България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Top Gun Maverick написа:Е не сте ли чували клишето "абе тия с тези нови/скъпи коли за какво ги купуват като не могат да ги карат"?
…
Мен редовно ме питат колко “дига” и дали съм махнал ограничителя

Като им кажа, че не знам и че колко пък да вдига един дизелак, и къв пък ограничител на печка, ме гледат тъпо

Не че не съм тествал макс скорост за кеф, но не им казвам.
Последно тази събота на пътя Кърджали-Маказа, едно Пежо 508 от последния модел (които много ми харесват, но не съм карал), ми показа “как се кара”, как се изправя завой защото недозавива

После се оказахме един до друг на опашката на Маказа. Чакахме 2 часа.
Въртя се около мен, докато не ми обясни че БМВ били отдавна в много дълбок застой и че съм си дал парите заради тъпата емблема

ПС. За да не се приеме на криво от някои колеги, на ясно съм че колата ми изобщо не е бърза, нито пък е кой знае какво.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Сравнимо с това Пежо е самолет. А 330 е най-комолексното БМВ ако сметнеш вървеж и разход, плюс обслужване, както и последния що годе здрав дизелов мотор на марката. Казвам що годе.
А Пежо и те са му взели парите пускай го по пързалката, ама от къде да знае, че всички производители вече така правят, дори Дачиа. Между другото аз също харесвах много 508 визуално, а и по принцип харесвам Пежо и някои френски коли, колкото и да са незаслужено подценявани, имат точно определена цел и я изпълняват. Но като влезнах да им видя двигателите и...много моля, чудя се климатика дали задвижва това нещо с тая кубатура на това голямо купе и колко ли пък км. ще издържа. Въобще не ми звучат надеждно като старите Пежа.
Честно казано и на мен ми е много досадно когато лаладжия ме пита колко коня е колата. Когато е някой маниак, той пита по съвсем различен начин, затова получава и съвсем различен отговор от лаладжията.
Но най-тъпото клише от всички, които съм чувал е "аз ако имах такава кола" нещо си там, обяснявайки ти как трябва да се правят нещата едва ли не без да правиш друго през свободното си време и разбира се педала нон стоп забит в тенекията. Как да обясниш на подобни индивиди, че фактическа обстановка на пътя, която да ти даде шанс повече от 10 секунди да изтискваш максимума на автомобила се случва супер рядко. Затова...ами не обясняваш и го оставяш да си мисли, че му вярваш как 230 не е скорост и дъртия гоуфу и той вдигал толкова.
А Пежо и те са му взели парите пускай го по пързалката, ама от къде да знае, че всички производители вече така правят, дори Дачиа. Между другото аз също харесвах много 508 визуално, а и по принцип харесвам Пежо и някои френски коли, колкото и да са незаслужено подценявани, имат точно определена цел и я изпълняват. Но като влезнах да им видя двигателите и...много моля, чудя се климатика дали задвижва това нещо с тая кубатура на това голямо купе и колко ли пък км. ще издържа. Въобще не ми звучат надеждно като старите Пежа.
Честно казано и на мен ми е много досадно когато лаладжия ме пита колко коня е колата. Когато е някой маниак, той пита по съвсем различен начин, затова получава и съвсем различен отговор от лаладжията.
Но най-тъпото клише от всички, които съм чувал е "аз ако имах такава кола" нещо си там, обяснявайки ти как трябва да се правят нещата едва ли не без да правиш друго през свободното си време и разбира се педала нон стоп забит в тенекията. Как да обясниш на подобни индивиди, че фактическа обстановка на пътя, която да ти даде шанс повече от 10 секунди да изтискваш максимума на автомобила се случва супер рядко. Затова...ами не обясняваш и го оставяш да си мисли, че му вярваш как 230 не е скорост и дъртия гоуфу и той вдигал толкова.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Е.Димитров написа:Абе тука нарушаването на правилата си е станало норма.
Даже ако не нарушаваш правилата почват да те освиркват.
Е преди малко пътувам пътя Хасково-Пловдив и има един участък, дето много често се получават инциденти и то доста сериозни.
Пътя е тесен, завой, мост и ограничението съответно е 40 км/ч.
Често стоят и полицаи.
Отсечката с ограничението е не повече от 400-600 метра.
Та карам си аз колата с около 45-50 км/ч в тая отсечка, настига ме някакъв с BMW със старозагорска регистрация и разбира се ми показва "как се прави", точно на завоя на моста , без никаква видимост и чак ми свирва с клаксона.
Та както казах, ненормалността се е превърнало в норма.
И аз , както @ Павлов не присветвам при наличие на камера или полицаи на насрещните.
От къде на къде да поощрявам нарушение на законите на някакъв идиот.
Ей тука, нали?

Миналия ден ме освиркаха яко там, че съм карал бавно. И то някакви майна-скрапери

Едното беше някаква много бърза 20-годишна Зафира

https://www.google.com/maps/@42.1455522,24.8818197,3a,75y,248.25h,94.12t/data=!3m6!1e1!3m4!1scaX07SsFbpLR58x7uo_Cug!2e0!7i16384!8i8192
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- Petrolhead
- Потребител
-
наскоро един тигър дойде при мен да ме пита колко коня е колата, докато я пръсках на стотинките, аз му казах, ама той не ми повярва, завъртя се и си тръгна, видимо засегнат, че го ебават.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Първото нещо, дето ме питат винаги е: "С кой мотор е?"

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
И то при положение, че почти винаги питащия не познава дори бегло нито един от моторите 

9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- Spit-Fire
- Scrapyard user
-
- Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT
Мен като ме питат винаги казвам "най-малкия" 
Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Sent from my SM-G998B using Tapatalk
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
zAcK написа:Е.Димитров написа:Абе тука нарушаването на правилата си е станало норма.
Даже ако не нарушаваш правилата почват да те освиркват.
Е преди малко пътувам пътя Хасково-Пловдив и има един участък, дето много често се получават инциденти и то доста сериозни.
Пътя е тесен, завой, мост и ограничението съответно е 40 км/ч.
Често стоят и полицаи.
Отсечката с ограничението е не повече от 400-600 метра.
Та карам си аз колата с около 45-50 км/ч в тая отсечка, настига ме някакъв с BMW със старозагорска регистрация и разбира се ми показва "как се прави", точно на завоя на моста , без никаква видимост и чак ми свирва с клаксона.
Та както казах, ненормалността се е превърнало в норма.
И аз , както @ Павлов не присветвам при наличие на камера или полицаи на насрещните.
От къде на къде да поощрявам нарушение на законите на някакъв идиот.
Ей тука, нали?![]()
![]()
Миналия ден ме освиркаха яко там, че съм карал бавно. И то някакви майна-скрапери![]()
Едното беше някаква много бърза 20-годишна Зафира![]()
![]()
![]()
![]()
https://www.google.com/maps/@42.1455522,24.8818197,3a,75y,248.25h,94.12t/data=!3m6!1e1!3m4!1scaX07SsFbpLR58x7uo_Cug!2e0!7i16384!8i8192
Точно тук, браво!
https://www.google.com/maps/@42.1451244 ... 384!8i8192
И баш на завоя неговата $%%$
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Знаете ли,
това, което най мразя от всичко, всички беди, проблеми и събитията е ..."нещастието"!
Ще ви разкажа за какво става въпрос и малко от далече.
Виждам паднало гнездо на щъркел, стои душичката върху останките от гнездото, където вятъра е издухал, стои върху стълба и се усеща мъката...
Да, животно е ще кажат някой мъка нямат но вероятно не е вярно.
Стои там и оглежда, изглежда съкрушен...
Нещастието е най-гадното от всички проблеми и преживявания!
По горепосоченият път дето казах, че има всякакви идиоти и карат бързо, безразсъдно и тъпанарски има няколко паметни плочи на загинали на пътя.
Преди няколко дена минавам пак по този път посока Пловдив-Хасково и преди това горепосочено място, виждам спряла кола.
Някаква вехта такава, не мога да си спомня модела, но беше вехта и много неврачна.
Спряла беше до плоча на загинал човек а до плочата имаше мъж и жена, вероятно над 60 години...
Мъжа беше коленичил до плочата и с двете колена, прегърбен...жената беше права и изглеждаше толкова прегърбена от мъка.
Стояха там и дори усетих огромната мъка и нещастие наоколо... Просто една буца натисна сърцето ми.
Бяха толкова нещастни и покрусени.
Плочата там е от доста време и винаги си личи, че е поддържана със цветя и свети лампичка...Но времето не лекува, не се забравя особено загубата на син или дъщеря.
Тази картина се запечата в съзнанието ми, тая покруса, нещастие и безкрайна тъга...
Колеги, карайте внимателно, не карайте бързо, ако видите на среща някакъв идиот да отминава срещу вас, не го стресирайте, не му присветвайте, просто намалете и му дайте път, защото явно е тъпанар и под стрес може да направи по-голяма беля.
това, което най мразя от всичко, всички беди, проблеми и събитията е ..."нещастието"!
Ще ви разкажа за какво става въпрос и малко от далече.
Виждам паднало гнездо на щъркел, стои душичката върху останките от гнездото, където вятъра е издухал, стои върху стълба и се усеща мъката...
Да, животно е ще кажат някой мъка нямат но вероятно не е вярно.
Стои там и оглежда, изглежда съкрушен...
Нещастието е най-гадното от всички проблеми и преживявания!
По горепосоченият път дето казах, че има всякакви идиоти и карат бързо, безразсъдно и тъпанарски има няколко паметни плочи на загинали на пътя.
Преди няколко дена минавам пак по този път посока Пловдив-Хасково и преди това горепосочено място, виждам спряла кола.
Някаква вехта такава, не мога да си спомня модела, но беше вехта и много неврачна.
Спряла беше до плоча на загинал човек а до плочата имаше мъж и жена, вероятно над 60 години...
Мъжа беше коленичил до плочата и с двете колена, прегърбен...жената беше права и изглеждаше толкова прегърбена от мъка.
Стояха там и дори усетих огромната мъка и нещастие наоколо... Просто една буца натисна сърцето ми.
Бяха толкова нещастни и покрусени.
Плочата там е от доста време и винаги си личи, че е поддържана със цветя и свети лампичка...Но времето не лекува, не се забравя особено загубата на син или дъщеря.
Тази картина се запечата в съзнанието ми, тая покруса, нещастие и безкрайна тъга...
Колеги, карайте внимателно, не карайте бързо, ако видите на среща някакъв идиот да отминава срещу вас, не го стресирайте, не му присветвайте, просто намалете и му дайте път, защото явно е тъпанар и под стрес може да направи по-голяма беля.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Ако видя някой да кара като тъпанар срещу мен директно му светя все едно има катаджии или камера. Снощи говорихме за това е един катаджия по повод, че много си светеха колите на мястото на което беше застанал и ми каза, че прави същото. Често казано ако видя кокошарник да лети срещу мен и особено ако е навлезнал в платното ми задължително му мигам уж, че има полиция и винаги намалят.
За плочите съм карал дори хора с таксито до такива плочи. Скоро един лумпен изкърти такава плоча на входа на едно село. Каза ми, че спукал гума, което видях въобще няма как да е така. После изнасили една бабичка същия идиот и е в кафеза вече, на 21 е май.
Иначе виждам бая плочи на познати или близки на познати, като единия е малкия брат на мой съученик, а дори не беше виновен за ПТП-то.
По старият път за морето в едно от селата има паметник на малко момиче, все забравям името на селото, но не и на момичето - Анна - Мария. От времето когато трафика там беше голям е. И имаше някакъв надпис от сорта на спри, не убивай. Има голям шанс да е бутнато на пешеходната там защото няма други паметници, а и в селото скоростта чак за жертва в кола трудно може да стане. Но точно тая плоча не я подминавам никога без внимание, не знам защо. Бях я снимал дори в един стар телефон.
За плочите съм карал дори хора с таксито до такива плочи. Скоро един лумпен изкърти такава плоча на входа на едно село. Каза ми, че спукал гума, което видях въобще няма как да е така. После изнасили една бабичка същия идиот и е в кафеза вече, на 21 е май.
Иначе виждам бая плочи на познати или близки на познати, като единия е малкия брат на мой съученик, а дори не беше виновен за ПТП-то.
По старият път за морето в едно от селата има паметник на малко момиче, все забравям името на селото, но не и на момичето - Анна - Мария. От времето когато трафика там беше голям е. И имаше някакъв надпис от сорта на спри, не убивай. Има голям шанс да е бутнато на пешеходната там защото няма други паметници, а и в селото скоростта чак за жертва в кола трудно може да стане. Но точно тая плоча не я подминавам никога без внимание, не знам защо. Бях я снимал дори в един стар телефон.
Последна промяна Top Gun Maverick на 12 Авг 2022, 10:09, променена общо 1 път

- Ganchev__
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: BMW
В с.Лозенец е този паметник.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Точно, сега се сетих като каза.

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Бързи 700+ км из България днес - най-големите тъпотии, простотии и опасни ситуации ги създават тези с най-убитите, стари и маломощни коли
На Обзор хванах малка колона...само тупалки (аз бях с 8цата) - никой не бърза да изпреварва, не нервничи...настига ни Астра А и веднага на забранено се емна да изпреварва цялата колона барабар с автобуса дето я държеше
На магистралата - държа 150-160, виждам че нещо дребно идва бързо, изпреварвам 5-6 тира точно преди отбивката за Марица, давам сигнал при последния камион, че ще се прибера...залепи се на бронята и почна да свети и свири някакъв дребен Ситроен Ц3 на Топ Рент

На Обзор хванах малка колона...само тупалки (аз бях с 8цата) - никой не бърза да изпреварва, не нервничи...настига ни Астра А и веднага на забранено се емна да изпреварва цялата колона барабар с автобуса дето я държеше

На магистралата - държа 150-160, виждам че нещо дребно идва бързо, изпреварвам 5-6 тира точно преди отбивката за Марица, давам сигнал при последния камион, че ще се прибера...залепи се на бронята и почна да свети и свири някакъв дребен Ситроен Ц3 на Топ Рент

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Don_Diego написа:Бързи 700+ км из България днес - най-големите тъпотии, простотии и опасни ситуации ги създават тези с най-убитите, стари и маломощни коли![]()
На Обзор хванах малка колона...само тупалки (аз бях с 8цата) - никой не бърза да изпреварва, не нервничи...настига ни Астра А и веднага на забранено се емна да изпреварва цялата колона барабар с автобуса дето я държеше![]()
На магистралата - държа 150-160, виждам че нещо дребно идва бързо, изпреварвам 5-6 тира точно преди отбивката за Марица, давам сигнал при последния камион, че ще се прибера...залепи се на бронята и почна да свети и свири някакъв дребен Ситроен Ц3 на Топ Рент![]()
![]()
Аз какво разправям вече толкова време

Виждам повече толерантност от тия със скъпите коли, като изключим нашмърканите и яко агресия и т.н. от тия с топ кокошарниците

Има нещо много сбъркано

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
защо се гледа каква е колата и се започва едно умуване, тоя какъв бил и какво ще направи
не може ли от всеки да очакваме да направи това което не трябва да се прави и така да имаме по-голям шанс за избягване на инцидент
Изпратено от моят moto e6 play с помощта на Tapatalk
не може ли от всеки да очакваме да направи това което не трябва да се прави и така да имаме по-голям шанс за избягване на инцидент
Изпратено от моят moto e6 play с помощта на Tapatalk