Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Модератор: Общи модератори
- anttonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M62B44
Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
За "борба" със спекулата тък съм решил да заведе домочадието на шляй пазар в Турция, от тази страна на Босфора. Къде ще препоръчате? За един ден от София става ли или да се търси нещо за нощувка?
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Вчера се загледах в киселото мляко дето купуваме вкъщи, от 1.05 без промоция преди 2-3м, вчера във Фантастико 1.69... Това ако не е спекула, не знам какво е... Български малотраен продукт, без никакво влияние от вносни суровини, вериги на доставки, проблеми с транспорт и т.н.
Never mistake motion for action...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
На касиерката заплатата е станала 4 бона и трябва да се разпредели разхода 

- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
anttonev написа:За "борба" със спекулата тък съм решил да заведе домочадието на шляй пазар в Турция, от тази страна на Босфора. Къде ще препоръчате? За един ден от София става ли или да се търси нещо за нощувка?
С ранно тръгване, късно прибиране и повечко км за един ден става за пазар. Иначе има хубави хотелчета в Одрин на разумни пари

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
anttonev написа:За "борба" със спекулата тък съм решил да заведе домочадието на шляй пазар в Турция, от тази страна на Босфора. Къде ще препоръчате? За един ден от София става ли или да се търси нещо за нощувка?
За един ден от София само до одрин. Границата еб@ва майката на целия пейзаж, особено петък и събота. Като нищо може да изгубиш повече време във висене по опашките, отколкото в шофиране. Иначе за шопинг - чорлу и/или текирдаг.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Leon написа:Вчера се загледах в киселото мляко дето купуваме вкъщи, от 1.05 без промоция преди 2-3м, вчера във Фантастико 1.69... Това ако не е спекула, не знам какво е... Български малотраен продукт, без никакво влияние от вносни суровини, вериги на доставки, проблеми с транспорт и т.н.
Тук си в грешка.
И аз бях така

https://bia-bg.com/analyses/view/26717
Но вносът на прясно мляко не е толкова страшен. По-страшно е, че годишно внасяме 22 000 тона сухо мляко и 44 000 тона палмово масло...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
Leon написа:Вчера се загледах в киселото мляко дето купуваме вкъщи, от 1.05 без промоция преди 2-3м, вчера във Фантастико 1.69... Това ако не е спекула, не знам какво е... Български малотраен продукт, без никакво влияние от вносни суровини, вериги на доставки, проблеми с транспорт и т.н.
Конкретно млечните продукти отидоха в космоса...
Верея от 2.15 за литър и 4 лева за 2 литра, сега е 3.50 и 6-6.50 съответно. Кашкавал от 16 лева сега е 26 лева. Сирене от 10 и надолу е 18 лева...

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Цените на млечните продукти е необосновано висока при положение че масово се ползва сухо мляко и палмова мазнина.
Преди време четох че се губят 100 000 крави
между произведения обем и броя регистрирани крави.
Преди време четох че се губят 100 000 крави

- apexs
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 525i M54 Е91 320i N43 600RR
Rainbow написа:Leon написа:Вчера се загледах в киселото мляко дето купуваме вкъщи, от 1.05 без промоция преди 2-3м, вчера във Фантастико 1.69... Това ако не е спекула, не знам какво е... Български малотраен продукт, без никакво влияние от вносни суровини, вериги на доставки, проблеми с транспорт и т.н.
Конкретно млечните продукти отидоха в космоса...
Верея от 2.15 за литър и 4 лева за 2 литра, сега е 3.50 и 6-6.50 съответно. Кашкавал от 16 лева сега е 26 лева. Сирене от 10 и надолу е 18 лева...
А прясното мляко се купува на 1.25 от производителя

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Сухото мляко е внасяно от Украйна! Сега вече не е ясно от къде е...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
Моят съвет е някъде с приспиване. Одрин, след последното ми минаване от там за 2 часа преди 2 седмици го зачеркнах. Пълно е с наши орки, с торбите с баклави и големите пакети тоалетна хартия. Гледката е плачевна и типично в наш стил на всяко хубаво нещо сме в състояние да му е..м майката. Освен това цените в Одрин отдавна са надути за платежоспособните българи. В Текирдаа е хубаво и има какво да се разгледа. Чанаккале също е близо и е по спокойно. Лозенград и Къркларели са малко селски, за Чорлу не мога да споделя. Бурса също не е лош вариант
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
drago_pavlov написа:Leon написа:Вчера се загледах в киселото мляко дето купуваме вкъщи, от 1.05 без промоция преди 2-3м, вчера във Фантастико 1.69... Това ако не е спекула, не знам какво е... Български малотраен продукт, без никакво влияние от вносни суровини, вериги на доставки, проблеми с транспорт и т.н.
Тук си в грешка.
И аз бях такакато ми каза един приятел с мандра, че внасяме много прясно мляко...
https://bia-bg.com/analyses/view/26717
Но вносът на прясно мляко не е толкова страшен. По-страшно е, че годишно внасяме 22 000 тона сухо мляко и 44 000 тона палмово масло...
Знам много добре кое как се случва, затова дадох пример с киселото мляко. Да, млякото недостига и въпреки това изкупните цени са смешни и никой не стимулира млекопроизводителите. А има огромен потенциал там, ама друга тема. Кашкавал и сирене, ако ви каже някой, че са без "жокери" ви лъже. Има де, ама правят толкова малко, че свършва още докато зрее, не стигат до магазини. Еко мандри, би, мио, всички "си добавят" както се изрази един бутиков производител. Всъщност сухото мляко не е голяма драма, проблемът е в палмовата мазнина, хидрогенизиращите и водожелиращите агенти дето ги плащаме за сирене. Както и в колосалните количества сол и калциев двухлорид, които се тъпчат, за да мине всичко това за млечен продукт.
Never mistake motion for action...
Заради изискване като технология (европейско ли беше не си спомням) за обработката на млякото му се губи калция. Затова се добавя калциев двухлорид, което май не е лошо. Може да се купува домашно мляко и да си го вариш или да се продава прясно такова без модерните технологии позволяващи да го лочим веднага след отваряне на опаковката. Но населението се пресели в големите градове, където (причини немалко) концентрацията на покупатели е голяма както и трябва да бъдат обслужени твърде бързо. Пък и огромен процент от работещите нямат вече време за приготвяне на храна, което влачи след себе си промени в отношенията продай-купи. Всичко това създаде подходящи условия за спекула скрита зад оправдания като търговска конкурентноспособност, ефективност, задоволяване на доста повишено търсене. Не всички са желали това да се случи за сметка на качество или количество. Бизнес оцеляването обаче в такава среда изисква крайни решения не винаги одобрени като морални.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
vladobate написа:Заради изискване като технология (европейско ли беше не си спомням) за обработката на млякото му се губи калция. Затова се добавя калциев двухлорид, което май не е лошо.
Бионаличния калций в млечните и добавения калциев двухлорид са два различни щата. Едното може да има ползи. От другото ти растат шипове. ЕС ги боли падката какво се губи и какво не. Там грижата за здравето е само на хартия.
Калция го добавят, защото се подсирва на по-висока температура от нормалната и по този начин суроватката влиза там, където не и е мястото - в продукта, вместо да се хвърли. Но понеже заради голямото водно съдържание изглежда като медуза се добавя калций за да се стегне и някой да го купи за сирене или кашкавал.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
В момента в Тенерифе мляко 1л Президент без някакво намаление е 0,95€. Има още много на подобно цени.
Ентрекот - бразилски е 15€/кг, но на намаление е 11€/кг.
В България дори родните меса от този сорт за по 60лв/кг, вносните нагоре.
Риби масово по 4-5-6-7€/кг диви.

Кафе с мляко 1€
По кръчмоте поне на 50% от Бг и ядеш хубави неща
Ентрекот - бразилски е 15€/кг, но на намаление е 11€/кг.
В България дори родните меса от този сорт за по 60лв/кг, вносните нагоре.
Риби масово по 4-5-6-7€/кг диви.

Кафе с мляко 1€
По кръчмоте поне на 50% от Бг и ядеш хубави неща