Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от TNT » 11 Яну 2022, 11:26

А пък мутрите скоро ще се возят на тролей :mhihi:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 11 Яну 2022, 11:37

adovet написа:замислям се за покупка на електричка, ама нещо се не ми излизат сметките :dunno: По принцип за дълъг път си имам БМВто, но за пътуване до работа и насам натам в града ползвам една мазда 3 1,6д. Живея в къща с двор и има къде да си зареждам електричката ако взема. Та правя аз сметки, значи на година с маздата навъртам около 20 000км. Идеята е да ползвам електричката вместо маздата. Та ако съм с електричката, ще я зареждам на нощна тарифа и по мои сметки ще ми икономисва в най добрия случай около 10лв./100км. Това прави около 2000лв/година от гориво. Да кажем още 200лв. икономия от данък+ 300лв. масла+200лв. ремък или нещо друго. Та се получава около 2700/ година икономия ( да ги кажем 3000лв). От друга страна гледам, че ако се взима електричка най добре нова защото основния консуматив е батерията и ако се взима по стара има голям риск да има нужда от смяна на батерията които са си доста скъпи. Та като гледам новите що годе читава са от 60 000лв на горе. Гледах и дачията за 35000 ама 45к.с мощност ми се вижда нещо абсурдно.Нещо слушам че щяло и да има субсидии от 12 000лв. :dunno: и пак не мога му хвана идеята защо да си купувам електричка а не аналог с ДВГ. Реално поне за сега не виждам абсолютно никакъв смисъл от такава кола.

Няма смисъл, ЪП започва от 23 000лв, Е-ЪП, като спарковете, от 47 000лв. Освен ако не въртиш по 50 000км годишно не змам кога ще излезе сметката, и то ако въртиш толкова като дойде момента да излиза ще трябва да сменяш батерия.

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 11 Яну 2022, 13:04

Излиза около 2-3 лв за 100км и никакво обслужване. Без зони, без данъци. Най-вече печелиш време, спестено от висяне по сервизи. :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 11 Яну 2022, 13:05

Аха ..те щото изобщо не се развалят електричките :mhihi:
Малката разлика е че ако си СО регистрация като счупи в Бургас може да я бутнеш в най близкото дере щото е най безболезнено . Докато автомобил с ДВГ все ще намериш сервиз да го оправят .
Последна промяна Jordana на 11 Яну 2022, 13:08, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от blacksapphire » 11 Яну 2022, 13:08

В сравнено с конвенционални коли с двг - почти никакви проблеми. Спарковете са подложени на брутални злоупотреби и първите вече са на сериозен пробег - купуват още, ще стават публична. Инвестирали са още 30млн евра. Тази услуга би била силно нерентабилна с коли на горива.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 11 Яну 2022, 13:14

Какви никакви проблеми ? Течове на антифриз в мотора , проблеми с купищата електроника , проблеми с батерията , проблеми със зарядните , проблеми със скоростни кутии и хидротрансформатора , проблеми с рекуператори на енергия и още 1000 простотии натъпкани в тия кочини . Плюс всички болести по купе и ходова част които са при нормален автомобил . Ако е хибрид не ми се мисли изобщо , ДВГ и електромобил . И това не е ДВГ да светне чек и да те изтеглят до близък сервиз . За ремонт на електромобил се изсква специализиран сервиз сваляне на батерии електромотори и един куп неща дето не знам изобщо в България дали има някой да ги прави .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

ентусиаст
Аватар

Мнение от blacksapphire » 11 Яну 2022, 13:17

Прекалено сложно ще ти дойде да разбереш защо този бизнес модел е печеливш, а не с двг. Не е нужно да показваш на всички, че не си имал достъп до електричка. :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 11 Яну 2022, 13:18

Това е доста сериозен аргумент наистина :winky:
Последна промяна Jordana на 11 Яну 2022, 13:37, променена общо 1 път

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 11 Яну 2022, 13:23

blacksapphire написа:Не е нужно да показваш на всички, че не си имал достъп до електричка. :mrgreen:

Нали има достъп до Гугъл :dunno: :ok:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Яну 2022, 15:22

K_Ilkov написа:
blacksapphire написа:Не е нужно да показваш на всички, че не си имал достъп до електричка. :mrgreen:

Нали има достъп до Гугъл :dunno: :ok:

А представяш ли си, да се бъгне? Гугъла де, за три дни. Ще му остане единствено да си храни котката :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 11 Яну 2022, 15:35

blacksapphire написа:В сравнено с конвенционални коли с двг - почти никакви проблеми. Спарковете са подложени на брутални злоупотреби и първите вече са на сериозен пробег - купуват още, ще стават публична. Инвестирали са още 30млн евра. Тази услуга би била силно нерентабилна с коли на горива.

Сравняваме нови коли, така че проблема със сервизите мисля трабва да се изключи тук, особено пък ако сравнявам както е в моя случай кола за 4000лв да я сменя за електричка - не слагам фактора за себестойноста на колите защото изобщо няма смисъл. на маздата и чисто нов мотор да взема пак няма да стигне цената на електричката. При мен дилемата е за покупка на нова кола, която да ползвам за евридейка. Общо взето кефат ме, онзи ден карах едно ренде ZOE, ама как и да го смятам парите не се връзват и то говорим за втора кола не за основна. Можеби ако жена ми не беше хоум офис щях да купя - тогава щеше да пътува до СФ всеки ден по 70км. и като плюс в сградата им с офиса имат парко места със зареждащи станции, безплатно. В този случай нямаше да се чудя и можеби бих купил

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Яну 2022, 16:47

Jordana написа:Какви никакви проблеми ? Течове на антифриз в мотора , проблеми с купищата електроника , проблеми с батерията , проблеми със зарядните , проблеми със скоростни кутии и хидротрансформатора , проблеми с рекуператори на енергия и още 1000 простотии натъпкани в тия кочини . Плюс всички болести по купе и ходова част които са при нормален автомобил . Ако е хибрид не ми се мисли изобщо , ДВГ и електромобил . И това не е ДВГ да светне чек и да те изтеглят до близък сервиз . За ремонт на електромобил се изсква специализиран сервиз сваляне на батерии електромотори и един куп неща дето не знам изобщо в България дали има някой да ги прави .

виждам, че и от това разбираш :ok:

сега да ти напиша какви проблеми съм имал с мойте 3 електрички за 2 години и половина- нула. :bchug:

утре понеже са тежки ще си хапнат тамппони и шарнири- това ясно ама тези се правят навсякъде. сега- вярно, че няма да си намериш турски части а ще трябва да са оригинални щото други няма ама... разбираш ми пост-а нядявам се
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 11 Яну 2022, 17:16

alx написа:сега да ти напиша какви проблеми съм имал с мойте 3 електрички за 2 години и половина- нула. :bchug:

утре понеже са тежки ще си хапнат тамппони и шарнири- това ясно ама тези се правят навсякъде. сега- вярно, че няма да си намериш турски части а ще трябва да са оригинални щото други няма ама... разбираш ми пост-а нядявам се

Съгласен съм с теб напълно, но за толкова години и на друга нова кола (не знам колко стари са твоите електрички) освен масло друго няма да правиш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 11 Яну 2022, 17:42

то пък едно масло... 1 път на 30к км :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 11 Яну 2022, 17:48

alx написа:
Jordana написа:Какви никакви проблеми ? Течове на антифриз в мотора , проблеми с купищата електроника , проблеми с батерията , проблеми със зарядните , проблеми със скоростни кутии и хидротрансформатора , проблеми с рекуператори на енергия и още 1000 простотии натъпкани в тия кочини . Плюс всички болести по купе и ходова част които са при нормален автомобил . Ако е хибрид не ми се мисли изобщо , ДВГ и електромобил . И това не е ДВГ да светне чек и да те изтеглят до близък сервиз . За ремонт на електромобил се изсква специализиран сервиз сваляне на батерии електромотори и един куп неща дето не знам изобщо в България дали има някой да ги прави .

виждам, че и от това разбираш :ok:

сега да ти напиша какви проблеми съм имал с мойте 3 електрички за 2 години и половина- нула. :bchug:

Така подхождам за да се включиш и ти със вода от извора да сверим малко часовниците и ние в прованса :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата