България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от drifty » 13 Авг 2022, 8:11

То в един момент като понатрупаш опит хващаш много голяма част от глупостите, още преди да са направени и взимаш съответните мерки. Поне според мен в това се изразява да бъдеш добър шофьор.

Иначе и аз забелязвам тенденцията с талигите и глупостите, които правят на пътя.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 13 Авг 2022, 9:05

Да ви питам нещо!

А не може ли да очакваме да се спазва Правилника за движение по пътищата и така всички да сме спокойни и в безопастност, или той е за балъци? :dunno: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ама какво ли питам :mhihi: В държавата Всекисамсипреценя правилниците и законите са за аматьорите.
Нищо, че са измислени точно за да може човек да не се нуждае да е врачка, да хвърля боб, да живее нормално и достойно и т.н. :ok: :bowdown:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 13 Авг 2022, 9:20

zAcK написа:А не може ли да очакваме да се спазва Правилника за движение по пътищата и така всички да сме спокойни и в безопастност, или той е за балъци? :dunno: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Искаш да махнеш, човешкия фактор от човека :mhihi:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Авг 2022, 11:23

Зак, то и в другите държави е необходимо да си малко "врачка", понеже аз не го разбирам това да си на пътя и д абе мислиш въобще за това кой и какво може да направи. А хората допускат грешки, без значение в коя държава си. Не мисли, че тука ПТП-тата са само защото някой нещо умишлено не е спазил. Хората допускат грешки от които падат совалки и умират екипажи, където всеки е на макс подготвен, ти за пътя не можело ли това където се возят и шофират точно всички хора. Ами не, не може. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 13 Авг 2022, 14:07

Top Gun Maverick написа:Зак, то и в другите държави е необходимо да си малко "врачка", понеже аз не го разбирам това да си на пътя и д абе мислиш въобще за това кой и какво може да направи. А хората допускат грешки, без значение в коя държава си. Не мисли, че тука ПТП-тата са само защото някой нещо умишлено не е спазил. Хората допускат грешки от които падат совалки и умират екипажи, където всеки е на макс подготвен, ти за пътя не можело ли това където се возят и шофират точно всички хора. Ами не, не може. :mhihi:

Пак ли да ти напомня, че дори да не съм живял на друго място, освен близо година преди 20 години в Германия, съм шофирал в над 20 държави :ok:
Говоря за цивилизовани държави. И такова чудо като тука не съм видял. Например да изпреварват през аварийната.
Няма случай, в който да шофирам по Тракия и да не видя такива изпреварвания. Как пък един път не видях подобно нещо във Франция, или Испания???
При все, че в доста задръствания там съм попадал!
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 13 Авг 2022, 16:09

https://trafficnews.bg/trafik/tezhka-ka ... ra-253497/
Тежка катастрофа в Пловдив: БМВ помете спирка до Панаира

https://trafficnews.bg/trafik/16-godish ... te-253513/
16-годишно момче загина в тежка катастрофа край Търговище
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 13 Авг 2022, 16:55

В региона около Търговище,БМВто е на почит.Уникални са там.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 13 Авг 2022, 17:14

Аз съм от Търговище, каква е блестящата и високо интелектуална идея зад това подмятане :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 13 Авг 2022, 18:28

mr_petroff написа:Аз съм от Търговище, каква е блестящата и високо интелектуална идея зад това подмятане :dunno:

Веднага се аргументирам...пътувам почти всяка седмица до Търговище,отделно имам и колеги от там,и знам че БМВтата там са много на почит,особено 3.0 дизел.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 13 Авг 2022, 20:36

Друго си е да отидеш във Франция на море, за да покажеш какъв вмирисан български селтак си :idea: :censored: :banghead:

https://glasnews.bg/sviat-evropa/balgarin-smaia-parkirane-vav-frantsiia-snimki-489941/

Изображение
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Авг 2022, 22:34

БаЦе е спрял уникални наистина, поне едно от местата да беше оставил льольото.

Това с 3-ка дизел е навсякъде, Търговище не е някаква нека, а и няма как да очакваш да е оазис от простотията царяща по пътищата.

Зак, това с аварийната вярно и аз не съм го виждал другаде, пък имам някакви десетки хиляди по европейски магистрали.
Интересно ми е, понеже във форума има пътуващи, виждали ли сте го някога, някъде другаде извън БГ?
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 13 Авг 2022, 23:21

Top Gun Maverick написа:

Зак, това с аварийната вярно и аз не съм го виждал другаде, пък имам някакви десетки хиляди по европейски магистрали.
Интересно ми е, понеже във форума има пътуващи, виждали ли сте го някога, някъде другаде извън БГ?

Аз съм виждал страшно много такива през аварийната в УК. Не съм карал там, не искам и да го правя на обратното :lol:

Първия път, като ми се случи, бях в такси и той изпревари през hard shoulder-a.
Изтръпнах щото беше и в лек завой. Отделно там ми се струват още по-тесни от нашата аварийна.
Естествено шофера беше индиец :mhihi:. Уж много културен и възпитан, ама индиец :lol:

Помолих го учтиво повече да не го прави. Пътя ни беше около 4 часа магистрално, не го направи повече.
Но постоянно виждах други как го правят.

Може и тия другите да са били я балканци, я индийци, я пакита, не знам, но се случва редовно. :mhihi:

После, при следващите много пътувания, още като се качвах в такси ги предупреждавах отначало, да не го правят, без значение какви бяха по народност.

Няколко пъти ми изпращаха и шофьори на нашата компания да ме вземат - чисти англичани. Не всички, но някои от тях се опитваха да ме подбазикват що ми е странно това нещо :shock:

Ама като гледах всеки път как маса народ го прави, ми стана ясно, че не сме ние само кроманьонци.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 525 TDS

Мнение от ben_g » 14 Авг 2022, 0:01

И в Щатите изпреварват през аварийната. Не е само при нас този “феномен”.

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 14 Авг 2022, 0:13

И още една случка от днес. Този път на връщане Маказа - Кърджали.

Румънски голф 5, с ауспуси тип R32 отзад, изпревари ни цялата колона на най-невъзможното и опасно място. Насрещно, без видимост, всякакви знаци и маркировки за забранено изпреварване, кръстовище отпред и прочие. Ужас :evil:

Всички в колоната трябваше да намалим рязко, за да пуснем олигофрена да се прибере и да не ни пребие, отгоре на всичкото и не виждахме пътя къде е от сажди - ама буквално димеше като комина на ТЕЦ-а тоя цървул :lol:

Тази отсечка стана мега опасна, като стария път за морето, когато магистрала Тракия беше само София - Пловдив.

Много хубав път, прекрасна природа и гледки, ама пълно с румънски кроманьонци и нашенски регистрации “К” , “Х”, “СМ”.
Никой да не приема лично регистрациите. Не генерализирам и не искам, никого да обидя - черни овци им на всякъде.

Но истината е, че си стана доста опасна отсечка заради горе-споменатите.

За това пускам вече поне 2-3-4 буфера пред мен на тази отсечка, че си возя децата.

Отделно вътре в Кърджали булевардите ужас, дупки, нагърчени, няма маркировка, кръговите се взимат на карминьол - кой завари, кой превари, правила нулеви :shock:
Патрулка спряла вътре в кръговото и единия ядеше сандвич пред патрулката - вътре в кръговото. :kuku:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 14 Авг 2022, 0:25

И в Щатите изпреварват през аварийната. Не е само при нас този “феномен”.

Не е вярно и да е станало някога са някакви изключително редки случаи, но не и ежедневие. Да не говорим, че аварийните в болшинството си случаи не стават въобще за каране със скорост позволяваща изпреварване. В смисъл аварийните са леко наръбени с цел ако случайно излезеш от лентата си и я настъпиш с десните гуми създава едно силно вибриране това най-вече ако някой седне да се унася в дрямка да се усети. Та при каране се създава едно такова гадно биене във волана и трудно за владеене на колата. Освен това за нарушения в аварийна и най-вече construction zone ако присъстват работници или училищни зони освен че глобите са много солени, стейт трупарите могат и да ви арестуват. А на цървули като оня по горе дето паркират в зони за инвалиди или зареждане на електрички глобата е $ 300-500.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата