Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от vixx » 20 Авг 2022, 22:53

Аз мисля направо да скипвам EV революцията и да минавам на нещо като това по-долу, когато стане законно и възможно :bchug:
Но не изключвам да ми се случи някой e-up преди това, ако ми се наложи да имам често градско шофиране, понеже ми се струва единствената практична инвестиция за такава употреба. Е и онова на ситроен, Ami, ама то там пък прекалено практично става :mrgreen:

https://youtu.be/FzhREYOK0oo

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Авг 2022, 0:25

ivoaudi написа:

Аз ти написах как седят реално нещата. Написах ти, че не смятам една тесла 3 с двата мотора за изключение, но че като й изключиш тракшъна тя е всичко което написах. А да, и осезаемо по- бърза на писта от едно м3 примерно. Но за тебе понеже не вдига шум и няма вибрации е скучна.

Проблема които имам с такива като тебе (казвам го генерално), е че само са чували какви са яките електрички. Ама нито са карали нито и ат идея кое как в реялния свят. Но това не ти пречи да ги отричаш и да се присмиваш на всички които мислят инакво. Моя съвет към тебе е да се отвориш малко към новите неща и след като си ги опитал да си формираш мнение.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 21 Авг 2022, 2:18

Още един аргумент за Тесла, който обаче няма общо с ЕВ е автопилота. На дълъг път разликата е огромна, 6 дни по средно 350км по къдрави и често стръмни пътища не ги усетих, включително и заради липсата на шум и вибрации. Няма как да не оценя цялата софтуерна екосистема, която са създали.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vixx » 21 Авг 2022, 2:37

3186 написа:Още един аргумент за Тесла, който обаче няма общо с ЕВ е автопилота. На дълъг път разликата е огромна, 6 дни по средно 350км по къдрави и често стръмни пътища не ги усетих, включително и заради липсата на шум и вибрации. Няма как да не оценя цялата софтуерна екосистема, която са създали.

Справя ли се атопилотът с по-неподдържаните участъци у нас? В смисъл, изненадвал ли те е неприятно при липса на маркировка или знаци?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 21 Авг 2022, 7:42

Още не съм карал у нас.
В малкото случаи без маркировка си държеше пътя, особено ми направи впечатление на едни 20км, които им се водеха черен път, явно очакваше скорошно асфалтиране. Въпреки това не бих разчитал на него за нашите пътища без маркировка, защото често са с дупки, а не ги заобикаля :mhihi: Затова и Full self driving нивото на автопилота им(плаща се няколко $к, може да се активира по всяко време) май е излишно у нас. Стандартния й беше достатъчен.

Дори на пътя от снимката си се държеше супер, докато не се появи някой отсреща и се “паникьоса”, набивайки спирачки. Само че този тип път беше доста по-забавен в “ръчен” режим :mhihi:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 21 Авг 2022, 8:20

alx написа:Говориме за електрички. Аз притежавам в момента 4- Цифром и словом.

Да не говориш за тия от Shell БМВ-цата с дистанционно управление :mhihi: И аз ги имам тях. Щото иначе не знам за кво биха ти служили 4 ЕВ-та, освен да се хвалиш по форуми че имаш 4 ЕВ-та..

Иначе аз нямам нито 1, ама па мога да ти покажа Спарк хистори-то ми, поне 100 пъти съм карал там от Up, че до ел. бусове. И именно щото в града мога да си карам спарк-а, тотално се обезмисля да си купувам ЕВ. И без тва нямам никакво намерение да го ползвам за извънградско.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 21 Авг 2022, 18:14

Често карам София-Бургас, а понякога в двете посоки, та май не ми вършат работа. За градско ми харесва идеята, но ако вземат да ги подаряват.
Днес имах интересна случка, пътувам с Дъстъра Бургас-София с 120-130 и около Карнобат ме изпревари група бегачки между които беше и една Тесла, някакъв меден цвят със странен номер, минаха доста бързо. Няколко часа по-късно при спускането от тунела „Траянови врата“ към София изпреварих това чудо на техниката, което се спускаше с около 100, предполагам не му се е карало на човека :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vixx » 21 Авг 2022, 22:49

Jorixa написа:Спарк хистори-то ми, поне 100 пъти съм карал там от Up, че до ел. бусове.

И мойто е така, макар че не са чак 100 пъти, по-скоро към 30 и не съм карал вановете. Но това не се брои в тая тема. Купи си електричка, мъчи я 6 месеца и само тогава ще можеш да имаш мнение, щото иначе просто не ги разбираш нещата. Дет се вика, всеки електрон да си знае анода. :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Re:

Мнение от TNT » 22 Авг 2022, 9:00

Майтапа настрана, тези дни четох, че има сериозен напредък с ядрения синтез. След 100 години във всяка кола може да сложат по едно малко Слънце :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 22 Авг 2022, 9:37

Оказва се, че ако нямаш проблеми с бъбреците няма смисъл да си купуваш електричка! :mhihi:

За ядрения синтез - имаме много сериозна кака, шеф на ниво във Френския баш център за ядрени ресърчи над Марсилия. Забравих му името сега, но тя твърди същото. Каката е българка и ме вкарва навсякъде, при все, че простосмъртни там не влизат. Технологиите със сигурност ще се случат обаче и се случват. Въпросът е кой ще я яхне после и колко и при какви цени ще са достъпни за масата. Та....засега бензинец! :D Не че и той не е яхнат.
Последна промяна ivoaudi на 22 Авг 2022, 9:44, променена общо 1 път
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Потребител
Аватар

Мнение от Maxx_E90 » 22 Авг 2022, 11:58

Относно самата тема, вече заглавието не е особено релевантно - ясно е че електрическите коли са бъдещето, независимо дали се харесва или не. Все още обаче инфраструктурата в България не е достатъчно развита за да позволява широкото им използване на по-дълги разстояния, а и колите с такава възможност не са по джоба на много хора. Но, за предимно градско или около града са си идеални и могат много пари да спестят, стига някъде да имаш удобно място за зареждане - гараж/офис и т.н.

Не искам да звуча като флат ъртър, но нещото което мен лично ме спря да си взема такава е нискочестотното магнитното поле, което създават тоците (стотици ампери) между батериите и мотор/инвертор. Все още няма почти никакви сериозни изследвания за дългосрочното им въздействие върху човешкия организъм. Разбира се има голямо значение и как е конструирана колата, но като цяло е сива област и смятам да поизчакам някоя и друга годинка докато станат по-масови и има повече data points :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 22 Авг 2022, 13:00

Maxx_E90 написа:Не искам да звуча като флат ъртър, но нещото което мен лично ме спря да си взема такава е нискочестотното магнитното поле, което създават тоците (стотици ампери) между батериите и мотор/инвертор. Все още няма почти никакви сериозни изследвания за дългосрочното им въздействие върху човешкия организъм. Разбира се има голямо значение и как е конструирана колата, но като цяло е сива област и смятам да поизчакам някоя и друга годинка докато станат по-масови и има повече data points :mhihi:

Не се бях замислял- повечето време се кара на 10-15 киловата моментна консумация която на 400 волта кола е 30-40 ампера. Много, малко? Нямам идея. Сигурен съм, че ако има нещо скоро ще разбереме от обширно разследване спонсорирано я от ексон я от шелл…

За флат ъртърите- имам познат който е много деен по темата. Там идеята не е че земята е плоска а да “question everything”. Тезата че земята е плоска е шега която ги обединява просто. Друга тема
алекс
трабант 601с
разни други возила

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 22 Авг 2022, 14:35

Petrolhead написа:
Най-добре да се заключи целия форум, защото 4-5 хора без работа трябва да са контра във всички теми

Едно е да се пишат смислени и да се дискутират "контра" мнения, други е да се пише за пик@ене и ср@не.... или греша?

1001 пъти съм казвал... имате възможност да сигнализирате за проблемни постове чрез "Докладвай". Всеки следващ път на "временен BAN" за съответният човек води до по-дълъг период... 2-3 пъти и на 4-тия периода става "111 седмици".... и така. Използвайте го. И темите, малко по малко, ще се изчистят от простотията, която в последно време ги залива... постоянно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 28 Авг 2022, 8:24

Във връзка с коментирането по-напред в темата, че е спряно развитието на водородните горивни клетки и употребата им в ППС-та, искам да ви разкажа за вчерашния си разговор с мой приятел! Момчето е от компанията в квартала, в която израснахме от деца, завърши Техническия Университет, след това завърши и магистратура в мюнхенския технически университет и остана да работи там. Първо беше в развоен център на 'Нокия', а от доста години вече е в изследователския център на 'Airbus'. В момента, един от проектите, по които работят е именно двигатели на водород, както и горивни клетки на водород за употреба в авиацията! Хоризонта е поне 10-15г, но това си е съвсем нормално... С две думи, 'темата' с водорода не е изоставена, а по нея се работи и то сериозно. Просто не се шуми толкова много покрай нея...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 28 Авг 2022, 9:03

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата