Въпрос по физика

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Въпрос по физика

Мнение от pampo » 20 Фев 2022, 13:31

BMWdrivers написа:
Borymeckata написа:
steeN написа:Тази тема е забавна. Говориш затова дали колоната ще потъне в земята или дали ще се прекърши?
Аз мисля, че другите се опитват да "изчисляват" дали ще се катурне :mhihi:

Изобщо не съм разбрал, че това е колона, и че е куха... На схемата беше показана като хоризонтална конзола и аз реших, че е запъната в десния край. Със свободно стоящи "конструкции" никой строителен инженер не се занимава.

Да конструкцията е свободно стояща във вертикална позиция, просто снимката е качена на 90 градуса :oops:

:comp:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на пост и молитви

Мнение от Вуйчо » 20 Фев 2022, 14:03

.
Последна промяна Вуйчо на 13 Мар 2022, 12:16, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на пост и молитви

Мнение от Вуйчо » 20 Фев 2022, 14:15

.
Последна промяна Вуйчо на 13 Мар 2022, 12:17, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 20 Фев 2022, 15:56

Вуйчо написа:
Grozdanoff написа:
Моджо написа:Мощността е това дето може да накара колата да дигне 200 примерно. А момента е това колко бързо ше го направи. Казано лаишки.

Добре де всъщност кое движи колата мощността или въртящият момент не мога да разбера?

В случая много неща са важни (не само сухите цифри), но едни от най-важните за мен лично са как се предава това движение към колелата, а именно скоростна кутия, диференциал. Има коли относително много коне и нютони, но с олигофренски предавателни числа и неадекватни (най-вече автоматични) скоростни кутии. Водят я 300 коня, 400+ нютона още при около 2000 оборота, на теория ще си кажеш "супер бегачка, ще вдига 250 и ще доускорява от 80-120 за 4 секунди", ама като е смотан автомат, който се чуди кога да превключи по-висока или по-ниска предавка и някоя от предавките е или прекалено дълга или къса спрямо предишна или следваща предавка... и тази кола в крайна сметка има динамика по-лоша от друга кола, която е 120 коня, но с по-адекватна скор. кутия и диф.

Така и не разбрах какво означава понятието "момент" във физиката и какво поражда този въртящ момент в ДВГ, и от какво зависи този въртящ момент?
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 20 Фев 2022, 17:45

Nickelback написа: Само alx беше разбрал в дълбочина казуса всъщност :yes:

Баш - само не знам как е стигнал до извода, че като расте C сменяме и материала, за да тежи М еднакво
Ubi dubium, ibi libertas

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Фев 2022, 19:17

hell's angel написа:

Баш - само не знам как е стигнал до извода, че като расте C сменяме и материала, за да тежи М еднакво

защото не е указано в условието на задачата- затова се предполага, че не е променлива.

ама тука чукчи писатели, не читатели...

все едно. ако е стойка за тонколони моето решение е да направи тонколините по- големи за да си седят на земята без нужда да ги повдигаш... хем при колони- голям звук излиза от... големи колони ... ама аз кво знам... :ok:
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 20 Фев 2022, 19:30

вече малко шок ми идва... ще взема да пратя един линк към темата на МОН, за да им напомня колко е важна работата им :mhihi:
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 20 Фев 2022, 20:55

alx написа:
hell's angel написа:

защото не е указано в условието на задачата- затова се предполага, че не е променлива.

А бе, добре си е описано, не се пра'Й пак :mrgreen: :ok: И аз се подкарах, ама ме домързя да смЕтам ( като видях кой с кого спори) при к'во С и дали М ще се огъне достатъчно преди да се строши, та да се катурне целата схема :mhihi: ....

Grozdanoff написа:вече малко шок ми идва... ще взема да пратя един линк към темата на МОН, за да им напомня колко е важна работата им :mhihi:

Ти да не скъса дипломата, че взе пак да пишеш У форумО :D
Ubi dubium, ibi libertas

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Фев 2022, 21:06

hell's angel написа:
alx написа:
hell's angel написа:

А бе, добре си е описано, не се пра'Й пак :mrgreen: :ok: И аз се подкарах, ама ме домързя да смЕтам ( като видях кой с кого спори) при к'во С и дали М ще се огъне достатъчно преди да се строши, та да се катурне целата схема :mhihi: ....

здравейте, имаме основа К с константни размери, тежест F също с константни размери. Имаме и свързващо звено М с два константни размера(d и e). Въпросът ми е при - голяма или при по-малка дължина на страната “c”на свързващото звено, цялата конструкция би била по-стабилна по отношение на странично накланяне в посоки L и R. Благодаря

аз не знам ти какво си учил, но при така зададена задачата се предполага, че масата на М е константна. иначе то ясно, че ако направиш М 5 тона ще е по- стабилно всичко от ако е 300 грама. елементарно... ( поне това)
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 20 Фев 2022, 21:47

hell's angel написа:
Grozdanoff написа:вече малко шок ми идва... ще взема да пратя един линк към темата на МОН, за да им напомня колко е важна работата им :mhihi:

Ти да не скъса дипломата, че взе пак да пишеш У форумО :D

Да ти кажа честно, смятам вече дипломата в специален сейт да я държа :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 20 Фев 2022, 22:02

alx написа:аз не знам ...

Вече го чухме т'ва, нЕма сми' да потретваш :ok: Кажи, аз така съм предположил и точка!!! Двойкар :mrgreen:
Ubi dubium, ibi libertas

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 20 Фев 2022, 22:46

При промяна на дължината и постоянна ширина и височина, няма как масата на М да е постоянна. Също се говори за цяла конструкция, което предполага трите части да са свързани и да се разглеждат, като една част.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 21 Фев 2022, 10:01

Бате, бате :mhihi:

Как едни 90 градуса дефазиране променят коренно тълкуванията, че и чак квалификации се дават на хората :mhihi:
Оня ден от телефона видях това (явно Tapatalk-а уважава ротацията в EXIF-а на JPEG–а :mhihi: :mhihi: :mhihi: ):

Изображение

ама да бях видял и това (като сега на компа) щеше да ми светне с тия нотации, завъртяни на 90 градуса, и най-вече посоки L и R, че става въпрос за "ляво" и "дясно", а не нагоре-надолу :lol:

Изображение

Как да е, сега разбирам, защо Мечката и Грозданов им е било забавно каквото бях написал изначало. Съгласявам се, че звучи смешно за картинката, която сте си представяли :ok: Моля за извинение, че не съм ви разбрал, че мислите на +90 градуса спрямо мен :ok: Изобщо тая картинка обобщава ситуацията :mhihi:

Изображение

Как да е, намятках вчера малко картинки за автора, да разбере защо "c" не определя стабилността на конструкцията, когато тя е идеално твърда и монолитна :yes:

Статично изходно положение - системата е в равновесие:

Изображение

Нестабилно положение - пада наляво:

Изображение

Статично положение - пак е в равновесие, но е уязвима към дисбаланс при най-малко външно влияние (това е и преломният момент, който имах предвид в първото си мнение):

Изображение

Нестабилно положение - пада надясно:

Изображение

При прилагане на външна сила, дето питаше Мечката къде са векторите :mhihi: Дори може и да пропускам нещо, не съм го мислил много :ok:

Изображение

Лошото е, че в реални условия "c" всъщност определя здравината на "M" към "K", и колкото по-широко направиш "c", толкова по-устойчива ще е стойката към "скършване", мисля е ясно за всеки :yes: Класически момент е "M" да се изскубва/отлепва/изкъртва от "K" при лакатушене :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 21 Фев 2022, 13:08

Nickeback, спри с тия детски рисунки моля те, за да направиш нещо на тази програма трябва да знаеш какво да въведеш...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 21 Фев 2022, 13:24

Grozdanoff написа:Nickeback, спри с тия детски рисунки моля те, за да направиш нещо на тази програма трябва да знаеш какво да въведеш...

Тоз па :mhihi:

Най обичам да ми казват да се спирам, пускам, какво да "въвеждам" в "програми" ( :mhihi: ) и да ми дават наклон на уята :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Аз амбиции за гуру в механиката нямам, спрял съм там докъдето ми е било нужно, оттам насетне съм любител, и от време на време се кефя като имам повод да си припомня нещо или да си разширя познанията.
Та ако имаш реално какво да contribute-неш по темата по същество - пиши, с радост ще науча нещо ново и бих приел градивна критика. Дотука си кръгла нула в защитата на каквато там неясна за аудиторията позиция имаш :dunno: Та ако нямаш какво да кажеш си те местя от единия в другия, както и всякакви подобни индивиди от твоя калъп :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата