Колко сме със Z-ки...?

Останалите BMW-та.

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Re: Колко сме със Z-ки...?

Мнение от sub_eleven » 07 Мар 2022, 21:22

На е85 има дренажни отвори пред калниците, но не съм ги преглеждал моите. Ако караш в калищаци и луга, могат да се запушат. Когато това стане, след като се наводни, изгаря наблизо разположеният двигател на гюрука. Много хора превантивно разглабят и го местят от там - в багажника.

Какво ви е мнението за летния сезон относно прибирането на колата в гаража без да й се затваря покрива. Чул съм, че уж не било добре... Z3-ката ми едно време като се прибирах си я оставях без таван в гаража..... Не забелязах да има проблем...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 08 Мар 2022, 9:50

sub_eleven написа:
Какво ви е мнението за летния сезон относно прибирането на колата в гаража без да й се затваря покрива. Чул съм, че уж не било добре... Z3-ката ми едно време като се прибирах си я оставях без таван в гаража..... Не забелязах да има проблем...

В един момент, когато я карах по-редовно я оставях отворена. Подозирам, че не е много добре за плата, защото е сгънат на няколко места и неминуемо ще се отрази в дългосрочен план. Честно казано това не ме плаши толкова, но когато плочата на гаража прокапа точно върху Airbag модула и трябваше да се боря месец да намеря такъв и да го сменя... почнах винаги да я затварям :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo-G » 08 Мар 2022, 11:17

sub_eleven написа:На е85 има дренажни отвори пред калниците, но не съм ги преглеждал моите. Ако караш в калищаци и луга, могат да се запушат. Когато това стане, след като се наводни, изгаря наблизо разположеният двигател на гюрука. Много хора превантивно разглабят и го местят от там - в багажника.

Мойта така я купих, със запушени дренажи и удавено моторче. Гумените тапи отдолу са конструктивно недомислени и лесно се запушват от прах, кал и листа. Битката по ваденето на моторчето е нещо, което не бих пожелал и на най-големия си враг, така че ви препоръчвам да си проверявате дренажите превантивно. Иначе при всяка автомивка при моторчето става аквариум.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 08 Мар 2022, 14:37

Ivo-G написа:Мойта така я купих, със запушени дренажи и удавено моторче. Гумените тапи отдолу са конструктивно недомислени и лесно се запушват от прах, кал и листа. Битката по ваденето на моторчето е нещо, което не бих пожелал и на най-големия си враг, така че ви препоръчвам да си проверявате дренажите превантивно. Иначе при всяка автомивка при моторчето става аквариум.

Откъде ги проверяваш най-лесно?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo-G » 08 Мар 2022, 15:05

"Лесно" на тая кола почти няма, когато говорим за ремонти, обслужване и поддръжка, но варианта е да се свалят тапите на изхода на дренажите, които са в задните подкалници. От там ровиш с някаква тел или твърд проводник и след това поливаш с вода отгоре, за да се отмие мизерията.

Този линк би трябвало да ти даде някаква идея:

https://z4-forum.com/forum/viewtopic.php?t=84474

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 08 Мар 2022, 21:32

Ще го пробвам тези дни задължително. Мерси.

п.п Получих писмо от гаранционния фонд за Z4. Само две седмици откакто беше изтекла. Ще има да си чакат.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bonchef » 09 Мар 2022, 16:20

Аз ще си проверя за Е 89 дали е на подобно място, като посоченото на снимките. При нас мотора....хм май и мотор и резервоар са интегрирани в едно цяло. Виждал съм този "възел" отдолу в багажника , но там трудно ще проникне вода. Лошото при Е89 е че ако се задържа вода в задните калници долу и потенциално да ти ръждяса нещо няма как да се види ако преди това не разглобиш маса неприятни пластмаси. Явно ще трябва да ги намеря тези дренажи и периодично да ги инспектирам.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 11 Мар 2022, 9:43

Тази сутрин попаднах на тази статия: https://autobild.bg/%d1%81%d0%b5%d1%80% ... %b4%d0%b8/
Според 2 сайта на BMW, конкретно за мойта кола няма сервизна акция, но въпреки това ще проверявам отново от време на време.

Обмисляте ли вече някакви трипчета с колите? Аз съм почти готов с организацията на един Адриатически тур, нямам търпение вече :lalala:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bonchef » 11 Мар 2022, 11:52

Как па ти се пътува толко дълго с тази кола? Ходя до Варна и се връщам ама за повече........... хем шумно ,хем потръсква по пътя. Кефи ме да я карам по разни завои доколкото ми стискат гащите да давам газ, лятото евентуално из града с махната таван ама общо взето това. А, и на работа ходя с нея. Дойдоха ми най накрая бъмп стоповете за 5 месеца. Два десни, ще видя как ще приспособя десен за лявата страна. Мислех , че ще стане лесно с обръщане, обаче те всъщност са огледални и този номер няма да мине. Ще падне мислене и после майсторене. Имам една , две идеи.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 11 Мар 2022, 16:11

Аз затова я взех все пак - да си правя кефа, а какъв по-голям кеф от пътуване покрай Адриатическо море със свален таван :smoke:
На хубав път почти не друса, скоро слагам нормалните гуми и предполагам още ще се подобри возията.
Маршрута ми е София - Дубровник - Херцег Нови - обиколка на Которския залив - Будва - Охрид и след това все още обмислям през Скопие към София или да отида до Серес в Гърция, че има Overdrive Lap Battle
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 11 Мар 2022, 18:01

Браво за ентусиазма!

Бих го направил и аз. Според мен като излезеш и стъпиш на хубав път - нататък всичко става песен.

Жена ми не е на този акъл, иначе щях да я разцъкам зетката и аз по подобен маршрут.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 11 Мар 2022, 18:06

Moйта няма много избор - аз търпя нейните капризи и прищевки, ще се съобрази и с моя единствен :mhihi:
Майтапа настрана - ако имаш възможност си добре дошъл да се включиш, към момента сме 3 коли, като има още 1, която не може да потвърди в момента и ако идва ще се включи в последния момент.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 11 Мар 2022, 18:27

Don_Diego написа:Moйта няма много избор - аз търпя нейните капризи и прищевки, ще се съобрази и с моя единствен :mhihi:
Майтапа настрана - ако имаш възможност си добре дошъл да се включиш, към момента сме 3 коли, като има още 1, която не може да потвърди в момента и ако идва ще се включи в последния момент.

Благодаря ти за поканата. Много е сложно при мен отсъствието ми... Дълго е за обяснение. :lol: Като се видим.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 15 Мар 2022, 14:16

Най-накрая я закарах да сменим гарнитурите на масления охладител и на корпуса на масления филтър, сменихме също маслото и всички филтри. Сега поръчах и нови летни гуми за отзад...боли ме портфейла вече :mhihi:
Голямо разглабяне падна за тия уплътнения...има няколко болта, които са ужасни за достигане. А за капак сега имам и да чистя още при двигателя :banghead:

Оказа се, че дори в Германия правят цигании - тампона под филтърната кутия на въздушния филтър при мен е заменен с топче болкит :censored: . Едно, че едвам извадихме кутията за да сменим филтъра, второ, че после със зор я нагласихме да си дойде на мястото. Сега ще поръчам тоя тампон и като съм ааадски спокоен някой ден ще се захвана да чистя болкита от винта, на който се навива тоя тампон :lol: :banghead:
Интересно, че и нивото на антифриза беше намаляло (една идея под минимума беше), а колата не сигнализира за това. Взех антифриз и утре като е студена ще я наглася да е на макс :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bonchef » 16 Мар 2022, 9:23

Като каза за антифриза. Как ще разбереш какъв точно да допълниш? При мен е някакъв розов прозрачен обаче какъв точно и аз не знам. Знам , че не бива да се смесват различни и още, че трябва да е точно по предписание на производителя защото иначе може да скапе гумени съединения и да увреди блока на двигателя т.е. да предизвика нещо , като корозия. Аз като я вземах ми се струва , че трябва да долея едни 200-300 грама обаче страхувайки се от горните неща още нищо не предприемам. Евентуално да сменя целия ама ме е страх на местните майстори да я давам. Гледам предупреждение да сменя спирачната течност. И там същата работа. Принципно знам, че на две години трябва да се сменя макар, че на мерцедеса не съм сменял вече 5 -та година. И не от друго а пак поради страх да не ми прецакат нещо спирачките. Като ги познавам из града хората дето си сложиха на гърдите табели майстори и почнаха да правят коли. Чак се плаша как може някой от чист ентусиазъм да почне да работи нещо от което има само чиста проба мерак и може да развива гайки. Как да е.

ПредишнаСледваща

Назад към Други модели