '96-та, но в модерен, евро-вариант.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Недей пиши такива неща, че сега хората ще почнат да дърпат ипотеки за нещата от другата тема
Както написах и в началото, притесненията за еврото са ми основно от факта, че ще вкарат CBDC. Честно казано не знам и как би работил борд при CBDC в еврозоната
Ако има и някаква възможност за локален контрол, на ниво държава, представяте ли си какво би се случило ? Дори и някои привърженици на влизане в еврозоната почнаха да говорят, че това било едва ли не предимство - да приемем първи CBDC
Още по-лошото е другата част на политиците - те пък са на заплата към Москва и имат съвсем различен интерес в запазването на лева и валутния борд.

Както написах и в началото, притесненията за еврото са ми основно от факта, че ще вкарат CBDC. Честно казано не знам и как би работил борд при CBDC в еврозоната

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
TNT написа:Недей пиши такива неща, че сега хората ще почнат да дърпат ипотеки за нещата от другата тема
Аз мисля, че това е станало вече. Наративът е много подобен на този преди 2009 г. Влизаме/влязохме в ЕС следователно цените на имотите ще стигнат европейските. Ще има голяма инфлация защото влязохме в ЕС и т.н. На практика всичко това е оценено, който искал да купи е купил... и който го е страх си е превърнал вече парите от лева в евро.
Т.е. ако влезем нищо няма стане, но ако не влезем, обратната корекция ще е доста асиметрична като големина.
Последна промяна steeN на 18 Яну 2023, 15:09, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- ///M3
- младши ентусиаст
-
- Кара: '02 BMW E46 330i
Добре че инфлацията удари преди да приемем еврото, защото като чета коментарите ... то щеше да е виновно
Основен източник на информация - видеа в ютюб на откриватели на конспирацията ръйш ли, припадам от смях.
Основен пример за страни, неприели еврото са Полша, Унгария, Чехия и т.н. ... само че нито една от тези страни не е във валутен борд
А ние защо още сме с борд? Отговорът е простичък, но много боли - защото никой (включително защитниците на лева) не вярва, че можем да имаме стабилна вътрешна (разбирай - без пряка външна намеса) парична политика и относителна стабилност на валутата си! Ние и в момента де факто не вярваме на себе си.
Всеки дискутира ефекта от единната валута основно спрямо собствения си джоб, но картината на макрониво е много по-различна - огромни суми пари под формата на комисиони се удържат и на гражданите, и на бизнеса за превалутиране от лев в евро и обратно (дори и на преференциален курс). Разбира се, че ще има голямо лоби за задържане на лева, и аз да прибирам от валутни разлики, и аз ще обяснявам "Полша и Чехия тъпи ли са, че не са приели еврото?". Но пък Холандия, Белгия, Испания, Австрия, Португалия и ГЪРЦИЯ например явно са доста глупави...
И последното - основен съвет от защитниците на лева - ако ще минаваме на евро, моментално превалутирайте, за да не се набутате
А защо да не си стискаме лева до последно? Сигурно щото лошите сили ще ни го обезценят last minute 

Основен източник на информация - видеа в ютюб на откриватели на конспирацията ръйш ли, припадам от смях.
Основен пример за страни, неприели еврото са Полша, Унгария, Чехия и т.н. ... само че нито една от тези страни не е във валутен борд

Всеки дискутира ефекта от единната валута основно спрямо собствения си джоб, но картината на макрониво е много по-различна - огромни суми пари под формата на комисиони се удържат и на гражданите, и на бизнеса за превалутиране от лев в евро и обратно (дори и на преференциален курс). Разбира се, че ще има голямо лоби за задържане на лева, и аз да прибирам от валутни разлики, и аз ще обяснявам "Полша и Чехия тъпи ли са, че не са приели еврото?". Но пък Холандия, Белгия, Испания, Австрия, Португалия и ГЪРЦИЯ например явно са доста глупави...
И последното - основен съвет от защитниците на лева - ако ще минаваме на евро, моментално превалутирайте, за да не се набутате

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Подкрепям мнението ти само добавям накрая, че ще свърши еврото и ще ни вдигнат курса последните месеци защото никой нямал да иска лева тогава.
Сякаш е концерт пожелание в банката и тя няма да се съобрази с валутния борд. Само да падне борда и да не сме в евро, жална ни майка, не знам колко хора го осъзнават от ония врякащите навсякъде. Ще станем точно като Турция, че и по-зле, понеже тука ще се окраде всичко що може, а за което не може ще се измисли схема в движение за да може докато се краде първото.
Относно имотите, много правилно го написахте. Скоро возя един манго, който близо 15 години живее в Германия. Та сега си беше дошъл да купи още една къща в селото и има планове да купува още една и всъщност каза колкото можел тая година, понеже...като влезе вика еврото цените ще се вдигнат двойно на къщите.
В смисъл това заради самото евро нали. Проста математика, в Германия така станало, в Гърция, навсякъде. Та на тая кълка вярно лежи много народ.

Относно имотите, много правилно го написахте. Скоро возя един манго, който близо 15 години живее в Германия. Та сега си беше дошъл да купи още една къща в селото и има планове да купува още една и всъщност каза колкото можел тая година, понеже...като влезе вика еврото цените ще се вдигнат двойно на къщите.

- Leon
- старши ентусиаст
-
Имотите не знам дали има накъде още да поскъпват, но всикчо останало ще изхвърчи още нагоре. Гърция ще ни е евтиния направо
Като се замисля, къщите на село може и да скочат, там може да се гледат животни и зеленчуци, за разлика от блока. 

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Управлението на България се нарича клептокрация - власт на крадците . Сингапур е една от най богатите държави в Азия , един от четирите икономически тигри на изтока . От бедна аграрна британска колония , дори питейна вода са доставяли от вън от Индонезия се превръща в икономическа сила благодарение на Ли Куан Ю . Човека казва за кариерата си на политик -Така че българите трябва да се запитат – защо Ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в Еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в пост-комунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията. Те игнорираха корупцията
....когато дойдох на власт имах избора да почна да крада за себе си и да облагодетелствам цялата си фамилия , или да работя за просперитета на народа си . Аз избрах второто ....
https://bnt.bg/bg/a/pochina-li-kuan-yu- ... skoto-kino
Няма никакъв шанс ако политическа каста от клептомани крадци каквато е българската да управлява и държавата да просперира . Това е абсолютно невъзможно и обществата които са разбрали тая проста истина режат ръце за кражба и корупция дори в 21 век .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
и аз не мисля, че някога ще е по-добре или нещо ще се подобри.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Вече взеха да излизат новини из нета дали трябва да започваме да сменяме парите си в евро.