България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 03 Авг 2022, 16:30

Пропуснаха нещо, трябваше да го бият известно време. Вместо това тоя само квича защото му слагат белезници. :mhihi:
Иначе да, малко стана ала-бала ареста, но не мисли, че навън са някакви робокопи редовите полицаи. Пусни си в САЩ да видиш как отива да го проверява спокоен и онзи вади оръжие и стреля. Ако полицаят подцени нещо и онзи пък е надъхан да го гръмне, става белята. Затова не паве, ами е крайно време да се направят патрулките като тия в Америка с големите железа по броните и като не искаш да спреш...бууууум, ама хубаво така, че да ти се размъти простата наркоманска глава.
Миналият ден един колега хванали тука...дрогиран. Беше хващан пиян преди, няколко пъти прави ПТП-та само с материални щети и бягаше да не го тестват, но тоя път не му се е разминало.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 03 Авг 2022, 23:50

vicho написа:
sme666ko написа:... и най-вече дано му дойде малко акъл.

акъл на 49 ... аха, 100% :mhihi:

за такива само прибиване... да му строшат 1-2 кра́ка, да не може да ходи и да кара кола :bang:

За тикива конфискуваш каквото има и яко бачкане за обществото...за какво ми е още един търтей инвалид...
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 04 Авг 2022, 20:25

anttonev написа:https://www.vesti.bg/bulgaria/chetirima-dushi-zaginaha-na-podbalkanskiia-pyt-6148765

https://nova.bg/news/view/2022/08/04/37 ... %B8%D0%BA/

:conf: :paranoid:

Пак се летели, ама някой ще намери оправдание, че нещо друго е било виновно :dunno:
4 загинали и 3 тежко ранени :help: :help: :help: Отново на правото :paranoid:

Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 04 Авг 2022, 22:39

///M Power написа:
vicho написа:
sme666ko написа:... и най-вече дано му дойде малко акъл.

акъл на 49 ... аха, 100% :mhihi:

за такива само прибиване... да му строшат 1-2 кра́ка, да не може да ходи и да кара кола :bang:

За тикива конфискуваш каквото има и яко бачкане за обществото...за какво ми е още един търтей инвалид...

Не че не съм съгласен с Вичо, но предвид либерализма, хубав, съвременен за който драпахме толкоз години е неприложимо. Та да, подобно решение никак не е зле, ефект ще има и си мисля, че при желние е приложимо :dunno:
С други думи, това, което не е сторила майка му, да вземе да го стори системата. Поне отчасти.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 04 Авг 2022, 22:47

Да ви го кажа в отделно мнение:
ВСИЧКО е до възпитанието! ВСИЧКО около вас. Избитите хора по улиците, тоже! Периодично поствате резултатите от поредната безотговорна патица, която е изхранила поредното безотговорно лайно. Не? :bchug:
Изключително търпелив съм когато реша. Темата е за причините конкретно и добре е формулирано. Търсите причините от бая време, то я що страници търсене са :mrgreen: . Според мен от толкова време ги търсите там, където не са! :ok:
Ако пък разнищим това, тоест прогледнем най-сетне какво се случва в действителност, можем да поговорим и защо се множат тези ми ти патици :mrgreen: И там е интересно, и там има елементарни закономерности :ok:
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 04 Авг 2022, 23:24

ivoaudi написа:ВСИЧКО е до възпитанието! ....

Има и доста изключения, често улицата възпитава по свой начин.
Ето, аз съм пример за това, образован и интелигентен с професия, цял живот обяснявам на дъщерята,че трябва да кара Поло, Туинго или Ка, но ето, купи 2 е36-ци (за по-младите това е модел от миналия век), за капак започна да говори за е24 (тва няма живи набори :mhihi: ). Понякога не се случват нещата и добре, че не влиза във форума, отдавна :mhihi:
Пътната ни безопасност е като образованието, здравеопазването и всичко останало. Факта, че някой са си заровили главите някъде и си мислят, че нещата се оправят по малко е сериозна заблуда, толкова е тъжно, че имате ли еднопосочен билет за някъде, не купувайте обратния.
И един въпрос към Top Gun Maverick Минаваш доста километри зад волана, колко мангала си виждал в учебни коли и колко си виждал на пътя, и според теб какво е съотношението?
Дрогата не е проблем само по пътищата, по-големия проблем е, че е навсякъде, а защо няма желание за борба ....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 04 Авг 2022, 23:36

Lenco написа:
ivoaudi написа:ВСИЧКО е до възпитанието! ....

Има и доста изключения, често улицата...

Недоумявам откъде идва манията от толкова години вече ситуацията да я рисуват изключенията :D
Помисли Ленко, изключенията са си изключения. Те са просто изключения, Нищо повече. Мен самия поради разни причини ме дооформи улицата. Основите обаче ги положиха родителите ми и го сториха блестящо!
Родителите просто не си възпитават отговорно децата, това е. Дори напротив, супер безотговорни индивиди създават, оттам и всичко. Семерджиев и компани са все крещящи примери за все един и същи проблем.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Авг 2022, 1:52

Има го това с възпитанието, но по тая логика всички серийни убийци и крадци са такива заради възпитанието. Да, има и такива със сигурност, но понякога и родители и средата са ок, обаче от корена израства издънка.

Относно въпроса за мангалите в учебните ще ти отговоря така както ти си описал, че някой се заблуждава. Наистина има напредък в това отношение. Веднага ти казвам обаче защо това няма НИКАКВО значение, дори мисля работата става по-зле. Дори си мисля, че тия четиримата до Гавраилово загинали са лилави. Там редовно кръжат бусове с мангали, а точно защото всеки мангал се сдоби с книжка ЗАКОННО карат толкова масово бусове, често пред разпад. Преди време ми задаваха същия въпрос мои клиенти, че обикалям много и виждал ли съм изобщо мангал в учебна кола. Тогава наистина бяха рядкост и вземаха книжки по втория начин, но това много отдавна. Сега самата процедура по издаване на книжка много се усложни и стана поне според мен невъзможно да изкараш книжка по втория начин. Казвам поне според мен защото преди години съм питал и беше възможно уж някак да ти подскажат нещо на някой изпит, но само съм питал. Последно преди няколко години питах всякакви инструктори, които познавам, абсолютно всички ми казват, че е невъзможно, питал съм и приближени даяджии, включително бивши, които дори след пенсиониране продължаваха да работят с връзките си там, просто това кранче отдавна е секнало. Дори за една проста фалшива диплома секна кранчето тука(а преди издаваха като си платиш такава до осми клас)и се напълни с мангали на години, които идват да учат за някакви изпити и да вземат осми клас. Сега колко учат е друга тема, но си вземат някакви елементарни изпити там, виждам ги, с даскалки съм говорил, по нормалния ред е.
Та говорил съм с бай мангал, не веднъж, който още от 18 иска да вземе книжка и тръгва по нормалния ред. Обикновено го късат няколко пъти на листовки докато просто му се паднат лесни за него и ако щеш дори да налучка някакви отговори от тия трудните за него. После на изпита обикновено го вземат от първия път. И ето ти същинския проблем после. Манго силен става наистина силен след изпита и започва да кара по много различен начин от този по който си е взел изпита. Когато мангалите бяха без книжки масово дори караха много по-внимателно, колкото и абсурдно да ти звучи, но и с такива съм говорил. Тогаваха караха дисциплинирано защото ги беше страх да не ги спрат полицаите. Сега си летят и им е все тая, особено ако имат летящ дизел. Не е проблема в това, на запад книжка се взема по-лесно, ама хората не са някакви орки после на пътя. :idea:
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 05 Авг 2022, 9:40

Top Gun Maverick написа:Да, има и такива със сигурност, но понякога...

Е тъй де, нали това казвам и аз, обичайно са безотговорни деца, които си остават такива до живот във всяка една сфера и все ще имаш проблеми и конфликти с егоистчето. На работа, съсед да ти е, колега, каквото там.
А забележи, ти сам го казваш понякога се получават изключения :ok:
Та за тях аз нищо не твърдя, а и те не рисуват общата картина.

Всъщност не забелязвате ли една нова тенденция, която буквално пренарежда поведението на водачите. Говоря за планинските пътища да речем. Масово се секат завоите, масово. Дотук добре, не е от вчера. Има ново обаче. Караш си и насрещния ти е буквално в лентата ти и ако не намалиш следва дори челно. Отдавна те е видяло детето-крал, но изобщо не бърза да се прибере. Не е от егоизъм това. Не е от възпитание. Ти си му длъжен на егоистчето, то всички са му длъжни. Пътя си е негов и ти си длъжен да намалиш защото то трябва да продължи да се движи в твоята лента, при все, че вече те е видяло от достатъчно време, че съществуваш. Помислете. Обърнете внимание на тоя детайл. Ако до сега не сте го забелязали, то ако от тук насетне поискате бързо ще го забележите. Един малък детайл, който говори доста. Егоизъм и безотговорност породени от? Как беше думата, с която почнах :bchug:
Хайде бе, говорим си.
Последна промяна ivoaudi на 05 Авг 2022, 10:09, променена общо 2 пъти
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 05 Авг 2022, 10:02

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 05 Авг 2022, 11:13

Мин седмица едни маняици с R8 в италия на аутобана правят клипче как ще дигнат 300, но стигат до 298. Шоф е на място, пасажера му няма нищо.

Мисълта ми е, навсякъде сме едни и същи.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 05 Авг 2022, 11:48

Kroki написа:Мисълта ми е, навсякъде сме едни и същи.

По принцип, принципно, си напълно прав, НО на места поне се носи отговорност за свинстването!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 05 Авг 2022, 14:41

човек вече и 100-200 не може да премери като хората :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Авг 2022, 18:30

Иво, това за влизането и неприбирането го има, ама има едно още по-масово. Вижда те на кръговото, че си влезнал и вече си почти до него и той/тя пак си влиза, знаейки, че ти ще намалиш. :shock: И ако е установил визуален контакт с твоя поглед преди го разбирам, но когато си гледа невъзмутимо без да е погледнал в твоята посока... :shock: :shock: :shock: и това е масово.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата