Как да си подобря английския?
Модератор: Общи модератори
58 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Как да си подобря английския?
Удивително е, че нямаме такава тема...
Без да влизам в подробности - важно ми е да си подобря английския, доколкото е възможно. В смисъл, че всякакъв напредък ще ми бъде полезен. В момента горе - долу се оправям, ако изразите са по-прости. Четох за нивата на владене на езика и се определям като Ниво В1. Липсва ми практиката - около мен просто няма хора, с които да си говоря на английски.
Би било чудесно, ако има някакво интерактивно приложение за телефона - тогава ще мога да се упражнявам по всяко време, дори когато имам 20 минути свободни. Приемам всякакви идеи по въпроса. За което благодаря предварително.
Без да влизам в подробности - важно ми е да си подобря английския, доколкото е възможно. В смисъл, че всякакъв напредък ще ми бъде полезен. В момента горе - долу се оправям, ако изразите са по-прости. Четох за нивата на владене на езика и се определям като Ниво В1. Липсва ми практиката - около мен просто няма хора, с които да си говоря на английски.
Би било чудесно, ако има някакво интерактивно приложение за телефона - тогава ще мога да се упражнявам по всяко време, дори когато имам 20 минути свободни. Приемам всякакви идеи по въпроса. За което благодаря предварително.
Excellent! Steven is my name!
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Как да си подобря английския?
Намери някой, с който да го говориш. Интензивен курс, човек да те учи и да си говорите оналйн и т.н. Иначе е доста трудно.
Напоследък има доста такива, които предлагат уроци онлайн, които включват доста разговори и т.н.
Освен това може да гледаш разни неща на английски, да четеш и т.н. Помага много.
P.S. Да не си приел да строиш ония АЕЦ в Египет?

Напоследък има доста такива, които предлагат уроци онлайн, които включват доста разговори и т.н.
Освен това може да гледаш разни неща на английски, да четеш и т.н. Помага много.
P.S. Да не си приел да строиш ония АЕЦ в Египет?

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
Пробвай duolingo, има го в гугъл маркета.
Аз веднъж на няколко години го хващам за по около месец да си поосвежа немския.
За мен има два основни недостатъка :
1) твърди се, че става за учене на език, но това не е вярно - когато не знаеш защо нещо се казва по конкретен начин няма и да разбереш. Вече има доста добри коментари към всеки въпрос и може да научиш доста от тях, но ако не си учил някой език от дуолингото ще научиш само думи, не и граматика.
2) учи се в комбинация от два езика - този, който си знаеш и този, който искаш да учиш. Български естествено няма, или поне нямаше последния път когато пробвах програмата. Така че ще трябва да си избереш някакъв друг заедно с английския. Аз я карам на английски и немски.
Аз веднъж на няколко години го хващам за по около месец да си поосвежа немския.
За мен има два основни недостатъка :
1) твърди се, че става за учене на език, но това не е вярно - когато не знаеш защо нещо се казва по конкретен начин няма и да разбереш. Вече има доста добри коментари към всеки въпрос и може да научиш доста от тях, но ако не си учил някой език от дуолингото ще научиш само думи, не и граматика.
2) учи се в комбинация от два езика - този, който си знаеш и този, който искаш да учиш. Български естествено няма, или поне нямаше последния път когато пробвах програмата. Така че ще трябва да си избереш някакъв друг заедно с английския. Аз я карам на английски и немски.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Може да звучи смешно, но аз конкретно много си повиших нивото на английски докато играех игра онлайн. В международен сървър, с общ чат. Всеки ден по няколко часа игра, гледаш само английски, еми научава се неусетно
.
Пазя си доста от учебниците по инглиш, мога да разгледам какво имам и ако нещо може да ти свърши работа, да ти пратя.

