С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от SpeedyMan » 18 Дек 2022, 22:37

M47 с DPF
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 19 Дек 2022, 12:12

Аз съм на принципа - докато не го бута по-сериозно слагам по-тънко 5w30 или 0w30.

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 19 Дек 2022, 17:18

Като мине 150 000 км. най-добре е да се слага 5W-40. Това е то.
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 20 Дек 2022, 2:13

В момента съм на 272К км с 0W-30, бензинов двигател, много съм доволен. За зимата е идеално.

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 20 Дек 2022, 8:31

Абе то и аз съм с 5W-30 Castrol M, на дизел на малко под 500 к км., но лятото слагам 5W-40 и дори смятам да е 5W-50. По-гъсто масло = повече налягане в маслените магистрали.
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago9205 » 20 Дек 2022, 10:16

Високото налягане не е правопропорционално на добро смазване. Не знам каква е тази мания за дебело масло особено при коли, които работят на 90 градуса.

Особено това разбиране лято да се слага по-гъсто за мен е много криворазбрано. Тя колата зима или лято си държи една температура на загрял мотор и съответно маслото се държи по еднакъв начин.

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 20 Дек 2022, 10:56

Няма какво да се спори. Вече пускат на пазара 5W-50 с LL-04 и преди нямаше. Просто доста от колите поостаряха.
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D LCI и Е60 535d LCI

Мнение от andy » 20 Дек 2022, 12:30

drago9205 написа:Високото налягане не е правопропорционално на добро смазване. Не знам каква е тази мания за дебело масло особено при коли, които работят на 90 градуса.

Особено това разбиране лято да се слага по-гъсто за мен е много криворазбрано. Тя колата зима или лято си държи една температура на загрял мотор и съответно маслото се държи по еднакъв начин.

Не е точно така.
Аз съм си направил моментния разход да ми показва Т на маслото и при една и съща скорост, лято и зима Т на маслото е с няколко градуса по висока през лятото

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 20 Дек 2022, 15:08

"Няма какво да се спори" и "Това е то" нищо не казват на форума. Не разбрах само ти проблеми с налягането на маслото ли имаш, че си тръгнал да правиш дивотии. Не за друго, ами някой с компетентност като твоята ще тръгне и той да повтаря "наученото".

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 20 Дек 2022, 15:23

andy написа:Не е точно така.
Аз съм си направил моментния разход да ми показва Т на маслото и при една и съща скорост, лято и зима Т на маслото е с няколко градуса по висока през лятото

При мен лятото при външна температура 25-32° маслото се нагрява до 112-114 градуса на магистралата със 130кмч. В града съм го виждал и на 116°C. През зимата под и около нулата е на 100 градуса или надолу, съответно и в града е по-ниска температурата. Така, че разлика има. При ниски температури двигателят се мъчи с масла с по-висок вискозитет, триенето и съпротивлението при протичане е по-голямо, по-бавно проникват в системата при студен старт съответно и износването на двигателя е по-голямо. Отделно по-ниския вискозитет дава и по-нисък разход на гориво, по-добро протичане на маслото и съответно по ефективно охлаждане. Високия вискозитет има смисъл само в спорните коли и там където има големи температури и натоварвания - по състезания, ако колата се кара препълнена или с ремарке или човек живее в Северна Африка или на Арабския полуостров.
От друга стана нещата много зависят от конструкцията на двигателя и охлаждащата система. Например като чета по другите форуми, при някои модели на VW температура от 115-120 градуса в двигателя е съвсем обичайна - нещо което разбира се хич не е добро, тъй като при такива температури маслото се окислява и деградира много по-бързо околкото при 90-100-110гр. да речем. Тук не помня къде точно, може и в началото на темата да беше един колега спомена изказване според което на всеки 10градуса повече, окисляването на маслото нараства цели два пъти.

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 20 Дек 2022, 15:35

zaharia написа:"Няма какво да се спори" и "Това е то" нищо не казват на форума. Не разбрах само ти проблеми с налягането на маслото ли имаш, че си тръгнал да правиш дивотии. Не за друго, ами някой с компетентност като твоята ще тръгне и той да повтаря "наученото".

Баце.. айде да не се заяждаме. Казах, че в момента карам с 5W-30, но въпросите са за това кое е най-добре целогодишно. Естествено, че това е 5W-40 или 0W-40, ако живееш на много студено зимата.

Хайде сега обясни скромно защо се ползва 10W-60 в M-серията и след това аз ще обясня защо искам да карам с 5W-40 и 5W-50 лятото и мисля, че знаеш отговора.

ПС. Едно време, започнах да гледам кои масла се препоръчват за колата ми (2002-ра година) в сайта на CASTROL даваха 10W-40 и 5W-40 за AUDI ABK мотор. След като започнаха да правят разни еко-простотии, стана 5W-30 и изобщо 10W-40 е някъде скрито в препоръките.
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 20 Дек 2022, 15:51

SpeedyMan написа:
zaharia написа:"Няма какво да се спори" и "Това е то" нищо не казват на форума. Не разбрах само ти проблеми с налягането на маслото ли имаш, че си тръгнал да правиш дивотии. Не за друго, ами някой с компетентност като твоята ще тръгне и той да повтаря "наученото".

Баце.. айде да не се заяждаме. Казах, че в момента карам с 5W-30, но въпросите са за това кое е най-добре целогодишно. Естествено, че това е 5W-40 или 0W-40, ако живееш на много студено зимата.

Хайде сега обясни скромно защо се ползва 10W-60 в M-серията и след това аз ще обясня защо искам да карам с 5W-40 и 5W-50 лятото и мисля, че знаеш отговора.

ПС. Едно време, започнах да гледам кои масла се препоръчват за колата ми (2002-ра година) в сайта на CASTROL даваха 10W-40 и 5W-40 за AUDI ABK мотор. След като започнаха да правят разни еко-простотии, стана 5W-30 и изобщо 10W-40 е някъде скрито в препоръките.

Той ти отговори :dunno:

"Високия вискозитет има смисъл само в спорните коли и там където има големи температури и натоварвания - по състезания, ако колата се кара препълнена или с ремарке или човек живее в Северна Африка или на Арабския полуостров."

Taка че да чуем защо предпочиташ 5-40 а не 5-30 ?
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 20 Дек 2022, 16:01

Това е логиката, когато караш нова кола в гаранция, за да са доволни еколозите.
Простият пример е Аудито, за което говорех. Даже сега му дават 0В-30 като препоръка на тоя 30 годишен мотор :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: При положение, че преди беше 10W-40.
Пълна еко-простотия.

Отделно новите коли се движат на много по-ниски обороти за да пестят гориво, съответно налягането в маслото е още по-ниско (донякъде се компенсира в подобрени маслени помпи), и като поостарее колата и излезе от гаранция - плащаш.

Отделно новите масла са с намалено съдържание на ZDDP - поредната еко-простотия, която съсипва мотора.

Отделно те карат да караш 25- 30 к. км. с едно масло... още една еко-простотия.

Отделно 2.0 Дизел днес има 350-400 Nm - горе-долу колкото беше M5 преди 22 години... за което и в момента се препоръчва 10W-60!
A М-серията е спортна, ама колко да е спортна? Това е кола, която се кара всеки ден. Зиме - лете, магистрала, градско... нали така? Няма предписано масло за писта или за ежедневно ползване. Винаги е САМО 10W-60.

И така, като сумираш това, колата се съсипва от несъвместимости. А Мормотите ви продават шоколад, който вече не е увит във фолио, а в някакъв евтин найлон и е бъкан със захар за да не се разваля от стоене....

Изборът си е ваш.
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 20 Дек 2022, 23:55

Аз днес смених маслото с Total quartz energy 5w40 на m57.
Ами да ви кажа избрах 5w40, защото някак си съм по-спокоен, като имам по-голям вискозитет :mhihi: .
Пък и този вискозитет е ок за колата ми според БМВ, така че не мисля че е проблем.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago9205 » 21 Дек 2022, 3:27

Изобщо какви еко простотии намесихме като реално поглдеднато караме масла предназначени за 25-30хил. км пробег и ги сменяме на 10-12-15 хил. км. в момента. Ние сме над "еко простотиите".
Тези 10-40, както и 10-60 в М сериите не са предвидени да се карат по 25-30хил. км, което значи, че на въпросните LL масла, с които караме ние взимаме най-доброто възможно при по-късите интервали за смяна.

Сега вискозитета е въпрос на личен избор. 5в30, 5в40, 0в30, 0в40 - това сме го говорили много пъти и реално за нашите географски ширини няма особено значение. Единствената разлика за мен е, че в общия случай 5w40 като състав са една идея по-евтини/базови спрямо другите вискозитети.

П.П. Относно Т на маслото лято и зима - на загрял мотор няма причина да има разлика, а дори да има тя ще е в порядъка до 5 градуса, което е незначително при 90-100градуса температура.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61