Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?
vixx написа: Като тръгне обаче да се забранява нещо за да се наложи новата технология
Значи новата технология не е достатъчно добра

- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
Сигурно сте наясно, ама електромоторите са изобретени преди ДВГ-то. Литиево-йонни батерии има от 30+ години насам. Едва ли Илон Мъск е първия който е видял "огромния" потенциал на електромобилите. Очевидно просто е първия който е имал цяла държава зад гърба си, да ги лобира и да ги наложи.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
adovet написа:Ще ти спрат слънцето ли, аве хора все едно сте заседнали някъде и не гледате напред. Млади хора сте вместо да сте на Ти с новите технологии вие си кретате някъде в нищото. Щяло това да стане щяло онова, ами гледайте в момента нещата как са. То утре може Путлер да пусне една по специална ракетка и всичко да приключи
Изпратено от моят Mi 9T Pro с помощта на Tapatalk
Ще спрат и още как.
Преди съвсем скоро време ти трябваха един куп документи да приготвиш, за да сложиш солар на покрива да си правиш ток законно.
От съвсем скоро режима стана "уведомителен".
Подаваш декларация към доставчика на ток и той ти разрешава, мисля, че беше до 6-8 киловатпик.
Не така обаче е с фирмите. Там все още мисля беше с куп документи и разрешения, както и такси.
В един момент енергийното лоби ще сложи кръст на това нещо и ще има електромер, по който ще плащаш таксата.
Така ,че в момента са малко частните солари, но ще влязат в регулация.
Все едно да ти разрешат да си правиш дизел за колата си безплатно.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
За дизела... според теб много сложно да се прави рапично, слънчогледово и т.н. масло? Или е забранено?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Е.Димитров написа:adovet написа:Ще ти спрат слънцето ли, аве хора все едно сте заседнали някъде и не гледате напред. Млади хора сте вместо да сте на Ти с новите технологии вие си кретате някъде в нищото. Щяло това да стане щяло онова, ами гледайте в момента нещата как са. То утре може Путлер да пусне една по специална ракетка и всичко да приключи
Ще спрат и още как.
Преди съвсем скоро време ти трябваха един куп документи да приготвиш, за да сложиш солар на покрива да си правиш ток законно.
Подаваш декларация към доставчика на ток и той ти разрешава, мисля, че беше до 6-8 киловатпик.
Не така обаче е с фирмите. Там все още мисля беше с куп документи и разрешения, както и такси.
В един момент енергийното лоби ще сложи кръст на това нещо и ще има електромер, по който ще плащаш таксата.
това с регулациите и утежнения начин е за фирмите когато искат да продават и ток на съответното ЕРП. Ако искаш да продаваш ток на ЕРП трябва да станеш фирма. Процедурата е все още доста тегава и продължава около 7-8 месеца. Другия вариант е доста лесен без усложнения. Има внесен проектозакон според който ще се получават субсидии около 50-60% за частните домакинства, в някои случаи и до 90% за социално слаби. Очаква се закона да проработи след нова година, ама да видим
acho.rs написа:Нищо няма да забранят , това е ПР на новата технология. Ще стане така , както с ДВГ със стартер-генератор 10kW дето прави колата "мек хибрид"Изведнъж ще има актуализация на закона и ще се спрат ДВГ ...ама само тези без подпомагане с ток, което си е супер.
Настоящото решение не предполага такова развитие на нещата.
Специално за ЕС може и да стане нещо подобно в периода 2030-2035, но аз лично се съмнявам. След 2035(ЕС) или 2030(UK) колите и вановете трябва да са с "нулеви емисии". Което за мен значи 100% електрическо задвижване. Вече съхранението на енергията дали ще е батерия или водород няма голямо значение.
То и за това немските производители и лобито им здраво скачаха на заседанието когато това решение се взе. Те правеха планове за "алтернативни горива", но ги отрязаха и алтернативните горива също са порязани от забраната.
Имайки предвид, че оригиналната забрана трябваше да влезе в сила 2050, а те я дръпнаха за 2035, не мисля че ще се върнат обратно да отворят вратичката която ти визираш.

Но в днешно време не се знае, може пък политическят курс на ЕС рязко да се смени след идната зима.

Освен това времето си тече, съвсем скоро ще трябва да започнат да проектират моделите за следващото десетилетие. Не вярвам някой да рискува и да проектира масов автомобил с ДВГ надявайки се на политически пробив за "алтернативни горива" или "мек хибрид". Ще работят с нормативната рамка, която имат към момента.
П.С. Към момента поне аз не виждам нищо във въпросното споразумение, което да блокира вноса на "употребявани автомобили" с ДВГ от страни извън ЕС. Т.е. по-заможните ще могат да си внасят коли от щатите, ако го искат разбира се.
П.С.2 Производители на бутикови спортни коли като Ферари са изключени от забраната или поне им е дадена отсрочка(не помня точната формулировка).
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
steeN написа:За дизела... според теб много сложно да се прави рапично, слънчогледово и т.н. масло? Или е забранено?
Разбира се, че не е сложно, както и ракията между впрочем не е забранено.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
adovet написа:Е.Димитров написа:adovet написа:Ще ти спрат слънцето ли, аве хора все едно сте заседнали някъде и не гледате напред. Млади хора сте вместо да сте на Ти с новите технологии вие си кретате някъде в нищото. Щяло това да стане щяло онова, ами гледайте в момента нещата как са. То утре може Путлер да пусне една по специална ракетка и всичко да приключи
Ще спрат и още как.
това с регулациите и утежнения начин е за фирмите когато искат да продават и ток на съответното ЕРП. Ако искаш да продаваш ток на ЕРП трябва да станеш фирма. Процедурата е все още доста тегава и продължава около 7-8 месеца. Другия вариант е доста лесен без усложнения. Има внесен проектозакон според който ще се получават субсидии около 50-60% за частните домакинства, в някои случаи и до 90% за социално слаби. Очаква се закона да проработи след нова година, ама да видим
Идеята ми е , че в момента положението е такова и може да стане още малко по-лесно.
В един момент производството от ВЕИ ще влезе отново в регулация.
Това е същото като с електричките.
В момента няма данък и свободно паркират на зелени зони.
А като станат повече или основно, ще си дойдат нещата на мястото.
Това са процеси, няма какво да се правим на идеалисти.
Даже съм сигурен, че в един момент "зелените" ще установят, че има толкова много панели, че тези панели в общата си площ добавят сериозен градус температура към световното пространство и така се топят ледниците, полярни шапки и се повишава температурата на земята.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Е.Димитров написа:steeN написа:За дизела... според теб много сложно да се прави рапично, слънчогледово и т.н. масло? Или е забранено?
Тогава не разбирам защо си толкова песимистичен. Данъци върху колите ще има всякакви, но енергията която си произвеждаш сам винаги ще бъде нищожна спрямо цялостното ти потребление, така че не мисля, че някой ще я закача, освен ако не се опиташ да я търгуваш.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
steeN написа:Е.Димитров написа:steeN написа:За дизела... според теб много сложно да се прави рапично, слънчогледово и т.н. масло? Или е забранено?
Тогава не разбирам защо си толкова песимистичен. Данъци върху колите ще има всякакви, но енергията която си произвеждаш сам винаги ще бъде нищожна спрямо цялостното ти потребление, така че не мисля, че някой ще я закача, освен ако не се опиташ да я търгуваш.
Прав си разбира се,
но вярвам, че държавата все ще се опита да изкара някой друг данък.
Примера с ракията е същият (вероятно).
Не пия ракия но предполагам , че % на хората, дето си правят ракия е също толкова нищожен спрямо цялото производство на подобен алкохол.
Правиш някакъв за лична употреба и май няма данък и акциз, но ако направиш повече май се плаща.
Така и при тока, произвеждаш ток, ама минеш ли някакви киловати вече може ба се плаща данък.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Е.Димитров написа:steeN написа:Е.Димитров написа:steeN написа:За дизела... според теб много сложно да се прави рапично, слънчогледово и т.н. масло? Или е забранено?
Прав си разбира се,
но вярвам, че държавата все ще се опита да изкара някой друг данък.
Примера с ракията е същият (вероятно).
Не пия ракия но предполагам , че % на хората, дето си правят ракия е също толкова нищожен спрямо цялото производство на подобен алкохол.
Правиш някакъв за лична употреба и май няма данък и акциз, но ако направиш повече май се плаща.
Така и при тока, произвеждаш ток, ама минеш ли някакви киловати вече може ба се плаща данък.
то и в момента плащаш, ако продаваш ток си вид дружество с търговска дейност и те облагат с данъци
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Аз доколкото разбрах, от цитираните години ще се спре продажбата (уж) на нови МПС-та с ДВГ, а не забраната за употребата им! Все още се чудя с товарния транспорт какво ще се случи, но ... ще се разбере!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
За продажбата на нови коли и ванове става въпрос да.
Но тя неминуемо ще се отрази и на използването, почти моментално на запад и с някаво закъснение тук. Това без да вкарват други ограничения за ДВГ.
Камионите не влизат в тая група, така че там проблем няма. За вановете не съм чел как е описано, но предполагам става въпрос за малките "градски ванове" тип Ситроен Джъмпи и компания. Предполагам, че VW Crafter и компания не са в тази група.
Вече усещаме, че обемът от коли с ДВГ втора ръка от който избираме следващата си покупка се свива. След 8 години ще се е свил още по-драстично(което не е толкова много време).
За мен остава неизвестната дали масата от нас ще мине на ток или упорито ще се опитваме да се задържим към ДВГ канибализирайки останалите наличности(залагам на второто).

Но тя неминуемо ще се отрази и на използването, почти моментално на запад и с някаво закъснение тук. Това без да вкарват други ограничения за ДВГ.
Камионите не влизат в тая група, така че там проблем няма. За вановете не съм чел как е описано, но предполагам става въпрос за малките "градски ванове" тип Ситроен Джъмпи и компания. Предполагам, че VW Crafter и компания не са в тази група.

Вече усещаме, че обемът от коли с ДВГ втора ръка от който избираме следващата си покупка се свива. След 8 години ще се е свил още по-драстично(което не е толкова много време).
За мен остава неизвестната дали масата от нас ще мине на ток или упорито ще се опитваме да се задържим към ДВГ канибализирайки останалите наличности(залагам на второто).
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
TheDriver написа:acho.rs написа:Нищо няма да забранят , това е ПР на новата технология. Ще стане така , както с ДВГ със стартер-генератор 10kW дето прави колата "мек хибрид"Изведнъж ще има актуализация на закона и ще се спрат ДВГ ...ама само тези без подпомагане с ток, което си е супер.
Настоящото решение не предполага такова развитие на нещата.
Специално за ЕС може и да стане нещо подобно в периода 2030-2035, но аз лично се съмнявам. След 2035(ЕС) или 2030(UK) колите и вановете трябва да са с "нулеви емисии". Което за мен значи 100% електрическо задвижване. Вече съхранението на енергията дали ще е батерия или водород няма голямо значение.
То и за това немските производители и лобито им здраво скачаха на заседанието когато това решение се взе. Те правеха планове за "алтернативни горива", но ги отрязаха и алтернативните горива също са порязани от забраната.
Имайки предвид, че оригиналната забрана трябваше да влезе в сила 2050, а те я дръпнаха за 2035, не мисля че ще се върнат обратно да отворят вратичката която ти визираш.![]()
Но в днешно време не се знае, може пък политическят курс на ЕС рязко да се смени след идната зима.![]()
Освен това времето си тече, съвсем скоро ще трябва да започнат да проектират моделите за следващото десетилетие. Не вярвам някой да рискува и да проектира масов автомобил с ДВГ надявайки се на политически пробив за "алтернативни горива" или "мек хибрид". Ще работят с нормативната рамка, която имат към момента.
П.С. Към момента поне аз не виждам нищо във въпросното споразумение, което да блокира вноса на "употребявани автомобили" с ДВГ от страни извън ЕС. Т.е. по-заможните ще могат да си внасят коли от щатите, ако го искат разбира се.
П.С.2 Производители на бутикови спортни коли като Ферари са изключени от забраната или поне им е дадена отсрочка(не помня точната формулировка).
Монетата има и друга страна- в някои централни градски части на мегаполиси може да влезеш само с ЕЛ кола. Е да , ама първи БМВ се договориха и чрез софтуер хибридите могат да влизат в централни градски части, като колата се ограничава да работи само на ток . При 80км ел пробег едва ли са проблем 10км централно градско движение.
Има и друг момент- транспорта няма да влезе в тези регулации, ако ще за 2050г да се отложат. В Германия 80% от новите 5та Серия да речем се водят служебни коли , а може би и товарни

- TNT
- младши ентусиаст
-
Предвид колко хора имат възможност за зарядно вкъщи... нормално опитите да са към запазване до последно на ДВГ. А и каква е инвестицията за зарядна станция ? Май не са по 500лв
Или обикаляш града и се чудиш къде да застанеш на опашка 1 час, за да заредиш тостера