Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

Мнение от Моджо » 02 Фев 2022, 8:39

alekangg написа:За спешна помощ, не питат и приемат навсякъде дори в САЩ.
Интересно, ако си в безсъзнание и те докарат дали чакат да се събудиш и да кажеш дали имаш застраховка или те оперират?

хАмериканците да кажат - вероятно няма проблем да те приемат без да те питат. Плащането после :))
и пак хАмериканците да кажат.
1. Има ли дефиниция какво е спешен случай и какво се случва ако се обадиш на 911 и викнеш линейка без да е спешно ? Или просто се плеснеш в спешното сам щото имаш темп само. Без да си одил при личния най-напред ? Това второто не знам дали изобщо е възможно.
2. 911 финансира ли се от всеки проведен телефонен разговор ?
3. Лесен ли е достъпа до лекар без да е спешно. И да е без пари, разбира се.

Нашето спешно отдавна не е спешно в строгия смисъл на нещото, а безплатна болница за всичко на здравно неосигурени индивиди.

Аз също нямам драма с нашето здравеопазване. Нито някой ме е лекувал по телефон, нито ми е отказвана или забавяна помощ, нито нищо. Разбира се, като не ми се чака - Токуда и Торакс са насреша. Е, да, срещу кинти.
Правят каквото могат в така съществуващата система. и имаме прекрасни специалисти и лекари.
Има ли сред тях мърши - има. Има ли трески, даже греди, за дялане - има.
Ама ся от отделни случаи и индивиди да се правят изводи за цялото...айде нема нужда.
Хм,хм...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 02 Фев 2022, 10:18

Аз стъпих лошо преди зимата на работа и до края на вечерта ми беше трудно да ходя. Закараха ме в токуда, прегледаха ме все едно тати е президент, а чичо министър. Отношение топ, прегледа топ и т.н.
Преди няколко години ме блъснаха в бургас и си ударих главата лошо в едни камъни. Приеха ме в спешното и изобщо не са ме питали за ЕГН и т.н. И това си е в болницата в Бургас. Така че малко по-спокойно с емотиконите. :!:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 02 Фев 2022, 10:30

Монетата винаги има 2 страни, но е по-добре да плюем и псуваме всичко що е родно. Така за мен няма да се оправим никога, когато само си натякваме колко сме зле, тъпи и т.н. Ако започнем да виждаме и коментираме и добрите неща, може би нещата няма да изглеждат чак толкова черни :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 02 Фев 2022, 10:48

slatanic написа:Или тръгвам към София или друг ГОЛЯМ град или по-добре да ме застрелят да не се мъча.

То софийските здравни заведения също не са кой знае какво. 2020-а лятото в разгара на първата ковид вълна имах проблем с ходилото. Събра течност между двата пръста от долната страна и боли ама да си еве майката, не мога да стъпвам, съответно не можех и да карам колата, щото е ръчка, а съединител посмъртно не можех да натискам. Вече най-накрая ми казаха, че е абсцес ли абсцис ли, така и не го запомних. По закона на мърфи точно събота и неделя става тва и съответно понеделник вече беше пред пръсване, толкова се беше подуло. Викам такси и газ при тогавашната лична в 25-о ДКЦ в младост, викам давай да го цепят нещо и да го чистят. Гледа го, вика тука няма кой, трябва хирург, иди в софиямед на 4-ти км. Даде ми направление. Айде друго такси и отивам в софиямед. На регистратурата някаква мърша, като тази дето оставила жената да умре - можем да ви дадем час за след два дена :shock: Викам ти крака ми виждаш ли го. Ами с направление е така, ако искате веднага да ви види хирурга 70лв. Давам 70лв. И пак си чакам пред кабинета, за щастие "само" половин час, докато хирурга първо си види "негови" хора някакви. Как да е, влизам, погледна и вика тва тука няма кой да го оперира, иди в пирогов :banghead: :censored: :ranting: Трето такси и газ към пирогов. Там като на конвейер, ама поне организирано. Давай личната карта, иди сега еди кой си кабинет. Погледна го докторицата вика трябва да те хоспитализираме и цялото трябва да режем :shock: Викам дай пак? Само с цепене и почистване няма да стане, за да сме сигурни, че ще го махнем всичкото трябва на V да се изреже отдолу между двата пръста до кокал :shock: Шах и мат, въобще не съм подготвен за хоспитализация. Викам каква е схемата. Вика ако си ОК подготвяме ти документите, режем те днес, 4-5 дена "под наблюдение" при нас и след седмица някъде те изписваме. Викам ОК давай да действаме, не че имам някакъв избор. Даде ми 1 купчина бланки, отивам пак на регистратурата, вадя картата за допълнително, няма нужда ми викат зад гишето, ти си осигурен, всичко си минава по здравна каса. Следваха 2-3 часа докато мина ковид триажа да ми направят PCR и да дам кръв и урина. Отивам вече да ме приемат и една от сестрите вика ти така ли ще влизаш? Джапанки, пижами, дрехи? Естествено нищо нямах подготвено, пък и не бях се сетил. Айде до най-близкия магазин, цените естествено по 5, по 10, най-обикновените джапанки, дето са по лев-два ги платих 20лв. и за боклуци, дето не струват и 50лв. в нормален магазин дадох към 300-350лв. Отбих се и до хранителен магазин да взема плодове и някакви неща за ядене. Обратно в пирогов и се досещам, че все някъде трябва да се лежи/спи. Питам за опциите, по здравна каса в обща стая с други хора. Да, ама аз си мисля двама, най-много трима в стая, обаче докато минавам покрай стаите гледам по 8-10 човека, кой с маска, кой без маска. Питам за самостоятелна стая дали има? Имало "ВИП" стаи, но пак с две легла, само единично и напълно сам нямало, 90лв....на ден :censored: :banghead: :ranting: ОК, давай във ВИП-а. Жената се оказа разбрана и в крайна сметка ме настаниха все пак сам в стая с 2 легла. Самите легла от най-старите и гадни. В стаята има климатик и ТВ(14" кинескоп :mhihi: ), ама се плащат допълнително да ги ползваш :mhihi: Тръгнал съм в 7 сутринта, вече е към 1:30-2:00, огладнял съм зверската и аха да хапна нещо влиза сестрата и вика ей сега те вкарваме в операционната, недей да ядеш нищо. Стана 2:30, стана 3:00 никой не идва. Още малко чакам и идва пак сестрата, вика трябваше да оперират едни спешни случаи тебе може да те оставят за най-накрая, а може да останеш и за утре, абе до 4:00 ако не дойдат значи оставаш за утре. Чаках до 4:15 и си викам евал съм го ще ям, цял ден не съм ял. По закона на мърфи точно в 4:30 цъфнаха една тумба доктори и още от вратата "еееее ама защо ядеш" :censored: :banghead: :ranting: Обяснявам, никой не ми обръща внимание. Карат ме да се съблека по гащи(така и не разбрах защо, при положение, че ще се реже в областта на ходилото) и да легна на кушетката. Анестезиоложката аха-аха да ми боцне упойката и единия от докторите се развика от коридора "не му слагай еди кое си, ял е". Чак тогава тъпата патка-анестезиоложка се сети да ме пита ял ли съм и съответно, като потвърдих отнесе упойката и я изхвърли в кофата. За едната бройка щеше да ме приспи завинаги :censored: :banghead: :ranting: Събраха се тумбата доктори и се почна "кво да му дам...да го оставим ли за утре..." и т.н. Единия вика абе виж го кво е яко момче, ще издържи малко болка и ми намига "ще издържиш нали, иначе трябва за утре да те оставим". Ще държа викам, кво да правя. В крайна сметка единия от докторите седна(другите само го гледаха), сложи местна упойка, ряза квото ряза и всичко приключи за минута-две. Гледах всичко live и боля, ама яката боля та да си еве майката боля :mhihi: На втория ден след операцията се прибрах щото "под наблюдение" се оказа визитацията сутрин да ме питат добре ли съм, оплаквам ли се от нещо и смяната на превръзка следобяда и не ми се скучаеше цял ден в тази стая. Ходих след два дена за смяна на превръзка и докторката ми вика, че няма смисъл да блъскам път до там за една превръзка и да си видя някоя сестра да идва до вкъщи да я сменя, пък вече след 2 седмици за контролен преглед. Така и направих. Допълнителното здравно покри двата дена престой във "вип" стаята. Разпитвах после и се оказва, че от 1000 болници и клиники в София, само в пирогов трябва да се ходи за такива неща.
Те такива ми ти работи.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 02 Фев 2022, 11:38

Народопсихологията ни събрана в една снимка :dunno:

Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 02 Фев 2022, 12:00

BaDxBoY написа:
TNT написа:
vvasilev1 написа:400$ данък
200$ за чистачка и стълбищно осветление
2500$ вноска за ипотека (при заети 600.000 за 360 месеца)
500 $ лизинг за колата

Вече сме към 4000 турски лири, а още не сме ползвали, ток, вода, газ, хляб, бензин за каляската, ооооо ами децата, ам жена и любовница?

Бахти...аз малко са притесних.
Средна заплата 4.800 долара за Santa Barbara. Трябва втора работа дали или жената да работи, защото за 4 членно семейство трябват 4.785$$$.

Ама пък ще е хубаво.

Изпратено от моят SM-A405FN с помощта на Tapatalk

Колегата до колкото помня беше в ИТ сферата - https://www.glassdoor.com/Salaries/sant ... O14,31.htm Та сигурно ще вържат двата края. Жена му предполагам и тук не е безработна. То средното само в нашата страна важи за 90% от хората. Всички на СМС-а от банката виждат 1000 и нещо :mhihi: Навсякъде извън София 2к си е много сериозна цифра за заплата. Хората от форума не ги броим :mhihi: Само ще кажа, че приятел инженер в Пловдив, в една от големите немски компании с N на брой завода в Европа, отговаряше за друг инженер... та шефа му не докарваше 1,8к чисто даже :winky: Доколкото съм гледал заплати в Западна Европа и оттатък океана, разликите с касиерки и продавачки не са 30-100% нагоре заплата, а 200-800%. Т.е. искам да кажа да не гледате толкова средното на запад, ако сте образовани. Там разликата в заплатата от касиерка до инженер не е 300$.

Темата последните страници доста се насира, а е интересна. Всички сме на мнение, че Зак малко прекалява и това, което иска... го няма никъде. Но съм сигурен, че не само на него му минават мисли за Терминалите. А в следващите 1-2 години с тази инфлация и съпътстваща криза... вероятно още повече ще се засили потока от хора. От 1 година и аз го мисля за Тексас, за една къща с двор на цената на тристаен в София. Конкретно в моя случай, там заплатата ще ми е средно х4 :winky: , на приятелката х3. Докато се чудя, приятели заминаха и за 6 месеца живеят в по-добро жилище и са с по-хубава кола. И по снимките определено улиците изглеждат по-добре от софийските :winky:

П.П. Има една интересна онлайн игра - https://www.geoguessr.com/ Познайте къде по света сте :winky: Има само за ЕС, само за България... Зак си е прав, че тук си е помиярска държава :winky: Особено като пуснете "България" и ви изпраска по селата :kuku:

Привет може ли да ми обясниш, понеже се чудя и не успявам никак да разбера, защо след като имаш само 1 живот, не го живееш максимално ?
Тук патриотите и другите душици, които обясняват колко е добре, съм сигурен че в магазина гледат цените на всичко, никога не си позволяват най-добрата стока, никога не си позволяват най-добрата техника, карат коли 3-та употреба от ниския или средния клас, сипват същото кофти гориво като останалите, ядат същата кофти храна и използват същите кофти продукти, които всички останали на територията.

Защо за тоя един живот, да не ядеш по-качествената храна и да използваш качествени стоки ? Вие не знаете за каква разлика става на въпрос при продуктите купени от немския Кауфланд и българския. Цените не ги коментирам, че дори обърнати в лева пак е по-евтино.

Защо една 10 годишна кола от среден клас тук да ми е 10 000 лева, а там да ми е 5 000 евро ?
Защо Ihpone 13, който го искам тук да ми е 2000 лева горе-долу малко над средната заплата, а там да ми е в първия магазин 700 евро, горе долу половината на минималната заплата ?
Защо децата ти ги бият по детските градини и в училище и близките ти да измират пред болниците, след като човек има възможност да се спаси и да живее достойно и качествено ?
Наистина се чудя, освен родителите тук, какво би спряло някой да замине на 2 часа полет от тук, където да живее като бял човек ? Не ми минават тия с природата на мен, защото съм обикалял по чужбина и учудващо и там има гори и планини, нали не са изсечени половината, но си приличат на тукашните.
Коги избягаш от родния край, но родния край не може да избяга от теб :mhihi:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 02 Фев 2022, 12:03

zAcK написа:Народопсихологията ни събрана в една снимка :dunno:

Изображение

Тази снимка само тук не я бяхте качвали :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Фев 2022, 12:47

Честно, какво трябва да заключим от тая снимка? Явно не съм толкова хинтелигентен да се сетя. :dunno:
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Фев 2022, 12:52

Когато законите не работят или работят в полза на тези които "крадат", нещата се регулират сами :lol: Не е никаква народопсихология.
Напротив универсално е по целия свят.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 02 Фев 2022, 12:53

Top Gun Maverick написа:Честно, какво трябва да заключим от тая снимка? Явно не съм толкова хинтелигентен да се сетя. :dunno:

Щото и аз.
Те огледалата в еврото и в старс са налични и само треа да идеш да си вземеш.
Ако си е поръчал човека огледало и чака доставка дали некой ще снима опраено и сички хейтъри да се извинят после ? М?
А дано, ама надали.
Или щото е спрел некак си /то не се вижда как е точно/ и некой го е счупил.
Не разбирам и аз какво треа да се види в тая снимка.
Хм,хм...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 02 Фев 2022, 12:57

По-скоро вижте дирека с лепки по него и джипа за неколко стотин хил. евро, които е паркиран на тротоара. Освен огледалото и з.д. има носач поне
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 02 Фев 2022, 13:11

Нищо нередно няма в това да си спираш на тротоара, запречвайки го целия. Да чупиш плочките и след това като вали да пръскат яко с кал. То все пак това е Ламбо, имаш право да го спираш навсякъде. Естествено, никога нито един полицай не те е глобявал, щото си с Ламбо. А и това Ламбо не спира за пръв път там, т.е. то си е неговото място, заплюло си го е. Пък и коли по тротоарите не вдигат, щото това е до центъра, не е в центъра все пак и там зона няма, тя свършва на 30 метра от мястото на паркирането. Значи и неправилно паркирали няма. Да не говорим, че щото на полицаите им е през уЯ, минава буден гражданин и ти чупи огледалото за 2-3000 лева. Пак няма проблеми. А в същото време картинката наоколо е покъртителна, щото няма паркоместа и всички спират из градинки и т.н. и си лепят рекламите на каквото им падне - фасади, врати, стълбове и т.н. Красота и идилия. Паралелвселен проблеми :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 02 Фев 2022, 13:14

1. Това дали е тротоар или не е не личи.
2. Откъде знаеш дали не е разрешено точно на това място да се паркира?
3. Откъде знаеш , че не е платено парко място и щом ГМ са решили да е там да е там.
и последно от една кола се правят генерални изводи...
Стани кмет и направи паркоместа да има за сички. Пожелавам ти го.

Дали са го глобили и не също няма как да го знаеш.
Хм,хм...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Фев 2022, 13:22

Пожелавам ти да идеш в някое сити в усато и да намериш място да паркираш в даунтауна, който често е една огромна територия. Всъщност може и да намериш в платените им паркинги, за което ще си платиш доволно и другия път ще се замислиш дали да не идеш в градския транспорт. Както казаха за вдигането на коли от тротоарите щото в крайна сметка не можело да се паркира - никой не те е карал на сила да си купуваш кола, като има такава собственика е длъжен да намери къде да я паркира, като не, градския транспорт или паркира по-далеч и ходи пеш. Сутринта возих едно момиче студента из София, та ползвала някакъв абонамент за три месеца с карта за градския, 130 лв. ли каза...че то за година ще още по-малко от по4, като сметнеш амортизацията на една кола, данъка, застраховката и вече 60 лв. преглед то излиза, че ти дават пари за да ползваш градския транспорт. :idea:
Друго от снимката от къде да знам, че тоя няма магазин там и няма достъп до него? Може да е в нарушение, може да не е съвсем, а ако е редовен и някой го е доядяло, строшил му огледалото, ми голям праз, явно има защо ако е така. Пък може и да е строшено на друго място по друг повод. :idea:
А това, че тия с Ламботата не ги глобявали...пълни глупости. Според зависи от ченгето или ще вземе подкуп, или ще го глоби, може да си затвори очите ако бърза и няма как да го глоби или нещо не му се занимава. Във всички случаи минаха тия времена на 90-те когато си от вис и спираш където решиш, когато решиш и за колкото време искаш.
Дали е редно някой да му счупи огледалото? Зависи от гледната точка. Дали това става само в БГ? Съвсем не, пусни си клипчета от света да видиш как в цивилизована държава слиза някакъв от колата и чупи стъкло на лелката по неясни причини, явно го е засякла нещо преди това, да не ти казвам що агресия ще видиш на пътя. Тука едни лоени торби ги направиха медийни звезди щото били свързани с Баретата, някакъв им показвал някакви неща и благославял не се знае как, те му удариха няколко палки и стана ЕБАТИ МЕДИЙНОТО събитие, в други държави се стрелят слизайки от колите, стрелят по куките като ги спират на проверка, ама тука е голям проблем да караш по пътя, че те напсували. :mhihi: Всъщност в БГ нещата са на светлинни години от това, което бяха преди 10-20 години в много отношения и определено към по-добро. Мангизите само не са чак толкова мръднали. Ако цял живот гледаме лошото само...
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 02 Фев 2022, 13:29

Казус 2

Кой е с предимство за вдигане? Клетникът с голфа или черен жиб? :mhihi:

Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата