Въпрос по физика
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Въпрос по физика
Колеги, да запазим добрия тон. Никълбека прави и показва невероятни неща в електрониката. За сравнение, аз знам, че транзисторът има три крака и умея да сменя батериите на дистанционното...
Относно конзолата - Пампо го е казал най-точно. Тя работи на огъване. В съпротивителния момент на правоъгълно сечение височината на сечението участва на втора степен, затова е определяща за коравината.

Относно конзолата - Пампо го е казал най-точно. Тя работи на огъване. В съпротивителния момент на правоъгълно сечение височината на сечението участва на втора степен, затова е определяща за коравината.
Excellent! Steven is my name!
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
BMWdrivers написа:здравейте, имаме основа К с константни размери, тежест F също с константни размери. Имаме и свързващо звено М с два константни размера(d и e). Въпросът ми е при - голяма или при по-малка дължина на страната “c”на свързващото звено, цялата конструкция би била по-стабилна по отношение на странично накланяне в посоки L и R. Благодаря
Всъщност Грозданов и Йордан грешат, че с увеличаване на "с", конструкцията К-М-F ще е по-стабилна. Ако се търси стабилност на M-F, да това е така. Колкото по-голяма е "с", толкова по-стабилно ще е. Но когато имаме K-M-F, стабилността се определя от основата "К", а тя е с фиксирани размери и центърът на тежестта на цялата конструкция. И понеже с увеличаване на "с" ще се увеличи и масата на "М", съответно центърът на тежестта ще се вдигне нагоре, то "с" трябва да клони към нула.
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
ID A написа:BMWdrivers написа:здравейте, имаме основа К с константни размери, тежест F също с константни размери. Имаме и свързващо звено М с два константни размера(d и e). Въпросът ми е при - голяма или при по-малка дължина на страната “c”на свързващото звено, цялата конструкция би била по-стабилна по отношение на странично накланяне в посоки L и R. Благодаря
Всъщност Грозданов и Йордан грешат, че с увеличаване на "с", конструкцията К-М-F ще е по-стабилна. Ако се търси стабилност на M-F, да това е така. Колкото по-голяма е "с", толкова по-стабилно ще е. Но когато имаме K-M-F, стабилността се определя от основата "К", а тя е с фиксирани размери и центърът на тежестта на цялата конструкция. И понеже с увеличаване на "с" ще се увеличи и масата на "М", съответно центърът на тежестта ще се вдигне нагоре, то "с" трябва да клони към нула.
"C" направо да го махнем!?!

alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
Казвам да клони към нула. Това "М" все пак има четири стени. Нито се знае от какво е направено, нито се знае от какво е направено F и как му е разпределена тежестта, нито какви са силите L и R (и къде са приложени). "М" трябва да може носи собственото си тегло и "F".
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
ID A написа:Казвам да клони към нула. Това "М" все пак има четири стени. Нито се знае от какво е направено, нито се знае от какво е направено F и как му е разпределена тежестта, нито какви са силите L и R (и къде са приложени). "М" трябва да може носи собственото си тегло и "F".
Пита се кога се система ще е по-стабилна на "L" и "R", ти казваш, че трябва да намалим "C" ?
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
Пита се за цялата конструкция - основа, тежест, свързваща част.
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
ID A написа:Пита се за цялата конструкция - основа, тежест, свързваща част.
Добре колега, ти как отговаряш на въпроса на автора относно "C"?
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
Колкото е възможно по-малко.
Мисля да пусна една тема със заглавие "Добро утро!" и да видя, на коя страница ще се скарате 

- BMWdrivers
- младши ентусиаст
-
- Кара: M52B20, M57D30
- Мечтае да кара: MKA
- Детайли за колата: ниска и бърза
Колеги извинете ме, че се включвам късно, благодаря на всички. Става въпрос за стойки за тонколони, чак ми е гузно каква полемика предизвиках за едни прости стойки
. Малко уточнение, материалът е МДФ, горната основа върху която ляга тонколоната е с по-малки размери от долната основа. Центърът на тежестта е равномерно разпределен и M е центрирано спрямо K и F. Значи разбирам, че ако увеличим “c”, масата на M също ще се увеличи и от там вдигаме още центъра на тежестта. M е кухина, която може да се запълни с пясък до някакво ниво, съответно при по-голямо “с” по-голям вътрешен обем на М и от там повече пясък, за да падне центъра на тежестта по-ниско(но това е отделен въпрос и не е толкова важно в случая). Ама принципно при константна маса на М, и при константни другите маси, аджеба при по-малко или при по-голямо “с” туй нещо ще е по-стабилно
,ако приемем , че размерът “с” не надвишава размера на едната страна на F, в случая по-късата. Не знам ама на мен някаква лостова система ми се върти в главата при константа маса на М и различни размери на “с”.

Последна промяна BMWdrivers на 20 Фев 2022, 12:32, променена общо 1 път
- ID A
- кандидат ентусиаст
-

Не пълни колоната с пясък. Мисля, че най-красива ще е като квадрат с равни страни. Ако трябва тежест постави метална плочка или стар спирачен диск отдолу под основата и го завинти.
Напосоки едни стойки от нета
https://www.avstore.bg/norstone-stylum-2.html
Основата 250х250 мм, горната плоча я дават 250х165 мм, височина 600мм и дебелина на всяка плоча 3мм. Метална е.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Borymeckata написа:Колеги, да запазим добрия тон. Никълбека прави и показва невероятни неща в електрониката. За сравнение, аз знам, че транзисторът има три крака и умея да сменя батериите на дистанционното...![]()
![]()
Тази тема е забавна. Говориш затова дали колоната ще потъне в земята или дали ще се прекърши?
Аз мисля, че другите се опитват да "изчисляват" дали ще се катурне

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
steeN написа:Аз мисля, че другите се опитват да "изчисляват" дали ще се катурне
Именно

Ей некои хора с празнословията си ме карат да си инсталирам ненужен софтуер на тела да си уплътнявам времето дето го нямам

Драскам си тука, па утре като се размърдат векторите, ще съм доста по-подробен... към всеки

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
steeN написа:Тази тема е забавна. Говориш затова дали колоната ще потъне в земята или дали ще се прекърши?
Изобщо не съм разбрал, че това е колона, и че е куха... На схемата беше показана като хоризонтална конзола и аз реших, че е запъната в десния край. Със свободно стоящи "конструкции" никой строителен инженер не се занимава.
Excellent! Steven is my name!
- BMWdrivers
- младши ентусиаст
-
- Кара: M52B20, M57D30
- Мечтае да кара: MKA
- Детайли за колата: ниска и бърза
Borymeckata написа:steeN написа:Тази тема е забавна. Говориш затова дали колоната ще потъне в земята или дали ще се прекърши?
Изобщо не съм разбрал, че това е колона, и че е куха... На схемата беше показана като хоризонтална конзола и аз реших, че е запъната в десния край. Със свободно стоящи "конструкции" никой строителен инженер не се занимава.
Да конструкцията е свободно стояща във вертикална позиция, просто снимката е качена на 90 градуса