Пазя си доста от учебниците по инглиш, мога да разгледам какво имам и ако нещо може да ти свърши работа, да ти пратя.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Borymeckata написа:...
Гледай британска или американска телевизия в зависимост кой вариант на езика искаш да развиеш. Въпреки, че не изглежда така има осезаеми разлики не само в правописа и за начинаещ е важно да се придържа към единия от вариантите. Новини, интервюта, репортажи и т.н. Примерно нещо като CNN е перфектно, засягат се широки теми и има активен диалог. Другия вариант е хващаш някакви литературни класики в оригинал и четеш с речника (пак съвета ми е да не смесваш британски и американски). Недей да учиш английски от хора, които не са native speakers както се казва. Шанса да се научиш на "глупости" е много голям (това по въпроса с международния чат).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
за разбиране- гледай филми със субтитри... английски субтитри... и като не знаеш някоя дума - пауза - намираш я какво значи и така...
за говоренето- само говорене му е майката.... друг начин няма...
за говоренето- само говорене му е майката.... друг начин няма...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
https://www.kabinata.com/
Може да погледнеш и тук, ако не можеш да присъстваш на самият урок можеш да си пуснеш записа, само че няма да имаш обратна връзка. И примерно, ако се запишеш на курс B1 можеш да посетиш и другите курсове или да си пуснеш записите (поне така беше преди година). Успех!
Може да погледнеш и тук, ако не можеш да присъстваш на самият урок можеш да си пуснеш записа, само че няма да имаш обратна връзка. И примерно, ако се запишеш на курс B1 можеш да посетиш и другите курсове или да си пуснеш записите (поне така беше преди година). Успех!

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Благодаря за съветите, Колеги.
Езикът ми трябва за работата. Работил съм с чужденци, на които английският не е роден език - испанци, гърци, разни латиноси и други, с тях се разбирам без проблеми. Имал съм "късмет" да попадам все на толерантни колеги - не ме поправят и аз си оставям с грешния израз и неправилното произношение. Дискусия по конкретен технически въпрос не ме притснява, но "литературният" английски ми е почти неразбираем...
Имам разни книги - английска граматика, Headway Intermediate и други учебници, които чета в свободното време... Направил съм абонамент на нашия тиквеник в "Уча се" - там гледам уроците и правя тестовете, но отнема много време, заради дългите обяснения. Също гледам каналите, които са озвучени на английски (предимно научните), като се опитавам да не чета българските субтитри (това последното се оказва доста по-трудно, отколкото изглежда). От доста време подозирам, че просто нямам дарба за езици - трудно запомням думи и изрази, често бъркам думи с близко звучене (wedding - welding). Когато говоря, понякога ми се получава доста гладко, но се случва и бавно да ми "идват" думите, дори да запецвам насред изречението, защото не се сещам как по дяволите беше "предизвикателство", "съществено" или "способност". Когато ми говорят, половината думи ги "изпускам", при нормална скорост на говорене и по-сложни изрази. Всякакъв диалект ме обърква тотално - имаше при нас един ирландец и ми се струваше, че говори някакъв напълно непознат за мен език. Не мога "да мисля" на английски - първо си съставям израза на български и после се опитвам да го преведа, като го нагаждам според възможностите си. Така често си "орязвам" мисълта и в крайна сметка казвам нещо различно от това, което съм искал да кажа...
Има и друго - общуването на английски ми е уморително и някак несъзнателно се стремя да го избягвам. Дори четенето на напълно разбираем текст (от учебник за 8-ми клас, примерно) ме уморява. За няколко фрази нямам проблеми, но продължителният разговор ме натоварва психически. След едночасово интервю за работа се чувствах като пребито куче, буквално. Интересно е, че алкохолът много ми помага в случая. Една бира на гладно и си плещя каквото ми хрумне, без изобщо да ми пука кой и какво е разбрал. Но не мога да ходя постоянно пиян на работа...

Езикът ми трябва за работата. Работил съм с чужденци, на които английският не е роден език - испанци, гърци, разни латиноси и други, с тях се разбирам без проблеми. Имал съм "късмет" да попадам все на толерантни колеги - не ме поправят и аз си оставям с грешния израз и неправилното произношение. Дискусия по конкретен технически въпрос не ме притснява, но "литературният" английски ми е почти неразбираем...
Имам разни книги - английска граматика, Headway Intermediate и други учебници, които чета в свободното време... Направил съм абонамент на нашия тиквеник в "Уча се" - там гледам уроците и правя тестовете, но отнема много време, заради дългите обяснения. Също гледам каналите, които са озвучени на английски (предимно научните), като се опитавам да не чета българските субтитри (това последното се оказва доста по-трудно, отколкото изглежда). От доста време подозирам, че просто нямам дарба за езици - трудно запомням думи и изрази, често бъркам думи с близко звучене (wedding - welding). Когато говоря, понякога ми се получава доста гладко, но се случва и бавно да ми "идват" думите, дори да запецвам насред изречението, защото не се сещам как по дяволите беше "предизвикателство", "съществено" или "способност". Когато ми говорят, половината думи ги "изпускам", при нормална скорост на говорене и по-сложни изрази. Всякакъв диалект ме обърква тотално - имаше при нас един ирландец и ми се струваше, че говори някакъв напълно непознат за мен език. Не мога "да мисля" на английски - първо си съставям израза на български и после се опитвам да го преведа, като го нагаждам според възможностите си. Така често си "орязвам" мисълта и в крайна сметка казвам нещо различно от това, което съм искал да кажа...

Има и друго - общуването на английски ми е уморително и някак несъзнателно се стремя да го избягвам. Дори четенето на напълно разбираем текст (от учебник за 8-ми клас, примерно) ме уморява. За няколко фрази нямам проблеми, но продължителният разговор ме натоварва психически. След едночасово интервю за работа се чувствах като пребито куче, буквално. Интересно е, че алкохолът много ми помага в случая. Една бира на гладно и си плещя каквото ми хрумне, без изобщо да ми пука кой и какво е разбрал. Но не мога да ходя постоянно пиян на работа...

Excellent! Steven is my name!
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Проблема с научните канали е, че става въпрос за много тесен набор от думи и всичко е "narrative" - разказвателна форма. Освен това българските субтитри само те подвеждат, защото често превода е много свободен. Затова ти препоръчвам новинарски канали с интервюта, където освен че има широк набор от ежедневни неща, има и диалог, което е важно за комуникация. Мисленето на английски идва след много часове слушане и говорене, няма друг начин. Нормално е в началото да си превеждаш от български.
Диалектите тотално ги игнорирай, първо се научи да разбираш "standard English"... след това постепенно ще започнеш да разбираш и диалекти без да ги учиш целенасочено. Затова и учене от филми не мисля, че е добра идея, може да се научиш на неща, които изобщо не са подходящи за всякакъв контекст и да попаднеш неволно в сконфузни ситуации
да звучиш като каруцар... да ползваш изрази, които са типични за някакви групи към които не принадлежиш и т.н.
п.с. както с всяко нещо, ако не ти е интересно или го правиш на сила ще е зор. езика не е по-различно.
Диалектите тотално ги игнорирай, първо се научи да разбираш "standard English"... след това постепенно ще започнеш да разбираш и диалекти без да ги учиш целенасочено. Затова и учене от филми не мисля, че е добра идея, може да се научиш на неща, които изобщо не са подходящи за всякакъв контекст и да попаднеш неволно в сконфузни ситуации

п.с. както с всяко нещо, ако не ти е интересно или го правиш на сила ще е зор. езика не е по-различно.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
В такъв случай повече разговори ще ти помогнат. Аз като отидох на бригада в САЩ, въпреки че имам добър английски, също отначало ми беше доста тегаво да говоря свободно, а като ниво съм уж Б2 /никога не съм ходил по изпити за сертификати/. В края на бригадата доста спокойно си разговарях. А диалекта на тия от острова до ден днешен нито мога да понасям, нито разбирам като хората чистокръвните нагличани, нито имам и желание да го разбирам
. Тоест, разбирам ги де, работил съм 2 години и по цял ден съм си говорил с такива, но нищо в общо с американците, с тях много по-лесно се говори.
За чата, не съм много съгласен с колегата. Поне съм жив пример за това, пиша доста бързо и доста правилно на английски, за нивото си, разбира се.
Между другото, имаше едни доста приятни книжки, не много дълги, които са разработени точно по нивата А1 до Ц2. Имам една такава криминална от Б2 ниво, беше много приятна за четене. High life, low life се казваше, мисля.

За чата, не съм много съгласен с колегата. Поне съм жив пример за това, пиша доста бързо и доста правилно на английски, за нивото си, разбира се.
Между другото, имаше едни доста приятни книжки, не много дълги, които са разработени точно по нивата А1 до Ц2. Имам една такава криминална от Б2 ниво, беше много приятна за четене. High life, low life се казваше, мисля.

- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
Ако все пак го вледееш на някакво ниво от тук нататък вземи си някакви книги на английски дори по елементарни. Вади си думи и ги учи, след време ще забравиш някои от тях, но не е проблем, не се мъчи да си спомниш еди какво си какво значи, вади ги от речника отново и се стреми да ги запомниш и т.н. Вземи си също така някакви вестници, чети каквото може и пак си вади думи и ги заучавай, колкото можеш, пак като при книгите. Гледай колкото може повече предавания на английски от новини, публицистика, за коли, въобще каквото се сетиш, на ютуб почти всичко е със субитри, така че едновременно слушаш и четеш, в началото със слушалки после в един момент гледай да махнеш слушалките. Като споменах ютуб има и всевъзможни курсове на английски. Като стана въпрос за новини и СNN както спомена някой преди мен имай пред вид, че в един момент а-ха да почнеш да разбираш всичко и като пуснеш някой филм и направо може да се отчаяш не разбирайки почти нищо, но не се отчайвай, слагай слушалките, пускай субитрите и така докато почнеш да схващаш какво става, но и тук ще видиш голяма разлика, в смисъл при някои филми и особено актьори им се разбира по лесно при други не. В колата никакви български станции и музика, взимаш си дискове на английски и само това слушаш, има цели книги и какво ли не, няма значение дали разбираш всичко или не, важното е да си настройваш слуха на чужд език. Освен това също така като караш, може да си пуснеш телефона, касетофон или каквото там имаш и се записвай как говориш, в началото си пресъздавай някакви елементарни диалози, после може да почнеш да си разказваш текстове които си чел от книги, вестници или нещо на ютуб, примерно въобразавай си че правиш ревю на кола или обясняваш нещо си как се прави каквото се сетиш, даже най-добре да е свързано с работата ти. Няма значение колко и как можеш, ако не зацепиш някъде продължавай каквото ти дойде на ум, после се преслушай и опитай пак да възпроизведеш същото което си записал преди това, само че се старай вече да бъде по добре. За акцента няма проблеми, че ще го имаш, в еди момент обаче като се по-ошлайфаш и почне да ти тече мисълта по бързо и директно на английски се старай да говориш по бавно, че иначе чужденците трудно или почти няма да ти разбират. Ми засега това се сеща, после може и друго да понапиша.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Видеоклипове и четене по тема, която те вълнува истински, да ти задържа вниманието.
Ако няма с кого да го практикуваш, може да повтаряш чутото от клипове например, викат му shadowing.
Ако не се сещаш за даден дума или израз как е на английски, хубаво е в рамките на деня да я погледнеш в Гугъл, така се помни, защото ти е било на фокус.
Страшно лесен език е, може би най- трудно е да докараш британски акцент-дали лондонски или скаусърски, все тая, ама не ти и трябва..
Ако няма с кого да го практикуваш, може да повтаряш чутото от клипове например, викат му shadowing.
Ако не се сещаш за даден дума или израз как е на английски, хубаво е в рамките на деня да я погледнеш в Гугъл, така се помни, защото ти е било на фокус.
Страшно лесен език е, може би най- трудно е да докараш британски акцент-дали лондонски или скаусърски, все тая, ама не ти и трябва..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Диалекти се учат ако ходиш там където се ползва тоя диалект , иначе е безсмислено и безполезно . Като не му се разбира на тоя ирландец дето си говорите казваш му да повтори по бавно и толкова . Няма как да стане изведнъж работата . Филми със субтитри и като почнеш да хващаш и разликите в превода и субтитрите какви глупости пишат ще ти се избистри картинката 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- badboy21
- Потребител
-
- Кара: '23 MB E63 '24 Q5
Най-лесният начин да си подобриш английския,говоримо,е когато работиш в среда,в която се говори само английски,тогава дръпваш сериозно с езика,от личен опит ти го казвам
. В твоя случай,бих препоръчал новини и клипове в youtube само на английски език,както и някакви онлайн уроци.И повярвай ми,ако си говориш с англичани,колкото и да си добре с езика,решат ли да кажат нещо без да го разбереш,ще го направят
Успех

- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
Значи като стана въпрос за субитри аз също споменах по горе, но нямам предвид с превод, а такива на английски, едновременно да чете и слуша едно и също нещо. На ютуб почти всички видеа са така като кликне отдолу на сс. За сателитните канали в БГ не знам как е, но в щатите на всеки канал като натисна въпросното сс на дистанционното изписва на екрана какво говорят. Иначе това с превода според мен няма много файда щото освен че праскат какви ли не преводи, а и вниманието му е съсредоточено да чете това което е на български, затова аз лично препоръчам дори да не разбира всичко, да му се вижда че говорят или сменят бързо субитрите, да е само на английски.
Бербатов е научил английски като е гледал няколко стотин пъти "Кръстникът" без превод, аз пък лично "Механикът" с Чарлс Бронсън и "Шофьорът" с Райън О' Нийл навремето сигурно съм ги врътнал на видео едно стотина пъти двата общо.
Бербатов е научил английски като е гледал няколко стотин пъти "Кръстникът" без превод, аз пък лично "Механикът" с Чарлс Бронсън и "Шофьорът" с Райън О' Нийл навремето сигурно съм ги врътнал на видео едно стотина пъти двата общо.
keep walking
58 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4