България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от ivoaudi » 05 Авг 2022, 18:44

Top Gun Maverick написа:Иво, това за влизането и неприбирането го има, ама има едно още по-масово. Вижда те на кръговото, че си влезнал и вече си почти до него и той/тя пак си влиза, знаейки, че ти ще намалиш...

Щях да допълвам и това. То и доста други, де. Радвам се, че има виждащи, не само гледащи. За мен обаче корена на всичко това и други са все едни. Егоизъм и безхаберие, прилежно възпитани деца, че света се върти около тях. Французите им викат “детето крал” :D
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 06 Авг 2022, 6:59

Абе много ме нервят гастарбайтери те тези дни. 80% от тези "белгийци", "нидерландци", "германци" и т. н. са супер неадекватни и понякога нагли...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Авг 2022, 8:35

Точно в това се крие отговора в нашата безмислена от бая време анкета. Никой не може да ме у единия противното, понеже то се доказва всеки ден. Значи Иво е прав, че егоизма и т.н. помагат на разни да правят простотии, тоест манталитета ако гледаме отговорите. Съгласен съм. Нооо...същите тези лумпени и орки като идат на запад или внимават още с влизането си, или обществото ги хваща за ръка и ги вкарва пътя, понеже обществото не иска тия лумпени да се държат както се държат по родните си места. Тоест или отнасят няколко глоби и влизат в час или си хващат пътя обратно. И какво правят същите тия. Спазват що годе всичко там. В мига в който стъпят в БГ и се почва като ги налази чувството, че са като отвързани. :ok: И затова виждаМЕ куп гадни, долни, мангали с немски номера идващи тука и каращи все едно са на рали. Вчера една кола спира на пешеходна в дясна лента и МАНГАЛА с Ф10-ката не го вълнува, че пресича пешеходен, минава в лява лента, а човека тъкмо пресичаше и минаваше вече цялата предница на другата кола. :banghead: Тоест някакъв късмет, че го видя, че тая мангуста нямаше да спира. Тоест там мангала с немските номера няма да направи така, но тука може! :idea: Тоест манталитета ли е виновен или че там ще бачка за глоби ако прави така и ще види Ф10 през крив макарон? Ама още ми е пред очите бе, гадна, гнусна, твар, ухилен и като първия помияр щеше да сгази пешеходеца! :ranting:

Ето бе, пиша това и ме изпреварва с лек пушек второто поколение на Х5 с немски номера, ама чак иска да ме стъпче и пак е мангал. Черно разбира се. Тия коли са със статут на скрападжойници в немско ако не са поддържани, но манго я купува и мисли, че е топ, което не ме бърка, стига да не си показваше мангалската природа на пътя.
Преди два дни карам с ограничението, даже с 60, а то е 50, но пътя е хубав, прав, обаче в близост има много животни и знак за концентрация на ПТП. Случва се да видя там блъснато куче, кокошка, котка, коза, крава дори, но пък и много бързащи оставащи там да чакат пътна помощ защото са преценили, че това 50 не му е там мястото. Дори клиенти като карам и чувам да казват за някой бавен пред нас "гледай път кАт слънце му направили и той пълзи". :ok: Тоест като имаш път, трябва да натискаш, тия знаци са ги сложи задължително, ама задължително глупаци и ти го преценяш това с едно минаване на ден от там. Точно на знака черно разбира се Е90 фейс комби ме изпреварва пушейки и ми свири що карам с 60 на 50-то. Пак беше циганин, но с бг номера тоя път. :ok:
Но е хубаво като виждам триногата точно там тия дни по два часа на ден, пък вие пак викайте на камерите хранилки. Бая преценнячи са изгорели точно там и точно там на никой тъпанар няма да светна, понеже ми е писнало да слизам и да махам котки от асфалта. Няма да забравя един ИДИОТ, който дори е от региона, вали дъжд и кара, а 50-то не го вълнува, път кАТ слънце все пак. Кара, кара, кара пред мен в далечината и аз виждам как една крава, бавно и невъзмутимо си излиза точно 100 метра след знака с крава на него :banghead: аз я виждам, а той не го знам какво прави, но натисна стоповете и се чу едно сурррр, квииик на дъртия бял шаран и след не мога да ви опиша колко време се сурна по тоя мокър път, караше видимо със 100 на това 50 и удари кравата като я уби. После катаджията ми беше познат и ми разправя как му обяснявал колко внезапно излезнала. Но той му отвърнал, че при такъв знак тая "бърза" крава и на капака да му скочи сама е все тая. Акт и почупен дърт кош, жалко за кравата само и стопанина и който вървеше зад нея. Дано са му я платили, но човека ревеше там.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Авг 2022, 10:09

mr_petroff написа:Абе много ме нервят гастарбайтери те тези дни. 80% от тези "белгийци", "нидерландци", "германци" и т. н. са супер неадекватни и понякога нагли...
Всяка година е така. Абсолютни малоумници.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 06 Авг 2022, 10:27

М-у другото, това с животните действително не е шега. Аз дори наскоро си мислех за това, че всъщност съм бил голям късметлия толкова много километри да игнорирам животните. И малко зайче е способно да стори сериозна катастрофа с множество жертви. Биеш контри да го спасиш, поднасяш в насрещното и си го спасил....
Иначе не знам защо, но конкретно из източни Родопи виждам често мудна, тежка, преживяща крава как рязко, ама с учудващ старт се изнаася пред мен на другия синор. Някакви спортни крави да кажеш, че отглеждат там, ба си. И тъй, като цяло рязко намалих скоростта и дори карам пенсионерската, но се дразня като се влачат и мислят по кръстовищата. А мислителите правят какво правят ако има едно стеснение в цялата улица задължително ще спрат там да мислят! Закон! И тъй де.
А иначе като беше дебата във Фр да свалят извънградската скорост на 80 първоначално бе голям фурор. Нямаше човек, включително и аз, който да не се кълнеше, че това няма да помогне. Всъщност действително намаляха инцидентите, падна и разхода и др. Та като цяло нямам против по-ниската скорост, но пък съчетана с дебилщина става изнервящо и доста опасно.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 06 Авг 2022, 11:06

https://nova.bg/news/view/2022/08/06/37 ... %BA%D0%B8/

Предполгам, ако имаше вече магистрала този вид птп-та ще намалеят....
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Авг 2022, 14:24

Tова на дървото ли са чаракалъците бе? :shock:
Сега лесно да кажа турски шофьор, те общо взето са някакви от друга планета, ама нека да видим какво точно е станало.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Авг 2022, 14:59

Тежка катастрофа между автобус с румънска регистрация и лека кола с - нидерландска, е станала около 2:00 часа в нощта на 6 август на пътя Велико Търново - Русе, в участъка между селата Куцина и Поликраище.

Unstoppable force meets immovable object :kuku:

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 06 Авг 2022, 15:25

Интересно е точно къде е бил паркирал тоя с бараката? Нещо не виждам места за паркиране там :censored:
Много вероятно да е бил зарязал кокошорника в платното за движение... :censored: :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 06 Авг 2022, 15:49

Съмнявам се колата да е била зарязана на платното.
По скоро шофьора е задремал или в тъмното се е заблудил. Без адекватна маркировка, знаци и т.н. много лесно в тъмното става да кривнеш.
Нашите пътища, нощно време особено, са ужасни.
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Авг 2022, 17:23

Турчина с автобуса или е заспал или се е заблудил от маркировката дето я няма . Същата ситуация като с македонския автобус .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Авг 2022, 17:30

И 100%-та е карал с по-малко от или с максимално допустимата скорост, която е същата максимално допустима скорост за ясен ден. Все пак нощем мисли, че няма много коли, няма шанс някой да е закъсал на платното или да има друго ПТП, препятствие или нещо си изобщо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Авг 2022, 17:38

Помня преди месеци като се вдигнаха яко глобите имаше мнения, че това трайно ще намали инцидентите.

Е, кво стана? Един ден акция и 40-50 пияни и дрогирани.

Не знам дали медиите преекспонират нещата (не съм гледал статистиката), но аз такава касапница по пътищата не помня отдавна.

Явно само с тояга не става. А още по-тревожното е, че държавата явно е проспала един важен момент с наркотиците. Изглежда доста хора употребяват.
Изображение

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 06 Авг 2022, 18:00

bum_bum написа:Явно само с тояга не става. А още по-тревожното е, че държавата явно е проспала един важен момент с наркотиците. Изглежда доста хора употребяват.

По-миналата седмица, по време на акцията, разправяха, че всеки трети от спрените е с положителна проба или е отказал, което мисля е същото.
Даже за черноглед като мен цифрата е шокираща.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turieca » 06 Авг 2022, 18:05

Аз прочетох това в статията “ Румъния изпрати пет медицински хеликоптера, които са кацнали на летище "Горна Оряховица". Ние нямаме и един иначе сме цъфтящи.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата