България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
ID A написа:Преди години, на спускането към Беледие хан, пътя от прохода Петрохан -София, точно след дъжд имаше кола в канавката, обърната на шофьорска страна. Нямаше хора около нея, нищо не пушеше, но точно в момента когато я подминавах за миг мернах движение през предното стъкло. Набих спирачки и спрях насред платното. Извадихме ги. Мъж и жена, не бяха пострадали, но масово първите зад мене не спряха, а малкото които спряха бързо се разотидоха. Накрая с водача и няколко души обърнахме колата на колела.
Не очаквайте да спрат и да помогнат. Еле пък да си разкъсат найлончетата на аптечките.
Спирал съм и пожарогасител съм хабил не веднъж, и найлон съм скъсал .
Но при такъв удар не бих се засилил да вадя хора . Шанса за някаква травма на прешлените е доста голям, а има хора които няма да разберат какво си сторил - и малко ще стане за непоисканото добро. А имам познат с такъв случай . Сега, ако има пожар няма да седя гледайки.
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Абсолютно. Много е опасно като неспециалист да вадиш хора. Едно грешно движение и може да стане голяма беля и трамва за цял живот или по-лошо.
За спирането, по принцип спирам ако видя аварийни или вдигнат капак. Но обикновено са били все неща, за които не мога да съм от особена помощ.
Веднъж на магистралата по пътя Варна - Търново с един приятел спряхме до закъсал автомобил. Възрастен човечец пътуваше с жена си към Габрово. Беше избил маркуч, обаче човекът беше от старата школа, скъси и закрепи маркуча. Обаче цвета на антифриза не беше както трябва, та се разбрахме с моя авер да караме с тях до Търново. Беше и студ - около 1 градус и валеше много косо, подгизнах докато стоим при тях, че после пътувах полу гол в колата
. По пътя колата на дядото доста се влоши, след продължително спускане почваше да пуши като настъпи, а като спряхме за почивка, едвам запали след това, беше омешала всичко вече. Обаче ги прибра до Габрово. В Търново им дадох телефон ако не стигнат до Габрово да отида да ги прибера, че беше вечер. Ама стигнаха, жената беше много благодарна, каза че мъжа и има проблеми със сърцето и така поне са били спокойни по пътя, че няма да нощуват някъде на някоя отбивка.
За спирането, по принцип спирам ако видя аварийни или вдигнат капак. Но обикновено са били все неща, за които не мога да съм от особена помощ.
Веднъж на магистралата по пътя Варна - Търново с един приятел спряхме до закъсал автомобил. Възрастен човечец пътуваше с жена си към Габрово. Беше избил маркуч, обаче човекът беше от старата школа, скъси и закрепи маркуча. Обаче цвета на антифриза не беше както трябва, та се разбрахме с моя авер да караме с тях до Търново. Беше и студ - около 1 градус и валеше много косо, подгизнах докато стоим при тях, че после пътувах полу гол в колата

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Ще плющят тринога и в Казанлък вече, дойде в кат камерата, имат намерение да я слагат на няколко възлови места из булевардите, че много кроманьонци летят там. Възобновяват и мобилната камера след дълга почивка когато бяха хванати в корупция и уволнен главния служител. Въобще очаквам 1.9тди двигателите в разни Пасати, Шарани и А4-ки да реват много, че се напълни с малоумници и орки от тях, които карат...не знам как да го опиша всъщност. Има и няколко Е60-ки(дизелови всичките)които ще реват със сигурност.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Top Gun Maverick написа:Ще плющят тринога и в Казанлък вече, дойде в кат камерата, имат намерение да я слагат на няколко възлови места из булевардите, че много кроманьонци летят там. Възобновяват и мобилната камера след дълга почивка когато бяха хванати в корупция и уволнен главния служител. Въобще очаквам 1.9тди двигателите в разни Пасати, Шарани и А4-ки да реват много, че се напълни с малоумници и орки от тях, които карат...не знам как да го опиша всъщност. Има и няколко Е60-ки(дизелови всичките)които ще реват със сигурност.
А дано, ама... Има страшно много малоумници и ченгетата не правят нищо, за да ги спрат. Вчера видях няколко изтрещялника, дето в най-тесните улички в центъра на София се бяха засилили с поне 80 км/ч. А уж вече ограничението било 30 км/ч

Защо на тия клипове с катастрофите се вижда как летят? Щото карат с по 100 км/ч и повече в града. Дори на последния с тоя пасат и спарка. Иначе имало камери, ама един няма глобен преди да размажат някой

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
На едното място където мисля, че от време на време ще стои триногата едно време имаше радар често и си намаляха. То е на бърз завой с ограничение 60. Летяща чиния гоУф 4-ка одеве тъкмо изпревари срещу мен там цели три коли, като се движеше поне със 120 и пишеше отзад, едвам се прибра, а аз леко кривнах вдясно дори разбира се. Та тези 1.9тди за миг ги бях забравил като летящи, може би защото вече бая налазиха гоУф 5.
Забравих да кажа, че усещането за наближаването на летяща чиния срещу мен одеве се засили освен от свръхзвуковата скорост, от невероятно подходяща светлина на селския ксенон, които беше като електрожен сутринта. На другите коли, които изпревари фаровете ми се виждаха като фенери работещи с китова мас сравнимо с това чудо на технологиите.
Забравих да кажа, че усещането за наближаването на летяща чиния срещу мен одеве се засили освен от свръхзвуковата скорост, от невероятно подходяща светлина на селския ксенон, които беше като електрожен сутринта. На другите коли, които изпревари фаровете ми се виждаха като фенери работещи с китова мас сравнимо с това чудо на технологиите.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
zAcK написа:...
Има по една камера на област, сега станаха 2. 50 години каране на кой както му падне искаш за няколко месеца да изчезне.
Не знам на луната ли караш, че не виждаш разликата... да не говорим с преди примерно 15 години.
Ма жертвите бла бла... А колите, че са 2х сега? В момента са останали да "бързат" само най-големите преценячи, ама и на тях ще им олекне джоба скоро.
Начи представям си те в Германия... ще звъниш на 112 всеки път някой като те подмине с 5 км/ч + на ограничението

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Разликата е осезаема и ще става все по-трудно да се кара бързо. Вече за анти-радари и детектори важат други правила, но това са малко хора и повечето от тях поне имат умения и коли. Масовостта като изчезне нацяло ще е далеч по-лесно всичко, включително и за същите тези а анти-радарите да карат бързо.

- steeN
- старши ентусиаст
-
Само по-трудно и скъпо ще става от тук нататък квито и "умения" и "коли" да имаш.
Най-малкото тия с антирадарите вече няма да може да се крият между другия трафик.
Минава времето на "аз съм цар на село" (както си и забелязал в твоето село).
Най-малкото тия с антирадарите вече няма да може да се крият между другия трафик.
Минава времето на "аз съм цар на село" (както си и забелязал в твоето село).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
steeN написа:Начи представям си те в Германия... ще звъниш на 112 всеки път някой като те подмине с 5 км/ч + на ограничението
Не, ама вчера един караше по Солунска с над 80 км/ч с някаква стара С-класа и едва спря, щеше да блъсне една женица точно преди Славейков

- steeN
- старши ентусиаст
-
Лоши примери колкото искаш, това не променя факта, че си сляп за генералната тенденция. Ако така ти харесва да ги виждаш нещата, твоя си работа.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
Междувременно в София...
Тук имаше колеги, които се възмутиха, щото щели да ги глобавят ако спрат някъде само да свършат една бърза работа. И този така е спрял, да купи нещо бързо, че нямало точно пред магазина места
Така е. Какви са тия полицаи, че ще глобяват. Той само за една бърза полуосчица от арабите. А и те нямат ли си друга работа, а? А? А? Аааа....

Тук имаше колеги, които се възмутиха, щото щели да ги глобавят ако спрат някъде само да свършат една бърза работа. И този така е спрял, да купи нещо бързо, че нямало точно пред магазина места

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
На този с трамвая не могат ли да му откажат спирачките някак?

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Top Gun Maverick написа:Разликата е осезаема ......
Тва къде го виждаш, щото аз в Бургас и София нещата ги виждам от година на година доста по-зле, а и като минавам през останалите градове не виждам някакво подобрение.
С камери, паяци и седене в патрулките по отбивките ... скоро ще станем безопасно и културно място за шофиране.
Елементарно, в София всеки ден виждам десетки пушачи да си хвърлят фасовете през прозорците, ква култура, ква безопасност ....
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Онзиден бях на оглед за къща и както си седяхме на терасата, откъдето пък се вижда една наистина голяма част от пътя, който се вие нагоре, наблюдавам следното:
Отдолу иде джип, който се движи ненормално бавно, а отзад колона с около 7-8 коли и автобус. Всички изпаднали в някаква летаргия. За изпреварване не може да иде реч, че са завои. Приближавайки колоната, виждам отпред в джипа, две пачи на видима възраст 55-60. Кикотят се, а тая на волана е на телефона и явно има трети отсреща, с който се кикотят. Колоната пъпли едвам, но тая невъзмутима, пачата си е пача! Малко след като подминаха къщата долетя линейка със сирени и ги настигна. Колоната съответно започна кола след кола да пропуска линейката и така се стигна и до джипа. Аз съответно не виждам вече жените вътре но до последно докато се скриха от поглед линейката си остана отзад. Няма как да знам завършека, но продължавам да твърдя, че изкуствено забавения трафик изобщо не е по-малко опасен от забързания. Нещо повече, за мен поне той дори е по-опасния, но днес е почти догма да се кара умряло и дразнещо. Важно е да си първи и всички да зависят от теб. Важно е да си егоистче, така както мама цял живот те е учила и да робуваш до край на комплексите си.
Отдолу иде джип, който се движи ненормално бавно, а отзад колона с около 7-8 коли и автобус. Всички изпаднали в някаква летаргия. За изпреварване не може да иде реч, че са завои. Приближавайки колоната, виждам отпред в джипа, две пачи на видима възраст 55-60. Кикотят се, а тая на волана е на телефона и явно има трети отсреща, с който се кикотят. Колоната пъпли едвам, но тая невъзмутима, пачата си е пача! Малко след като подминаха къщата долетя линейка със сирени и ги настигна. Колоната съответно започна кола след кола да пропуска линейката и така се стигна и до джипа. Аз съответно не виждам вече жените вътре но до последно докато се скриха от поглед линейката си остана отзад. Няма как да знам завършека, но продължавам да твърдя, че изкуствено забавения трафик изобщо не е по-малко опасен от забързания. Нещо повече, за мен поне той дори е по-опасния, но днес е почти догма да се кара умряло и дразнещо. Важно е да си първи и всички да зависят от теб. Важно е да си егоистче, така както мама цял живот те е учила и да робуваш до край на комплексите си.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
zAcK написа:Междувременно в София...
човека беше писал във фейсбк, че спрял да си качи детето , но то било дете и се съпротивлявало... и се забавил малко, а вие веднага го храните ... пезАнти !

аааа... то било жена... и колата се РАЗВАЛИЛА... така "може"

https://www.facebook.com/nadq.asenova.3 ... _changes=0
Nadq Asenova
Добър вечер на всички, които успяхте няколко часа да си начешете езиците! Добър вечер и на хората, които качиха снимките и никъде не уточниха, че колата не е зарязана, а в нея има майка с дете! От стотиците коментари, никой не се замисли, че колата може да се е развалила?!?!? Не че трябва да давам обяснение на някой, просто искам да изкажа огромното си разочарование към по- голямата част от българския народ. Днес спрях пред училището на детето ми на ул. Пиротска, да уточня, че обикновено там е невъзможно да намериш място, а аз буквално спрях, за да се качи детето, което ме чакаше на тротоара, обикновено това щеше да отнеме не повече от 5 секунди, всеки, на който детето му учи във въпросното училище е наясно. Да не уточнявам, че там е синя зона и от общината нямат търпение да ти вдигнат колата за минутата, за която ще слезнеш да си вземеш детето! В този момент става нещо с електрониката и колата не засича ключа, съответно тя не може да запали, а още по- лошо - не може да се сложи на неутрална скорост, за да се избута. В този момент само, като си представих какво ме чака, ми прилоша, но се оказа, че за тези 30 мин., за които трябваше да ми донесат резервният ключ, са ми били слаби представите какво може да преживее човек. Веднага излезнах на улицата, за да кажа на ватманката на приближаващия трамвай какво се случва, а тя дори не пожела да ми отвори вратата с думите:” Не искам нищо да ми казваш, МА, разкарай си веднага колата от тук”! Аз разбирам напълно колко хора съм изнервила и колко хора съм забавила, но знаете ли кое е най- лошото????? Че всички хора реагираха точно, като вас!!!! Лошото е, че от близо 200-300 човека, които се изредиха да ме обиждат и да ми казват да си махна колата, НИКОЙ не дойде да ме попита какъв е проблема, искате ли да я избутаме( не че можеше да се избута). Само един човек от всички 200-300 човека, половината се смееха, половината ме обиждаха с толкова гнусни думи пред детото ми, все едно съм спряла нарочно, “мъже”ръкомаха от колите си да съм се разкарала по- бързо, без да слезнат да попитат имам ли нужда от помощ! Няма хора, за съжаление, убедила съм се не веднъж. Само да подчертая, че няма път, в който да видя закъсал човек на пътя и да не спра да попитам с какво мога да помогна, десетки пъти аз- жената, съм слизала да помогна да избутаме някоя кола, всичките пъти спирам аз - жената( включително и миналата седмица на човек закъсал на Сливница), всички мъже подминават или много рядко от срам, като ме видят да бутам, някой слиза да помогне. За съжаление сме такъв народ и се убедих за пореден път! Хора, най- лошото е не че на една “ овца, душевен инвалид, малоумница, олигофрен…” се е развалила колата, най- лошото е че, хората не са Хора!!! Бъдете добри, помагайте и не осъждайте, защото утре може да потрябва и на вас помощ, не само за развалена кола, за всичко…, защото майка ми беше припаднала на улицата и повечето я бяха подминавали, като куче, защото си мислели, че е пияница, а тя е с много заболявания! Също като вас, тези, които не попитахте какво е станало и имам ли нужда от помощ! Бъдете добри, бъдете Хора!
И последно, понеже гледам, че повечето хора са се подразнили от марката на колата, но по улиците сте същите хора, като тези които, когато се кача при баща ми да ме закара до някъде с неговата количка, не го признавате за човек на пътя! Защото за мен всички са равни, независимо от марката, даже напротив, всеки път си казвам на пътя:”Това можеше да е баща ми”. Когато се научите да мислите по този начин:Това можеше да е баща ми, това можеше да е майка ми, детето ми, баба ми…, тогава отношението ще ви е друго към всички!
You said: "Time will change!" What if it changes you?