Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от steeN » 20 Мар 2022, 20:43

Е ако не друго, поне мнението ни един за друг е същото. :lol: И аз смятам, че такива теоретици като теб, но с право на взимане на решения ни навряха на същото място.
За тва една сериозна част от живота си отделих да не завися от такива.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Икономическата криза 2020-2022

Мнение от bum_bum » 20 Мар 2022, 20:50

Бате аз преди 25 години съм дошъл в София с едно сакче дрехи и неделя си перях дънките да съхнат на парното, че ми бяха само едни.

Нямам кой знае какво, но живея да кажем нормално със семейството си въпреки няколкото големи грешки, които съм правил и които ме занулиха неколкократно.

И въпреки всичките ми грешки имам къща с 800 РЗП в Банкя, която е на 80% готова. И дори и да не я довърша сам можеш да си сметнеш по текущи цени с 4 декара двор колко мога да и взема. Т.е. искам да кажа- където е текло, пак ще тече. Нищо, че живота ми мина в преход, реформи и какво ли още не.

От един теоретик без наследствени имоти, ниви, помощ и пари от някъде, толкова. Следващия живот- повече.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 20 Мар 2022, 20:57

Много хора се справят добре за себе си, това не значи че което искат за другите е добре за тях. Мисля, че това в Бг се вижда прекрасно. Жив и здрав, и стига ме адресира вече, не мисля че има кво ново да си напишем.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 20 Мар 2022, 23:49

sub_eleven написа:
NGneer4eto написа:.
Само божията помощ може да ни издърпа от това, което се задава. А с тия продажници, дето ни управляват не знам дали даже ще успеем малко да вдигнем летвата от най-лошия сценарий, който ни пишат. Няма даже и опция с кого да ги сменим. По принцип гледам да съм позитивен, ама гледам новини чат-пат и се чудя колко безскрупулен и продажен може да бъде човек, за да прави такива глупости по високите етажи.

Трябва да се научим да се радваме на малките неща и да бъдем щастливи. Да прекарваме време с близките и т.н. Не е нужно да бъдеш богат за да бъдеш щастлив. Дори да обеднеем, няма да е края на света и не означава, че автоматично ще сме нещастни. Наложи се модел, в който всеки владее ресурси и богатства и едва ли не те го правят щастлив.

И да удари криза и немотия, кое ще ме спре да направя някой преход в планината, да изкача някой връх?! Кое ще ме спре да покарам сърф на морето? Да покарам колело?

Мога да бъда спрян ако водя несъществен живот, пълен със снобарщина и комплексирано пилеене на пари.

Напълно си прав и надявам се много хора да сменят мирогледа си. Всъщност те искат-неискат ще го сменят. Просто за някои ще е много трудно приемането и може и да не издържат. Аз имам щастието да съм живял в 90-те като дете и ясно помня как ставах лятото в 6 ч сутринта и ме изпращаха да стоя на опашка на халите. Към 11-12ч успявах да взема 1 бутилка олио. Същото беше и с хляба. Изкарваха едни телени стелажи с 20-тина хляба в тях и който успее да вземе, той яде. Изкарваха по 20-30 хляба на всеки 30-тина минути или час. Странното е, че тогава не ми изглеждаше толкова ненормално и си мислех, че това е нормалния живот. Не си спомнял да съм бил нещастен. И като кажа на някого колко сме разглезени и какъв живот е бил тогава ми казват - то това е илюзия и че живеем много зле сега. Явно трябва да видим пак другата страна, за да видим какво сме имали и да го оценим.
Относно преход в планината и някой връх, сърф, колело мисля, че ако продължаваме да се бутаме между шамарите, с водачи като Киро и Асен, може и да изкачваш планини в пълно бойно снаряжение.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 21 Мар 2022, 0:42

Бил си безгрижен, затова не ти е тежало и не си бил нещастен. И аз като ученик се е случвало зимата да ходя до училище по 6-7км на -15 градуса, сутрин закусвах филия с маргарин и шарена сол и не ми е тежало и не съм бил нещастен, ама виж ако сега трябва да вися на опашка 6 часа, хич няма да ми хареса, при положение, че трябва да се работи, да се вършат 100 неща и като цяло животът в 21век много се забърза и висенето на опашки не е оферта.

А за изкачването на върхове в пълно бойно снаряжение, да не дава Господ.. Ама си много прав с тия калъфи на чело на властта. Чудно ми е баце как щеше да реагира в тая ситуация.
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 21 Мар 2022, 1:04

drifty написа:Чудно ми е баце как щеше да реагира в тая ситуация.

По същия начин. Нали не мислиш, че няма "съвети" отвън.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 21 Мар 2022, 8:16

NGneer4eto написа:ако продължаваме да се бутаме между шамарите, с водачи като Киро и Асен, може и да изкачваш планини в пълно бойно снаряжение.

Да не дава Господ.

Говорейки за 90-те, аз също съм бил дете в този хаос. Скоро разправях на някой за чекпойнтовете ми по пътя за училище всеки ден. Стигаш до тях, започва пребъркване като на летището, събуваш обувки, чорапи. Ако носиш пари и ги намерят, оставаш без тях.
Ако имаш някоя скъпа и хубава дреха или обувки, не ги обуваш/обличаш обратно. Ако много си държал да внесеш или изнесеш пари за нещо в училище, трябва да си се уговорил да ги дадеш на момиче, за да минат през чекпойнта. То, че нямахме пари е отделен въпрос, стресът братче, стресът.

Имаше начин да ги заобиколиш ако слезнеш на предната спирка. Но тогава знаеш ли какво друго може да ти се случи като не се движиш в човекопотока и минеш такова голямо разстояние.
Е това си беше криза истинска в зората на демокрацията в София и нямаше как да излезеш разглезен лигльо от нея. Дори не съм считал за нужно да споделям на нашите за тези "неволи". Те си имаха свои. Помня за всяко излизане с автомобила се носеше от вкъщи акумулатора и резервната гума. Пускаха се разни вериги през предния капак. Та така.
А сега като гледам групите на Вайбър от класовете, този му настъпил обувката, онзи му духнал във врата.... И родителите подскачат като на боксов мач...

Бая криза трябва да удари за да се върне онова. Върне ли се, повечето хора ще се чувстват като в края на света.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Мар 2022, 9:19

Ееее, тия телени стилажи и аз ги помня, имаше ги в магазините и след това, ама да чакаш за хляба беше в много малък период от време. Общо взето тука си имаше няколко стилажа, вземаш и си отиваш. Идеята да го вземеш като го изкарваха не беше защото после няма(както казах това беше за съвсем кратко)ами защото после бързо ставаше корав от стоене по стилажите за няколко часа, плюс това, че в хляба нямаше тия добавки, които слагат сега за да стои и една седмица мек. Тогава хляба не го ли изядеш на деня, на другия ден не става или става, ама за бухалка. Това беше и идеята като изкарат хляба да има струпване на хора да си вземат - за да е пресен и мек, а после вече казах.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Мар 2022, 9:34

За който не помни соца ще кажа че липса на хляб не е имало никога , чакаше се на опашки щото българина купуваше само мек топъл хляба прясно докаран от завода . А колко прасета са изхранени с хляба по селата бедна е фантазията . Вчерашен хляб никой не купуваше , мляко вчерашно също . За бирата да не говорим какви капризи бяха , да е в зелена бутилка да е това да е онова . Помня баба ми ходеше в друг квартал на някаква фурна за топъл хляб щото там имало по малко хора :kuku: Сега хората гледат едни картинки с опашки и си викат брей какъв глад . Млякото го оставяха сутрин 5 часа пред магазина на улицата . И никой не го пипаше , в 8 като отвори магазина го прибираха вътре . Изобщо така се изкривиха нещата за тоя соц последните години че просто е безсмислено да се пише каквото и да било . Хора които са чели нещо почват да обясняват на другите колко лошо гадно и т.н било .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 21 Мар 2022, 9:55

Jordana написа:За който не помни соца ще кажа че липса на хляб не е имало никога , чакаше се на опашки щото българина купуваше само мек топъл хляба прясно докаран от завода . А колко прасета са изхранени с хляба по селата бедна е фантазията . Вчерашен хляб никой не купуваше , мляко вчерашно също . За бирата да не говорим какви капризи бяха , да е в зелена бутилка да е това да е онова . Помня баба ми ходеше в друг квартал на някаква фурна за топъл хляб щото там имало по малко хора :kuku: Сега хората гледат едни картинки с опашки и си викат брей какъв глад . Млякото го оставяха сутрин 5 часа пред магазина на улицата . И никой не го пипаше , в 8 като отвори магазина го прибираха вътре . Изобщо така се изкривиха нещата за тоя соц последните години че просто е безсмислено да се пише каквото и да било . Хора които са чели нещо почват да обясняват на другите колко лошо гадно и т.н било .

Я обясни, защо не се купуваше вчерашно прясно и кисело мляко и защо избираха зелени и оглеждаха бутилките с бира една по една.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Мар 2022, 10:25

Липсата беше в ниските 90, аз бях юноша ( още нямаше "тийнейджър"), чакал съм с купони за олио, захар и т.н..
Сега ме подсетиха колегите за опасните времена в даскало, аз бях добро момче тип зубър ( без цайс) и си бях идеалната цел на хулиганите, ама брат ми беше малко по-голям и не беше добро момче :mhihi: , та доста бой ми е спестило това най-вече :lol:
При нас в прованса обаче май е било доста по-мек вариант, то нямаше и много какво да се джоби или взема, яко бедност и мизерия :lol: Пък и хулиганите ни не друсаха, а предимно пушеха и пиеха, което вероятно им е било доста по-евтинко :dunno:
Абе глупави години, объркаха подрастващите като ценности и наистина не им дадоха нужното спокойствие, сега много травмирани възрастни има от това...
От малкото носталгични спомени имам за пресните млекца в квадратни найлончета, по 7-10 ст., карамелът и шоколадът бяха от скъпите :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Мар 2022, 11:50

Ей, тия млекца в наелоновите пликчета с оная кравичка... :mhihi: Рядко пиех, ама ми харесваха. У нас все искаха да го варят, че тогава, а аз бързам, та бързам...само домашното ми даваха да си пия без да го варя и то пак защото си навивах на ината. Ама и купеното плющях. :mhihi: Огромен кеф ми правеше на село когато идваше нашия ред да вземаме млякото от овцете, които се пасяха общо с другите от селото. Значи отивам и в едни нераждайки съдове ги събираха. Като ги издоят само се преливаше през едно сито, като чорап да останат някакви по-едри частици ако имаше и....гъллллллл, още топло, топло, мале това какъв кеф, няма такова мляко!
Киселото мляко дори от магазина беше топ.
А защо не купуваше никой вчерашно...за какво ти беше като има днескашно? :dunno: Не бяха с хиляда консерванти и бързо се разваляха.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 21 Мар 2022, 13:13

Top Gun Maverick написа:А защо не купуваше никой вчерашно...за какво ти беше като има днескашно? :dunno: Не бяха с хиляда консерванти и бързо се разваляха.

Заповядай някой път да опиташ домашна бира, без консерванти, на 2 месеца дали е развалена :bchug: Че и домашно подквасеното мляко си изкарва 2 седмици в хладилника...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 21 Мар 2022, 13:16

Истината е, че не са съхранявани правилно тогава. Просто ограничения на тогавашните технологии. Пастьоризирано прясно мляко примерно издържа 3-4 седмици в хладилник при правилно съхранение (т.е. да не се нарушава хладилната верига и т.н.)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 21 Мар 2022, 13:17

3186 написа:
Top Gun Maverick написа:А защо не купуваше никой вчерашно...за какво ти беше като има днескашно? :dunno: Не бяха с хиляда консерванти и бързо се разваляха.

Заповядай някой път да опиташ домашна бира, без консерванти, на 2 месеца дали е развалена :bchug: Че и домашно подквасеното мляко си изкарва 2 седмици в хладилника...

разваляха се, защото всичко беше бъкано с микроби-мизерия

На втория ден прясното млякото като го свариш, можеше да се пресече, дали щото няма консерванти? На киселото пак на 2 - 3 ден капачките е издуваха яко
Редовно 20-30% от млякото се хвърляше директно , защото пликовете течаха, ама така е акъл море. Имаше едни пластмасови съдове и вътре пликовете с мляко.

А бирите ги търсеха в зелени бутилки и ги обръщаха и гледаха да видят какво плува вътре :bowdown: често имаше мезе, мизерии и т.н. а в кафяви бутилки не се виждаше или много по-трудно

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата