Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?
По-принцип си е така, няма държава която да е била 10-та глуха както сме ние, да е малка 7 млн и да е дръпнала изведнъж, та няма как да се случи и при нас. Които са били добре преди 100 или 150 год и сега са добре и обратното. Ние имаме много малък прозорец, когато сме били добре, преди 9.09
Оставям настрана годините под турско, руско и други робства.
Колкото по-бедна и мизерна е страната, толкова повече се краде, визирам на всички нива. В белите крадат на високо, при нас на всички, това е разликата.
Оставям настрана годините под турско, руско и други робства.
Колкото по-бедна и мизерна е страната, толкова повече се краде, визирам на всички нива. В белите крадат на високо, при нас на всички, това е разликата.
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
steeN написа:Хумористично разликата между подхода при спешните случаи в Европа и САЩ може да се обобщи по следния начин:
Европа - умрял, но умрял евтино
САЩ - жив, но фалирал
Малко относително е това в смисъл този на който има какво да му вземат като къщи, коли, банкови сметки и т.н. обикновено има и хубава здравна застраховка, най-много да плати няколко хиляди дидактъбъл, които няма да го разорят. Тези пък които нямат нищо какво ще им вземат, в щати като Тексас и Флорида една къща и една кола на семейство не могат да им ги пипнат до живот освен ако някой ненаправи глупостта през това време да тръгне да продава, най-много да им запорират нещо от заплатата ма и там първо им оставят толкова колкото да им стига да живеят и според дохода сумата може да е съвсем символична.
Моя опит с болниците в щатите - никога не ми се беше налагало освен по два контролни прегледа годишно до миналата година когато прекарах ковид. Близо седмица прекарах първо в къщи с не много висока температура, личната ми беше казала ако кислорода ми падне под 92 да отида в бърза помощ. Та се случи неделя вечерта при сатурация около 87 като падна много рязко отидох, обясних на рецепцията какво е положението ми, попитаха ме освен че кислорода ми е паднал има ли ми нещо друго като трудно дишане или подобно, казах им че иначе съм ОК. Попитаха ме също имам ли здравна застраховка, дадох им картата си на BCBS и шофьорската си книжка. Девойката ги преснима, попълни някакви формуляри след което ми ги върна, каза ми да седна и изчакам, те ще ме извикат и след около 30-40 мин бях в една от стаите на emergrncy-то, иначе тези дето ги караха с линейки и на носилки влизаха направо. След една седмица ме изписаха, а след около месец от BCBS ме оведомиха, че от болницата има клейм за $ 42000 за 7 дена престой. Обадих им се, казаха ми че моя дидактъбъл от $ 3000 трябва аз да си го платя, но ме посъветваха да се обадя на болницата, че те винаги имат дискаунти и вероятно ще ми намалят тази сума. Така и направих, звъннах на болницата, свързаха ме с една една от финансистките им, между другото много приятна женица с която много хубаво си поговорихме по телефона, разпитва ме разни работи надълго и нашироко, накрая ми каза, че ще ми даде дискаунт и ми смъква сметката на $ 800 попита ме мога ли на момента да ги платя тези пари, казах и ОК и с това случая приключен.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
peshehodetz написа:steeN написа:Хумористично разликата между подхода при спешните случаи в Европа и САЩ може да се обобщи по следния начин:
Европа - умрял, но умрял евтино
САЩ - жив, но фалирал
Малко относително е това в смисъл този на който има какво да му вземат като къщи, коли, банкови сметки и т.н. обикновено има и хубава здравна застраховка, най-много да плати няколко хиляди дидактъбъл, които няма да го разорят. Тези пък които нямат нищо какво ще им вземат, в щати като Тексас и Флорида една къща и една кола на семейство не могат да им ги пипнат до живот освен ако някой ненаправи глупостта през това време да тръгне да продава, най-много да им запорират нещо от заплатата ма и там първо им оставят толкова колкото да им стига да живеят и според дохода сумата може да е съвсем символична.
Моя опит с болниците в щатите - никога не ми се беше налагало освен по два контролни прегледа годишно до миналата година когато прекарах ковид. Близо седмица прекарах първо в къщи с не много висока температура, личната ми беше казала ако кислорода ми падне под 92 да отида в бърза помощ. Та се случи неделя вечерта при сатурация около 87 като падна много рязко отидох, обясних на рецепцията какво е положението ми, попитаха ме освен че кислорода ми е паднал има ли ми нещо друго като трудно дишане или подобно, казах им че иначе съм ОК. Попитаха ме също имам ли здравна застраховка, дадох им картата си на BCBS и шофьорската си книжка. Девойката ги преснима, попълни някакви формуляри след което ми ги върна, каза ми да седна и изчакам, те ще ме извикат и след около 30-40 мин бях в една от стаите на emergrncy-то, иначе тези дето ги караха с линейки и на носилки влизаха направо. След една седмица ме изписаха, а след около месец от BCBS ме оведомиха, че от болницата има клейм за $ 42000 за 7 дена престой. Обадих им се, казаха ми че моя дидактъбъл от $ 3000 трябва аз да си го платя, но ме посъветваха да се обадя на болницата, че те винаги имат дискаунти и вероятно ще ми намалят тази сума. Така и направих, звъннах на болницата, свързаха ме с една една от финансистките им, между другото много приятна женица с която много хубаво си поговорихме по телефона, разпитва ме разни работи надълго и нашироко, накрая ми каза, че ще ми даде дискаунт и ми смъква сметката на $ 800 попита ме мога ли на момента да ги платя тези пари, казах и ОК и с това случая приключен.
42 000 долара за 7 дена ? Извинявай, ако не е тайна, какво ти правиха за толкова пари ? То в имението на Playboy ще излезне по-евтино за 7 дни престой.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
В САЩ цените са умопомрачителни, просто въртят едни пари.
За елементарни неща, като порязан пръст-с два конеца или нещо от сорта сапунисват няколко хилядарки.
На майката на една приятелка сменяха става на коляното и сметката беше 100к $ това преди няма и 1 година, стояла е 1 ден след операцията в болницата.
За елементарни неща, като порязан пръст-с два конеца или нещо от сорта сапунисват няколко хилядарки.
На майката на една приятелка сменяха става на коляното и сметката беше 100к $ това преди няма и 1 година, стояла е 1 ден след операцията в болницата.
Последна промяна alekangg на 02 Фев 2022, 18:59, променена общо 1 път
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
На мен ми се е налагало за почти всякакви лекари там. Имам примерно 2 посещения в спешното с по над $4К сметка преди доста години вече (естествено и двете заради застраховката ми струваха по $40-50 другото покрито). Освен това в зората на кариерата ми работих за кратко за една компания, която я купи Experian, на която целия им бизнес беше да разбират дали хора, които ще ги приемат в болница могат да си платят или не
Не ми се изпада в подробности, но освен ако не си клошар и се окаже, че поради някаква причина нямаш застраховка или покритие на застраховката, ще си плащаш и още как.
Аз лично нямам оплаквания от тяхната ситема, защото имах доста добра застраховка през годините и имах възможност да ходя при истински професионалисти... аз за себе си предпочитам техния модел, но за всеки е различно и знам доста кофти (от финансова гледна точка) истории за хора без застраховки.
п.с. аз не случайно казах, че е хумористично, то и в Европа не умираш евтино в повечето случаи, ама качеството е под всякаква критика. Особено държавите със социализирана здравна система. На хартия евтино, на практика го няма колкото и да платиш.

Аз лично нямам оплаквания от тяхната ситема, защото имах доста добра застраховка през годините и имах възможност да ходя при истински професионалисти... аз за себе си предпочитам техния модел, но за всеки е различно и знам доста кофти (от финансова гледна точка) истории за хора без застраховки.
п.с. аз не случайно казах, че е хумористично, то и в Европа не умираш евтино в повечето случаи, ама качеството е под всякаква критика. Особено държавите със социализирана здравна система. На хартия евтино, на практика го няма колкото и да платиш.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
п.с. аз не случайно казах, че е хумористично
Е то за 40-50 000 долара сигурно е било клизма това което е извършено и платено , друго не виждам какво ще е при тоя ценоразпис

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
По бригадите едно време два пъти съм се сблъсквал със здравната система на щатите.
Да, много е скъпо, но поне знаеш за какво плащаш.
Бях лепнал някакъв вирус и вдигнах 40 градуса температура, бях като парцал, не можех да стана от леглото. Извикахме линейка, на втората минута дойде патрулка и прегледа паспортите на всички в апартамента, изачака линейката, която дойде на 5-тата минута (на остров, от съседно градче), натовариха ме и ме закараха в болницата. Това в 8 часа вечерта. Там постояно имаше 2-3 девойки покрай мен, сложиха ми система, дадоха ми няколко хапчета и в 11 си тръгнах сам на ход като чисто нов
Прибрах се с такси, таксиджията ме пита с какво съм отишъл, казах му линейка и първият въпрос беше "Имаш ли застраховка?" Ако съм нямал щяло да ми струва $800 само взимането с линейка
Другият случай беше с една приятелка. Кола си отвори варата пред нея докато кара колело. Резултатът беше навехнат пръст на ръката. Все пак я взеха с линейка, прегледаха я и и сложиха пластмасова шина с лепенки за обездвижване на пръста към другия до него.
Сметката беше $2000
Да, много е скъпо, но поне знаеш за какво плащаш.
Бях лепнал някакъв вирус и вдигнах 40 градуса температура, бях като парцал, не можех да стана от леглото. Извикахме линейка, на втората минута дойде патрулка и прегледа паспортите на всички в апартамента, изачака линейката, която дойде на 5-тата минута (на остров, от съседно градче), натовариха ме и ме закараха в болницата. Това в 8 часа вечерта. Там постояно имаше 2-3 девойки покрай мен, сложиха ми система, дадоха ми няколко хапчета и в 11 си тръгнах сам на ход като чисто нов

Прибрах се с такси, таксиджията ме пита с какво съм отишъл, казах му линейка и първият въпрос беше "Имаш ли застраховка?" Ако съм нямал щяло да ми струва $800 само взимането с линейка

Другият случай беше с една приятелка. Кола си отвори варата пред нея докато кара колело. Резултатът беше навехнат пръст на ръката. Все пак я взеха с линейка, прегледаха я и и сложиха пластмасова шина с лепенки за обездвижване на пръста към другия до него.
Сметката беше $2000

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
И защо е бедна България и е неуредено, а народът е винаги разединен и враждебно настроен един към друг, от ертроградния Меркурий ли е това, или слънчевите протуберанси? 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Щото още когато Кубрат разказвал на синовете си за снопа пръчки и как не трябва да се делят и как заедно са по силни , българите си хванали дърмите и кой накъде види . Номадите на европа в днешно време , кръвта вода не става .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Еми трябва на бай-мангал и на всеки неосигурен като иде в болница(а те са постоянни клиенти) да му връчват такива сметки по 2000$. Като за начало.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Абе аз се чудя, ако толкова не се крадеше, дали нямаше и тук да предлагат 3 ястия да си избираш и във всеки град да има хеликоптер?
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Чак толкова не, ама можеше да има 4-5 броя. И два вида ядене или поне едно хубаво. Последните 100 години не сме били никога топ европейска страна, но сме били средноевропейска. Бяха ми попадали някакви данни от преди Втората световна и сме горе долу на едно ниво с Италия. Сега има тук-там някоя пицария, която се доближава до тях
Ако спре да се краде, може някъде в "средата на класирането" да сме, вместо в "изпадащите". Както бяха писали по-нагоре, тук не се краде на едно ниво, а на всички нива.

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Bogat-Beden написа:И защо е бедна България и е неуредено, а народът е винаги разединен и враждебно настроен един към друг, от ертроградния Меркурий ли е това, или слънчевите протуберанси?
Не съдете за "народа" като цяло от това, което виждате в София. Там всички са играчи, батки, схемаджии, мутри...

В малките градчета и особено по селат хората се познават, имат си доверие и си помагат. Знам какво говоря, от личен опит.
Excellent! Steven is my name!
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Borymeckata написа:Bogat-Beden написа:И защо е бедна България и е неуредено, а народът е винаги разединен и враждебно настроен един към друг, от ертроградния Меркурий ли е това, или слънчевите протуберанси?
Не съдете за "народа" като цяло от това, което виждате в София. Там всички са играчи, батки, схемаджии, мутри...![]()
![]()
В малките градчета и особено по селат хората се познават, имат си доверие и си помагат. Знам какво говоря, от личен опит.
Да, да...
По селата се яде най-много бой

Помагат си, но ако са "от един дол дренки" така да се каже.
Аз лятото мия улицата на село 2-3 пъти и всички ме гледат все едно съм паднал от Марс...
Като накарам комшията да си махне трактора от тротоара ми и ме гледа на кръв 1 седмица...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
drago_pavlov написа:Като накарам комшията да си махне трактора от тротоара ми и ме гледа на кръв 1 седмица...

Мила родна картинка