Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?
Jorixa написа:acho.rs написа:Top Gun Maverick написа:....
Иначе съм съгласен, че и към момента може да имаш една електричка, която да ти върши работа в точно определена сфера на шофирането, ама аз не съм и спорил за това. Огромен американски пикап също върши работа на някакви хора предполагам в друга сфера.
![]()
Именно .
Категорично Ел кола не става за единствен автомобил.
Движението в града с Ел кола е безкрайно по-приятно и изгодно от двг, особено пък дизел . Аз не обичам старт-стоп система и често разхода става на мото-час а дизела колкото и да е добър , на D си има вибрации. Да не забравяме и подземните паркинги - там въздуха е леш.
Е в София специално (а май вече и по други градове го има) е много по изгодно когато ти трябва да си наемеш Спарк просто, вместо да си купуваш нова електричка. Като цяло идеята да си купиш кола единствено за града за мен е глупава, при положение че имаш градски транспорт, таксита, спаркове, тротинетки, колела и кво ли още не
Глупаво е да правиш предавритлени заключения . Разбира се че няма да си купя на кола за 5км до офис.
Има случай когато работата ти е свързана с много обикаляне в града и около него . Често ходя и до Банско, където също мога да зареждане вкъщи.
Това което ме спира за сега е София и Пловдив са доста свързани вече , има много общ бизнес и често се налага "да отскочиш" до там . В едната посока е ясно, но после трябва да се търси зарядна станция което не ми е ок .
Отделно Х6цата не създава абсолютно никакви проблеми, освен скъпо каско

МОДЖО - Тесла 3 и Y са ми адски грозни и стерилни вътре. Не мога да ги възприема още . Данните обаче които сочиш са впечатляващи , явно немските журналисти пак полсъгват
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
И аз Теслите на мога да ги възприема - грозни са ми и отвън и отвътре. И мега ме дразнят копчета и лостчета от други коли сложени
Да не говорим, че модел S е вече доста дърт.
Отделно, да не прибързваме с евтинията на ток. Нека да видим какво ще стане с цената на тока в България, защото до момента все още нищо не сме усетили, заради субсидиите от правителството, които са гарантирани до края на Септември - Да видим какво ще стане за напред.
Всички знаем, какво става в цяла Европа с цената на електричеството - много дебел, който в БГ още не сме и помирисали даже заради субсидиите. Но много скоро се опасявам, че ще дойде и при нас (дано не съм прав). Ние все още плащаме цени, като от 2021, а повишението към момента е над 4 пъти:
Да не стане в един момент, бах таа електричка, мега скъпо на ток.
Отделно е много крива ситуацията с инфраструктурата, имаш зарядна станция някъде по път, ама те почти винаги са заети - земи т'ва непредвидено яко чакане да ти дойде реда.
Аз в момента не бих бързал с електричка, предвид недостига и откачените цени на електричеството из цяла Европа.

Да не говорим, че модел S е вече доста дърт.
Отделно, да не прибързваме с евтинията на ток. Нека да видим какво ще стане с цената на тока в България, защото до момента все още нищо не сме усетили, заради субсидиите от правителството, които са гарантирани до края на Септември - Да видим какво ще стане за напред.
Всички знаем, какво става в цяла Европа с цената на електричеството - много дебел, който в БГ още не сме и помирисали даже заради субсидиите. Но много скоро се опасявам, че ще дойде и при нас (дано не съм прав). Ние все още плащаме цени, като от 2021, а повишението към момента е над 4 пъти:
Да не стане в един момент, бах таа електричка, мега скъпо на ток.
Отделно е много крива ситуацията с инфраструктурата, имаш зарядна станция някъде по път, ама те почти винаги са заети - земи т'ва непредвидено яко чакане да ти дойде реда.
Аз в момента не бих бързал с електричка, предвид недостига и откачените цени на електричеството из цяла Европа.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
carmanf1 написа:Да не стане в един момент, бах таа електричка, мега скъпо на ток.
То не е ли и в момента много скъпо на ток? Имам предвид платените станции. Излизат ми някакви цени от сорта левче на минута. Не знам дали го смятам правилно, ама едни около 40-50 минути зареждане на едно VW e-up за да измине 140-160км са си 40-50 кинта

Вкъщи предполагам, че ако изобщо имаш къде и си купиш станция, и зареждаш на нощната тарифа сигурно излиза по-тънко от бензин и дизел.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Както искате го смятайте , приблизително 350лв за мегават е електроенергията за битови потребители в момента . 50квт/ч на тесла 3 излиза грубо 17лв но вероятно е повече реално заради загубите ако я зареждаш от контакт в къщи . Ако прави 160 мили с 50 квт/ч батерия това са 257км с 20 кинта примерно. Така че зареждането в къщи е най скъпия и бавен вариант , особено в европа където тока гони 1лев за киловат при битовите потребители.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
carmanf1 написа:
Ако това стане, проблема хич няма да е дизелче или електрическа кола. При нас 800-1000лв за ток за апартамент не знам колко хора ще успяват да плащат. Буквално ще се стои на студено.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
vixx написа:carmanf1 написа:Да не стане в един момент, бах таа електричка, мега скъпо на ток.
То не е ли и в момента много скъпо на ток? Имам предвид платените станции. Излизат ми някакви цени от сорта левче на минута. Не знам дали го смятам правилно, ама едни около 40-50 минути зареждане на едно VW e-up за да измине 140-160км са си 40-50 кинта![]()
Вкъщи предполагам, че ако изобщо имаш къде и си купиш станция, и зареждаш на нощната тарифа сигурно излиза по-тънко от бензин и дизел.
Платените станции не стават - 1лв КВ , а Ел кола изразходва между 15 и 25кв на 100км .
Мъск обаче пръв се сети - хората не искат да име е евтино, а искат да е "готино " . Можеш много лесно и евтино да сложиш мощен Ел мотор, а скоростна кутия практически не ти трябва . Обикновена Тесла Y с 514кс за 60-70к евро в ежедневието се усеща като многократно по-мощна , заради инстантния торг и голямото механично сцепление. В същото време за тези пари от БМВ можеш да си купиш качествено изработена Х3ка с 2.0дизел която се усеща като каменната ера . За това и БМВ се усетиха и пуснаха и те адекватна Ел кола - iX, която е също толкова горзна, колкото и ТеслА. За момента има прекалено много пропаганда за Ел колите , но както каза колегата- за тяхната ниша са перфектни.
В темата съм писла ющмного пъти че тези коли нямат бъдеще- да 1вият Нисан Лийф и тоя Ел Фокус нямаха бъдеще. Сега е много различно.
Лошото е че плъг ин хибридите излизат много скъпо на производителите и те ги продават на загуба , защото трябва да са на цената на алтернативни ДВГ и ЕВ. За това и не ги развиват особено
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
TNT написа:carmanf1 написа:
Ако това стане, проблема хич няма да е дизелче или електрическа кола. При нас 800-1000лв за ток за апартамент не знам колко хора ще успяват да плащат. Буквално ще се стои на студено.
У нас няма логична причина, освен спекула , за повишаването цената на тока . В Европа освен всичко има много скъп ток от възобновяеми източници. У нас всичко е аец , ТЕЦ и Вец. Другите са пренебрежително малко . Атомното гориво може да се доставя и от други страни освен от шибания кремъл - трябва само малко политическо желание. Също като с газа и нефта. България има морски излаз, така че практически от всичко можем да сме независими ...освен от народната просотия и робското мислене
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
vixx написа:carmanf1 написа:Да не стане в един момент, бах таа електричка, мега скъпо на ток.
То не е ли и в момента много скъпо на ток? Имам предвид платените станции. Излизат ми някакви цени от сорта левче на минута. Не знам дали го смятам правилно, ама едни около 40-50 минути зареждане на едно VW e-up за да измине 140-160км са си 40-50 кинта![]()
в момента е около 90ст./киловат, дефакто ако караш с 120-140 ти харчи около 15-18 киловата/100 което прави около 15лв/100км. Това е при положение , че не ходиш да се пробваш на безплатните зарядни. Иначе на платените до сега не съм имал случай да отида и да е заета и да трябва да чакам. На безплатните на кауфланд е друга работа.
ПС: преди две седмици направих трип от 1340км, на цена от 13,20лв. Безплатните паркинги във Варна не ги слагам в сметката

- carmanf1
- младши ентусиаст
-
acho.rs написа:У нас няма логична причина, освен спекула , за повишаването цената на тока . В Европа освен всичко има много скъп ток от възобновяеми източници. У нас всичко е аец , ТЕЦ и Вец. Другите са пренебрежително малко . Атомното гориво може да се доставя и от други страни освен от шибания кремъл - трябва само малко политическо желание. Също като с газа и нефта. България има морски излаз, така че практически от всичко можем да сме независими ...освен от народната просотия и робското мислене
За спекулата съм напълно съгласен. И тя се случва не само на европейско ниво в момента, ами и на глобално.
Относно цените на тока в БГ, аз имам малко по-различно мнение и мисля, че не е спекулация на местно ниво - Европейския пазар на енергии е свободен и отворен (с изключение на някои условности).
Ако си собственик на ТЕЦ или ВЕЦ, защо да не изнасяш електроенергията на свободния Европейския пазар за по-високи цени, вместо да я продаваш в България на 4-ри пъти по-ниски цени?
Който иска да купи в България - ето ти цената, която ми плащат в Европа, ако искаш. Ако не, изнасям за Европа.
Пазарна икономика.
Не съм енергиен спец, но мисля поради тази причина правителството не можа да ограничи скока на електроенергията от АЕЦ Козлодуй, и за това решиха да дават субсидии, които реално покриват всичкото това лудо поскъпване.
Иначе щеше да е по-простичко. Държавата казва, ние сами си произвеждаме ток, няма да вдигате цените за БГ, каквото остане, изнасяйте навън на изродски цени, печелете и плащайте данъци в БГ.
Може и да не съм прав. Нека дискутираме, който има повече информация и знания в областа, да споделя.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Jordana написа:Както искате го смятайте , приблизително 350лв за мегават е електроенергията за битови потребители в момента . 50квт/ч на тесла 3 излиза грубо 17лв но вероятно е повече реално заради загубите ако я зареждаш от контакт в къщи . Ако прави 160 мили с 50 квт/ч батерия това са 257км с 20 кинта примерно. Така че зареждането в къщи е най скъпия и бавен вариант , особено в европа където тока гони 1лев за киловат при битовите потребители.

Как така 350 лева за мегават за битови потребители?
Това прави 35 стотинки на киловат, а сметките, дето идват пише 22 стотинки на киловат.
Иначе, до колкото знам в германия станциите за зареждане праскат по 1 евро на киловат .
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
carmanf1 написа:...
Резултата е същия. Взима се печалбата от високите цени на тока, който се изнася и се субсидира тока за потребителите с нея (все пак енергетиката е почти изцяло държавна).
Няма проблем да се направи това дори с частни фирми, просто се слага данък. Така, че не е нужно да се забранява износа нито е пречка за нещо, просто поредната дъвка да се отклонява внимание.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
adovet написа:ПС: преди две седмици направих трип от 1340км, на цена от 13,20лв. Безплатните паркинги във Варна не ги слагам в сметкатаАко бях с БМВто ми същия трип щеше да ми бъде с около максимум два часа повече. За парите няма да говоря
Да не би да си искал да кажеш по-малко при положение че с БМВ-то не чакаш толкова за зареждане като при електричката.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Не съм енергиен спец, но мисля поради тази причина правителството не можа да ограничи скока на електроенергията от АЕЦ Козлодуй, и за това решиха да дават субсидии, които реално покриват всичкото това лудо поскъпване.
АЕЦа няма скок , енергията му е най евтина от микса - 65лв на мегават .
Как така 350 лева за мегават за битови потребители?
Това прави 35 стотинки на киловат, а сметките, дето идват пише 22 стотинки на киловат.
Еми гледам енерго про че продават 0.22лв без ДДС такса пренос 0.07 без ДДС още някаква такса разкош за над 1000квт и ми се струва че там отива - към 350лв за мегават дневна енергия битов потребител с електричка .

Последна промяна Jordana на 04 Авг 2022, 15:49, променена общо 3 пъти
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Нощната тарифа е 14ст/квтч, с един гараж и увеличаване на мощността на партидата пълненето догоре на една Тесла(Long range) с нетни 70квтч батерия е 9-10лв, с които видяхме по-горе във видеото колко може да се измине по магистрала. Ако сложим и градското в сметката, разликата в цената става още по-очевидна. Дори да вдигнат тока двойно (а едва ли ще го направят, защото е политическо самоубийство) пак може да бъде в пъти по-евтино от ДВГ.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
В 23ч миеш зъбите, включваш колата да се зарежда и си лягаш