България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Е точно тъй си е
Той си е един от тях си самите. А и в нашата кочинка да не е друго. Все мрънкаме какви са ни политиците, пък те са такива, каквито сме и ние. Ич не обичам да цапам, ама все ще се намери някой чел, недомислил да се изкаже по туй дет хич не му е работа. Извинявам се!

9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Абе видяхте ли новата акция с цивилни автомобили в движението.
колите всички с фолио на предните прозорци
карат в лява лента при свободна дясна и нарочно те карат да ги изпревариш отдясно
имаше и клипче от дефилето към Гърция с оная малоумщина с колчетата. Едно бусче беше аварирало и 15 човека от колите го бутаха до най-близката отбивка, защото няма как да го заобиколят.
срам ме е.
колите всички с фолио на предните прозорци

карат в лява лента при свободна дясна и нарочно те карат да ги изпревариш отдясно

имаше и клипче от дефилето към Гърция с оная малоумщина с колчетата. Едно бусче беше аварирало и 15 човека от колите го бутаха до най-близката отбивка, защото няма как да го заобиколят.

срам ме е.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Щом са цивилни съм с три ръце ЗА. Точно това писах като обявиха акцията, че ако не да с цивилни коли няма да има голям ефект. Особено сега тия изпреварващи те отдясно ще ядат дървото и ще стигат много бързо до гьола. Хич да не платят никога глобата, самото забавяне да ги нарисуват ще им действа зле. Но повечето ще платят така или иначе.
Имаше един филм с Луй дьо Фюнес (
)като говорим за Франция и за това нашето сега с цивилните. Та беше някоя от всичките части на Полицаят от Сен Тропе. Кара той с една бричка и направил колона коли зад него и не смеят да го изпреварят защото линията непрекъсната. И той вече ама захапал езика и се моли да го изпреварят. Накрая всички го отвяха, ама беше култова сцена, не знам как да я намеря в нета, на диск го имам някъде из нас. 
Имаше един филм с Луй дьо Фюнес (

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

Моджо написа:Малко извън темата, но ако има живеещи във Франция да кажат дали е вярно.
Видях се с един приятел, който от много години живее във Франция и от приказка на приказака разбирам, че си кара колата с БГ номера. Е що бре не си купиш френска..
Оо-не. С тая си спирам навсякъде /даже където е забранено/, карам си как си искам. Като ми напишат фиш го хвърлям и така. И така вече над 10 години.
Е убу де, ами на границата като се прибираш насам нещо ?
Не, няма проблем...бг не сме в системата.
Коя система така и не разбрах обаче явно стават нещата. Сигурно глобите ги пращат към бг, па той тук идва със самолет...
Странно ми се види.
ПП покани ме на гости, та догодина може да ви пиша от Париж. Да се пофала де.
Предполагам че е възможно и те да са извън тази обща система, тъй като знам със сигурност че в Белгия е така. Светофари, камери паркирания като

Проблемът обаче е друг изначало, ако имаш белгийска временна регистрация (предполагам и за франция е така) не можеш да управляваш кола с чужди номера, още повече на твое име. Идеята им е че не плащаш данъци, а използваш техните пътища и много често правят хайки за такива тарикати. Пиниза който са намерили е да правят колата на БГ компания и дефакто оправданието им е че извършват работна дейност на територията на Белгия.
Честно казано не го разбирам това мишкуване, но е много дълга тема...

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Top Gun Maverick написа:Особено сега тия изпреварващи те отдясно ще ядат дървото и ще стигат много бързо до гьола. Хич да не платят никога глобата, самото забавяне да ги нарисуват ще им действа зле. Но повечето ще платят така или иначе.
Когато дясната е свободна и карам със 120-130 и изпреварвам наредените в лявата, виновен ли съм?
И нали не пътуваш по магистрала, как изразяваш мнение, нямаш идея колко пъти се случва в устрема да се наредят всички в ляво, камионите от дясно са по-бързи.
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
Kroki написа:Абе видяхте ли новата акция с цивилни автомобили в движението.
колите всички с фолио на предните прозорци![]()
карат в лява лента при свободна дясна и нарочно те карат да ги изпревариш отдясно![]()
.
По принцип е хубава идята за този вид контрол, ма балканщината да те провокират умишлено да нарушиш правилата наистина е много левашка! Много е глупаво това, прекалено шапкарско. В Румъния из Карпатите преди често го правеха това. Дори в някои общини определени шапкари си имаха техни си хора с трактори. Два пъти съм плащал на ръка там задето не са ми издържали нервите. Та дребни душици има навсякъде.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
В Пловдив преди имаше една цивилна бяла Астра. Така караше по булевардите с 50 и снимаше, който я подмине. На моменти беше като пилотна кола на парад 

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Top Gun Maverick написа:Имаше един филм с Луй дьо Фюнес ()като говорим за Франция и за това нашето сега с цивилните. Та беше някоя от всичките части на Полицаят от Сен Тропе. Кара той с една бричка и направил колона коли зад него и не смеят да го изпреварят защото линията непрекъсната. И той вече ама захапал езика и се моли да го изпреварят. Накрая всички го отвяха, ама беше култова сцена, не знам как да я намеря в нета, на диск го имам някъде из нас.
Отвяха го, ама като стана прекъсната линията

Ама е много долно това, както пита колегата Ленко, ако те карат със 120 в лява лента при свободна дясна, пък ти ги подминеш със 140 в дясна, какво точно нарушаваш?

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
Лошото е, че системата няма морал, още по-малко разсъдък
За мен истинския виновник е провокиращия и вероятно когото и да попиташ ще каже, че не си виновен, но ходи го обясни това на системата. Не се имам силен в тълкованието на ЗДП, но си мисля, че за чичкото в цивилната Астра си виновен.

9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
drifty написа:
Отвяха го, ама като стана прекъсната линията
Ама е много долно това, както пита колегата Ленко, ако те карат със 120 в лява лента при свободна дясна, пък ти ги подминеш със 140 в дясна, какво точно нарушаваш?
От гледна точка на закона, правиш забранено изпреварване. От шофьорско/етична гледна точка повишаваш риска за всички наоколо, тъй като се позиционираш някъде където шансът да не те видят е много голям. Освен това връщането ти в лява някъде напред ще е пореден конфликт.
Те също нарушават закона обаче и също повишават риска... което не е отправната точка от която трябва да прилагат правилата.

Вчера плътна колона в лява лента, която разбираемо се сгъстява около тирове. След поредния ТИР се прибирам в дясно и имам доволно пространство до следващия(едва го виждах). Лявата лента обаче се движи със 100-110. Аз не изпреварвам от дясно обаче и поддържам нейната скорост т.е. стоя си до пролуката която съм оставил в лява лента. Тези зад мен бяха достатъчно разумни да пазят дистанция до предния и не я затваряха. Пъплим си така и бавно доближаваме следващия камион, при което аз пак влизам в "моята" пролука, за да го изпреваря. Това ми действие вбеси двама играчи назад в колоната и те просто ни минаха всички от дясно, а камиона през аварийната.
Въпрос и към теб и към Lenco. Ако вие сте някъде зад мен и видите, че се преместя в дясно, но не използвам свободната отсечка, за да изпреваря от дясно и в същото време поддържам скоростта на лява лента - това ще ви издразни ли?
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Долно е да, съгласен съм, ноооо...пак съм за. И ще се обоснова. Няма друг начин да се спрат тарикатите, които като видят някой в лява лента и веднага летят отдясно или през аварийната. Сори, ама ако те изнервя някой такъв, каляваш си нервите. Плюс това едва ли точно на вас ще ви се случи да ви кара така нарочно ченгето, а точно на някакъв чукундур ще е, който е свикнал още отдалеч като види колата и вземе да и свети, ченгето тогава със сигурност няма да се отмести и онзи веднага ще прелети.
А и приказката за покрай сухото изгоря и мокрото я знаете. Та спазвайте бе, проблеми няма да имате.
Като стане масово това спиране от цивилни коли, хората ще се научат, че реално за никъде не бързат или ще почнат да планират тръгване малко по-рано. Варианти има.
А честно казано много пъти когато на някой изнервен му се струва, че някой кара безпричинно в ляво, то си има съвсем реална причина, просто или на тоя не му изнася или не я вижда от позицията си. Колегата над мен е описал подобно нещо. И даааааааа, като трябва ще си караш цяла магистрала като бот с всички. В САЩ е пълно с примерни ситуации когато две непознати коли карат много мили "заедно".
П.п: Не знам защо си мислите, че ченгетата няма да санкционират такъв, който при свободна дясна кара в лявата. Или просто пак гледате единично върху вас какво въздействие може да има. Гледайте глобално на цялото движение и как биха повлияли тия патрулки.
А и приказката за покрай сухото изгоря и мокрото я знаете. Та спазвайте бе, проблеми няма да имате.

А честно казано много пъти когато на някой изнервен му се струва, че някой кара безпричинно в ляво, то си има съвсем реална причина, просто или на тоя не му изнася или не я вижда от позицията си. Колегата над мен е описал подобно нещо. И даааааааа, като трябва ще си караш цяла магистрала като бот с всички. В САЩ е пълно с примерни ситуации когато две непознати коли карат много мили "заедно".
П.п: Не знам защо си мислите, че ченгетата няма да санкционират такъв, който при свободна дясна кара в лявата. Или просто пак гледате единично върху вас какво въздействие може да има. Гледайте глобално на цялото движение и как биха повлияли тия патрулки.
In God we trust, all others we track.

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
Добре де, прав си
Наистина и ти си прав. Просто се приготвям, че ще бъда глобен скоро. Психически
Разни бавноразвиващи и неадекватни не мога да ги изтърпявам и това е. Минавам ги в дясно без изобщо да се замисля. Виж в аварийната не ходя, колкото и да е съблазнителна.

Разни бавноразвиващи и неадекватни не мога да ги изтърпявам и това е. Минавам ги в дясно без изобщо да се замисля. Виж в аварийната не ходя, колкото и да е съблазнителна.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
Защо масово, в последните 2 години, се кара в лявата лента? Това е и в градски условия, и по магистралите?
Знам, в града е допустимо до известна степен, понеже може да се престрояваш за кръстовище напред... ама... е*аси, всичко живо в лявата лента, без значение кой участък е.
Гастърбайтъри в лява лента по "Тракия" и не мърдат от нея. Трябва да се изгрубява, за да ги "мотивираш" да се върнат в дясната лента, за да ги изпревариш.
Нашенски коли също... и не говорим за по-компрометирани участъци, а за напълно нормалните части на магистралата.
И то при нормална скорост, в ограниченията, а и те не изпреварват някого. Просто си карат вляво.
Та какво толкова се случи последните няколко години, и какво ги прихвана гастърбайтърите? Тази магистрала я карам от над 20г. доста често, преди беше друга вариация на олигофрения по нея.
Знам, в града е допустимо до известна степен, понеже може да се престрояваш за кръстовище напред... ама... е*аси, всичко живо в лявата лента, без значение кой участък е.
Гастърбайтъри в лява лента по "Тракия" и не мърдат от нея. Трябва да се изгрубява, за да ги "мотивираш" да се върнат в дясната лента, за да ги изпревариш.
Нашенски коли също... и не говорим за по-компрометирани участъци, а за напълно нормалните части на магистралата.
И то при нормална скорост, в ограниченията, а и те не изпреварват някого. Просто си карат вляво.
Та какво толкова се случи последните няколко години, и какво ги прихвана гастърбайтърите? Тази магистрала я карам от над 20г. доста често, преди беше друга вариация на олигофрения по нея.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
kdl написа:Та какво толкова се случи последните няколко години, и какво ги прихвана гастърбайтърите? Тази магистрала я карам от над 20г. доста често, преди беше друга вариация на олигофрения по нея.
сам се попита и сам си отговори..
Българите прихванаха този отвратителен адет от гастарбайтерите

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
TheDriver написа:Въпрос и към теб и към Lenco. Ако вие сте някъде зад мен и видите, че се преместя в дясно, но не използвам свободната отсечка, за да изпреваря от дясно и в същото време поддържам скоростта на лява лента - това ще ви издразни ли?
Не, дразни ме това, че всички висят в лявата без причина. Ти си решил, че ще караш със 110 да речем, стоиш в дясна, изпреварваш си като има камион, после си караш пак с толкова обратно в дясна, пък ако ще и до София да е празно пред теб, твоя си работа, на пречиш на никого точно ти. Ама това може да го направи всеки и би трябвало да го прави. Аз миналата година точно по Тракия със 140 карах в дясна лента и се движех по-бързо от колоната в лява. А те какво правят там, един господ знае...