Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от alekangg » 24 Авг 2022, 10:48

ново служебно ли ще идва, това с протестите е смешно вече..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 24 Авг 2022, 10:50

Това с договорите според мен си е напълно нормално.
Като нямаш договор с някой за каквото и да е, нямаш определена сигурност и разбира се, цените са различни.
Сега от който и да получаваме газ, ако е без договор и когато на нас ни хрумне, вероятно цената ще е висока.
Съвсем логично е да се подпише договор и ако пак с руснаците , няма да има разлика дали ще е с тях или друг доставчик.
Просто гледам мненията, че "диверсификация" трябва да има на всяка цена, ама Русия да не участва.
Е то кой друг ще участва при наличие да кажем на 2 тръби, или "азерски" или...
По повод плащането към руснаците, Стиин може да каже, но не съм сигурен, че е щяло да става по-скъпо или да има каквато и да е разлика между рубли или долари.
Май просто смениха банката.
Нашите реват, че са сменили договора , ама вероятно има в договора, както във всеки договор така нареченият "дребен шрифт" и "форс мажор" и най-вероятно на това могат да се позоват нещата.
Просто в момента с Русия нещата са чисто заявление, без никаква практична или бизнес насочена. А, да, и "емоционална" разбира се.
То по горните политически и емоционални проблеми, не трябва да купуваме и петрол от Русия, както и петрол и други подобни горива от Азербайджан, защото там има проблем с правата на гражданите и специално на жените, какъвто проблем има във всички държави от този район с подобна религия.
Трябва да купуваме единствено от Норвегия, като най-демократична държава.
Човек или е принципен или не!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 24 Авг 2022, 10:58

carmanf1 написа:
Grozdanoff написа:
carmanf1 написа:
Аз лично предпочитам да ми е трудно в някакъв период, но да знам че се боря за свобода, отколкото да се кланям и подавам г*з, само и само да ми е леко сега, и с цената на цял живот робство.

Какво робство Ви гони някои хора, какво Ви причиниха медиите... Русия ни предлагам газ на най-изгодни цени, ако цените на Газпром бяха лоши и имаше по-добри алтернативи, Европа нямаше да купува руски газ. Ако робство означава енергийна зависимост, то тогава ние винаги сме били "роби" и винаги ще бъдем такива. Докато не открият газ и нефт в България, това означава, че тези ресурси ще се купуват. Американският газ ако беше по-евтин и по-малко робство, Германия вече щеше да си е скъсала отношенията с Русия, но Германия купува още руски газ, защо... Единия газ Ви върви по тръба, другия ще пътува с танкери, а ние нямаме дори терминали за разтоварване на газа, нямаме и тръбопроводи, и хранилища. "Роби" ше бъдем на САЩ ако сключим дългосрочен договор, руският газ със сигурност е по-евтин. Просто ако не беше, Европа нямаше да го купува, не сме по-умни от останалите европейски държави с измислянето си на харвардския газ...

Робство е да си зависим от един източник на газ и то дългосрочно. Газпром това искат.

За това говорим за диверсификация на доставките - 2 - 3 - 4 - 5 различни източника. Което ще отнеме време, но си заслужава.

Газ има на много места, не са само русия и САЩ.

Ами те и американците това искат, колега. Да сме зависими само от тях. Всеки доставчик това ще иска, въпроса е кой е по-изгоден. Не можеш да си зависим от 5 източника, това медиите Ви го втълпиха. Винаги имаш една най-добра оферта.
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 24 Авг 2022, 11:09

carmanf1 написа:За това говорим за диверсификация на доставките - 2 - 3 - 4 - 5 различни източника. Което ще отнеме време, но си заслужава.

Газ има на много места, не са само русия и САЩ.

Само че това не значи да си отрежеш кранчето и после да търсиш. Брилятно изпълнение е газ да върви по тръби в собствената ти държава, а ти да осереш всичко и да се пробваш да доставяш от другия край на света ..... Резултата в края на крайщата - пак типично българска простотия, гарнирана отгоре на всичкото с перчене - на гол тумбак чифте пищови, докато всички други са си вързали гащите. :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 24 Авг 2022, 11:14

TNT написа:
За днес гледам нов протест срещу правителството се гласи :wave:

И за какво точно ще протестират на служебен кабинет, за оставка ли ? :lol: Те американския газ му биха шута вече, там връщане назад няма.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 24 Авг 2022, 11:18

Grozdanoff написа: ....

Ами те и американците това искат, колега. Да сме зависими само от тях. Всеки доставчик това ще иска, въпроса е кой е по-изгоден. Не можеш да си зависим от 5 източника, това медиите Ви го втълпиха. Винаги имаш една най-добра оферта.

Можеш да имаш 5 източника и това означава независимост и гъвкавост от гледна точка на цени и доставки.
Така имаш левъридж в преговорите за цени и количества, когато доставчика знае, че не си зависим от него.

Да, обикновено винаги има най-добра оферта и купуваш повече, но не си слагаш всички яйца в една кошница и допълваш микса с по-скъп от още няколко източника. Примерно правиш микс 70:10:10:10 или пък 80:10:10, взависимост от цените, преценяш правилния микс.

Виж Гърция, в целия им микс от различни доставчици, само 25% е руски газ - това сигурно щото руския газ е най-евтин и сигурно защото не може да поддържаш различни доставчици.

Виж и Турция - доставят си от Катар, Иран, Азербайджан, Америка и русия. Минимум 5 доставчика имат хората.
Може и да имат още, за които не знам

Какво ни пречи и ние да го правим така - тръба с Турция, тръба с Гърция.
И двете държави имат инфраструктура за втечнен газ и от там през тръбите до нас - кеф ни втечнен газ от Катар, кеф ни от Америка.
Плюс газ по тръба от Азербайджан, Турски излишъци, Гръцки излишъци и т.н.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 24 Авг 2022, 11:47

Grozdanoff написа:
Ами те и американците това искат, колега. Да сме зависими само от тях.

Сигурно като си лягаш и гледаш под леглото дали има американци :lol: Азербайджанците сигурно са нюйоркчани с азербайджански пижами.

Jorixa написа:
TNT написа:
За днес гледам нов протест срещу правителството се гласи :wave:

И за какво точно ще протестират на служебен кабинет, за оставка ли ? :lol: Те американския газ му биха шута вече, там връщане назад няма.
Стига с тея американци. От 2-3 ден заговориха за Газпром. Много ми е интересно колко ще излезе този евтин руски газ (дори да ни го пуснат) след като получим санкции от ЕС ? Правят се усилия и за забавяне на гръцкия конектор. Реално пречат по всички възможни начини да станем независими. Пристанищата са доста важни, щото отключват вратичка да дойде кораб от цял свят :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 24 Авг 2022, 12:00

TNT написа:
Grozdanoff написа:
Ами те и американците това искат, колега. Да сме зависими само от тях.

Сигурно като си лягаш и гледаш под леглото дали има американци :lol: Азербайджанците сигурно са нюйоркчани с азербайджански пижами.

Аз не гледам под леглото за американци, просто защото знам че са там... тъй като държавата ни е направлявана от САЩ, имаме американски военни бази на територията на България, далеч по-вероятно е под леглото ми да има американци отколкото руснаци. :mhihi: руснаците ги изгонихме вече, с времето ще се разбере, че нищо хубаво няма да излезе от това.
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 24 Авг 2022, 12:07

Grozdanoff написа:Аз не гледам под леглото за американци, просто защото знам че са там... тъй като държавата ни е направлявана от САЩ, имаме американски военни бази на територията на България, далеч по-вероятно е под леглото ми да има американци отколкото руснаци. руснаците ги изгонихме вече, с времето ще се разбере, че нищо хубаво няма да излезе от това.

Имаш ли обяснение защо си тука като не ти харесва на къде върви държавата? За разлика от преди 40 години, сега никой няма да те застреля на границата ако решиш да ходиш при врага, пък и всички знаем, че там се живее по-добре. Аз ако привиждах това което ти но в обратна посока, вече да съм се изнесъл от тука.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 24 Авг 2022, 12:17

Зависими от руски газ. С Руски АЕЦ, работещ с руско гориво. Лукойл сигурно е сенегалски. Но американци управляват :yes:

https://offnews.bg/politika/vania-grigo ... 83579.html

Влюбените в руския газ може да прочетат статията.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 24 Авг 2022, 13:04

TNT написа:Влюбените в руския газ може да прочетат статията.

Ти нали сам спомена в една друга тема, че тия не са много по четенето? :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 24 Авг 2022, 13:13

b_u_b_o написа:
Grozdanoff написа:Аз не гледам под леглото за американци, просто защото знам че са там... тъй като държавата ни е направлявана от САЩ, имаме американски военни бази на територията на България, далеч по-вероятно е под леглото ми да има американци отколкото руснаци. руснаците ги изгонихме вече, с времето ще се разбере, че нищо хубаво няма да излезе от това.

Имаш ли обяснение защо си тука като не ти харесва на къде върви държавата? За разлика от преди 40 години, сега никой няма да те застреля на границата ако решиш да ходиш при врага, пък и всички знаем, че там се живее по-добре. Аз ако привиждах това което ти но в обратна посока, вече да съм се изнесъл от тука.

Да, имам. Обичам родината си и искам да се оправи финансово, и да не си загуби културата както стана със Западна Европа и новите им джендар "ценности".

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 24 Авг 2022, 13:29

vladobate написа:carmanf1 откъде информация за свободни слотове ? ...

Гръцкия премиер Мицутакис го е съобщил, за свободни слотове в Гърция.
Но нашето про-руско, служебно правителство, удобничко премълчава.

За да затворят всички варианти и да си намерят причина пред обществото да се обърнат към газпром

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 24 Авг 2022, 13:45

Aма той служебния на енергетиката си каза, че има слотове ама цената за ползването им обезсмисля всички усилия да вземем по-евтин газ защото ще надуе яко цената :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 24 Авг 2022, 13:50

TNT написа:Зависими от руски газ. С Руски АЕЦ, работещ с руско гориво. Лукойл сигурно е сенегалски. Но американци управляват :yes:

https://offnews.bg/politika/vania-grigo ... 83579.html

Влюбените в руския газ може да прочетат статията.

Аз ги гледах на живо, заглавието е пълен шит , точно обратното беше, на господинът му трепереше джуджката крякайки (буквално) опорки и пропаганда. А кой е Георги Ганев и какво работи или трябва четене :) . Отново пропаганда и омраза се сее и в тази тема, кому е нужно. Григорова каза напълно логичното и единствено по-малко болезнено решение, да се изкара съществуващия договор с Газпром изтичащ края на годината . Дотогава се предполага да има работещо правителство, което да вземе решения по тази тема с енергоизточници, доставки, цени и т.н. Сега служебното правителство освен да прави проучване на възможности, първоначални преговори за евентуални доставки след Нова година без обвързващи договори и да ги предложи ма следващия законоизбран кабинет не мисля друго може да направи като каручката е в канавката вече. Кви зависимости от Русия ви гонят, въпрос на оцеляване е и национален интерес в такъв стратегически отрасъл. И това хе става ден и два. Като във всеки бизнес си има дългосрочни, средносрочни и краткосрочни стратегии , не с рогата напред, че тогава все зависимости ще натиснат . А друга тема е , че не може без тях. И кои сме ние да имаме мнайсе варианти за доставки като потребностите ни са смешно малки сравнени с други икономики с преобладаваща промишленост. Пък и нищо бе е свършило с договорености с САЩ. Супер динамично се променят съществуващи и изграждани с години търговски отношения, трасета за транспорт, договори с определени производители и е тъпо да си теглиш куршума само щото мъж го искам сега го искам.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата