България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
И пет години да ги направят тия курсове, все тая.... Когато някой си е малоумен по рождение е въпрос на време да направи мазало на пътя. По-добре да се въведат тестове за интелигентност или да почнат да им дават книжки като излязат от пубертета, т.е като станат на 30... 

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
На 45!
....към днешна дата
....към днешна дата

9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
За такива, като дядото само проверовъчни изпити. Трябва при всяко подновяване на книжката за се държи изпит - листовки и кормуване.
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
ID A написа:За такива, като дядото само проверовъчни изпити. Трябва при всяко подновяване на книжката за се държи изпит - листовки и кормуване.
+ три обиколки на Калояново, за време разбира се и по-ниски данъци за по-мощни автомобили, че с възрастта реакциите намаляват, трудно се изпреварва.
И да питам тука блюстителите на реда, мога ли да обява мораториум върху плащането на данъците си, както държавата реши да не запълва дупки?
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
ID A написа:За такива, като дядото само проверовъчни изпити. Трябва при всяко подновяване на книжката за се държи изпит - листовки и кормуване.
бати тъпото мнение, баце

дано е ирония
Lenco написа:И да питам тука блюстителите на реда, мога ли да обява мораториум върху плащането на данъците си, както държавата реши да не запълва дупки?
не може... като си се родил си се съгласил със законите на държавата

You said: "Time will change!" What if it changes you?
Това си е супер идея за бизнес. Направете един полигон 150-200 декара. Асфалтирайте го с различен по грапавина асфалт. Направете гърбица, завой с обратен вираж, "изкуствен дъжд" или локви, за имитация на аквапланинг. Монтирайте към задните колела на колата (не знам как се казват точно) допълнителни колела с хидравлика, които повдигат задницата във въздуна и може да се имитира поднасяне ... Така с практика човек се учи. Тук има 10 (десет) часа кормуване и отиваш на изпит. Ако се чувстваш подготвен, може и без кормуване - директно на изпит. Ама питайте ме, колко е застраховката на водач под 25г или такъв с под 5г стаж...
В ония тъмни години преди застоя карах курсовете така. 20 часа на "симулатор". Сядаш в една седалка и пред тебе волан, педали, всичко необходимо. Гледаш на кино (прожектираха на голям бял екран) пътя и въртиш геврека. Казваха съединител, превключи, намали, свали скорост, създаваха навици, да се работи в колата. После на полигон. Змейка напред, назад, разните видове паркирания. Ускорение, намаляване, минаване между колците... Чак след това навън. Изпита беше вътрешен (теория и практика) и пред КАТ. Пред КАТ беше теория, полигон и градско. Но днес хората са къде по-можещи и умни ...
Апропо, инструктурът ми беше много хахав. Слагаше си пластмасовата чаша с кафе на таблото на Москвича и с думите "А си го разлял, а книжка няма да видиш" дружески те перва по врата (лявата ръка седи опъната върху облегалката на твоята седалка) и с поглед те приканя да тръгваш

В ония тъмни години преди застоя карах курсовете така. 20 часа на "симулатор". Сядаш в една седалка и пред тебе волан, педали, всичко необходимо. Гледаш на кино (прожектираха на голям бял екран) пътя и въртиш геврека. Казваха съединител, превключи, намали, свали скорост, създаваха навици, да се работи в колата. После на полигон. Змейка напред, назад, разните видове паркирания. Ускорение, намаляване, минаване между колците... Чак след това навън. Изпита беше вътрешен (теория и практика) и пред КАТ. Пред КАТ беше теория, полигон и градско. Но днес хората са къде по-можещи и умни ...
Апропо, инструктурът ми беше много хахав. Слагаше си пластмасовата чаша с кафе на таблото на Москвича и с думите "А си го разлял, а книжка няма да видиш" дружески те перва по врата (лявата ръка седи опъната върху облегалката на твоята седалка) и с поглед те приканя да тръгваш

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
А при нас имаше други "номера". Като например:
Зима, виелица, караме за "Д", а в камиона баня. Повечето сме карали вече курсове за "М", после за "А", а после и за "Ц". Всичко ни е повече от ясно и вече сме изпечени щофьори де се вика. Някъв инструктор ли ще те бутне? Караме си по къси ръкави и в един момент ЯК шамар зад врата и въпрос: "ти знака видя ли бе, пишлеме?? Не. Върни се тогава 2км назад да го видиш!!!! 2км назад по къси ръкави във виелицата, пеш! Цял живот правиш опити да забравиш знака..
С адекватни курсове не ставало? Я пак?
Зима, виелица, караме за "Д", а в камиона баня. Повечето сме карали вече курсове за "М", после за "А", а после и за "Ц". Всичко ни е повече от ясно и вече сме изпечени щофьори де се вика. Някъв инструктор ли ще те бутне? Караме си по къси ръкави и в един момент ЯК шамар зад врата и въпрос: "ти знака видя ли бе, пишлеме?? Не. Върни се тогава 2км назад да го видиш!!!! 2км назад по къси ръкави във виелицата, пеш! Цял живот правиш опити да забравиш знака..

С адекватни курсове не ставало? Я пак?
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
vicho написа:бати тъпото мнение, баце
дано е ирония
Ами не е. Отвъд дълбоката локва как тяхното дмв подновява книжки? Кратък изпит с твоята кола как караш. А там са лоши шофьори, по признания на американци живеещи в Европа.
В 50те е имало 60тина знака. Сега са над 120. Книжката е вид разрешително. Напълно нормално е преди всяко преиздаване да те препитат. Това ще има много по-голям ефект върху безопастността на пэтя от всякакви глоби.
Искам да видя как препитват всички цигани шофьори на такси в тази държава.
Аз циганин в учебна кола не съм видял НИКОГА през живота си, а всички са бакшиши.
Е как?
Аз циганин в учебна кола не съм видял НИКОГА през живота си, а всички са бакшиши.
Е как?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
streetz написа:TNT написа:Сега кво се получава... някой си изкара курсовете в градче с 1 светофар и нито едно кръгово. Без трафик, разбира се.
Повече от 20 години изпитите, а поради това и курсовете, се провеждат само в областните градове.
Не е вярно. Примера ми стои на дивана

steeN написа:Аз няколко човека така съм обучил. Бг инструкторите ряпа да ядат, друго си е като нямаш никакви предали от твоята страна
Добре де. Теоретично имам дъщеря, която вчера е направила 18 години. Утре я качвам на магистралата да я уча за изпита. Става катастрофа. Кво правим ?

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
TNT написа:Добре де. Теоретично имам дъщеря, която вчера е направила 18 години. Утре я качвам на магистралата да я уча за изпита. Става катастрофа. Кво правим ?
Ганьо никога няма да дорасне за такова нещо ... ще се почне едно масово каране без книжки "ама аз в момента го/я уча" и т.н. безкрайни неуредици
ние по каналния ред сме трагедия, какво остава за дисциплина и опростяване

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
TNT написа:streetz написа:Повече от 20 години изпитите, а поради това и курсовете, се провеждат само в областните градове.
Не е вярно. Примера ми стои на дивана
За изпитите е вярно, може би имаше още 2-3 града изключение - Казанлък беше единия. Курса е ясно, че може да се кара навсякъде, но е голяма тъпотия да се учиш в един град и накрая да те пуснат на изпит в друг, даже за пръв път чувам такава практика. На кофти инструктор е попаднало това на дивана ти

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- TNT
- младши ентусиаст
-
И ученето, и изпитите са в един и същи град, който не е областен.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
TNT написа:Добре де. Теоретично имам дъщеря, която вчера е направила 18 години. Утре я качвам на магистралата да я уча за изпита. Става катастрофа. Кво правим ?Интересно ми е законово как е решено това с обучението в неучебни коли от неинструктори
Иначе при липса на корупция - вероятно е добро решение.
Този, който се иска да се учи, трябва да мине теорията успешно първо. Прави си гражданска и има право да кара само с придружител над 21 години докато не си вземе практическия изпит. Няма срок. На практически изпит се явява със собствената си кола когато прецени, че е готов. Качва се изпитващия до теб и ти казва къде да караш и какво да правиш.
Като има катастрофа всичко се пише на нея и нейната застраховка (която в общия случай е тази на родителите, защото така е по-евтино от колкото напълно отделна). Нищо кой знае колко особено

За щатите е вярно, че произволно може да те накарат да минеш теорията като подновяваш книжката. Но не и практическия.
Ама там теорията се учи за един следобяд, защото правилата са супер прости.
Последна промяна steeN на 19 Апр 2022, 12:19, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Същата корупция като сега - изпитващият. Значи вече ме убеди, че това е по-добрият вариант. Поне, ако има кой да те учи. Така и часовете за обучение могат да станат... колкото е нужно. Половината замесени в корупция инструктори ще отпаднат