България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
И като е висок и какво? 12 часа седиш и караш, пък ако ще да е майбах не виждам нищо хубаво.
Ако пък са няколко дни подред става извращение.
Виж ако са 400-500км на ден е друго.
Най-важно е къде точно се кара за мен и чак след това каква е колата.
Въпреки, че луди всякакви, имам приятел, който върти с мотор всяка събота и неделя, понякога тръгва от петък по 500-700км в България..няма дъжд, няма пек
Ако пък са няколко дни подред става извращение.
Въпреки, че луди всякакви, имам приятел, който върти с мотор всяка събота и неделя, понякога тръгва от петък по 500-700км в България..няма дъжд, няма пек
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
alekangg написа:Какъв ти е зора да правиш 2к? Като цяло е гадно, това е.
Просто съм от тия хора, дето обичат да шофират. Обичам да шофирам в дъжд, в снежна буря, по бели пътища и когато по тв дрънчат че не трябва да се пътува.
Искам да мина поне 2к км. това е.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Kroki написа:alekangg написа:Какъв ти е зора да правиш 2к? Като цяло е гадно, това е.
Просто съм от тия хора, дето обичат да шофират. Обичам да шофирам в дъжд, в снежна буря, по бели пътища и когато по тв дрънчат че не трябва да се пътува.
Искам да мина поне 2к км. това е.
Щом искаш ще го направиш рано или късно и ще си осъществиш мечтата.
Лошото е, че вече с тези цени на горива и магистрали не е кеф, но все пак ти пожелавам да го осъществиш скоро.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
С трафик най-изморително се кара. Предпочитам планинско без трафик пред магистрала с трафик. 400-500км или 5-6 часа шофиране е ок. От там нататък става в повече. За мен хора, които си мислят, че шофират адекватно след 10-12 часа зад волана... нямат правилна преценка.alekangg написа:И

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
TNT написа:С трафик най-изморително се кара. Предпочитам планинско без трафик пред магистрала с трафик. 400-500км или 5-6 часа шофиране е ок. От там нататък става в повече. За мен хора, които си мислят, че шофират адекватно след 10-12 часа зад волана... нямат правилна преценка.alekangg написа:И
На магистрала с тези ограничения, камери и трафик и мен не ме кефи
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Kroki написа:Просто съм от тия хора, дето обичат да шофират.
Я, останали са и такива хора в тоя форум!

Дни шофиране вместо самолет е упражнение за хора, които наистина го искат!
Тук не визирам простите балкански гастарбайтери, които го правят за да се покажат на село с яката лъскачка!
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
alekangg написа:И като е висок и какво? 12 часа седиш и караш, пък ако ще да е майбах не виждам нищо хубаво.
Висок клас автомобил има доста повече системи за сигурност и следене на пътя и особено на магистрала точно тези неща отнемат голяма част от напрежението в шофирането.
Последните пъти като пътувах към Германия с кола все си пускам всички възможни екстри на круиз контрола - остава ти да следиш пътя и да насочваш колата, всичко останало прави сама: спазва дистанция, ограничение, ленти и тн. Отделно са много по-обезшумени и возията е коренно различна. На Q5ta (2018 година) бях с въздушно окачване и някакъв "акустичен" пакет, с 200 в Германия нямаше дразнещи шумове отвън или шум от гуми и двигател и все едно си на летящо килимче. Е класата (2019 година) без подобни екстри...стегната и приятна возия, но след 1к пак слизаш уморен.
Имам няколко трипа около 2к км в посока, сам или с най-много още 1 шофьор...ако съм сам винаги го деля на отсечки по 1000-1200км, ако сме 2ма може и на веднъж да се направо, но пак си е утрепия.
Със Zката пък правя обратното - избирам обиколни маршрути с повече спирки точно за да си направя кефа и да не бързам
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Ти да не си онзи "наемателя", който преди години на един национален беше взел на жена си зетката за да я форси по трасето?
Не вярвам защото ми аха бая години от тогава, ама...
Иначе караш ли за кеф е престъпно да се буташ по магистралите ако искаш да гледаш. Особено пък на нашите. Подбалканският път София-Бургас ми е любимия.
Ама много се отклонихме от темата вярно.

Иначе караш ли за кеф е престъпно да се буташ по магистралите ако искаш да гледаш. Особено пък на нашите. Подбалканският път София-Бургас ми е любимия.
Ама много се отклонихме от темата вярно.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Дълги трипове се правят по най-прекия и бърз възможен път, почти винаги това е магистрала. Всеки друг трип може да се прави и по второстепенни пътища

Тази сутрин имаше жесток удар на Горнобански път в София...да летиш в това криво време (дъжд, сняг и студ) в натоварен трафик граничи с малоумие

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Ето това също не го разбирам. Слънчево, сухо, видимост, всичко наред и се влачим. Появи се киша и изпълзяват състезатели
Дълги трипове също могат да са удоволствие и то по национални. Тук кафенце, там да хапнеш, забележителност, снимка да направиш и др. Ако не бързаш е супер, стига да си елементарно отговорен и да не тапиш останалите, че те едва ли са с твоите нагласи точно в тоя момент. Редовно отбивам с мигач из планините и забелязвам нещо много странно - местните много, много рядко го правят

Дълги трипове също могат да са удоволствие и то по национални. Тук кафенце, там да хапнеш, забележителност, снимка да направиш и др. Ако не бързаш е супер, стига да си елементарно отговорен и да не тапиш останалите, че те едва ли са с твоите нагласи точно в тоя момент. Редовно отбивам с мигач из планините и забелязвам нещо много странно - местните много, много рядко го правят

9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Don_Diego написа:да летиш в това криво време (дъжд, сняг и студ) в натоварен трафик граничи с малоумие
с правилните курсове ще се оправим

никой за нищо не се замисля

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
vicho написа:Don_Diego написа:да летиш в това криво време (дъжд, сняг и студ) в натоварен трафик граничи с малоумие
с правилните курсове ще се оправим![]()
![]()
никой за нищо не се замисля
Надеждата умира последна, са казали.
Млад си, дано Вашето поколение доживее този момент. Аз за повече от 30 г. зад волана разбрах, че безопасност и България няма как да са в едно изречение, докато се краде и лъже.
Ето Димитър Илиев - уважаван от мен пилот, до оня ден, като всички тъпчеха тиквата, обясняваше, че няма инфраструктура, сега като се доближи до управляващите вика, че се движим бързо спрямо камионите, ама то само по нашите ширини камионите изкачат кога си искат, на запад е малко по-различно.
И с камерите кво се случи, ГОЛЯМО НИЩО, закърпена хазна и мишки по храсталаците.
Дано не съм прав.
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
Онази препарирана А6ца на Горнобански, сто на сто е отнела нечие предимство. Там редовно го практикуват разни повярвали си, че са с черен джиБ.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
https://nova.bg/news/view/2022/04/21/36 ... %B5%D0%BE/
Пиян шофьор заби колата си в ограда на къща в Пловдивско (ВИДЕО)
Пиян шофьор заби колата си в ограда на къща в Пловдивско (ВИДЕО)
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
"Когато се касае за шофиране под въздействие на алкохол над 1,2 промила, то тогава водачът отговоря като извършител на престъпление по чл. 343б от НК. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години, глоба в размер от двеста до хиляда лева и отнемане на книжката за период от 3 месеца до 3 години."
2.7 промила...
- едно актче 200лв
- още едно актче катастрофа 150лв
- без книжка няколко месеца
- подписка
и е готов за нови подвизи
липсата на правораздаване води до това

2.7 промила...
- едно актче 200лв
- още едно актче катастрофа 150лв
- без книжка няколко месеца
- подписка
и е готов за нови подвизи

липсата на правораздаване води до това

You said: "Time will change!" What if it changes you?