Покупка имот
Модератор: Общи модератори
55 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Re: Покупка имот

Вие не четете ли? Няма договор! Какъв е този договор с агенцията, който да обвързва продавач и купувач?
Договор може да има между продавач и купувач. Агенцията е посредник а не страна по договора.

- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
ivoaudi написа:Стария е от 2007г и в него въпросната постройка не фигурира. Уверението на агенцията е, че в новия ще бъде налична. А днес ще бъде подадено заявление за "погасени задължения и заличена ипотека". Не знам за колко време ще е факт то.
Значи забрави за удостоверение за търпимост, а виж дали тази постройка има някакви документи. /много вероятно да няма нищо/
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Просто трябваше да се направи предварителен договор, където да се опише капарото, условията и да се 'фиксират' сроковете! Това е полезно и за двете страни! Имай го предвид за следващия път! И капарото си го дал на продавачите, нали?
Аз когато купувах апартамента, направих предварителен договор, преведох капарото и определихме срока за окончателната сделка. Трябваше да се извади още един докумет за прехвърляне на право на ползване или нещо подобно (апартамента е на човек, чиято майка имала право да живее там до...) и хората ме помолиха на два пъти да изместим датата за окончателната сделка с по една седмица (правеше се анекс), което не беше проблем за мен. Аз познавах и продавачите донякъде (бивши колеги на баща ми) и знаех, че не е 'схема', но всичко си беше изрядно по документи! Затова е и моя съвет за предварителен договор! Посредничката беше топ-специалист буквално и съвсем разбрана, нормална жена! Дори я препоръчах на колега от форума...
Аз когато купувах апартамента, направих предварителен договор, преведох капарото и определихме срока за окончателната сделка. Трябваше да се извади още един докумет за прехвърляне на право на ползване или нещо подобно (апартамента е на човек, чиято майка имала право да живее там до...) и хората ме помолиха на два пъти да изместим датата за окончателната сделка с по една седмица (правеше се анекс), което не беше проблем за мен. Аз познавах и продавачите донякъде (бивши колеги на баща ми) и знаех, че не е 'схема', но всичко си беше изрядно по документи! Затова е и моя съвет за предварителен договор! Посредничката беше топ-специалист буквално и съвсем разбрана, нормална жена! Дори я препоръчах на колега от форума...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Здравейте,
както споменах назад имам само протокол-разписка за капарото, което настоявах да остане в агенцията. Продавача го искаше той доколото разбрах, но аз не го познавам, ако стане нещо къде да го търся. Та така. Предварителен договор не сме правили, тъй като беше съвсем неуреден въпроса с пристройката. Днес приятелката ми ще порови за някой адвокат, а и един колега писа на лично, че може да препоръча някой от там. Читав.
както споменах назад имам само протокол-разписка за капарото, което настоявах да остане в агенцията. Продавача го искаше той доколото разбрах, но аз не го познавам, ако стане нещо къде да го търся. Та така. Предварителен договор не сме правили, тъй като беше съвсем неуреден въпроса с пристройката. Днес приятелката ми ще порови за някой адвокат, а и един колега писа на лично, че може да препоръча някой от там. Читав.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
///M Power написа:ivoaudi написа:Стария е от 2007г и в него въпросната постройка не фигурира. Уверението на агенцията е, че в новия ще бъде налична. А днес ще бъде подадено заявление за "погасени задължения и заличена ипотека". Не знам за колко време ще е факт то.
Значи забрави за удостоверение за търпимост, а виж дали тази постройка има някакви документи. /много вероятно да няма нищо/
Фигурира в Кадастъра. Това нищо ли не значи? Всъщност ей в това хич ме няма.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
E34 написа:Не разбрах имаш ли директна връзка със собственика или чрез агенция се случва всичко и имаш ли някакъв договор, когато си го дал това капаро? Оставам с впечатление, че нямаш нито договор нито познаваш собственика. Ако е така е възможно агенцията да си е запазила капарото и да не е дала и един лев на собственика. От опасение той да си продаде имота другиму, а те да трябва да ти връщат двоен размер дават зор за бързо изповядване. Искай директна връзка със собственика и се разберете. Вече си дал капаро, няма причина да не ти я дадат. Има го и момента да не върнат двойно, ако нямаш договор![]()
Ако вече познаваш собственика и имаш договор, вътре всичко би трябвало да си пише като срокове за изповядване и т.н т.н. Ако си подписал без срокове, тогава имат право да искат изповядване, когато им скимне тоест възможно най-скоро и ти си със свалени гащи. Та това е. Варианта продавача да си е намерил друг имот и да бърза не е релевантен, тъй като там също се дава капаро и какво става ако се откажеш, той не може веднага да го продаде неговия, за да купи другия...или има друг купувач освен теб...абе мотана работа. 20 дни обаче при всички случаи всеки може да изчака.
Здравей ,колега!
Не, дори не познавам купувача, а имам връзка с агенцията. Капарото също е при тях. Имам не'о като договор към него с условия, че ако се откажа то отива при продавача и че ми се възстановява, ако покупко-продажба не се състои поради независещи от мен прочини. За 200-тях процента да ми бъде възстановявано няма нищо описано, дори не знаех за тая справедлива причина

Това с изповядването, което споменаваш е малко тревожно, но мисля, че в моя случай не може да бъде приложено, или греша?
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
enigma написа: Хах, колко позната история... май от немарливост идва всичко там.
Пожелавам ти да се развият благополучно нещата.
А лошото е, че вероятно си прав.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
ivoaudi написа:///M Power написа:ivoaudi написа:Стария е от 2007г и в него въпросната постройка не фигурира. Уверението на агенцията е, че в новия ще бъде налична. А днес ще бъде подадено заявление за "погасени задължения и заличена ипотека". Не знам за колко време ще е факт то.
Фигурира в Кадастъра. Това нищо ли не значи? Всъщност ей в това хич ме няма.
Фигуриреането в кадастъра може да станало по два начина (за законни говоря), когато се е правил кадастъра на цялото населено място, се заснема всичко и се нанася в кадастъра, или се вадят всичките необходими документи за строежа на дадената постройка и на Акт14/15 се подава в кадастъра. И в двата случая, обаче не означава, че дадената постройка е узаконена. Какъв е случая при теб без документи нямам как да кажа. Идеята на кадастъра е различна от това за което се ползва в днешно време.
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
А друг въпрос да те питам, дори да е глупав:
Аз също нямам идея какви документи има, но ако се впише по който и да е начин в новия натурален акт, както уверява агенцията, ще бъде ли вече узаконен? Това ли всъщност е узаконяването?
Аз също нямам идея какви документи има, но ако се впише по който и да е начин в новия натурален акт, както уверява агенцията, ще бъде ли вече узаконен? Това ли всъщност е узаконяването?
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
ivoaudi написа:А друг въпрос да те питам, дори да е глупав:
Не, няма да е узаконен, просто ти ставаш собственик. Правете разлика между узаконен и незаконен. Все пак ако съм на твое място бих поискал документи за тази неясна сграда. Узаконяването е това, че сградата е въведена в експлотация /демек минали са целия път - проектиране - издаване разрешение за строеж - законно построена - въведена в експлотация/. Варианти винаги има, но трябва да знаеш от къде тръгваш.
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
Току що говорих с агенцията, та:
Въпросната пристройка е била стопанска сграда, кято е била почти разрушена при предната покупка, а собственика я е възстановил, та сега е по "параграф 16", каквото и да значи това.
Въпросната пристройка е била стопанска сграда, кято е била почти разрушена при предната покупка, а собственика я е възстановил, та сега е по "параграф 16", каквото и да значи това.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
ЗУТ:§ 16. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
(2) Незаконни строежи, започнати в периода 8 април 1987 г. - 30 юни 1998 г., но неузаконени до влизането в сила на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, и ако са декларирани от собствениците им пред одобряващите органи до 31 декември 1998 г.
(3) (В сила от 02.01.2001 г.) Незаконни строежи, започнати след 30 юни 1998 г., но неузаконени до обнародването на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали за посочения период или съгласно този закон, и ако бъдат декларирани от собствениците им пред одобряващите органи в 6-месечен срок от обнародването на този закон.
(4) При отчуждаването на строежи по ал. 1 и на узаконени строежи по ал. 2 и 3 те се оценяват и за тях се дължи обезщетение на собствениците по общия ред.
Тази постройка не е негова (на продавача) собственост, дори и да е била търпим строеж, след като я няма в предходния акт.
Най-лесния начин, а и най-добре за теб е да се узакони постройката. Такива строежи са 6-та категория и нямат приемане като обект (т.нар. акт 16). Необходимо е само да се внесе в общината проект и от там нататък никой не търси нищо.
(2) Незаконни строежи, започнати в периода 8 април 1987 г. - 30 юни 1998 г., но неузаконени до влизането в сила на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, и ако са декларирани от собствениците им пред одобряващите органи до 31 декември 1998 г.
(3) (В сила от 02.01.2001 г.) Незаконни строежи, започнати след 30 юни 1998 г., но неузаконени до обнародването на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали за посочения период или съгласно този закон, и ако бъдат декларирани от собствениците им пред одобряващите органи в 6-месечен срок от обнародването на този закон.
(4) При отчуждаването на строежи по ал. 1 и на узаконени строежи по ал. 2 и 3 те се оценяват и за тях се дължи обезщетение на собствениците по общия ред.
Тази постройка не е негова (на продавача) собственост, дори и да е била търпим строеж, след като я няма в предходния акт.
Най-лесния начин, а и най-добре за теб е да се узакони постройката. Такива строежи са 6-та категория и нямат приемане като обект (т.нар. акт 16). Необходимо е само да се внесе в общината проект и от там нататък никой не търси нищо.
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
STEVAL написа:Тази постройка не е негова (на продавача) собственост, дори и да е била търпим строеж, след като я няма в предходния акт.

- Mario Andretti
- Mario Andretti
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
Това ще го имам предвид.
Като ходите из Родопи всички помагащи няма да ви се налага да спите по хотели!!
Натам отиват нещата!!
Като ходите из Родопи всички помагащи няма да ви се налага да спите по хотели!!

Последна промяна ivoaudi на 28 Мар 2022, 16:42, променена общо 1 път
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Може вече да е писано, но как стоят нещата с подобни селскостопански сгради.
Вика се геодезист (задължително , който работи с общината или препоръчан от общината, в която е имота, че в общините имат "предпочитани" геодезисти, знаете защо) и геодезиста заснема въпросната постройка и се подават документи в общината за "търпимост"
Общината издава документ за "търпимост", вписа се в регистъра на общината и евентуално се повишава данъка и "всичко е точно"
Вика се геодезист (задължително , който работи с общината или препоръчан от общината, в която е имота, че в общините имат "предпочитани" геодезисти, знаете защо) и геодезиста заснема въпросната постройка и се подават документи в общината за "търпимост"
Общината издава документ за "търпимост", вписа се в регистъра на общината и евентуално се повишава данъка и "всичко е точно"
55 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4