България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 15 Апр 2022, 18:31

Аз имам спомен, че става въпрос за платно в закона, не за лента. Ама някой да го изрови.
А в разни нормални страни е от тротоар до тротоар за да няма възможност за интерпретации от Ганьо :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 15 Апр 2022, 18:33

На мен лично ми прави впечатление, че в Търново доста се спира на пътеки, макар тук да не се споделя това мнение от съфорумците. Сега често ходя на разходки и ми спират, въпреки, че не напирам да мина и нямам против да изчакам.
Изображение

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 15 Апр 2022, 19:47

Моджо написа:Да минеш Зад пешеходеца, когато е стигнал до другата лента /а може и по-рано да беше /не е нарушение. Това по повод заобикалянето.
Така де. Ама на мене в тоя момент винаги ми минава сценария "ами ако е сега нещо му прилошее на този и се метне назад под гумите, ко пра'им". Пък и тия 1-2 секунди дали са толковя фатални?

Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 15 Апр 2022, 22:04

randity написа:... сценария "ами ако е сега нещо му прилошее на този и се метне назад под гумите, ко пра'им". Пък и тия 1-2 секунди дали са толковя фатални? k

Няма как! Все пак 90% от тия ако закъснеят и с 1 милисекунда, ще загубят сделки за милиони :dunno:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 15 Апр 2022, 22:51

В САЩ ми направи много силно впечатление - спират далеч от пътеката и аз се старая да го правя тук като шАфьор. Като пешеходец там ми беше доста комфортно, не те напъват, не ти свирят, стига да си минеш нормално. Надявам се поне някой тук да го оценява като го правя :D
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 16 Апр 2022, 0:33

Сравнявайки със случващото се по пешеходните пътеки преди 5-6-8 години има огромно подобрение. На мен и трафика в София не ми се вижда чак толкова трагичен като преди 5 години дали в заради часовете в които се придвижвам или нещо друго нямам идея.

Sent from my iPhone using Tapatalk

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 16 Апр 2022, 5:02

Не искам да пускам нова тема за предложените промени в ЗДП, но има много ясни знаци. Максималната скорост 140км/ч дали да се намали или да остане същата? Нека остане същата, но за всеки километър отгоре солени глоби. Пешеходците ... Моите приятели ... Върви напушеният добитък по диагонал и дори не вдига поглед изпод качулката ... Само в бг-то могат да се газят безнаказано.

Превишената скорост, алкохол, дрога, каране без застраховка, каране без документи за правоспособност, неспиране на знак СТОП, неспазване на предимство, глобите са много малки. Това е факт!

За алкохол и дрога при първо провинение глоба и лишаване от права. При второ лишаваме завинаги и конфискация на МПС. При трето, доживотен затвор. Ще ви кажа веднага защо. Горският или Булито са ме баннали или ядосали с нещо. Чакам ги пред работата и ги (меко казано) удрям с колата. Какво ще ми направи т.н. "б.г. правосъдие"? 3-5 години? Кръсницата ми беше премазана от камион и шофьорът получи 5 години ... Защо да стреляш някого, когато с колата е легално??? Колата е легален начин да очистиш когото си искаш ...
Гадно, нали?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Апр 2022, 7:58

Малко ала-бала пишеш. Не знаеш явно колко е глобата да караш без гражданска и че ти вземат книжката и отиваш да си я вземеш от КАТ след няколко дни. Глобата е почти една минимална работна заплата, което за българина си е много! За превишена в града вземат книжка ако на булевард имаш 60, а минеш със 110 примерно. За каране без книжка те съдят директно и може да идеш в кауша за някакви месеци, за каране с фалшиви номера също, пиян ли си ти свалят и номера, без книжка също, в зависимост от промилите те съдят по бързата процедура, та не мисля, че си много в час с актуалните български закони, да не се обидиш нещо, но явно си пропуснал вдигането много пъти на всякакви глоби и видове наказания. Само ще ти кажа, че и алкохолици ченгета вече се съобразяват да не карат пияни, а обикновено ченге не можеш да го накараш да седне зад волана дори леко пийнал. Едно време масово караха пияни тука всякакви хора, сега са сведени до минимум и масово никой не си и мисли подобно нещо.
Това за убийството с колата е така, но гледаш много филми. Бульо идваш на някоя сбирка и му слагаш отрова в барбекюто, какво ще го блъскаш. :mhihi: Значи няма Канада третираш някой на пътя като убиец ако по невнимание убие някой. Подценяваш човешкия фактор, хората са хора и грешат. Вече ако пиян седнеш зад волана и убиеш някой не е точно грешка. Обаче да се движиш и нещо да се случи...
Миналият ден гледам едни огромни следи на камион явно близо до Арсенал. Ама така го виждам от едното платно в другото и в оградата. После питах един колега, който минава често от там. Оказа се, че един от огромните камиони каращи дървени трупи спукал предна лява гума(там няма как да е карал с повече от 40 в това часово време)и заради тежестта не може да спре бързо и айде в насрещното. Като по чудо нямало кола отсреща защото мястото е супер оживено през деня. Е, сега питам те ако беше блъснал някой и реално няма как да докаже, че е спукал гума преди това защото може да се спука при удара с другата кола и някой вземе, че умре в тая кола, тоя човек за 20 години в затвора ли трябва да го вкараш?
Друг е въпроса, че е имало случаи в които някои измъкват леки присъди, но това не е защото в кодекса са записани малки наказания. И това са малцина защото масово си получават наказания в съответствие. Плюс това при първо провинение при положение, че не си компютър мисля, че заслужаваш втори шанс. Който не е всеки ден по много часове на пътя обикновено с лека ръка раздава наказания защото омг, как може някой да допусне грешка и да проспи стоп. Ами едно на милион, ама може да ме видиш стопа и даже да не разбереш как е станало. Точно пък я тоя момент ще има кола, която да не внимава или да няма какво да направи и ето ти бам. И кво, викаш 20 години да лежи а? А за непредумишлено 15. Мой познат 2007-ма някъде ли беше се случи след като един мутраген местен от нисък ранг все го гледаше накриво, но не можеше да го бие щото моя човек много здрав и го издебна в една дискотека докато беше с жена си, брат си и жената на брат си. Та с още едни други биха него, брат му и жените, моя човек откачил при гледката, беше военен, отиде до тях, взе си пистолета, сутринта изчака мутрагена и бая криминално проявен вече самозабравил се от дрога и работа при местен голям човек и го гръмна докато онзи през оградата го пита за още бой ли е дошъл. После хвърлил пистолета в язовира, но го видял един друг познат тука на базата и звъннал на ченгетата. След пълни самопризнания за тази услуга на обществото, но вече предумишлено убийство, което не е под въздействие на афект(защото са минали час-два от моя, а афекта се водел ако е там на място в рамките на минути, което да ти намали наказанието)му дадоха 15 или 16 години като той лежа 8 или 8.5 заради поведение и работа. Получи втори шанс и си живее живота доста успешно макар да изгуби много за тия години защото остави жена и дете вън. Като сме говорили и съм му казвал, че от хората никой не го съди, понеже даде урок на другите около тая мутра как обикновен човек може да си защити неговото и да не се мислят за безсмъртни и как е трябвало само да го помисли как да го направи по-тарикатски да не го хванат, той ми отговори лаконично, че ако го беше помислил, нямаше да го направи. Е, ти искаш да приравниш предумишлено с това на пътя? Айде да не сме по-католици от папата. Ако имаш лична вражда с някой, едва ли ще идеш да го убиваш с колата защото дори по-малко, пак ще лежиш. А психологическия профил на 99.99%-та от извършителите на престъпление е такъв, че го правят защото мислят, че няма да ги хванат. Дори моя човек отива и първоначално въпреки адреналина и жаждата за мъст, които го тикат към белята мисли, че няма да го хванат и се отърва от оръжието. После вече посочва къде на водолазите и го извадиха.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 16 Апр 2022, 8:45

Аз отдавна съм му казал, че повечето представи за нещата в Бг на Пауъра са му застинали в късните 90те ранни 2000 години, той си мисли, че го дразня. Бг не е това, което беше, нито има изгледи да се върне там.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Апр 2022, 10:59

Ами на един колега сина му преди няколко дни нямал бензин в Е39-ката :mhihi: и решил да вземе на майка си Реното. Колегата ми по принцип прави застраховки при една тука, който като наближи вноска и ти напомня, но тая кола я купиха преди няколко месеца със застраховка направена другаде и няма кой да му напомни, а той разчитал на жена си да знае и тя знаела, че от няколко дни изтекла, но не и се налагало да я кара и забравила да каже на сина си щото и той има кола. И онзи я взема и минава на парад покрай куките в 12 през нощта като ги знае, че са там и може да мине от другаде, но...и боццццц сама кола през делнична вечер нормално да я спрат щото няма какво друго да правят. Не искам да го оправдавам, по невнимание всичко не скатаване, но виновен. Един час писане на акт за една застраховка посред нощ, акта по принцип е 400 лв. ако колата е на твое име, ако не е от 400 до 600, плюс че ти вземат книжката докато не си платиш гражданската и на гишето в кат, плюс че ти вземат малкия талон и ти спират и колата от движение(тоест нито има кой да я кара, нито ти да караш на някой колата ако не си платиш точно тая гражданска)и това може да значи бая главоболия освен парите. Та не мисля, че е недостатъчно.

А Стийнът си е прав. Преди няколко седмици писах, че и в нашия кат си дойде тринога и скоро ще я слагат, ето вчера ревнаха из Фейсбука, че са я мернали, на място където няма ограничение (тоест е 90)но масово се кара бързо, аз лично съм минавал с 315 от там(еднопосочно е и нямаше коли, само аз и един пистак, не ме съдете :mhihi: )в началото на миналата година и общо взето на това място се пробват коли дали вървят. :mhihi: Сега я чакам на още бая места тая камера, плюс че едно ченге сподели как си е харесал място в града където си е 40, но летят и ще взема книжки. Та скоро на моето място ако минавам летейки трябва да е със скрит номер или анти-радар. :mhihi: Или както съм правил преди години, минавам парадно да огледам за мобилна и тогава отивам да тествам. :mhihi:
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 16 Апр 2022, 15:29

Маверика май беше споменал за шкода октавия и 1.9тди -то :D

https://times.bg/news/view/69423/lek-av ... g977IJ45So
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 17 Апр 2022, 9:38

Top Gun Maverick написа:...

А Стийнът си е прав. Преди няколко седмици писах, че и в нашия кат си дойде тринога и скоро ще я слагат, ето вчера ревнаха из Фейсбука, че са я мернали, на място където няма ограничение (тоест е 90)но масово се кара бързо, аз лично съм минавал с 315 от там(еднопосочно е и нямаше коли, само аз и един пистак, не ме съдете :mhihi: )в началото на миналата година и общо взето на това място се пробват коли дали вървят. :mhihi: ...

Къде бе? Това в Стара Загора ли? Нали имаше доскоро три триноги? До преди няколко месеца си седяха редовно на Анди-то. Какво стана с тях?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 17 Апр 2022, 9:52

Парите за поддръжка на пътищата са спрени.Това е резултатът. Дупката е на източната част на околовръстното, точно преди началото на АМ Струма (бивша Люлин), посока Перник и кръговото под нея. Ограничениено там е 90. Това управление е вече вредно.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Апр 2022, 10:08

Връщайте Боко. :mhihi: Той е виновен, не го е направил качествено и вечно като Хитлер. Пак премиер или нов арест. :mhihi: Ама тоя вече и той на магистралата, пък това каква магистрала ще е ако няма заграждения и може кон да влезе вътре? :mhihi: Не знам къде е мястото точно, но вероятно не е баш магистрала. :mhihi:

Инжинере, изхода на Казанлък в посока Стара Загора. :mhihi: Там още от едно време вземат се съберат коли да мерят и някой буден гражданин от единия Лук Ойл звъни на ченгетата ако се задържат повече време.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 17 Апр 2022, 10:44

Не е нужно да е Бойко. Но програма минимум поне да върши работата, като него. И постепенно нещата ще станат. А не да дойде някой, с който да тръгнем назад.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата