България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Мар 2022, 10:19

Ще има бум на продажбите на коли и новия Фнос леко ще загуби от това. Тогава ще въведат сигурно и че нямаш право да я продаваш ако имаш фиш за неправилно паркиране. :mhihi: По-католици от папата ей. Не ме разбирайте погрешно, трябва да има събираемост и всеки да си плати (както аз съм си плащал)но те е такъв начина.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Мар 2022, 10:20

Exclusive89 написа:Мега добра новина!

Подкрепям.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Мар 2022, 10:56

Някой закъсал човечец отива да минава преглед, но няма пари да си плати там някакви фишове за паркиране, защо трябва да му се спира колата? Ще е има кофти ситуации и със семейни коли, които се водят на името на майка ти или баща ти с някой стар фиш...мани, мани.
Всъщност знам какво ще последва, което си мисля и аз гледайки цени за ГТП на места от 65 лв. вече :shock: просто ще си карат хора масово без прегледи като добавиш и тая работа с глобите и изискванията за газови уредби на тия прегледи.
Отсега да ви кажа, глобата без ГТП е 50 лв. точки НЕ се вземат, при настъпило ПТП, което НЕ Е по ваша вина само ще ви напишат акт за без ГТП и пак ще ви платят щетите застрахователите(проверено не веднъж при мои познати и питано в КАТ няколко пъти)ако сте виновни вие пак ще ви напишат акт и за без ГТП, но другия застраховател няма право да ви съди вас защото нямате такъв, щетите ще бъдат платени на другия и всичко е ок.
Тия на прегледите станаха някакви огромни хрантутници
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Мар 2022, 10:59

Зависи от кефа на ченгетата, може да е от фиш до спиране от движение при липса на ГТП. Някой ще страда от твоите съвети.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 22 Мар 2022, 11:05

Ей първия ми фиш беше за липса на преглед :mhihi: Карам аз Е36-цата на бащата на един приятел, аз съм трезвия шофьор, другите 3-ма в колата като след боксов мач :mhihi: Тая 36-ца прегледа изтекъл преди 1-2 седмици и ми треснаха фиш. Ебасиму пИдИрасите, хич не влезнаха в положение :ok:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 22 Мар 2022, 11:14

Top Gun Maverick написа:Някой закъсал човечец отива да минава преглед, но няма пари да си плати там някакви фишове за паркиране, защо трябва да му се спира колата?

Точно така колега, следващият път ще гледа къде и как паркира/спира за да няма проблеми.

Няколко пъти и аз изгорях.. уж спирам за малко и по това време минава колата с камерките и ме засича, че не съм изряден и го духам. Следващият път като паркирам/спирам за малко просто внимавам и не го духам :ok:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 22 Мар 2022, 11:21

Аз съм против това с глобите, защото масово хората си карат без дори да знаят, че имат нещо да плащат. Изненадата може да е много неприятна
Аз така наскоро реших да питам един приятел да ми провери в КАТ, просто да си знам ако има нещо. Оказа се че имам 2 снимки за общо 350лв, отпреди години. Никога никой не ми е пращал нищо и нямах никаква представа.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 22 Мар 2022, 11:24

vixx написа:Аз съм против това с глобите, защото масово хората си карат без дори да знаят, че имат нещо да плащат. Изненадата може да е много неприятна
Аз така наскоро реших да питам един приятел да ми провери в КАТ, просто да си знам ако има нещо. Оказа се че имам 2 снимки за общо 350лв, отпреди години. Никога никой не ми е пращал нищо и нямах никаква представа.

Едно е да са не връчени и друго връчени.
Дори на границите когато започнаха масово да карат хората да си плащат преди няколко години, ставаше дума за връчени неплатени глоби.
Има случаи и на връчване, ама никой не е задължил никой, да плаща на момента, а ако слушаш хората едва ли не е така.
Спират ги, връчват им и ги задължават да платят.

Та, ако не ти е връчена, надали някой ще те спре на прегледа, вече на следващия може.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Мар 2022, 11:30

Вика, няма какво да караш някой да ти проверява в КАТ. Докато си цъкаш из форума просто пишеш в Гугъл проверка на задължения към КАТ и проверяваш с ЕГН и номер на СУМПС.
Ексклузив, съгласен съм, че трябват много неща и всеки да е по-внимателен, ама много изстрада тоя народ, всичко става все по-бедни последните две години и нашите сега се сетили да рекетират по всякакви начини, а същевременно позволиха цените на тия прегледи и застраховки да излетят до небето...
Убеден съм, че повечето пишещи за тия препоръки нямате и половината от проблемите на повечето хора във финансов аспект и поговорката сиромах човек - жив дявол, не сте я усещали. Не се чудете после защо след нови и нови цени на застраховки и прегледи хората карат с 16-та употреба гуми.
Относно паркирането в разни зони по градовете не го разбирам. Те плащат луди пари на разни със скоби и т.н. които не знам доколко покриват вместо да се паркира свободно.
Пиша ти го като човек, който има нула задължения към КАТ, НАП, ДАИ и т.н. една стотинка не дължа нито на човек, нито на каквото се сетиш, дори заеми не вземам, но според мен доста от тарикатлъците в държавата идват от мизерията и това няма да се промени с тези неща НА ТОЗИ ЕТАП от развитието ни като държава. Ще се увеличи корупцията по пътя просто и някакви институции ще събират малко повече пари, които пак ще отиват неясно къде.

П.п:Уточнението на Алек за връчени и невръчени е много съществено.
Последна промяна Top Gun Maverick на 22 Мар 2022, 11:35, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 22 Мар 2022, 11:32

https://www.segabg.com/hot/category-bul ... gane-payak

като се сложи и самата глоба и таксита току виж отиде 180лв едно грешно паркиране и 2 часа загуба

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 22 Мар 2022, 11:35

Aз имам 3 коли на мое име, пък успявам да следя и да нямам невръчени и неплатени глоби :dunno:
Всеки чака на готово и ако може друг да му свърши работата. Ако имаш съмнения за глоби вече има как да се провери за под 1 минута, стига с тия оправдания - никой нищо не ми е пратил, никой не ме е търсил
Ако ти е важно да си мобилен и с книжка - проверяваш се сам :bchug:

Напълно подкрепям всякакви мерки свързани със събиране на глоби. Имам много познати дето го карат "през просото" само защото знаят, че ще им се размине.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Мар 2022, 11:36

Да, тук е тънката граница на тарикатите и сиромасите.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 22 Мар 2022, 11:42

Предлагаш да сиромасите да им опрощават глобите ли?

Може да им плащаш ти, ако искаш де

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Мар 2022, 11:52

Не, на достатъчно хора съм помагал със заеми в диапазона 20-200 лв. част от които не съм видял обратно(не, че нямам и по-големи заеми към някой приятел)за да плащам и на някой глобата.
Просто според мен вие неглежирате факта, че живеем в държава където трябват едни пари да живееш, а МАСОВО се изкарват наполовина. Та ситуацията ми изглежда малко в средновековна Англия, където короната вдига данъците за сметка на населението за да си финансира войните и да живее по-охолно цялата кралска пастмина. Като се сетя за това и почвам да се чудя как траят сегашните си хрантутници, ъъъ...монарси, ама да не влизам в друга тема.
Според мен на население, което се чуди как да оцелее не можеш всячески да го дереш защото така било по белите страни и така било редно. Редно и нередно е много разтегливо понятие и един организъм се адаптира към средата и се размножава или умира. Това е Вселенски закон, не Български или Хамерикански. Айде сега познайте какво ще изберат нашите организми тука и дали пак няма да намерят начин да заобиколят нещо и до какво добро всъщност би довела всяка една рестрикция.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 22 Мар 2022, 12:00

Парите са проблем за пенсионерите! Другите водят завиден живот - коли, почивки, излизания по заведения и тн.
Щом си решил да имаш книжка си се съгласил с всичко написано в ЗДвП, както и с глобите в него. Като нарушаваш ще си плащаш - ако не си плащаш по редовния начин, редно е да те накарат по друг. Направиха го с данъците на колите, ще стане и с глобите :bchug:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата