Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от Grozdanoff » 07 Сеп 2022, 9:03

Моджо написа:Щото никой не се е оплаквал /много/ от това, а от скъпи горива - постоянно.
А храните почнаха да се увеличват много преди войни, газови кризи и подобни. Още от 2020-21. Като някакво па чак фрапантно увеличение не виждам. А и от увеличеното ми е трудно да предположа ое е увеличено щото наистина трябва и кое си е чисто спекулативно Нали обсъждахме кашкавала и сиренето с теб или се бъркам ? И хляба :))
Та нека мине поне тая година и догодина май-юни ще видим какво ще е.

Ефекта от по-високите горива го усещаме във всичко, вярно. Учудващо ми е малко, че се коментира цените на гориват в бензиностанциите. Аз въртя по 12-13к годишно на БеНВето, така че много по-голям разход ми е инфлацията на хранителните продукти, данъци, ток и услуги.
Доста ми е учудващо изказвания(не визирам теб), че "криза нямало" и "всичко е ок", а хората са мрънкат :kuku:
Зимата газа няма да ни стигне ако няма договор с газпром, газ от САЩ няма да дойде, тъй като САЩ ще насочи този износ към Германия(може би и др. държави). Според евро икономисти, САЩ няма капацитета да достави нужният газ само Германия. Сещате се, че ако се опре дотам, други държави ще бъдат с приоритет за доставки на газ.
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 07 Сеп 2022, 9:32

Знам, че се коментира другата газ. Следобед ще отчета колко са новите абонати на газ).
Грозданов,имаме различно виждане за криза с теб)). Може би защото съм преживял няколко такива. От сорта да няма хляб и опашката е от 4 сутринта. И по соца и след това.
Определено не е особено приятно, което се случва, но драматично не е в никакъв случай.
То си и личи.
А-ааа, протести за скъпо гориво е имало ма за скъпо сирене-не.
Що така, как мислиш?
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 07 Сеп 2022, 9:42

Моджо написа:Знам, че се коментира другата газ. Следобед ще отчета колко са новите абонати на газ).
Грозданов,имаме различно виждане за криза с теб)). Може би защото съм преживял няколко такива. От сорта да няма хляб и опашката е от 4 сутринта. И по соца и след това.
Определено не е особено приятно, което се случва, но драматично не е в никакъв случай.
То си и личи.
А-ааа, протести за скъпо гориво е имало ма за скъпо сирене-не.
Що така, как мислиш?

Трябва да поясниш тук... Кризата е доста по-голяма отколкото някои колеги признават пред себе си.
Ако имаш предвид причините за кризата, за това знам че сме на различни виждания. Братя американци ни го нахлузиха тук, на Европа също! Те измислиха безумната анти-руска политика на Европа, докато те самите не спазваха тези санкции и се презапасяваха с петрол от Русия.
Падението на Германия също може да бъде избегнато като се пусне Северен Поток2, американците не дават да се пусне.
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 07 Сеп 2022, 10:34

Някъде мярнах, че азерите щели да увеличат добива на газ двойно, от 10 на 20 милиарда.
Това може да "успокои" малко спекулантите, пардон, пазарите.
Пък и мисля, че вече приключихме с газ от Русия!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 07 Сеп 2022, 10:41

Е.Димитров написа:Някъде мярнах, че азерите щели да увеличат добива на газ двойно, от 10 на 20 милиарда.

Да, на 5000 милиарда ще го увеличат. С такава лекота се увеличава добива на даден ресурс... САЩ нали щяха да накарат арабите да увеличат добива на петрол. След срещата на Байдън с арабина, той поиска и направи среща с Путин. В последствие арабина се съгласи да намали производството на петрол с 100000 барела/ден.
Урсула преди няколко дни каза, че ще наложи "таван на руският петрол", на следващият ден Северен Поток1 се счупи... :lol: Случайност!?
Това, кой какво иска да налага и увеличава от нашият алианс, трябва да я ясно вече, че е просто пропаганда! Ако краварите и ЕС можеха да казват на Путин какво да прави, световната борса нямаше да се обърка!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Сеп 2022, 11:31

Моджо написа:Аз за лукойла викам за отстъпката. 25+5 или 10 бяха с картата за отстъпка...1,18 -0,30 = 0,88 стинки. Като изключим 2020 локдауните даже не си спомняма кога е била толкова евтина.

И арабите намалят производството, а цените продължават да падат. Какво ли значи това? Мисля, че е нужен сложен, кръгов и объркан анализ да обясни. :smoke:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 07 Сеп 2022, 11:35

Е.Димитров написа:Някъде мярнах, че азерите щели да увеличат добива на газ двойно, от 10 на 20 милиарда.

:mhihi: Това е само в главите на някои драскачи у нас. Ето това е реалното положение преко сили на азерите: https://www.business-standard.com/artic ... 488_1.html
А до 160 милиярда кой ще го покрива? :mhihi: Не съм го смятал подробно от другитр места откъдето се взима ама май минимум 50-60 няма да достигат перманентно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Сеп 2022, 11:53

The country started commercial natural gas deliveries to Europe via the Trans Adriatic Pipeline (TAP) in late 2020.

Те едва сега започват. Чудеса станаха за да го няма този газопровод, но шанс.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 07 Сеп 2022, 12:00

nikola59 написа:

:mhihi: Това е само в главите на някои драскачи у нас. Ето това е реалното положение преко сили на азерите: https://www.business-standard.com/artic ... 488_1.html
А до 160 милиярда кой ще го покрива? :mhihi: Не съм го смятал подробно от другитр места откъдето се взима ама май минимум 50-60 няма да достигат перманентно.

Нещо като белгийският петрол на Великобритания :mhihi: :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 07 Сеп 2022, 18:32

vladobate написа:
Моджо написа:Аз за лукойла викам за отстъпката. 25+5 или 10 бяха с картата за отстъпка...1,18 -0,30 = 0,88 стинки. Като изключим 2020 локдауните даже не си спомняма кога е била толкова евтина.

Че нали намалиха ДДС и акциз и всичко падна надолу, плюс тая антикризисна мярка -25ст. Няма общо с с природния газ за който пишем в темата. LPG е вторичен петролен продукт и поради повишено търсене на дизел и бензин остава по-голямо количество, затова и голямата ценова разлика с другите горива. Мое мнение.

И мое! Не виждам друго логично. Новите коли на газ не стават, даже от бая години, съответно още излишък. Никой не кара на метан фабричните нови коли и се метнаха на бензин и дизел, това още повиши търсенето и готово.

:OT:
Много почиващи бе, няма ли някъде цитати с изявите да видя, че днес и вчера съм малко активен? :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 08 Сеп 2022, 4:32

Top Gun Maverick написа:Много почиващи бе, няма ли някъде цитати с изявите да видя, че днес и вчера съм малко активен? :mhihi:

Почивай! Глоба и затвор до три години, ако у дома ти е над 19С зимата. Познай страната :ok:

От Украйна са изнесени 87 кораба със сърно. От тях 2 (два) не са отишли в страни от Западна Европа.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 09 Сеп 2022, 0:06

Да попитам, да ходя ли да нарежа уикенда няколко кубика дръвца, или студът се отлага? :mhihi:

Гледам, цената на петрола се върнала на нивата от преди войната, газта и тя пада :mhihi:
Да не говорим, че ватенките взеха да отстъпват панически в Украйна, дори си забравят крадените електроуреди от шубе :mhihi:
Май спасението на света от Путлер се отлага и няма да стоим на студено, та може и да не се налага да паля Stihl-катa? :ok: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 09 Сеп 2022, 0:20

zAcK написа:Да попитам, да ходя ли да нарежа уикенда няколко кубика дръвца, или студът се отлага? :mhihi:

Гледам, цената на петрола се върнала на нивата от преди войната, газта и тя пада :mhihi:
Да не говорим, че ватенките взеха да отстъпват панически в Украйна, дори си забравят крадените електроуреди от шубе :mhihi:
Май спасението на света от Путлер се отлага и няма да стоим на студено, та може и да не се налага да паля Stihl-катa? :ok: :mhihi:

Тва паническо отстъпване у факти, вести или вестник долно нагорнище ли го прочете :mhihi: :mhihi: Не мога да разбера що вярвате на всичко :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 09 Сеп 2022, 0:33

Газта все пада, карат ни от всички краища на света и на финала цената тук се вдига все месец :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 09 Сеп 2022, 3:10

Grozdanoff написа:Прочети пак какво съм написал, че съдържа - реалните стопански данни, докладвани от самото ДС, архивирани и засекретени!
Цяла комисия направиха, която ги разсекрети преди години, за да могат истинските жертви на пропагандата да разберат в каква пародия всъщност са вярвали.
Хайде аз ще я пропусна тая "разсекретяваща" книжка! Без разсекретяване се знае, че в периода 1945-1989 сме:
- изградили жп структура...

Полека де. Още малко ще кажеш че и хиляди църкви са построени през комунизма. :lol:

Първата железопътна линия в днешните български земи е линията Русе – Варна. Решението за построяването ѝ е взето през септември 1861 г. Построена е от английска компания с главни акционери братя Бъркли, която получава концесия за това от османското правителство през 1863 г.[3] Открита е за движение на 7 ноември 1866 г. с дължина 223 км. Линията Мездра-Видин е открита през 1913 г. (отсечката Брусарци – Видин с дължина 87 км е открита за експлоатация на два етапа: на 10.Х.1918 г. е открит участъкът Брусарци – Александрово (дн. Димово), а на 1.VІІ.1923 г. – Александрово – Видин.[4]), а Подбалканската линия (Бургас-Карлово-София) през 1952 г.

През 1874 г. английската компания прехвърля експлоатацията на дружеството на барон Морис дьо Хирш, а през 1888 г. дружеството е откупено от българската държава. През периода 1870 – 1874 г. барон Хирш построява жп линията Любимец – Белово, с отклонения Търново Сеймен (дн. Симеоновград)—Нова Загора—Ямбол. Железопътните линии в Южна България, собственост на барон Хирш, са общо 309,6 км, които от 1909 г. стават държавна собственост.

Законът за проектиране и построяване на железопътната мрежа (1895 г.) определя първостепенните железопътни линии (ширина 1435 мм) и второстепенните (полунормални – с ширина 750 – 800 мм).

През 1936 г. в БДЖ работят 17 751 души, от които 5200 в София.[5]

Kaто гледам ТОЯ списък едно 80% от жп линиите са построени по царско време, т.е. преди неграмотните селяни-русофили да дойдат на власт и да избият интелигенцията на народа.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата