С какви гуми карате?

5-та серия (2010-2016), 5-та серия GT

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Re: С какви гуми карате?

Мнение от Giorceto » 27 Мар 2021, 22:20

Силно се съмнавям, че някой кара така в градски условия, че да хване разлика между дот 2019 и дот 2021, но ако трябва да сме честни си има разлика, колкото и всияки да казват че до 3/4/5 година гумите са с едни и същи показатели... май не е точно така.
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 27 Мар 2021, 22:50

Разликата е повече в главата...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535xd LCI

Мнение от Kartoff » 28 Мар 2021, 0:34

Ако гумите са седяли в склад, подредени по правилния начин, не би трябвало да има проблем и може да няма разлика в характеристиките, както и на пипане спрямо гуми с нов ДОТ... Обаче като прибавим факта, че на някои модели гуми от един момент нататък са им сменили сместа с която се произвеждат, нищо чудно да има разлика.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 28 Мар 2021, 13:13

kraska написа:Всички по-пърформанс гуми са XL, имат по-твърд борд от другите, но нямат нищо общо с РФТ по твърдост. ф10 е тежка кола. XL са им идеаллни. Общо взето не обръщай внимание на този индекс. По-принцип най-комфортните гуми са туринг гумите с индекс за скорост макс. V или W и не XL.
След като ги смениш и са напомпение с правилното налягане ги инициализарай после от idrive-a.

XL идва от "екстра лоуд" - водят се "усилени" но няма точно измерение. Обикновено гумите са са малко по-висок товарен индекс за размаера, но не винаги. Не е означение за бордове - там са FP, FS, HP или както си ги измисли производителя.
Никоя стандарта гума, с каквито и да е индекси не е по-твърда от класически рънфлат.
По мои преки наблюдения, най-голямо значение за гумата е товарният индекс - често варира доста за определено модели. Скорстният индек също има значение, но нормалните гуми излизат минимум с W или Y - съответно до 270км/ч и до 300км/ч. Летни с индекс V до 240км/ч са трероразрядни гуми или размери.

Това с ДОТ от настояща година е някаква местна тъпотия, която набра популярност. Местните прекупвачи се виждат в чудо, защото доставчиците има изискване само да не е по-старо от 3г. Разбира се, за българин 3 години са унижение - гумата омеква, теловете се разпадат, магията изчезва. :mhihi:
Значение има само ако гумите не са съхранявани правилно, но това може да се случи и с чисто нови гуми. Аз все пак искам информация за дот, за да може да искам и отстъпка ако са по-стари хаха

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 29 Мар 2021, 12:03

Колеги, споделиха ми в гумаджийницата, че имало недостиг на гуми. Възможно е да има скок на цените като почне западна европа да купува летни гуми. Казаха ми че зимата са били свършили зимните гуми и е нямало от къде да се поръча. Който ще купува да го прави на време.

ентусиаст
Аватар
Кара: -ше G20 320d

Мнение от kraska » 29 Мар 2021, 12:07

Мда, моите ги чакам около месец да ги доставят. Уж на 5-ти април ще дойдат. Общо взето заради пандемията има недостиг на производството, така ми обясниха.

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Мнение от bai_ILIA » 29 Мар 2021, 13:38

kraska написа:Мда, моите ги чакам около месец да ги доставят. Уж на 5-ти април ще дойдат. Общо взето заради пандемията има недостиг на производството, така ми обясниха.

Имат и 30-40% спад на продажбите, така че по-скоро нямат и наличности понеже не се очаква голямо търсене.
"Чемодан, вокзал, Москва"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бързо

Мнение от Teogop » 29 Мар 2021, 14:10

ekalchev написа:Взех такива с маркировка XL, защото не бях сигурен дали е нужно за тази кола. Моля мнения дали е нужен XL и дали прави гумите по-твърди?

На моята кола на табелката има означение за налягане на XL гуми, но ще погледна дали за един и същи размер има и за не-XL.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 29 Мар 2021, 14:34

Teogop написа:
ekalchev написа:Взех такива с маркировка XL, защото не бях сигурен дали е нужно за тази кола. Моля мнения дали е нужен XL и дали прави гумите по-твърди?

На моята кола на табелката има означение за налягане на XL гуми, но ще погледна дали за един и същи размер има и за не-XL.

19-ки с размера който съм взел не е нужно XL. Прави ми впечатление че XL се изисква за най-нископрофилните гуми с 20ки джанти или за гумата с нисък load index (до 800кг)
Изображение
Последна промяна ekalchev на 29 Мар 2021, 15:23, променена общо 6 пъти

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 29 Мар 2021, 14:34

За Е61 има ли полза от Runflat гуми? Досега не съм слагал такива, ама се замислям сериозно. Имам си резервна гума, но ми се ще да е нещо по-здраво и стабилно и да не се отрази много на возията. Важна ми е стаболността на мокро, не карам екстремно, но е 90% извънградско. Препоръчайте марка и модел 245/40/18. Колата е xDrive.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 29 Мар 2021, 16:31

Аз съм с Bridgestone Driveguard само че 245/45/18 рън флат. Сега някои не ги харесват, но аз лично съм доволен, за 12к мили/ 20к км почти не са мръднали. Някои колеги по горе споменаха и аз също мога да потвърдя че са много безшумни. А относно комфорт/возия колата коренно се промени спрямо предните ми с които дойде - Пирели Синтурато, които междеу другото едва изкараха 30к км.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

ентусиаст
Аватар
Кара: -ше G20 320d

Мнение от kraska » 29 Мар 2021, 16:53

На тебелките са означение индекси за гумите които са с БМВ хомоголация. Няма такова нещо като изискване. Някои хубави модели нехомоголирани все още или никога от бмв излизат примерно само XL. Общо взето слагаш и караш без да го мислиш този XL. A Откакто видях на G20 табелката с наляганията , вече толкова не се вживявам да помпя гумите с точното лягане и да го следя в зависимост от температурата навън.....

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 29 Мар 2021, 19:35

peshehodetz написа:Аз съм с Bridgestone Driveguard само че 245/45/18 рън флат. Сега някои не ги харесват, но аз лично съм доволен, за 12к мили/ 20к км почти не са мръднали. Някои колеги по горе споменаха и аз също мога да потвърдя че са много безшумни. А относно комфорт/возия колата коренно се промени спрямо предните ми с които дойде - Пирели Синтурато, които междеу другото едва изкараха 30к км.

А каква е колата и за рънфлат гуми ли говориш и в двата случая? Щото и аз се заглеждам точно в този Bridgestone, тъй като ми допада и като цена.

ентусиаст
Аватар
Кара: F11
Мечтае да кара: на безплатна нафта
Детайли за колата: 530xd

С какви гуми карате?

Мнение от chris_barnes » 29 Мар 2021, 19:56

Style 302 M на F11 с обикновено окачване.

Изображение

Fitment-a е точно на ръба на калника (и отпред и отзад).

Изображение

Гумите, които взех са нов модел от тази година. Bridgestone Potenza Sport. Threadwear 300, DOT 0521. Предни 245 задни 275.

Изображение

NB! Този модел излиза на грайфер 6.7мм - тоест не са за хората, които гледат да ѝм изкарат много гумите.

Малко по-шумни са от зимния Nexen, но не друсат повече. Колата със сигурност спира по-добре с тях.

p.s. Знам, че няма капачка на снимката, ама я сложих след това

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от KAG » 30 Мар 2021, 8:37

Здравейте,
Има ли някаква съществена разлика м/у гумате с хомологация за бмв и тези без такава?
Става въпрос за michelin pilot sport 4 (245/40/19).

Благодаря предварително.

Изпратено от моят SM-N960F с помощта на Tapatalk

ПредишнаСледваща

Назад към F07/F10/F11