Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от vladobate » 03 Сеп 2022, 19:42

Моджо написа:Не знаех, че 5 милиарда е негатив.
Ако дойде момента да не стига тока, по някаква причина, можеш да си сигурен, че всичкото ресурс ще се насочи към вътрешното потребление.

И ти не четеш ама другите били неграмотни. Писал съм " което се е случвало в БГ не по принцип или на теория". Не съм социален мазохист или мразител на родината ми, но така виждам нещата пък и сме го преживявали. Нека да са пет ПО пет милиарда ще се радвам и гордея ама не съм аз редовния плювач каква мизерия е тука, нали, да е ясно. И въобще не съм сигурен даже напротив, че ресурса ще се впрегне за всеобщо вътрешно потребление, а не към богоизбрани.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 03 Сеп 2022, 19:50

Чета , чета
"Печалба на някои от държавните ни фирми не гарантира просперитет, а в конкретния случай по-скоро последващи негативи за държавата като цяло и за голяма част от населението, което се е случвало. БГ визирам, не по принцип или на теория.
Тва кво е ?
За щастие държавата не е частна фирма, ако беше можеше и да се съглася.
Та я да те питам....е така, теоретично, какво би направил.
Опростявам задачата.

Трябват ти 1 милиард за пенсии, за заплати в бюджета и за издръжка за полиция, армия и болници.

Обаче ги нямаш. И единствения начин да ги събереш е да продаваш ток навънка и да пуснеш режим на тока 4 има 1 нема примерно.
Ти какво ще направиш в тая ситуация ?
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 03 Сеп 2022, 20:18

Моджо написа:С маверика си заплюхме ноември.
Давайте, кога ще е режима на тока, да се приготвям отсега.
Планов ремонт нема, г-н инженер. Има профилактика, която по една случайност вече е започнала. На 6-ти блок, а на 5-ти е приключила.
Па кво общо има аец с газ само у ваще глави е ясно.
Почваме да пишем за газ и изведнъж ооо аец, нема ток... Увод, изложение, заключение се учи някъде 7 клас по спомен.

Такааа! Отварям сайта на АЕЦ Козлодуй и чета новините. Та попадам на заглавия като "На 24 април 2022 г. пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт, който ще продължи до края на месец май." Също така "На 1 ноември 2021 г. завърши плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”. " Заглавията са преди доста месеци, но ми прави силно впечатление думичката"годишен". Няма да коментирам разликта между профилактика и ремонт, но да се обвиняваме така в неизползване на правилните думи - напиши писмо на господата от АЕЦ-а да си подбират думите като пишат бюлетин! За месеците си признавам, че съм се объркал. Ясно съм счел, че като се е правил "годишния планов" ремонт ноември миналата година е редно да се направи и ноември тази година. Но явно са решили тази година да минат с лека профилактика и то август - тук нямам какво да кажа. Профилактиката си е профилактика.
Относно връзката на газа с тока - еми връзка че има - има, но трябва малко да се помисли за да се намери. Ей ся гледам по новините 90% от чешките домакинства на газ. Еми като газта е 10 пъти по-скъпа и евентуално няма да я има, нали всички ще минат на ток. И като мине цялата Европа да се топли на ток какво ще стане с цената на тока? Жокер - няма да поевтинее! А за рекордните печалби на АЕЦ и ТЕЦ, сериозно ли мислите, че всичките тези пари просто ще бъдат раздадени на хората за да не измръзнат? :clap: И дори и да работи АЕЦа с пълни обороти дали някой знае защо имаше режим на тока през 90-те? Жокер - не беще, защото не нямахме достатъчно производство. Имайки предвид, че сега тока, който ползваме минава първо през европейската борса, има разни сценарии, в които излиза, че не можем да си ползваме всичкия наш ток, дори и да искаме.
Извинявай, че съм прескачам малко от тема на тема, но за в бъдеще ще гледам да пиша по подредено, че явно някои хора не ме разбират.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 03 Сеп 2022, 20:22

Що не почервени "което се е случвало" както и "а не към богоизбрани". Розово го обрисува изхождайки от идеален случай с което няма как да не се съглася макар и с резерви. Но при откраднати пари държавни и породен финансов дефицит питанката ти става безсмислена. Това исках да кажа, а то стана ферман.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 03 Сеп 2022, 20:25

Щото негативи пише там, затова
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 03 Сеп 2022, 20:36

Вие, г-н инженер, и в момента пишете непоследователно.
В предишния Ви пост не се коментира цена на тока, а че няма да го има. А в настоящия, че ще е скъп ама ще го има. Последно ?
Евентуално, може би, ама ако - кой и на какво ще минава или няма да минава си го коментирайте с най-близкия до вас медиум или врачка.
И последно да разбирам, че чак сега отваряте сайта на АЕЦ Козлодуй, а предишния ви пост се базира на нещо писано 2021, нали така излиза ? Значи първо се изтропахме,а после проверихме ? Много инженерно, нема що.

Останалите работи ги оставям и тях да си ги проверите какво можем да правим с тока и какво не можем. За раздаването на парите - също. В малко по-горния ми пост има написани приоритети на държавата, някакви, а съобразно гласувания бюджет и дефицита по пера не е много трудно да се ориентира човек къде ще се насочат парите.

Във всеки случай ТИЯ ША ГИ ОКРАДАТ, което е типичното за някои хора тука, не е вярно.

Например няма да пипнат тока за битовите потребители...което и сега е така и струва много на държавата.
Тва дали го разбирате ? м?
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 03 Сеп 2022, 21:10

STEEN, великият форумен политолог и икономист!!! Нищо, че всяка негова прогноза от Март насам е грешна, това не е важно... Всъщност не са грешни, Стийнката наскоро ми го каза! Може би единствено само за капитулацията на Русия и възхода на Европа. То всъщност това му бяха прогнозите и вярванията...

Не се карайте, въглища ще има за всички! Стийнка обеща!(1-2 стр. назад) :mhihi:

Според Стийнка изглежда все още не е проблем газа :mhihi: Какъв е проблема да дъним вългища в ТЕЦ-те, нищо че е доста по-мръсно... Ако анализираме препоръките на Стийн ще разберен, че не е проблем това Европа да се самоубие с анти-руска политика, така са казали американските господари, така трябва да направим!
Накрая отново Америка печели, защото Фарса Украйна не беше да се събори Русия, американските политици много добре знаят че това няма как да стане! Фарса Украйна беше за да се събори Европа на световните борси и успяха!!!
Ако някой все още не е разбрал, кризата в Русия е 101% мит! Русия е спечелила поне два пъти повече от експорт спрямо 2021г, рублата е +30% по-скъпа като валута, руския народ стана по-силен духом от всякога, намразиха Запада и заобичаха Путин. Руснаци апелирам да не ги мислите и обсъждате изобщо! Няма смисъл!
Европейският Съюз е малко под въпрос дали няма да се разпадне до 1-2 години, за това може да благодарите на Джо Байдън и неговия кабинет!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 03 Сеп 2022, 21:23

Моджо написа:Вие, г-н инженер, и в момента пишете непоследователно.
В предишния Ви пост не се коментира цена на тока, а че няма да го има. А в настоящия, че ще е скъп ама ще го има. Последно ?
Евентуално, може би, ама ако - кой и на какво ще минава или няма да минава си го коментирайте с най-близкия до вас медиум или врачка.
И последно да разбирам, че чак сега отваряте сайта на АЕЦ Козлодуй, а предишния ви пост се базира на нещо писано 2021, нали така излиза ? Значи първо се изтропахме,а после проверихме ? Много инженерно, нема що.

Останалите работи ги оставям и тях да си ги проверите какво можем да правим с тока и какво не можем. За раздаването на парите - също. В малко по-горния ми пост има написани приоритети на държавата, някакви, а съобразно гласувания бюджет и дефицита по пера не е много трудно да се ориентира човек къде ще се насочат парите.

Във всеки случай ТИЯ ША ГИ ОКРАДАТ, което е типичното за някои хора тука, не е вярно.

Например няма да пипнат тока за битовите потребители...което и сега е така и струва много на държавата.
Тва дали го разбирате ? м?

Така и не разбрах кое от написаното от мен не отговаря на истината. Имаше за цел да ме трашнеш добре трашна ме като май само ти разбираш как. Дай да говорим по същество. Къде я прочете тази профилактика кога и как е преминала? Защото аз нищо не намерих по въпроса?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 03 Сеп 2022, 21:49

Моджо написа:Не знаех, че 5 милиарда е негатив.
Ако дойде момента да не стига тока, по някаква причина, можеш да си сигурен, че всичкото ресурс ще се насочи към вътрешното потребление.

Че е позитив, позитив е но на MW е малко над 180 лв/мв при средни борсови цени над 600 лв и над 1000 лв/MW тия дни.

Държавните дружества произвеждат около 50% от енергията в страната останалите 50% са от часни производители, как ще ги насочиш задължително за вътрешния пазар.

През зимния период износа е около 800MW/час

само от отказалите се от газ от разпределителните дружества са 1300mw/час

Дали няма да си припомним дискотеките от късния соц. То и тогава приоритета на държавата беше народа, но стояхме на тъмно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 03 Сеп 2022, 21:53

Ще насочиш каквото може (ако трябва с извънредно положение ще насочиш всичките 100%), другото ще компенсираш с колкото може и в крайна сметка като нямаш повече полезен ход ще минеш на режим. Ко да се прави друго?
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 03 Сеп 2022, 22:00

Ето, изложил съм се и аз. 6 блок тая година нема нищо, за догодина било.
Което не променя нищо в крайна сметка. Аец ще работи минимум още 1 година каквото и да стане.
А то нищо нема да стане така или иначе освен ако не настане 3 световна.
Последна промяна Моджо на 03 Сеп 2022, 22:14, променена общо 2 пъти
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 03 Сеп 2022, 22:01

Моджо написа:Ще насочиш каквото може (ако трябва с извънредно положение ще насочиш всичките 100%), другото ще компенсираш с колкото може и в крайна сметка като нямаш повече полезен ход ще минеш на режим. Ко да се прави друго?

Вярваш ли, че някой измежду Бойковци, ПараПетковци и тн ще посмее да обяви извънредно положение.

А при цена над 1000 лв/мв къде отива бюджета, ако се дотират?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Сеп 2022, 22:04

Мнението не отговаря на правилата на форума.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 03 Сеп 2022, 22:11

Jordana написа:Редно е да ги спрем и двата реактора на Козлодуй и да се отървем от рекета на Русия ...сега . Мръсни гадни съветски соц реактори произвеждат гаден руски ток и рекетират българите .. :mhihi:

Недей така де, по добре да ги продадем на американците

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 03 Сеп 2022, 22:12

Доколкото може, Стевал. Така че колкото повече печалба имат по-добре.
в крайна сметка имаме мощности да си покрием нащо си. Или не?
По релевантно е да се притесняваме дали мрежата ще издържи, а не дали ще има мощности.
преди години имаше някакви проблеми по морето, че само 1 далекопровод не смогваше.
Хм,хм...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата