Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Дек 2022, 9:04

Jorixa написа:
alx написа:единствената им игра е да продават на по- финансово зависими европейци

Въопроса не е до финансовото положение, а до манталитета. Познавам французи (жената е българка) адвокати в Париж които са много далеч от финансово зависими, в същото време карат Пежо 308, а на децата са купили някво старо рено, колкото да се придвижват. Просто там не им пука грам кво карат, важното е да им върши работа. Така са и повечето европейци като цяло. Докато при американците, задалжително трябва да тежи поне 2 тона и половина и да има поне 300 коня. За кво са им като повече от 70 мили не вдигат и те не знаят, ама да има, там манталитета е от всичко, по-много.

Бащата едно време имаше една клиентка, стара номенклатура, още Александър Лилов я беше потупал по рамото, как да е. Та на нея не и трябваше мощен, бензинов Кайен, нито голямата къща в Брюксел(там живееше и тука на село когато не е по хотели за кеф, а то това май беше през повечето време)нито една камара боклуци, които купуваше. Влиза в магазин и настава смут, купува от всичко НЕнеобходимо, важното е само да е скъпо. Бащата им беше частен шофьор на семейството и ги вземаха навсякъде, а в Щатите не помня в Тръмп Тауър ли спяха или нещо такова, но беше на Тръмп де, има снимки. Та тая имаше един лаф ако случайно и се намекне, че харчи много или чуваше за разните там ограничения от ЕС за това или онова. "Искат да живея е малка къща, искат да карам малка кола, да ям малко(беше дебела)да не си купувам постоянно нови дрехи(и още неща изреждаше като техника и т.н.)искат да живе като Европейка, като някаква беднячка". :mhihi: Та така, не харчиш ли като луд, значи си беден. Това се насърчава от правителствата на САЩ, без значение демократи ли са, републиканци ли или извънземни. Нали не сте забравили като си събориха сами кулите как накараха цялото овче стадо да излезе и да харчи пари като лудо за храни и чипсове, понеже това бил Американския отговор на терора - вдигали си икономиката по този начин. :mhihi: После видяхме какъв е начина, ще влезем в Афганистан защото ще си изнасяме от там дрога и още куп неща, каквото си решим и няма да научи никой за тях. Много ми е чудно ако утре някаква радикална групировка от Англия вземе, че взриви някакъв обект в САЩ, ще влезнат ли в лЯндън? :mhihi: А това охолно живеене и манипулация на собственото си население е нищо повече от това, което е имало в древен Рим и въобще в която се сетите господстваща империя. Досега обаче знаем как са завършвали империите с това разхищение. От Рим имаме бая запазени паметници де, ама реално кои са Римляните сега - Гърците, Италианците, Испанците, Французите?

Говорим за нация, която мери горивото в галони :idea: и да караш на пропан-бутан или метан е нещо като да караш на Фред Флинтстоун колата. Помня как преди 15 години на най-добрия ми приятел местните така с насмешка го базикаха, че кара гоУф 4 VR6-ца. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Дек 2022, 13:45

Spunky написа:
BMW_POWER написа:В нашето село такова нещо няма :dunno:

Не, просто не знаеш, както е по голяма част от темите, които коментираш, като крайна инстанция - https://www.electrify-canada.ca/pricing/

Idle Fee: Once charging stops, you pay $0.40/min. after a 10-minute grace period.

Не знам как е по Света, но в моето кънтри, когато паркираш не ровиш у Гугъл, ами четеш какво пише на място. Ето снимка от линк, дето го дадох по- горе

20221205_064017.jpg

20221205_064025.jpg

Не виждам да пише, че трябва да си местиш колата, когато е заредила. Щом не го пише, значи не е задължително. Съдията и той не рови в Гугъл, а иска снимки от място.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Дек 2022, 14:24

Моджо написа:ввв.теслА.цом
"For every additional minute a car remains connected to the Supercharger, it will incur an idle fee. If the car is moved within 5 minutes, the fee is waived. Idle fees only apply when a Supercharger station is at 50% capacity or more. Idle fees double when the station is at 100% capacity."

Като fee сигур е различна в зависимост от страната, ама има.

както съм писал по- горе в темата- в нова англия цените за престой след пълно зареждане са $1/ минута- и както и парите за зареждане директно си ги взима от кредитната ти карта закачена за ап-а на телефона ти закачена за колата...
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Дек 2022, 14:38

Jorixa написа:
alx написа:единствената им игра е да продават на по- финансово зависими европейци

Въопроса не е до финансовото положение, а до манталитета. Познавам французи (жената е българка) адвокати в Париж които са много далеч от финансово зависими, в същото време карат Пежо 308, а на децата са купили някво старо рено, колкото да се придвижват. Просто там не им пука грам кво карат, важното е да им върши работа. Така са и повечето европейци като цяло. Докато при американците, задалжително трябва да тежи поне 2 тона и половина и да има поне 300 коня. За кво са им като повече от 70 мили не вдигат и те не знаят, ама да има, там манталитета е от всичко, по-много.

изключения винаги ще има за кой- каквото кара. както знаеш- дори (да не кажа особено) в америка има много състоятелни хора които карат много по- евтини коли. дори всъщност не мога да се сетя един от мойте "по-така" приятели които ежедневката му да е нещо по-така - визирам с-класа, 7ца, а8ца а ако е по-долния клас (5та, е-класа, а6) то тогава е с малък бензинов мотор.. един вид- не можеш ги позна... вземи ме дори мене- мога да карам каквото си поискам, но имах два болт-а в един момент защото... ме кефят и бяха точно за това за което ми трябваха.

за това какъв е манталитета на една нация- вярно е, че в америка има много сув-ове и пикапи... но почти всичките вече са с 6 и 4 цилиндъра и с разход на малък автомобил от преди 15-20 години... но все пак повече са седаните и купетата на тойота и хонда и хюндай. и болшинството от тях не са от големите модели. вярвай ми. железарията по пътищата се промени много последните 10тина години.

за манталитета на европейците- не колега. масата просто са бедни. не правят много пари, но за сметка на това ги скъсват от данъци. съответно и автомобилните оферти са като за тях- евтини, компромисни и често защитени с финансова политика от местните правителства защото иначе японци, американци и корейци живи ще ги изядат...

... европа е резерват за некадърни автопроизводители (наред с едни от най- добрите в света в зависимост каква философия изповядваш). при реални пазарни условия няма да има нито един френски, британски или италиански производител оцелял.

хайде аз спирам по темата. всеки да си купува за каквото има пари и го кефи достатъчно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Дек 2022, 14:39

Ето на друг паркинг, където е повече от ясно. Тука Гугъл не ви трябва :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 05 Дек 2022, 14:49

Какво не е ясно? Още първата табела "Паркинг само за зареждане на електроавтомобили". Това, че си закачил кабела, не означава зареждане.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Дек 2022, 14:58

ID A написа:Какво не е ясно? Още първата табела "Паркинг само за зареждане на електроавтомобили". Това, че си закачил кабела, не означава зареждане.

никой не го е еня, тези дето пишат глобите ще го хванат за 3те часа или ако не е електричка колата спряла там, но не за нещо друго.

а ако те не го хванат, ако си остави колата повече от да кажеме 30 минути заредена, но захапала кабела другите електрикаджии ще се погрижат да не прави повече така, особено ако е на централно място и има други желаещи/ чакащи :ok:
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Дек 2022, 15:03

ID A написа:Какво не е ясно? Още първата табела "Паркинг само за зареждане на електроавтомобили". Това, че си закачил кабела, не означава зареждане.

Абсолютно вярно! Но няма лимит за максимален престой, както на следващата снимка. Щом не е написано, не си длъжен да се местиш след като колата ти е заредена.

п.с. тук не говорим за елементарна колегиалност все пак.

alx, не е ли малко криминално при теб, ако те хванат или снимат, как "учиш" друг шофьор?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Дек 2022, 15:12

BMW_POWER написа:alx, не е ли малко криминално при теб, ако те хванат или снимат, как "учиш" друг шофьор?

криминално е, ама електрическата тълпа е много агресивна поне тука в моя виалет. нагледал съм се на изпълнения...
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 05 Дек 2022, 15:16

Не схващам какво спорите изобщо. Да към момента все още зарядните станции по паркингите не са дефицитни, защото няма толкова много електрички. В момента в който това стане, ще намерят начин да ограничат престоя след като си заредил. Както казаха колегите, най-вероятно ще те чарджят яко за минута престой. Друго което сигурно ще се случи е, понеже бавните станции не са скъпи, в един момент почти всички места в паркингите ще имат бавна зареждачка. Ако ще се мотаеш спираш на такова място ръцаш кабела и ако искаш стоиш и цял ден. Ако бързаш спираш на бързата зареждачка и в момента в който ти извибрира телефона в джоба че е готова тичаш да я вземеш.

За другото имате право, че преносната мрежа в момента няма как да захрани ако всички сме с ел коли. Но това ще се промени следващите 10-20 години. Което според мен е за добро, защото тея мрежи на повечето места по света почти не са пипвани последните 40-50 години което не е ок и като цяло потреблението на енергия само ще расте, и това ще е основно електричество. Та ограниченията в мрежата и производството ѝ само спъват прогреса, сега се появява стимул за развитие, който го няма от дълго време. Това което мен не ме кефи е, че правителствата се наместват в нещо което трябва да е естествен процес и има шанс да го осерат, но мисля че и това ще мине.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Дек 2022, 15:16

Идеално е за БГ това. Отсега виждам как ще се ползва като безплатен паркинг, поне в зората на нещата докато не въведат да се следи за колко време е там колата.

И аз съм на мнение, че правителствата ще скапят нещата.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 05 Дек 2022, 15:31

Аз го разбирам, паркинг докато извършваш действието. След това, вече не го извършваш, следователно няма и паркинг.
FF нали направиха бавни зареждачки безплатни, уж да си зареждаш докато пазаруваш. Колко ток ще дръпнеш при 2 кВт макс? 2кВтч. ~50ст. и едно кафе не покрива. Все едно да ти направят отстъпка 50 стотинки. Но сключиха договор и със Спарк и почти не може случаен да се вреди.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Дек 2022, 15:42

Вторият линк, който бях дал. Плащаш дневен паркинг и имаш безплатна зарядка. Не пише за никакви лимити за време.

20221205_083839.jpg

Screenshot_20221205_083907_Chrome.jpg

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 05 Дек 2022, 15:46

BMW_POWER написа:Вторият линк, който бях дал. Плащаш дневен паркинг и имаш безплатна зарядка. Не пише за никакви лимити за време.

Ама това, че в момента нямаш лимит защо го приемаш като "никога няма да има такъв"? :dunno: Освен това, тези показаните от теб са сравнително бавни зарядни които може и да си останат безлимитни. Но такива от по 150-200-250kW забрави да са без лимит за време след като си заредил.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Дек 2022, 16:24

И още един паркинг за "зелени автомобили". Дори не пише, че трябва да си включиш колата в зарядното. Плащаш си цената за деня и може да стоиш, докато ти изтече времето. Ако имаш месечен пас, може да не я мърдаш 30/7/24 и никой нищо не може да ти каже.

п.с. говорим за това, което е сега, а не в някакво бъдеще

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата