Защо някои хора не си събуват обувките в жилищата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Re: Защо някои хора не си събуват обувките в жилищата?

Мнение от ceco_kd » 17 Фев 2022, 15:42

В нас с следното: имаме постелчица(изтривалка) пред вратата. Чиста е и се ползва, за да се събуеш преди да влезеш през прага. И като ми дойде някой и вземе да си изтърква обувките в чистата стелчица.....реве ми се как все забравям да предупредя да се стъпва по чорапи, но.....не съм умрял още от това де. А за Щатите наистина е чисто. Аз си носех боята за обувки и я ползвах едва няколко пъти за 8 месеца. Ама тук си е прашна кочина. Не се мият вече улиците, не вали дъжд, няма сняг.... Всеки си цапа доволно и те така.... култура просто.

Изпратено от моят SM-A725F с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 17 Фев 2022, 15:56

ceco_kd написа:А за Щатите наистина е чисто. Аз си носех боята за обувки и я ползвах едва няколко пъти за 8 месеца. Ама тук си е прашна кочина. Не се мият вече улиците, не вали дъжд, няма сняг.... Всеки си цапа доволно и те така.... култура просто.

В последно време забелязвам, че тук много от хората плюят навсякъде. :censored: И буквално дори целият център на София е в плюнки. Особено на такива места като около много пейките на Витошка. До тях всичко е плюнки. Адската гнусотия. Дори вчера мъж и жена, облечени много добре, ние се рахождаме и мъжът си се изхрачи на пешеходната как си трябва. :help:
А го забелязвам, щото през повечето време гледам къде стъпвам, щото като настъпя някое кучешко, с които е пълно, и ми се драйфа :help:

Култура, казвате. Мдам. Няма да кажа нищо, щото съм обещал на модераторите :help:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 17 Фев 2022, 15:58

В Испания и Италия никой не се събува, включително в техните домове и е много по-чисто от нашите без да имат чистачки.

В големите градове в България и най-вече които се водят аристократи също не се събуват, това си е от 200год, представи си някой с костюм и връзка отива на гости и хоп по чорапи или с чехли на 10 год обувани от 100 души, същото и за някоя мадама.

За мен, ако идват близки е нормално да се събуят, ако са някакви непознати или чужденци не ги карам, с две думи според зависи, така правя и аз като ходя някъде.

Както се каза, в Япония или в мюсюлманският свят е другата крайност, там задължително се събуват, дори в Япония има кръчми в които се събуваш.

Стотици пъти съм виждал 10+ чифта калеври наредени пред вратата на някой апартамент, това е пълна простащина за мен, вероятно на село така са си оставяли калните цървули.
Последна промяна alekangg на 17 Фев 2022, 18:57, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Фев 2022, 16:13

Китайците плюят също. Дейбa измислената държава дейбa и т.н. генерализации :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 17 Фев 2022, 16:46

zAcK написа:
msi200 написа:И в Гърция се влиза с обувките. А бих казал, че гърците са доста по-чистоплътни от нас.

Ами аз съм гостувал на различни гърци, на нас също са ни гостували и такова нещо не съм видял :dunno:
Да не говорим, че съм роден на 3 км. от границата с Гърция и преди корвида доста често я посещавахме.
В коя част на Гърция си го виждал това? :dunno:

Атина :)
I love the sound of V8 in the morning...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Фев 2022, 16:57

zAcK написа:Винаги, винаги ми е било супер странно как има хора, които влизат в нечий дом и не си събуват обувките

въпрос на светоусещане. не мисля, че има "криви" и "прави".

у нас никога никой не си е събувал обувките в родината и се е смята, че това е селски навик... но на мене винаги ми е било приятно когато някой като дойде поне предложи да се събуе.

в дома ми в щатите никой не се събува и не очаквам да ми предложи...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 17 Фев 2022, 17:20

Това с обувките пред вратата също много ме дразни, както и да си оставиш боклука пред вратата.. :censored:
Навсякъде, тук Плевен и Бургас, в коридора пред вратата е 1.5х1.50 място където спокойно можеш да се събуеш/обуеш, а стелката пред вратата е евентуално да си изтриеш обувките ако са мокри и т.н.

По-нагоре беше засегната темата, за аристократичните домове и съм съгладен, че когато е такава ситуацията, не би трябвало да се събуват.
Аз в нас обичам да ходя бос, дори лятото без чорапи. Робота върви по два пъти на ден, за да няма косми от момичетата.

Относно пушенето, в малък апартамент сме и се пуши навън, защото се усеща в спалнята, а и като почнат 4-5 човека да пушат едновремнно на масата и не може да се диша.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 17 Фев 2022, 17:27

Така добре ли е ? :roll:
main-qimg-300.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 17 Фев 2022, 18:40

Аз не си ги събувам и никога не сме имали в нас такава традиция, стъпвам на изтривалката и след това си влизам, чак вечер си ги свалям, иначе си стоя по маратонки. Не виждам какъв е проблема, при положение, че се чисти. Мен по ме учудва като съм виждал обувки оставени в общите части на жилищни сгради. Лично на мен би ми било неудобно, ако някой дойде в нас да искам да си свали обувките, струва ми се тъпо.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 touring

Мнение от ka4i » 17 Фев 2022, 18:53

С овувки до входната врата!
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от big_dane » 17 Фев 2022, 18:55

В Германия също е стандартно хората да се събуват. Винаги съм се чудел как си шляпат вкъщи с обувките, когато гледам филми, дали американците наистина си ходят с обувките вкъщи.

Общо взето и в България и в Германия, ако влизам някъде в жилище си се събувам и също карам всички, които влизат в нас да се събуят. Единственото изключение са майстори, които влизат за малко (10-15 минути) - интернет, парно, ток и тн. Това е в резултат на няколко "майстора" , след които цял ден едва се измириса.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 17 Фев 2022, 19:13

Баща ми (Бог да го прости) имаше теория по въпроса. Селяните газят в кал и тор от животните, затова се събуват пред входната врата. Гражданите - не. :mhihi: :mhihi:

Лично аз, когато влизам в чужд дом, предпочитам да се събуя - по-удобно се чувствам, не знам какъв е редът там и никой не е длъжен да чисти след мен. У дома - по правило се събувам, като се случва да вляза с обувките само да взема нещо като ключове, дреха или документи. По принцип, работя на строеж и обувките ми постоянно са кални и прашни.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 17 Фев 2022, 19:14

Това че всички в САЩ не си събуват обувките е мит. Ако живееш в кално гето ще си събуваш обувките, ако живееш на чисто в Orange County и тротоара е по чист от килима у вас, може да си позволиш да ходиш с обувки. Това че ние си мислим, че сме ги надминали като си събуваме обувките, само показва в каква мизерия живеем. Това с лягането с обувките е прекалено, никой не си търка обувките в чаршафите. Виждам съм да се ляга но краката стоят извън леглото. Да не говорим, че американците много не ходят по земята ами сами в колите стъпват...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 17 Фев 2022, 19:20

нямате ли подпетени стари чепици пред входната врата, да хвърляте боклука с тях :mhihi:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 17 Фев 2022, 20:24

Това с относителната чистота до някъде е ОК, ама пак не го разбирам.
Да си пльоснеш краката с обувките да ти почиват на табуретка, диван и т.н. :dunno:
И да стоиш и в дома си с обувки, хич не ми звучи комфортно :dunno:

А тия откровени глупости за селяни и граждани, за аристократи и простолюдие са такава небивалици, че дори не зная как да ги коментирам :idea:
Да не говорим за това, че явно всички по цял ден са костюмирани и всяка вечер са по приеми в разни замъци, където не е удачно да се събуваш, та затова така са свикнали :mhihi: :kuku: Понеже нали, апартамент в Ливадите е като замък, деба...

От част от твърденията излиза, че японците, чиято държава е вероятно най-старата в света,
са адски селяндури, които газят в лайна по цял ден и кьорав аристократ не са виждали от близо 3000 години :mhihi:
Последна промяна zAcK на 17 Фев 2022, 21:00, променена общо 3 пъти
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата