Избор на джип/сув?
Модератор: Общи модератори
Re: Избор на джип/сув?
shlosera написа: Не съм сигурен дали има “истински джип” с толкова комфортна возия. Хем джип, хем кола хем събира повече от комби бонус 8мак
Толкова комфортна, че хващаш морска болест от страничното клатене

Всички джипоподобни от това поколение си клатят, ама WJ-a ги затваря с две обиколки в тая дисциплина.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
grkv написа:shlosera написа: Не съм сигурен дали има “истински джип” с толкова комфортна возия. Хем джип, хем кола хем събира повече от комби бонус 8мак
Толкова комфортна, че хващаш морска болест от страничното клатене
Всички джипоподобни от това поколение си клатят, ама WJ-a ги затваря с две обиколки в тая дисциплина.
Карах 4 години Grand Cherokee '07 4.7V8, голяма лодка със слаби спирачки

Возията беше последното нещо, което му е+
В последствие смених дискове и накладки с по-добри а возията подобрих със смяна на амортисьори от ГЧ 3.0crd, което е с европейско твърдо окачване.
Амортисьори Mopart.
Бензиновите ГЧ за здрави и е евтина поддръжка но разхода е висок, особено в София.20/100 при тази цена на горивата

Вярно че с един ГИ излиза колкото 2.0Д

- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
За 50к км още не ме е хванала морската болест.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
barty написа::
Скоро си мислех, дали всеки който засича разходът си на газ отчита какво се случва първите 1-2 минути от всеки студен старт. Защото един бензинов двг с много цилиндри изгаря нещо страшно. Сигурно е много успокоително на колонката за lpg да си смяташ разхода, но действителността е друга. V8-ка или v6така праска сигурно по 1-2л на студен старт преди да превключи, икономията не е точно каквато си мисли човек. В комбинация с първоначалната инвестиция и потенциалните проблеми, комбинацията не е чааак толкова печеливша. Да не говорим за компрометирането на багажника!
Бих казал, че категорично си заслужава да го направиш ако пердашиш здраво и по много км, особено в градски условия или тежък офроуд, но за чии х** ти е да караш камион в града с тромавия старт и едър габарит?
Това е с цел дискусия разбира се, никакъв елемент на заяждане да не се подозира, особено пък с barty.

Колкото до клатенето, на мен ми е дори приятно.
п.п впрочем Гранд чероки извън града какъв разход дава? Колко пада под тези 20л градско? Едва ли е 12.4л/100, колкото го дават по каталог. Защото и градското го дават 15.7л/100, ама....

sub_eleven написа:за чии х** ти е да караш камион в града с тромавия старт и едър габарит?
Защото е практично, макар и да не е най-практичното решение финансово.
Особено за жени, малки джанти с високи гуми и спираш да се притесняваш за дупки, бордюри и т.н., отделно 4х4, голям багажник и най-вече безопасност при удар. Тука темата е дълга и сме я обсъждали много пъти.
Хубавото е, че първите асфалтови джипки са вече доста евтини и не е нужно човек да се примирява с бучащите дифове на някой кален разбойник ако иска да има горните неща.
- shlosera
- младши ентусиаст
-
Мойто смесено дава около 17-20 газ. С приятел докарахме едно от Англия преди година и половина и даде 13.7 по колонка.sub_eleven написа:barty написа::
Скоро си мислех, дали всеки който засича разходът си на газ отчита какво се случва първите 1-2 минути от всеки студен старт. Защото един бензинов двг с много цилиндри изгаря нещо страшно. Сигурно е много успокоително на колонката за lpg да си смяташ разхода, но действителността е друга. V8-ка или v6така праска сигурно по 1-2л на студен старт преди да превключи, икономията не е точно каквато си мисли човек. В комбинация с първоначалната инвестиция и потенциалните проблеми, комбинацията не е чааак толкова печеливша. Да не говорим за компрометирането на багажника!
Бих казал, че категорично си заслужава да го направиш ако пердашиш здраво и по много км, особено в градски условия или тежък офроуд, но за чии х** ти е да караш камион в града с тромавия старт и едър габарит?
Това е с цел дискусия разбира се, никакъв елемент на заяждане да не се подозира, особено пък с barty.![]()
Колкото до клатенето, на мен ми е дори приятно.
п.п впрочем Гранд чероки извън града какъв разход дава? Колко пада под тези 20л градско? Едва ли е 12.4л/100, колкото го дават по каталог. Защото и градското го дават 15.7л/100, ама....
Относно студения старт, нв го ли оставиш да поработи 5-6 минути на място и първите 1-2 км да го караш до 2000 об бензина изчезва много бързо, като гоноставям дс поработи малко и го карам леко докато прехвърли на газ не съм усетил нищо фрапантно 6-7л на 2 седмици (около 1000км общ пробег)
- sub_eleven
- ентусиаст
-
shlosera написа:Относно студения старт, нв го ли оставиш да поработи 5-6 минути на място и първите 1-2 км да го караш до 2000 об бензина изчезва много бързо,
Това важи ли по принцип и за случая, в който караш само на бензин? Работата на място на студен двигател понижава ли разхода според теб/вас?
Аз няма да слагам газ, пак част от концепцията за пазене на автентичността и цената. 15л/100 извънградско, без да съм жалил педала, преди някой да е попитал.
- shlosera
- младши ентусиаст
-
Не мога да кажа със сигурност чак толкова не съм се напрягал да го мисля, но при 4-5 минути работа на място прехвърля на газ 1 км по-рано. Не го правя от гледна точка да икономисам 1л бензин просто всички коли така ги ползвам. Общо взето кара ли се културно колата не е лакома (като за 4.7) обаче караш ли го над 4000об с постоянни кикдауни или градско с бързи стартове от светофар до светофар не е добре. При едно изпреварване минах 4000об (газта беше малко и превключи на бензин не стигаше налягане) след изпреварването превключих отново на газ и минах още 30км с 2000об 

ZJ 5.9 загряваше безумно бързо.Примерно за няма 1 километър е прехвърлил на газ хем му бях дал да го прави на 70 градуса за да нямам проблеми.
Оставях го 2-3 минути да подумка на комшиите и докато изляза от квартала е готов.
Това не му пречеше да яде около 30газ градско обаче.
На бензин при 120км на дълго ядеше точно 13 на 100 колкото и да странно за тоя 3скоростен автомат с овърдрайв.
Абе още ме е яд,че се подведох да го продам тогава ама пусто карах много и не издържах на финансовият напън.
Оставях го 2-3 минути да подумка на комшиите и докато изляза от квартала е готов.
Това не му пречеше да яде около 30газ градско обаче.
На бензин при 120км на дълго ядеше точно 13 на 100 колкото и да странно за тоя 3скоростен автомат с овърдрайв.
Абе още ме е яд,че се подведох да го продам тогава ама пусто карах много и не издържах на финансовият напън.

- sub_eleven
- ентусиаст
-
slatanic написа:ZJ 5.9 загряваше безумно бързо.Примерно за няма 1 километър е прехвърлил на газ хем му бях дал да го прави на 70 градуса за да нямам проблеми.
Това звучи като да е изял по 100-200-300мл на цилиндър, т.е. 1-2л бензин общо. Според мен много хора(не вие) се подвеждат с разхода на газта и пренебрегват бензина на студено.
Отдавна, като имах някакъв ГИ на служебна баничарка, ако не се бъркам и топлите стартове бяха винаги на бензин. Уж икономично, ама отвреме навреме боднеш цял резервоар бензин. А като отваряхме мотора клапаните бяха на чипс.
- shlosera
- младши ентусиаст
-
Винаги съм си смятал бензина и винаги от мойта камбанария е било по-добре от дизел.
На 1000км (90% извънградско с моя начин на експлоатация яде 8л бензин около 22-3лв по сегашни цени + 180л газ (~ 280лв) общо 300-310лв.
Същия джип с 2.7цди яде около 11 (110л х 2.90 средна цена) са около 320лв. Дори при 10/100 за дизела са 290лв. При такава пренебрежима разлика аз лично предпочитам v8 на газ, отделно всички възможни проблеми при дизела липсват при мен (не искам да започвам спорове дизел vs бензин но до сега не познавам някой да е карал 15-20 годишен дизел и да не е минал през помпи дюзи турбо и тн, на фона на мойте 3 филтъра за газовата на 7-8к км)
На 1000км (90% извънградско с моя начин на експлоатация яде 8л бензин около 22-3лв по сегашни цени + 180л газ (~ 280лв) общо 300-310лв.
Същия джип с 2.7цди яде около 11 (110л х 2.90 средна цена) са около 320лв. Дори при 10/100 за дизела са 290лв. При такава пренебрежима разлика аз лично предпочитам v8 на газ, отделно всички възможни проблеми при дизела липсват при мен (не искам да започвам спорове дизел vs бензин но до сега не познавам някой да е карал 15-20 годишен дизел и да не е минал през помпи дюзи турбо и тн, на фона на мойте 3 филтъра за газовата на 7-8к км)
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Аз лично с въпросното ГЧ съм постигал 10/100 бензин от София до Солун.
По обратния маршрут 12/100 което е и извънградскя разход.
Това е кола за лежерно каране, не е за скорости.
На газ е поносимо, по мое мнение, но багажника не му е огромен като цяло.
С една бутилка 60л и пространството намалява. Резервната гума е отдолу, външна.

- shlosera
- младши ентусиаст
-
Мойта резервна не е външна била е вътре, сега бутилката е там, багажника наистина не е впечатляващ, но като се бутнат седалките вече е друга бира успях да набутам 650 кубика ямаха + още багаж.barty написа:Аз лично с въпросното ГЧ съм постигал 10/100 бензин от София до Солун.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
shlosera написа: успях да набутам 650 кубика ямаха + още багаж
Цял мотоциклет ли?

- shlosera
- младши ентусиаст
-
Да fz6 fazer от 2004-5г само свалихмеsub_eleven написа:shlosera написа: успях да набутам 650 кубика ямаха + още багаж
Цял мотоциклет ли?

предна и задна гума и спойлера с фара