xDrive с различни ET и J, отпред и отзад

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: BMW E46 320d 150к.с. M47N
BMW E61 530xi 272к.с. N53 LCI

xDrive с различни ET и J, отпред и отзад

Мнение от sannikolaus » 02 Мар 2021, 16:39

Здравейте. От много време чета, че щом колата е xDrive, джантите трябва да са с ЕТ43 или по-голямо и за да не се бъркат системите, трябва да е с еднакъв размер гуми и джанти отпред и отзад. За моя голяма изненада попаднах на тема във един от чуждите форуми (https://5series.net/forums/tires-wheels ... ve-129514/), в която както се вижда, има хора, които казват, че карат колите си с различни по размер гуми и джанти. Продължих да търся инфо в интернет и стигнах до следния сайт: https://www.wheel-size.com. В него видях и тази информация, която ще видите в screenshot-a отдолу.
xdrive.JPG

Въпросът ми е следният. Наистина ли е възможно това, защото искам да кача 19" на моята Е61 LCI xDrive?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Re: xDrive с различни ET и J, отпред и отзад

Мнение от carmanf1 » 02 Мар 2021, 19:01

За да не си строшиш раздадката, трябва да спазваш размерите на гумите, предни и задни,
които са написани на лепенката на шофьорската врата.
Искаш 19-ки, гледаш какво пише там за размера на 19-ките.

Отделно гледаш, ширина на джантата (J) и какво ЕТ е:

1-во, за да можеш да монтираш размера гуми предни и задни, препоръчани на лепенката, на съответните джанти

2-ро, за да не ти опират тук и там, ако сложиш джанти с грешно ЕТ

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 02 Мар 2021, 21:58

препоръчвам да прочетеш малко повече по темата....

за да не се бъркат системите е важно и задължитено обиколката на гумите да е еднаква.

245 / 40 R18 означава, че височината на гумата е 40% от широчината на гумата (245)
275 / 35 R18 означава, че височината на гумата е 35% от широчината на гумата (275)

като ги сметнеш, ще видиш, че обиколката е еднаква.

J е колко е широка джантата или с други думи, колко широка джанта може да се монтира на джантата.

ЕТ е тема за TÜV и означава, колко стърчат гумите навън (съвсем просто казано). Няма нищо общо с обиколката на гумите.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sannikolaus » 02 Мар 2021, 22:35

@2bar написа:препоръчвам да прочетеш малко повече по темата....

за да не се бъркат системите е важно и задължитено обиколката на гумите да е еднаква.

245 / 40 R18 означава, че височината на гумата е 40% от широчината на гумата (245)
275 / 35 R18 означава, че височината на гумата е 35% от широчината на гумата (275)

като ги сметнеш, ще видиш, че обиколката е еднаква.

J е колко е широка джантата или с други думи, колко широка джанта може да се монтира на джантата.

ЕТ е тема за TÜV и означава, колко стърчат гумите навън (съвсем просто казано). Няма нищо общо с обиколката на гумите.

OK! Значи ли, че на Е61 LCI 530 Xi, мога да монтирам 4 бр. Style 63 и четирите 19", 9J, ET48, с гуми 245/35/19?
P.S. Благодаря и на двама ви, за отговорите, колеги!

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 02 Мар 2021, 22:50

не знам, мързи ме да търся.

Някъде в Нета трябва да го има, какво е разрешено и какво не е разрешено да се кара.
18 цола съм виждал еднакви гуми на преден/заден мост (аз карам на ф11). 19 цола, ако трябва да съм честен не съм виждал. обикновенно отзад са винаги по - широки, което означа, че J и ЕТ са други. Което не означава, че няма, но би ме учудило.

тъп отговор, ама отиди при БМВ и питай, ако те мързи да търсиш в нета.
За всеки модел има комбинации, които са разрешени от завода, ако искаш да караш оригинални джанти и размери.

Ако не става въпрос за оригинални истории - джанти, размери и т.н......след месец, два ще отвориш друга тема - вибрации.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 03 Мар 2021, 13:56

sannikolaus написа:
OK! Значи ли, че на Е61 LCI 530 Xi, мога да монтирам 4 бр. Style 63 и четирите 19", 9J, ET48, с гуми 245/35/19?
P.S. Благодаря и на двама ви, за отговорите, колеги!

Най-важното, с което съм съгласен на 200%:

@2bar написа:Ако не става въпрос за оригинални истории - джанти, размери и т.н......след месец, два ще отвориш друга тема - вибрации.

На 9J джанта, можеш да монтираш 245, макар според мен ще стоят малко разтегнати гумите.
Като цяло, за размера на джантите и гумите, гледай тази таблица
https://mechanics.stackexchange.com/que ... idth-chart

Относно ЕТ-то, трябва да четеш кое пасва и как стои на Е61.

И особено за x-drive, винаги спазвай допустимите размери на гумите, написани на шофьорската врата - от това трябва да започнеш.

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 03 Мар 2021, 22:23

На 9J джанта, можеш да монтираш 245, макар според мен ще стоят малко разтегнати гумите.

трябва да се различава между "можеш да монтираш" и "е разрешено да монтираш".

каквото може, не винаги е разрешено - в крайна сметка става въпрос за застраховка и кой плаща или дали плаща в случай, че стане катасрофа
и се окаже, че не си с разрешните гуми. с малката уговорка, че говоря от моя гледна точка (там, където няма ограничение на скоростта по магистралите :ok: )

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sannikolaus » 04 Мар 2021, 22:51

Явно ще се наложи да се откажа от 19” и да мина на 18” с каквито колата е излезнала от завода. За мое голямо разочарование, тук я взех на 17” и доста ми малеят. А 245 на 9j наистина ще е много стречната гумата и не е за предпочитане да се рискува.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540iX

Мнение от snooperchi » 05 Мар 2021, 23:45

Добре де, колеги, а как стоят нещата с фланците? Ако извадя гумите с 2 см да речем навън и четирите с еднакви фланци... тогава какво става? То не се променя нищо, освен , че са маааалко по-изнесени.

Назад към Е60/Е61