За/Против притежаване и носене на оръжие в България?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За/Против притежаване и носене на оръжие в България?

За
41
40%
Против
58
56%
Все ми е тая
4
4%

Общо гласове : 103
Потребител
Аватар

Re: За/Против притежаване и носене на оръжие в България?

Мнение от Petrolhead » 04 Окт 2022, 16:16

кога за последен път ви се е налагало да убиете човек?

лично на мен, никога не ми се случвало и не ми трябва огнестрелно оръжие.

ако мислите да го използвате за да уплашоте някой, то на вас не трябва да ви се дава оръжие в никакъв случай

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turieca » 04 Окт 2022, 16:27

Гласувах със за. Имам, но избягвам да го нося.
В последната година много познати около мен се сдобиха и то такива с не много чисти досиета.
Та тези младежи си имат връзки и канали и се сдобиват така или иначе.
Та след като тези по криминалните се сдобиват със законно оръжие защо да няма и за обикновенните граждани?
Сега вече контрола има ли няма ли как да го осъществяват полицайте не е моя работа.
Но не съм съгласен човек, за който знам, че беше следствен за различни неща да си се вози с пъхнат между седалката и барчето пистолет все едно е шериф.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 04 Окт 2022, 16:48

spacepl написа:За въздушното и газовото просто уведомяваш КОС, че си го купил.
Прегледай тази пушка - Hatsan 50 cal piledriver

Тази на клипа е .45-ти

При това турската пушка не е "върха на сладоледа" има и по-сериозни неща които са на уведомителен режим. Да не говорим за ъпграйди след покупката....

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 04 Окт 2022, 17:34

За газовото се уведомява, за въздушното над определени джаули официално / неофициално е ясно :mhihi: :mhihi: /.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Окт 2022, 17:55

Ходиш в КОС с газовото и пневматиката , не е вярно че е бошлаф работа . Там на място се пуска уведомление плаща се такса . Има оглед на оръжието записват номера и те картотекират като пироман :mhihi: Ако искате оръжие за защита вземете си арбалет , няма нужда от никакви уведомления . На никого не се отчиташ а това нещо убива безотказно и е напълно законно .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 04 Окт 2022, 19:14

turieca написа:Та тези младежи си имат връзки и канали и се сдобиват така или иначе.
Та след като тези по криминалните се сдобиват със законно оръжие защо да няма и за обикновенните граждани?

Именно. Контрола така или иначе го няма. По-точно го няма за криминално проявените, за обикновения гражданин иначе си граничи с невъзможното.
Гласувах "ЗА". И аз съм на мнение, че трябват сериозни законодателни промени обаче. Първо да се разрешат само пистолети, не като в щатите цели автомати, снайпери и гранатомети. И второ - да не се търси отговорност при самоотбрана, отново както е в щатите. В смисъл такъв някой мутрафон ти налита, пускаш му 1-2 в краката и дотам. Без дознатели, следствие и т.н., дори без оправдателна. Това лично за мен е най-най-най-големия проблем. В момента, в който го оправят си взимам .45 АСР, че като стрелна веднъж да не повтарям :mhihi: Иначе сега са пълен мазаляк законите. Преди няколко години познат си взе законно H&K, след има няма 1-2 седмици някакви пияндета налитат на жена му. Нашия стреля 1 предупредителен, единия подвива опашка и бяга. Другия обаче се ядосва още повече и тръгва срещу него, при което му се пуска 1 в бедрото, след което естествено се свлича и вече по каналния ред. 112, полиция, линейки, телевизии, бяха го давали няколко пъти. Вместо да го пуснат моя човек се почна...свидетели, па как простреляния бил много добър баща, па как сега щял да остане без работа, па тва, па онова. Изкараха го едва ли не баси и светеца, а моя човек баси и криминалния. Вкараха го, като най-големия престъпник за 72ч., смени няколко адвоката, докато намери правилния да го изкара, следствие, насрочиха дело, обаче не дочака, събра си чукалата и за няма и седмица се изнесоха с жена си в чужбина.
Вярно, има го и другия момент с отмъщението, но при всички случаи предпочитам все пак да я имам възможността да се защитя, че иначе голи ръце срещу патлак хептен е свирен мача.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 04 Окт 2022, 20:07

45АСР е слаба ракия . Един макаров върши по добра работа . В САЩ притежаването на оръжие е разграничено от носенето на обществени места . Там повечето не могат да носят оръжие , само за домашно ползване . Има изисквания в някои щати за носене в автомобила но по определен начин . Тука не е така , писал съм го много пъти . Тука ти издават разрешително за закупуване и носене , не можеш да си купиш оръжие само за домашно ползване ако някой те налази . Съответно и при такъв инцидент самоотбраната би трябвало да бъде регламентирана съвсем ясно в полза на този който защитава имота и живота си . По действащия закон по добре без оръжие . Ако вземеш да утрепеш някого със законно притежавано оръжие ще те вкарат в затвора като стой та гледай . Те на полицаите им съсипват живота за утрепан докато си изпълняват служебните задължения кво остава за обикновен редови гражданин .
Последна промяна Jordana на 04 Окт 2022, 20:14, променена общо 2 пъти
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 04 Окт 2022, 20:09

Jordana написа:Ходиш в КОС с газовото и пневматиката , не е вярно че е бошлаф работа . Там на място се пуска уведомление плаща се такса . Има оглед на оръжието записват номера и те картотекират като пироман :mhihi: Ако искате оръжие за защита вземете си арбалет , няма нужда от никакви уведомления . На никого не се отчиташ а това нещо убива безотказно и е напълно законно .

Това за България ли? Защото по другите държави също е забранен или поне е като огнестрелното оръжие, като изисквания...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 04 Окт 2022, 20:12

Тука не е забранен арбалета . Забранен е ловът с арбалет но не и притежаването . Поне до преди няколко години си беше съвсем законно и без никаква бюрокрация .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 04 Окт 2022, 20:21

madafaka_donkele написа:...след има няма 1-2 седмици някакви пияндета налитат на жена му...

Мхм, то тва е животозастрашаващо... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Иначе по анкетката гласувАх "Все ми е тая". Ако има още недоразбрали у тоя форум да обясня. Дори и В МОМЕНТА има страшно много оръжие в народонаселението. Освен това, на който му трябва вече си има законно или незаконно, на който не му трябва - просто не му трябва. Има една камара законно, незаконно, преправено и самоделно оръжие. Даже и закона ни е мек в това отношение, ако те гепят с незаконно - максимум условна и то според зависи. Питайте Емо Кошлуков :mhihi:
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 04 Окт 2022, 20:37

c04 написа:Против гласувах. Фен съм на оръжията, но хората масово са неадекватни и немислещи, което си е предпоставка за фатални бели.

+++

В работното място имаме достатъчно :)
Изображение

Е46 Fanatic
Аватар
Кара: Е46 330d; GLK 320

Мнение от Hito » 04 Окт 2022, 21:08

Гласувах "ЗА"!
Преди години имах законно притежаван пистолет и ми го прибраха за абсолютна глупост :evil:
Бях се забавил с 10 дни с подаването на документи за подновяване на разрешителното, въпреки, че съм чист като сълза!
Забавата беше от недоглеждане.
Както и да е....
След няколко години пак подадох документи и ме отрязаха с мотива, че не ми трябва.
В същото време пред мен подновиха разрешителното на криминално проявен тип.
В годините когато имах пистолет никога не съм го вадил.
*Негласно се знае, че извадиш ли го трябва да стреляш.

П.п. Твърдо съм "ЗА" за адекватни законодателни промени в тази насока.
П.п.1 Във всяка къща трябва да има оръжие!
Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 04 Окт 2022, 21:16

Ако има такива своеволия на косаджиите отиваш при началника на РПУто със искане да ти се върне оръжието . 10 дена пресрочване не е повод да се отнема разрешителното . Оставяш оръжието в КОС на съхранение докато ти излезе новото разрешително . Тия простотии на косаджиите са обикновено продиктувани от вътрешни депеши в МВР за набиване канчетата на раята . Боко Тиквата като беше главен секретар МВР беше пуснал една такава депеша да събират оръжието от гражданите без значение разрешително . Косаджиите ходеха по къщите и се заяждаха за начина на съхранение , касите , боеприпаса и други дребни нередности което беше повод да отнемат разрешителното .

Е46 Fanatic
Аватар
Кара: Е46 330d; GLK 320

Мнение от Hito » 04 Окт 2022, 21:31

Даже и акт ми писаха за 500 лева!
Великите умове обсъждат идеи.
Средните умове обсъждат събития.
Дребните умове обсъждат хората.
Убий глупака с мълчание ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 04 Окт 2022, 21:43

Има едно такова изискване че 1 месец преди изтичане на разрешителното трябва да си готов с новите документи и да подадеш искане за подновяване . Но зависи много от косаджиите и ситуацията как ще реагират ако вече е изтекло . На мен са ми го вземали 2 пъти точно по тая причина - изтичане разрешителното . Но аз имам прослужени години в системата и имам право на оръжие по дефолт . Пишеш в искането че оперираш с големи суми пари и ти трябва за самозащита , това е тривиалното основание което минава винаги .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата