Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

Мнение от grkv » 30 Дек 2021, 15:32

BaDxBoY написа:Абе до утре мога да продължавам..

Я дай още, че стана интересно :lol:

Аз съм работил за по няк'ви месеци като студент точно 2014та, ама явно и аз съм бил в някоя друга Германия, 'щото имам малко по-други спомени :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 30 Дек 2021, 15:54

grkv написа:

Аз съм работил за по няк'ви месеци като студент точно 2014та, ама явно и аз съм бил в някоя друга Германия, 'щото имам малко по-други спомени :lol:

Разкажи за тия неща, точно 2014 бях там, нали идеята на тоя форум е точно да се обсъждат мнения. Иначе на коледа бях с приятели, дето от 15 години живеят там и общо взето цял ден се говори за Германия. Слушах за jobcenter-а, слушах за парите за безработни, казаха ми, че понеже единия го съкратиха, от общината им плащаха детските градини за 2-те деца плюс им плащаха част от наема на жилището и там още някакви 1000 и кусур евро помощ на месец . Слушах, че и двамата за последните 3 години не са работили повече от 36-38 часа на седмица. Средните заплати в техния град били над 2000 евро нетно. Слушах много за цените в магазините. Килограм пилешко около 5-6 евро, килограм свинско също. В тях се яде сьонга и скариди само и то на някакви смешни цени, суши-то също било на смешна цена. Млякото било по 1 евро, дизела бил 1.40 евро. Техниката също, телевизори, телефони е много по-евтино. Тука взимаме същите пари, ако не и по-малко, пък всичко е 2 пъти по-скъпо. Няма логика. До ден днешен не мога да си обясня, защо немеца взима средно 4000 евро и телефона му струва 500 евро, българина взима средно 1500 лева и телефона му струва двойно по-скъпо от на немеца ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Дек 2021, 16:03

Щото държавата е направена за германци , не да обслужват на ташунко сапа интересите и да викат глей кво демокраси голема работа е :mhihi: Надявам се схващате тънкия момент че и на тях могат да им плащат 1500 евра месечно преди данъци и в магазина цените да са като тука . Ама не го правят по причини които тука не е прието да се споменават дори .
Последна промяна Jordana на 30 Дек 2021, 16:05, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Дек 2021, 16:05

Jordana написа:...

Така са се разжънали, че ако Зак се премести там падането на стандарта му на живот е гарантиран :mhihi:

Висококвалифицираните жънат само на места където не може да отидеш само с Бг лична карта :mhihi: а летвата е много, много по-висока. Единствените дето жънат в Германия вече ги казах + наследствени богаташчета, щото в западна Европа типичното е, че богатите фамилии са бетонирани и мобилността е нулева.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Последна промяна steeN на 30 Дек 2021, 16:08, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 30 Дек 2021, 16:07

Е той ако жъне тука по 10 000 евра и няма разходи по ипотеки коли и един куп неща , там ще свали левел най вероятно . Но пък ще работи за най добрата икономика в европа , ще се чувства бял свободен човек . В смидсъл ще е свободен да си харчи парите в германското кауфланд и лидъл :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 30 Дек 2021, 16:09

steeN написа:
Jordana написа:...

Така са се разжънали, че ако Зак се премести там падането на стандарта му на живот е гарантиран :mhihi:
Жъне се само на места където не може да отидеш само с Бг лична карта :mhihi: а летвата е много, много по-висока.

Туй е почти неизбежно, прав си :!: Въпросът е качеството на живот да е друго :dunno: Щото мен това ме тормози.

Да видим още колко ще издържим с жената. Много ни идва простотията напоследък. От тая в магазина, до тая при лекари и т.н. :(

Толкова ли е трудно да се държат като хора повечето от сънародниците ни, да го еБа :banghead:

Jordana написа:Е той ако жъне тука по 10 000 евра и няма разходи по ипотеки коли и един куп неща , там ще свали левел най вероятно . Но пък ще работи за най добрата икономика в европа , ще се чувства бял свободен човек . В смидсъл ще е свободен да си харчи парите в германското кауфланд и лидъл :mhihi:

Точно това е, да. Нямаме такива разходи тук, а там ще са си доста :!: :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 30 Дек 2021, 16:23

BaDxBoY написа:
grkv написа:

Разкажи за тия неща, точно 2014 бях там, нали идеята на тоя форум е точно да се обсъждат мнения. Иначе на коледа бях с приятели, дето от 15 години живеят там и общо взето цял ден се говори за Германия. Слушах за jobcenter-а, слушах за парите за безработни, казаха ми, че понеже единия го съкратиха, от общината им плащаха детските градини за 2-те деца плюс им плащаха част от наема на жилището и там още някакви 1000 и кусур евро помощ на месец . Слушах, че и двамата за последните 3 години не са работили повече от 36-38 часа на седмица. Средните заплати в техния град били над 2000 евро нетно. Слушах много за цените в магазините. Килограм пилешко около 5-6 евро, килограм свинско също. В тях се яде сьонга и скариди само и то на някакви смешни цени, суши-то също било на смешна цена. Млякото било по 1 евро, дизела бил 1.40 евро. Техниката също, телевизори, телефони е много по-евтино. Тука взимаме същите пари, ако не и по-малко, пък всичко е 2 пъти по-скъпо. Няма логика. До ден днешен не мога да си обясня, защо немеца взима средно 4000 евро и телефона му струва 500 евро, българина взима средно 1500 лева и телефона му струва двойно по-скъпо от на немеца ?

Баси, нЕма ми стигне цял следобед писане, че да огрея сите глупости :lol:

Са, сьоНги и скариди - аз не съм им много фен, ама жената ги обича, та купувам от време на време.
В лидъл скоро имаше некви промоции, та сьоНгата :lol: беше по 22лв/кг, ако не ме лъже паметта. Едни дълги парчета. Килограм от тоя рибок се яде на едно сядане от четирима възрастни и то със зор :lol:
Скариди последно купувах от Кауфланд на по 16лв. С жената сядаме и 1кг чоплеж ни е вечерята с малко салатка преди това.
Та, около 20лв за вечеря на двама не е нещо, което е непосилно за масата тука. Мерак да има.

В тия спорове винаги много удобно се дават цени на млека, шоколади и т.н. из супермаркета, ама винаги се пропускат цени за фризьор, зъболекар, водопроводчик и другите там услуги, 'щото приказката хич не е толкова розова :lol:

Я ги подкрепи с някакъв линк тия средни 4к евра на немеца, че нещо ми се струва реалността да е под 3к нетно?

Аз от моя престой не научих много, основно, че ако си неквалифициран и искаш да работиш с ръцете си - там е по-добре, 'щото минимума е по-високо от тука.
Ако си квалифициран - тука е по-приятно от там. Ама не в София, в София е гадно последните години.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 30 Дек 2021, 16:34

Много рядко някой ще дойде от чужбина за да ти обесни как са го обули и са му намазали ските.Просто няма да ти го каже.
За тая тяхна здравна система , ами да от към условия е топ , обаче ако се добереш до нея.Щото като им кажеш в спешното че умираш , те ще ти кажат да се пробваш да не умреш до към април , тогава имало свободен термин.
И тва не съм го чувал, ами съм бил потърпевш.А за случаи на които съм свидетел , или за които съм чувал мога доста неща да разправям.
Я питай някой познат взима ли детски там … ама не да ти обяснява колко са много , а на коя година ги е взел :mhihi: , и то ако не му е писнало да се разправя.
Я питай социал как се дава там - какви гимнастики трябва да направиш , щото то не е просто ей така да кажеш “Дават ми там едни много пари” , ама че системата е точно като нашата - така измислена че да не ти ги дадът.Или след време да си ги искат.
Имам един съквартирант , чака 8 месеца за смяна на тазобедрена става - 8 месеца , не дена …
После операцията топ , пратиха го на курорт за две седмици рехабилитация .. абе рай , няма две мнения наистина.
Два месеца след като се прибра в къщи и почна работа , получи сметката … едни хилядарки дължеше , за неща които здравните му казали че са безплатни.Тия копеленца се ровили два месеца в досието му за да открият някакъв пропуск , че да си поискат парите.
щеше да ги съди , ама адвоката му каза че шанса малък , пък хонорара голям … та , нали
Тия многото пари от каското се взимат да , ама пак при определени условия, най-важното е да случиш на някой пресен дето не знае нищо , но не си мисли че ако хер фритц ти ожули вратата , няма да жали а да не накрая да си ти виновния.
Ааа и линейката струва 30 евракиса да дойде до у вас.
Да ти изрине снега някой пред у вас , трябва шефа на улицата да повика фирма (Джимни с гребло и солница), после на всеки адрес идва писамце със банкова сметка където да пуснеш пак едни пари.
А за храната… нямам думи как го написа тва!Оная тяхната химия не ша е евтина , ами с касовата бележка трябва да ти вадят и рецепта за някви пробиотици.
Добре че са турци, гърци и руснаци там че да има кво да ядем :mhihi:
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 30 Дек 2021, 17:30

Хората за тях са си направили държавите и за тия дето си плащат, не за нас.

Стана ми интересно мнението за спешно.

Binev_OuT написа:Щото като им кажеш в спешното че умираш , те ще ти кажат да се пробваш да не умреш до към април , тогава имало свободен термин.
И тва не съм го чувал, ами съм бил потърпевш.А за случаи на които съм свидетел , или за които съм чувал мога доста неща да разправям.

Дай некви примери щото ми е трудно да повярвам, че гражданин на съответната държава (не разбрах коя) ще бъде оставен без спешна помощ.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Дек 2021, 17:42

То не е до оставане без спешна помощ. Ти отиваш в спешното и е триаж... и ако натоварена болница и не си с апандесит или начушкан с нож ще почакаш няколко часа. А и спешното е само да те закърпят, там не се лекува.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Последна промяна steeN на 30 Дек 2021, 17:43, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 30 Дек 2021, 17:43

С мен ще ти дам пример.
Наранявам си окото.Личния ме праща в болница.Карат ме,на рецепцията ми цъкат картата и ме пускат директно при лекар без термин.
След 4 часа чакане се оказа че няма да ме приемат.Та с добрата стара балканска шуробаджанащина ме свързаха с един сърбин който ме оправи тогава.
А и дадох пример с моя човек който чака 8 месеца за операция.Не можеше да ходи … да не е малко.
Не сме биле точно умиращи , ама тва в бг ако е ,ще го дъвчат 3 дена по твто.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 30 Дек 2021, 18:22

Binev_OuT написа:... Да ти изрине снега някой пред у вас , трябва шефа на улицата да повика фирма (Джимни с гребло и солница), после на всеки адрес идва писамце със банкова сметка където да пуснеш пак едни пари.

Супер! Значи отиваме със Сузи и бизнесът тръгва със страшна сила. Трябва само едно гребло да му приспособя и сме готови...

Зак, заминаеай и като се установиш - давай адреса. Веднага пристигаме със Сузи да ринем сняг... :mhihi: :mhihi:
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 30 Дек 2021, 18:25

Твоето няма да го пуснат да припари по германска улица, не сняг да рине ....с подобен еко стикер :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 30 Дек 2021, 18:59

Що бе, Сузи си е с оригиналния катализатор, трета еко - категория му дадоха... И си е със зимни гуми, само дъска му трябва.

Или викаш, Зак тъкмо се интергрира и натурализира там, тъкмо се почувства цивилизован европеец и... изведнъж тъмен балкански субект с монтанска регистрация идва да му чисти улицата - язък за цялото упражнение... Ти бягаш от "територията", а тя идва при теб в Германия - егаати късмета... :mhihi: :mhihi:

Много живо си го представям - Зак тъкмо е изпратил децата в елитното частно училище и се мотае пред къщата, спира ръждиво пушещо Джимни и аз излизам от него с развързана ушанка и преполовена бутилка домашна скоросмъртница в ръка: Брат ми, ше удариш ли един гълток, рикията е убиец направо... :mhihi: :mhihi:
Последна промяна Borymeckata на 30 Дек 2021, 19:09, променена общо 2 пъти
Excellent! Steven is my name!

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 30 Дек 2021, 19:06

Това за здравните системи съм го чувал/чел на много места и съм сигурен, че е вярно. Както и че има доста често сериозна некомпетентност..
Явно трябва да се приеме като факт, че човек заменя бързо и в общия случай по-качествено обслужване ( макар и с доста честа корпуция и грозно отношение) със липса на всякаква корпуция и добро отношение ( но с доста чакане и често не много добри лекари) :dunno:
Моят слава богу доста малък допир със сканди здравеопазването ми остави прекрасно впечатление, но не е меродавно...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата